După schimbările cunoscute de instituție în anul 2020, anul 2021 se anunță ca fiind cel al continuării proiectelor în desfășurare, care integrează inovațiile ce rezultă din experiența muncii la domiciliu, în cadrul unei reveniri progresive la modalități de muncă ce implică o prezență fizică mai frecventă.

 

În contextul dematerializării, al simplificării și al raționalizării fluxurilor de documente și decizionale, un proiect de sistem integrat de gestionare a cauzelor, a cărui procedură de atribuire a unui contract de achiziții publice s‑a încheiat în anul 2020, va cunoaște dezvoltări semnificative în vederea unei implementări care să permită câștiguri de eficiență importante atât pentru instanțe, cât și pentru serviciile asociate soluționării cauzelor.

Elementele pozitive întemeiate pe experiența muncii la domiciliu generalizate, constatate în special cu ocazia sondajelor realizate în rândul personalului și al șefilor de serviciu, vor face obiectul unei reflecții de ansamblu legate de modalitățile concrete de exercitare parțială a atribuțiilor la domiciliu. Aceste evoluții vor integra considerații referitoare la echilibrul dintre viața profesională și viața privată, la sprijinul acordat colaboratorilor pentru a deveni autonomi, cu un obiectiv centrat atât pe bunăstarea personalului, cât și pe calitatea prestațiilor furnizate, precum și la mijloacele de a asigura în acest context coeziunea personalului și dezvoltarea relației sale cu instituția.

 

Tehnologiile prezenței virtuale, exploatate intensiv în anul 2020, vor servi drept fundament pentru un proiect de diversificare a ofertei de primire a vizitatorilor. Acest proiect are vocația de a oferi vizitatorilor externi pentru care faptul de a se deplasa la Luxemburg constituie un obstacol în calea descoperirii Curții (în special din motive de distanțare geografică, cu efectul său în materie de timp și de cost, inclusiv ecologic) posibilitatea de a se deplasa virtual în incintele instituției pentru a participa la o vizită la distanță. Programul propus va include secvențe video, o vizită comentată a clădirilor, precum și întâlniri interactive cu membrii personalului instituției. Prin acest program de vizită la distanță, instituția dorește să ofere unui număr cât mai mare de persoane mijloacele de a lua cunoștință de rolul său în cadrul sistemului instituțional european și de contribuția sa la ordinea juridică a Uniunii, în urmărirea unui obiectiv democratic. Într‑o primă etapă, în anul 2021 avea loc lansarea unei faze‑pilot cu un număr limitat de grupuri care aparțin publicului tânăr (15‑18 ani), înainte de a extinde și de a adapta oferta la alte tipuri de public.