Toimielimessä vuonna 2020 tapahtuneiden muutosten jälkeen vuosi 2021 tulee olemaan vuosi, jonka aikana jatketaan käynnissä olevia hankkeita, joilla etätyökokemukseen perustuvat innovaatiot integroidaan vähitellen suurempaan läsnäoloon perustuviin työjärjestelyihin.

 

Asiakirja- ja päätösvirtojen digitalisoinnin, yksinkertaistamisen ja järkeistämisen yhteydessä integroitua asiainhoitojärjestelmää koskevaa hanketta, johon liittyvä julkisen hankinnan tekomenettely on saatu päätökseen vuonna 2020, kehitetään erityisesti siten, että sillä voidaan saavuttaa merkittäviä tehokkuusetuja sekä tuomioistuimille että asioiden käsittelyssä mukana oleville yksiköille.

Siitä kokemuksesta, joka liittyy yleisesti kotona työskentelyyn, saatuja myönteisiä oppeja, joita on havaittu etenkin henkilöstön ja yksikönpäälliköiden keskuudessa järjestetyissä kyselyissä, tarkastellaan kokonaisuutena. Tarkoituksena on kehittää tehtävien osittaista hoitamista etänä koskevaa sisäistä sääntelyä ja konkreettisia yksityiskohtia. Tässä kehityksessä otetaan huomioon eri seikkoja, jotka koskevat työ- ja yksityiselämän välistä tasapainoa ja työntekijöiden itsenäistymisen tukemista, kun tavoitteena on sekä henkilöstön hyvinvointi että työsuoritusten laadukkuus, sekä keinoja, joilla voidaan varmistaa henkilöstön yhteenkuuluvuus ja henkilöstön ja toimielimen suhteen kehittäminen.

 

Virtuaalista läsnäoloa koskevat tekniikat, joita on kehitetty voimakkaasti vuonna 2020, ovat perustana hankkeelle, jolla monipuolistetaan mahdollisuuksia ottaa vastaan vierailijoita. Kyseisen hankkeen tarkoituksena on tarjota ulkopuolisille vierailijoille, jotka eivät pysty matkustamaan Luxemburgiin ja tutustumaan tuomioistuimeen (etenkin maantieteellisen etäisyyden ja tästä johtuvien ajankäytön ja kustannusten ja myös ympäristövaikutusten vuoksi), mahdollisuus päästä virtuaalisesti toimielimen tiloihin etäkierroksen tekemiseksi. Tarjolla olevaan ohjelmaan sisältyy videosarjoja, joissa esiintyy toimielimelle tärkeitä henkilöitä ja joiden avulla voidaan tutustua tiettyyn asiaan ja tarkastella sitä oikeusriitojen ratkaisemista tuomioistuimessa koskevan menetelmän kannalta, opastettu käynti rakennuksissa sekä interaktiivisia tapaamisia toimielimen henkilöstön jäsenten, lakimiesten ja/tai tuomareiden ja julkisasiamiesten kanssa. Tällä etävierailuohjelmalla toimielin haluaa tarjota enemmän keinoja saada tietoa sen tehtävästä unionin toimielinjärjestelmässä ja panoksesta unionin oikeusjärjestykseen demokratian periaatteeseen pyrittäessä. Vuonna 2021 käynnistetään aluksi kokeilu, johon osallistuu muutamia nuoresta yleisöstä muodostuvia ryhmiä (15–18-vuotiaita), ja tarjonta laajennetaan myöhemmin koskemaan muuta yleisöä ja sitä mukautetaan tämän mukaisesti.