Na de veranderingen waarmee de instelling in 2020 te maken heeft gehad, kondigt 2021 zich aan als het jaar van voortzetting van de lopende projecten om de vernieuwingen die het thuiswerken heeft gebracht, een plaats te geven in het kader van een geleidelijke terugkeer naar werkomstandigheden met meer fysieke aanwezigheid.

 

In de context van de digitalisering, vereenvoudiging en rationalisatie van de papierstromen en de besluitvorming zullen met een project voor een geïntegreerd systeem voor het beheer van de zaken, waarvoor de openbare aanbesteding in 2020 is afgesloten, belangrijke stappen worden gezet waarmee zowel voor de rechterlijke instanties als voor de bij de behandeling van de zaken betrokken diensten grote efficiencywinst kan worden gerealiseerd.

De positieve aspecten van het op grote schaal thuiswerken, die onder meer zijn vastgesteld bij enquêtes die zijn gehouden onder het personeel en de diensthoofden, zullen aanleiding zijn om in het algemeen te gaan nadenken over de wijze waarop concreet invulling kan worden gegeven aan het gedeeltelijk op afstand werken. Daarbij zullen overwegingen meespelen die verband houden met de balans tussen werk en privé, met het geven van meer autonomie aan de medewerkers met het oog op de verbetering van zowel het welzijn van het personeel als de kwaliteit van het geleverde werk, en met de manieren waarop er in deze context voor kan worden gezorgd dat het personeel zich met elkaar verbonden blijft voelen en zijn binding met de instelling behoudt.

 

De technologieën op het gebied van virtuele aanwezigheid, waarvan in 2020 op grote schaal is gebruikgemaakt, zullen de basis vormen voor een project over alternatieve manieren om bezoekers te verwelkomen. De bedoeling hiervan is dat externe bezoekers voor wie een reis naar Luxemburg een belemmering vormt om kennis te maken met het Hof (met name wegens geografische afstand en de consequenties daarvan in termen van tijd en - ook ecologische - kosten), de mogelijkheid wordt geboden zich virtueel naar het Hof te begeven om er deel te nemen aan een bezoek op afstand. Het aangeboden programma zal filmpjes omvatten een bezoek aan de gebouwen, voorzien van commentaar, en interactieve ontmoetingen met personeelsleden van de instelling. Met dit programma voor een bezoek op afstand, dat een democratisch doel dient, wil de instelling een zo groot mogelijk publiek de gelegenheid geven een beeld te krijgen van de rol die zij heeft in het Europese institutionele systeem en van haar bijdrage aan de rechtsorde van de Unie. In eerste instantie zal in 2021 een pilotfase worden gestart met een beperkt aantal groepen jongeren (tussen 15 en 18 jaar), waarna het programma zal worden uitgebreid en het aanbod zal worden aangepast aan andere doelgroepen.