En miljömedveten institution

 
Start Scroll

Domstolen driver sedan flera år en ambitiös miljöpolicy i syfte att uppfylla de strängaste kraven i fråga om hållbar utveckling och miljöskydd.

Domstolen ger varje år en redogörelse för de senaste indikatorer som den förfogar över, i det här fallet indikatorerna för år 2021.

Förvaltningen av institutionens byggnadskomplex och den dagliga förvaltningen av de resurser och verktyg som ställs till dess förfogande drivs av en ständig omsorg om respekten för miljön, vilket framgår av det faktum att institutionen är Emas-certifierad (Eco-Management and Audit Scheme) sedan år 2016. Emas-certifieringen, som inrättats genom en EU-förordning och som tilldelas organisationer som uppfyller stränga krav i fråga om miljöpolicy och ansträngningar för miljöskydd och hållbar utveckling, utgör således ett stort erkännande av domstolens ekologiska engagemang och höga miljöprestanda.

I domstolens årliga miljöredovisning redogörs ingående för institutionens miljöprestanda och för pågående och planerade projekt för att skydda miljön. Domstolen har till exempel utvecklat en utbildningsmodul på nätet för alla nyanställda för att informera dem om miljöaspekterna av deras dagliga arbete och uppmuntra dem till goda vanor när det gäller it och kontorsutrustning, energianvändning, vatten- och avfallshantering samt resor.

En konkret åtgärd som genomförts nyligen är att domstolen har installerat dricksvattenfontäner för personalen, för att kraftigt minska användningen av plastflaskor. När institutionens lokaler återigen togs i bruk efter pandemin delades även återanvändbara dryckesflaskor ut till personalen, för att uppmuntra till användning av dessa fontäner. Således ingår inte längre några plastflaskor i leveranskedjan för dricksvatten.

Vad gäller pappersförbrukningen har domstolen för första gången antagit ett kvantifierat mål för 2022–2023: under 2022 ska förbrukningen minska med 10 procent i förhållande till 2019 och under 2023 ska den minska med ytterligare 5 procent. I september 2022 beslutade Emas-kommittén dessutom att antalet personliga skrivare ska halveras. De första etapperna av detta projekt inleddes i december 2022.

Applikationen e-Curia för utväxling av juridiska dokument mellan partsombuden och de dömande instanserna har också en positiv inverkan på miljön. Som exempel kan nämnas att om samtliga inlagor som under år 2022 överfördes till domstolen och tribunalen via e-Curia (mer än 1 miljon sidor) hade getts in i pappersform med bifogade bestyrkta kopior, skulle det ha krävt flera ton papper, som dessutom hade behövt transporteras fysiskt till Luxemburg.

  • Kontinuerlig förbättring av avfallsåtervinningen: källsortering och insamling av begagnat kontorsmaterial för återvinning (pilotprojekt)
  • Deltagande i cykeldelningssystemet VelʼOH och stöd för cykelresor
  • Kontinuerlig förbättring av infrastrukturen för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering
  • Minskning av avfall (kontor och matservering) - 59,8 % kg/HTE
  • Vattenbesparing - 38,2 % m3/HTE
  • Minskad pappersförbrukning - 58,4 % kg/HTE
  • Minskad elförbrukning - 5,9 % kWh/HTE
  • 3466 m2 solceller för en produktion på 380 041 kWh motsvarande årsbehovet för 69 familjer
  • Minskning av koldioxidutsläpp - 34,3 % kg/HTE

Heltidsekvivalenter (HTE) är en enhet som gör det möjligt att mäta yrkesverksamheten oberoende av skillnader vad gäller antalet arbetstimmar per vecka för varje anställd till följd av olika arbetstidsupplägg.

Miljöindikatorerna avseende vatten, avfall, papper och el är desamma som för år 2021. Förändringarna anges i förhållande till referensåret 2015.

Att vissa indikatorer fluktuerat kraftigt beror på att år 2021 var ett exceptionellt år på grund av hälsokrisen.

go to top