A | Un an în imagini

13 IANUARIE

Angajamentul solemn al Comisiei von der Leyen

În cursul unei ședințe solemne desfășurate în fața Curții, președinta Ursula von der Leyen și noii membri ai Comisiei Europene își iau angajamentul solemn prevăzut de tratate, în prezența Alteței Sale Regale Marele Duce Henri al Luxemburgului, a președintelui Camerei Deputaților a Marelui Ducat al Luxemburgului, domnul Fernard Etgen, și a prim‑ministrului Marelui Ducat al Luxemburgului, domnul Xavier Bettel. În alocuțiunea sa, domnul Koen Lenaerts, președintele Curții, amintește că angajamentul solemn rezultă dintr‑o practică consacrată, simbol al uniunii de drept pe care o constituie UE.

17 IANUARIE

Introducerea cauzelor Junqueras i Vies și alții/Parlamentul

Tribunalul trebuie să se pronunțe, în mai multe cauze legate de alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019, cu privire la acțiuni introduse de persoane care au fost alese, printre care domnii Puigdemont i Casamajó și Junqueras i Vies (T-100/20, T-115/20 și T-613/20).

27 IANUARIE

Întâlnire cu CCBE

O delegație a Consiliului barourilor europene (CCBE) întâlnește membri ai Curții de Justiție și ai Tribunalului pentru un schimb de opinii referitor la probleme de interes comun, în special cu privire la aspectele procedurale ale funcționării instanțelor Uniunii. CCBE reprezintă barourile din 45 de țări (adică peste un milion de avocați europeni).

29 IANUARIE

Instalarea la Curte a sculpturii „Erma”, reprezentându-i pe Herodot și pe Tucidide

Curtea găzduiește sculptura bicefală reprezentându‑i pe cei doi istorici greci, Herodot și Tucidide, care privesc în direcții opuse. Reproducerea în marmură a modelului în bronz care datează de la sfârșitul secolului al IV‑lea î. Hr. provine din colecția Farnese și este împrumutată de Muzeul Național de Arheologie din Napoli. Herodot este considerat primul istoric care se întemeiază pe investigația de teren, iar Tucidide cel dintâi care își prezintă narațiunea istorică riguros, întemeindu‑se pe rațiune.

31 IANUARIE

Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană

La 47 de ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, retragerea Regatului Unit devine efectivă la miezul nopții. Curtea rămâne competentă să soluționeze orice procedură introdusă de sau împotriva Regatului Unit și să se pronunțe cu titlu preliminar cu privire la cererile instanțelor din Regatul Unit prezentate înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, care s‑a încheiat la finalul anului 2020.

6 FEBRUARIE

Ceremonie de plecare

O ceremonie este organizată la Tribunal cu ocazia încetării din funcție a domnului Ian Stewart Forrester, judecător în perioada 2015‑2020, ca urmare a Brexitului.

12 FEBRUARIE

Ceremonie de plecare

O ceremonie are loc la Curtea de Justiție cu ocazia încetării din funcție a domnului Christopher Vajda, judecător în perioada 2012‑2020, ca urmare a Brexitului.

13 FEBRUARIE

Depunerea jurământului de către doi membri ai Curții de Conturi și de către Ombudsmanul European

În cadrul unei ședințe solemne, Curtea de Justiție primește angajamentul solemn al doi noi membri ai Curții de Conturi, domnul François-Roger Cazala (Franța) și doamna Joëlle Elvinger (Luxemburg), precum și al Ombudsmanului European, doamna Emily O’Reilly (Irlanda), cu ocazia reînnoirii mandatului său, de a‑și exercita funcțiile în deplină independență, în interesul general al Uniunii.

16 MARTIE

La distanță..., dar mereu împreună

Pentru a contribui la combaterea răspândirii pandemiei de Covid‑19 și pentru a‑și proteja personalul, Curtea pune în aplicare un mod de lucru la distanță generalizat. Cu excepția persoanelor chemate să exercite funcții esențiale, sediile instituției devin inaccesibile personalului și vizitatorilor.

16 MARTIE

Introducerea la Curtea de Justiție a cauzei Lufthansa

Curtea este chemată să verifice dacă Directiva privind utilizarea datelor personale ale pasagerilor aerieni cuprinse în registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea și depistarea printre altele a infracțiunilor de terorism este compatibilă cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (C-148/20, C-149/20 și C-150/20).

23 MARTIE

Intrarea în funcție a unui nou avocat general

Este numit în calitate de avocat general la Curtea de Justiție domnul Jean Richard de la Tour (Franța), în locul domnului Yves Bot. Ținând seama de criza sanitară, depunerea jurământului se desfășoară la distanță, prin videoconferință, în prezența președintelui, a primului avocat general și a grefierului Curții de Justiție.

24 MARTIE

Introducerea la Tribunal a cauzei Tartu Agro/Comisia

Societatea agroalimentară estoniană Tartu Agro urmărește să obțină anularea deciziei Comisiei prin care s‑a concluzionat că statul estonian a pus în aplicare un ajutor de stat ilegal prin închirierea unor terenuri agricole în schimbul unei chirii inferioare prețului pieței. În paralel, o ordonanță privind măsurile provizorii suspendă restituirea sumei ca urmare a crizei sanitare legate de Covid-19. Societatea invocă consecințele financiare ale pandemiei și riscul de a trebui, în caz de restituire a sumei, să își înceteze activitatea, ceea ce ar avea consecințe asupra siguranței alimentare a statului membru (T-150/20).

26 MARTIE

Primele pronunțări în regim de izolare

Începând cu această dată, ținând seama de criza sanitară, pronunțarea hotărârilor Curții de Justiție și ale Tribunalului și prezentarea concluziilor avocaților generali din cursul săptămânii fac obiectul unei ședințe unice în fața Curții și a Tribunalului.

2 APRILIE

Hotărârea în cauza Coty Germany/Amazon

Simpla depozitare pe Amazon-Marketplace a unor produse care încalcă un drept asupra mărcii nu constituie o încălcare de către Amazon a dreptului asupra mărcii (C-567/18).

23 APRILIE

Hotărârea în cauza NH/Associazione Avvocatura per i diritti LGBTI

Declarațiile homofobe făcute de o persoană ce pare să aibă o influență determinantă asupra politicii de recrutare a unui angajator constituie o discriminare în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă. O asociație poate să solicite în justiție repararea prejudiciilor chiar dacă nu poate fi identificată nicio persoană lezată (C-507/18).

1 MAI

Introducerea la Tribunal a cauzei Ryanair/Comisia

Prima acțiune, dintr‑o lungă serie, introdusă de societatea Ryanair împotriva deciziilor Comisiei de aprobare a ajutoarelor acordate de mai multe state membre în favoarea anumitor companii aeriene în contextul pandemiei de Covid-19 (T-238/20).

9 MAI

Ziua Europei pe rețelele sociale

Cu ocazia aniversării „Declarației Schuman”, Curtea sărbătorește în mod virtual ziua Europei datorită rețelelor sociale, prin intermediul platformelor Twitter și LinkedIn. Curtea răspunde la întrebările cetățenilor și îi invită, pentru a‑i cunoaște mai bine activitățile, să vizioneze videoclipurile care explică rolul său și jurisprudența sa pe canalul Youtube al Curții.

25 MAI

Sălile de ședințe își redeschid ușile

Ședințele de audiere a pledoariilor în fața Curții de Justiție și a Tribunalului sunt reluate. O parte a personalului revine în clădirile instituției pentru a permite îndeplinirea unor sarcini care nu pot fi realizate la distanță. Măsurile sanitare cele mai stricte asigură buna desfășurare a ședințelor.

25 MAI

Prima ședință a Curții de Justiție prin videoconferință

Curtea ține prima sa ședință cu părți care intervin de la distanță, prin videoconferință.

24 IUNIE

Introducere în fața Curții de Justiție a cauzei Comisia/Spania

Acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva Spaniei, ale cărei dispoziții privind regimul juridic al răspunderii statului pentru încălcările dreptului Uniunii aduc atingere, potrivit Comisiei, principiilor echivalenței și efectivității (C-278/20).

30 IUNIE

Prima ședință a Tribunalului prin videoconferință

Tribunalul ține prima sa ședință cu părți care intervin de la distanță, prin videoconferință.

15 IULIE

Introducere în fața Curții de Justiție a unei noi cauze Facebook/Irlanda

Curtea trebuie să stabilească dacă asociațiile pentru protecția consumatorilor sunt abilitate să invoce în justiție încălcări ale normelor în materie de protecție a datelor cu caracter personal de către platforme precum Facebook (C-319/20).

22 IULIE

Introducere în fața Curții de Justiție a cauzei Comisia/Austria

Printr‑o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia contestă Austriei indexarea prestațiilor familiale aplicată resortisanților Uniunii Europene care lucrează în Austria și ai căror copii trăiesc într‑un alt stat membru, în care costul vieții este considerat ca fiind mai scăzut (C-328/20).

6 AUGUST

Ședința în cauza XC

La 16 iulie 2020, o procedură preliminară de urgență (PPU) cu privire la pluralitatea de mandate europene de arestare emise de un stat membru împotriva aceleiași persoane face obiectul unei ședințe de audiere a pledoariilor. Hotărârea, ale cărei concluzii au fost prezentate la 6 august, va fi pronunțată la 24 septembrie, respectiv la patru luni și jumătate după introducerea cauzei (C-195/20 PPU).

14 AUGUST

Introducerea la Tribunal a cauzei Daimler AG/Comisia

Tribunalul trebuie să se pronunțe cu privire la Decizia de punere în aplicare a Comisiei privind calculul provizoriu al mediei emisiilor specifice de CO2 și al obiectivelor privind emisiile specifice pentru producătorii de autoturisme și de vehicule utilitare ușoare pentru anul 2018 (T-509/20).

10 SEPTEMBRIE

Intrarea în funcție a unui nou avocat general la Curtea de Justiție

Domnul Athanasios Rantos (Grecia), desemnat avocat general pentru înlocuirea avocatei generale Eleanor Sharpston (Regatul Unit), depune jurământul în ședința publică a Curții de Justiție.

25 SEPTEMBRIE

Introducere în fața Curții de Justiție a cauzei Comisia/Irlanda și alții

Recurs formulat împotriva Hotărârii Tribunalului din 15 iulie 2020 (cauzele conexate T‑778/16 și T‑892/16), prin care s‑a anulat decizia Comisiei privind ajutorul de stat („ruling” fiscal) acordat de Irlanda în favoarea societății Apple (C-465/20).

28 SEPTEMBRIE

Angajament solemn al membrilor Parchetului European

La Curte are loc o ședință de instalare pentru a marca în mod solemn începutul oficial al activității Parchetului European. Șefa Parchetului European, doamna Laura Codruța Kövesi (România), și procurorii europeni numiți de statele membre își iau angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcțiile lor.

6 OCTOMBRIE

Intrarea în funcție a doi judecători noi la Curtea de Justiție

O ședință solemnă are loc cu ocazia depunerii jurământului și a intrării în funcție a doamnei judecătoare Ineta Ziemele (Letonia), în locul domnului Egils Levits, și a domnului judecător Jan Passer (Cehia), în locul domnului Jiří Malenovský.

19 OCTOMBRIE

Vizită oficială în Germania

O delegație a Curții de Justiție se deplasează la Karlsruhe (Germania) în cadrul unei vizite oficiale, la invitația Bundesverfassungsgericht (Curtea Constituțională Federală).

23 OCTOMBRIE

Introducere în fața Curții de Justiție a cauzei Lituania/Parlamentul și Consiliul

Prima dintr‑o serie de acțiuni introduse de statele membre împotriva mai multor dispoziții ale actelor normative care constituie „Pachetul mobilitate”, privind reforma sectorului transporturilor rutiere (C-541/20).

25 OCTOMBRIE

Ziua Europeană a Justiției

Această zi este organizată începând din anul 2003 pentru a permite cetățenilor europeni să își înțeleagă mai bine drepturile și să fie informați cu privire la funcționarea sistemelor judiciare (justiție, mediere, executarea hotărârilor judecătorești etc.), precum și pentru a face justiția accesibilă. Pentru ediția 2020, Consiliul Europei a organizat și a încurajat o serie de evenimente virtuale. Curtea participă, informându‑i pe cetățeni cu privire la principalele caracteristici ale funcționării sale, precum și la efectele procedurii preliminare asupra vieții lor cotidiene, pe rețelele sociale, prin intermediul platformelor Twitter și LinkedIn.

30 OCTOMBRIE

Cele două conturi Twitter ale Curții depășesc 100 000 de followers

Curtea este prezentă pe Twitter începând din anul 2013, prin intermediul a două conturi, unul în limba franceză, iar celălalt în limba engleză, pentru a comunica rapid și în mod concis esența informațiilor referitoare la procedurile, hotărârile și concluziile importante și la evenimentele privind instituția. În acest an, cele două conturi au la activ mai mult de 100 000 de followers (față de 81 552 în anul 2019).

18 NOIEMBRIE

Hotărârea în cauza Lietuvos geležinkeliai/Comisia

Tribunalul confirmă decizia Comisiei prin care se constată abuzul de poziție dominantă al societății naționale a căilor ferate din Lituania pe piața lituaniană a transportului feroviar de marfă (T-814/17).

2 DECEMBRIE

Introducerea unei cereri de aviz

Belgia solicită Curții de Justiție să emită un aviz cu privire la compatibilitatea proiectului de tratat modernizat privind Carta energiei cu tratatele Uniunii Europene, în special în materie de soluționare a litigiilor (Avizul 1/20).

4 DECEMBRIE

A 68-a aniversare a înființării Curții de Justiție

Curtea sărbătorește evenimentul pe rețelele sociale, prin intermediul platformelor Twitter și LinkedIn, propunându‑le cetățenilor o retrospectivă a principalelor hotărâri pronunțate în anul 2020.

16 DECEMBRIE

Hotărârea în cauza International Skating Union/Comisia

Normele Uniunii Internaționale de Patinaj (UIP) care prevăd sancțiuni severe împotriva atleților care participă la probe de patinaj de viteză nerecunoscute de aceasta sunt contrare normelor Uniunii Europene în materie de concurență (T-93/18).

17 DECEMBRIE

Hotărârea în cauza Centraal Israëlitisch Consistorie van België și alții

În vederea promovării bunăstării animale în cadrul sacrificării religioase, statele membre pot, fără a încălca drepturile fundamentale consacrate de cartă, să impună un procedeu de asomare reversibilă și care nu poate conduce la moartea animalului (C-336/19).

22 DECEMBRIE

Raportul Curții de Justiție referitor la funcționarea Tribunalului

În cadrul monitorizării punerii în aplicare a reformei arhitecturii jurisdicționale a Uniunii, Curtea de Justiție prezintă Parlamentului European, Consiliului și Comisiei raportul său cu privire la funcționarea Tribunalului. Acest raport se concentrează pe eficiența Tribunalului, pe necesitatea și pe eficacitatea creșterii la 54 de judecători, pe utilizarea optimă și pe eficiența resurselor și pe continuarea înființării de camere specializate.

B | Un an în cifre

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reușit să mențină un nivel de activitate ridicat în anul 2020, într‑un context marcat de munca la domiciliu și de restricții privind deplasările care au condus la imposibilitatea de a ține ședințe între 16 martie și 25 mai 2020. De la această din urmă dată și cu respectarea unor măsuri sanitare stricte, sălile de audiență și‑au deschis ușile pentru reprezentanții părților și pentru public, în interesul bunei administrări a justiției și în conformitate cu principiul publicității ședințelor.

Măsurile de izolare și restricțiile destinate să atenueze pandemia care au fost adoptate de majoritatea statelor membre au avut totuși, în mod inevitabil, un anumit impact asupra activității sociale și economice, precum și asupra celei a instanțelor din statele membre, cu consecința reducerii numărului de cauze introduse. Cu 1 582 de cauze introduse global la cele două instanțe ale Uniunii, acest număr este mai mic decât cifra record din anul precedent (1 905), dar reprezintă un ordin de mărime apropiat de cifrele din anul 2018 (1 683) și din anul 2017 (1 656).

Se poate observa o tendință similară în ceea ce privește cauzele soluționate. Numărul acestora se ridică la 1 540, inferior celui din 2019 și recordului din 2018, dar reprezintă un nivel de activitate echivalent celui cunoscut în 2017 și chiar superior celui din 2016. Pentru a fi evaluat la justa sa valoare, acest rezultat trebuie analizat în perspectiva faptului că cele două instanțe au fost împiedicate mai mult de două luni să țină ședințe în cursul anului 2020.

În sfârșit, durata medie a procedurilor în cauzele soluționate de cele două instanțe se ridică la 15,4 luni, cel mai scăzut nivel atins vreodată, ceea ce demonstrează urmărirea constantă a obiectivului de îmbunătățire a eficienței în gestionarea procedurilor.

Instituția în anul 2020

81 DE JUDECĂTORI

11 AVOCAȚI GENERALI

proveniți din cele 27 de state membre

2 235 de funcționari și de agenți

61% 39% 1 359 de femei 876 de bărbați

BUGETUL 437 DE MILIOANE DE EURO

Reprezentarea femeilor în posturi de răspundere în cadrul administrației plasează Curtea în media superioară a instituțiilor europene.

Sunt ocupate de femei 54 % din posturile de administratori 41 % din posturile de conducere de nivel intermediar și superior

Anul judiciar (ambele instanțe)

1 582 de cauze introduse

1 540 de cauze soluționate

2 542 de cauze pendinte

159 110 acte de procedură înscrise în registrul grefelor

Durata medie a procedurilor 15,4 luni

Curtea de Justiție 15,4 luni

Tribunalul 15,4 luni

Procentajul de acte de procedură depuse prin e‑Curia:

Curtea de Justiție: 79 %

Tribunalul: 95 %

7 378 conturi de acces la e‑Curia (și anume o creștere cu 12 % în raport cu anul 2019)

2 568 comunicări judiciare publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

e‑Curia este o aplicație a Curții de Justiție a Uniunii Europene care permite reprezentanților părților în cauzele introduse la Curtea de Justiție și la Tribunal, precum și instanțelor naționale, în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulate în fața Curții de Justiție, să schimbe actele de procedură cu grefele pe cale exclusiv electronică.


Urmăriți videoclipul pe YouTube

Serviciile lingvistice

Instituție jurisdicțională multilingvă, Curtea trebuie să fie în măsură să trateze o cauză oricare ar fi limba oficială a Uniunii în care aceasta a fost introdusă. Ulterior, Curtea asigură difuzarea jurisprudenței sale în toate limbile oficiale ale Uniunii.

24 de limbi de procedură potențiale

552 de combinații lingvistice posibile

601 juriști‑lingviști pentru traducerea documentelor scrise

1 145 000 Sarcină de lucru (pagini de tradus)

1 170 000 Pagini produse de serviciul de traducere juridică

480 000 de pagini Rezultatul măsurilor de economie adoptate de instanțe în vederea reducerii nevoilor de traducere

70 de interpreți pentru ședințele de audiere a pledoariilor și pentru reuniuni

445 de ședințe și reuniuni care au beneficiat de interpretare simultană