Euroopan unionin tuomioistuin on usean vuoden ajan harjoittanut kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa, jolla pyritään täyttämään kestävää kehitystä ja ympäristön säilyttämistä koskevat tiukimmat vaatimukset.

Vuosittaiseen tapaan toimielin ottaa huomioon, miten sen käytössä olevat uusimmat indikaattorit, eli nyt vuotta 2019 koskevat indikaattorit, ovat kehittyneet. Vuosi 2020 on sinänsä erityinen vuosi, koska yleinen kotoa käsin työskentely on muuttanut toimielimen ympäristövaikutusta. Tätä tullaan selvittämään vuotta 2021 koskevassa Lyhyessä katsauksessa menneeseen vuoteen.

Toimielimen kiinteistöhankkeiden toteutuksessa sekä sen käyttöön annettujen resurssien ja välineiden jokapäiväisessä hallinnassa otetaan jatkuvasti huomioon ympäristö, mistä on osoituksena vuodesta 2016 alkaen saatu EMAS-rekisteröinti (Eco-Management and Audit Scheme).

Tämä unionin asetuksella käyttöön otettu EMAS-rekisteröinti myönnetään organisaatioille, joiden ympäristöpolitiikka ja toimet ympäristön säilyttämisen ja kestävän kehityksen hyväksi täyttävät tiukat ehdot. Se merkitsee siten vahvaa tunnustusta unionin tuomioistuimen sitoutumiselle ympäristönäkökohtien huomioimiseen ja korkealle ympäristönsuojelun tasolle.

Tuomioistuin laatii vuotuisessa ympäristöselonteossaan yksityiskohtaisen selvityksen ympäristönsuojelun tasosta sekä nykyisistä ja tulevista ympäristöhankkeista toimielimessä.

Unionin tuomioistuin kääntyy online-koulutusmoduulilla kaikkien uusien tulokkaiden puoleen antaakseen heille tietoja heidän päivittäiseen työhönsä liittyvistä ympäristönäkökohdista ja ehdottaa oikeita tapoja tieto- ja toimistotekniikan, energian- ja vedenkäytön, jätteidenkäsittelyn sekä työmatkojen osalta.

Unionin tuomioistuin on vahvistanut yhtenä konkreettisena toimena itselleen tavoitteen, joka koskee kertakäyttöisten muovipullojen poistamista vuoden aikana kokonaan istuntosaleista sekä neuvottelu- ja kokoushuoneista; se on vuoden 2020 marraskuusta alkaen lopettanut niiden tilaamisen kokonaan.

E-Curia-sovelluksella, jota käytetään tuomioistuinasiakirjojen vaihtoon asianosaisten edustajien ja unionin tuomioistuinten välillä, on myönteinen vaikutus ympäristöön. Esimerkiksi jos kaikki unionin tuomioistuimelle ja unionin yleiselle tuomioistuimelle vuonna 2020 e-Curialla toimitetut oikeudenkäyntiasiakirjojen sivut (yli 1 300 000 sivua) olisi jätetty paperitulosteena jäljennöksineen, tämä olisi johtanut useita tonneja paperia vastaavan asiakirjamäärän tuottamiseen, joka olisi lisäksi pitänyt lähettää fyysisesti Luxemburgiin.

  • Kevytmuovista valmistettujen pullonkorkkien kerääminen
  • Kertakäyttömuovin vähentäminen
  • Polkupyöräpaikkojen lisääminen
  • Osallistuminen Euroopan liikkujan viikolle: lounasseminaari aiheesta Kestävä liikkuvuus (videoyhteyden välityksellä)
  • Orgaanisen jätteen kerääminen biokaasun tuottamiseksi
  • Toimisto- ja ruokahuoltojätteen vähentäminen –8,6 % kg / kokoaikaiseksi muutettuna (vuonna 2019).
  • Vedenkulutuksen vähentäminen –5,5 % m3 / kokoaikaiseksi muutettuna (vuonna 2019)
  • Paperinkulutuksen vähentäminen –17,6 % kg / kokoaikaiseksi muutettuna (vuonna 2019)
  • Sähkönkulutuksen vähentäminen –10,6 % kW / kokoaikaiseksi muutettuna (vuonna 2019)
  • 2958 m² aurinkopaneeleja, joista saatiin sähköä lähes 356 761 kWh (vuonna 2019), joka vastaa 65 perheen vuosittaista tarvetta
  • Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

Kokoaikavastaava (full-time equivalent, FTE) on yksikkö, jolla voidaan mitata ammattitoimintaa riippumatta niistä erilaisista työmalleista johtuvista eroista, jotka koskevat kunkin työntekijän tekemää viikoittaista työtuntimäärää. Vettä, jätettä, paperia ja sähköä koskevat ympäristöindikaattorit vastaavat vuotta 2019 koskevia indikaattoreita. Muutokset on esitetty lukumääräisesti suhteessa viitevuoteen 2015