Ένα θεσμικό όργανο που σέβεται το περιβάλλον

 
Start Scroll

Το Δικαστήριο ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, στοχεύοντας στις υψηλότερες προδιαγραφές όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Όπως κάθε χρόνο, το θεσμικό όργανο δημοσιεύει υποχρεωτικά έναν απολογισμό των εξελίξεων με βάση τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους δείκτες, ήτοι εν προκειμένω εκείνους του έτους 2021.

Η διαχείριση ολόκληρου του κτιριακού του συγκροτήματος και η καθημερινή διαχείριση των πόρων και των μέσων που τίθενται στη διάθεσή του για την εκπλήρωση της αποστολής του διαπνέονται από μια σταθερή προσήλωση στον σεβασμό του περιβάλλοντος, όπως μαρτυρεί και η πιστοποίηση EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) την οποία έχει λάβει το Δικαστήριο από το 2016. Η πιστοποίηση EMAS, η οποία προβλέπεται από ευρωπαϊκό κανονισμό, χορηγείται στους οργανισμούς που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την περιβαλλοντική τους πολιτική και την αφοσίωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτελεί σημαντική αναγνώριση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων του Δικαστηρίου και των υψηλών περιβαλλοντικών του επιδόσεων.

Στην ετήσια Περιβαλλοντική Δήλωσή του, το Δικαστήριο εκθέτει με λεπτομέρειες τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις και περιγράφει τις τρέχουσες και μελλοντικές οικολογικές του πρωτοβουλίες. Παραδείγματος χάριν, το Δικαστήριο έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο απευθύνεται σε όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους και τους ενημερώνει σχετικά με διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές της καθημερινής τους εργασίας, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ορθών πρακτικών όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη μηχανοργάνωση γραφείου, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, αλλά και τις μετακινήσεις τους.

Ανάμεσα στις πλέον πρόσφατες ενέργειες του Δικαστηρίου ήταν η εγκατάσταση ενός δικτύου από ψύκτες νερού, με σκοπό να μειωθεί δραστικά η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Επίσης, εξ αφορμής της μαζικής επιστροφής στα γραφεία κατόπιν της πανδημίας, το Δικαστήριο μοίρασε στο προσωπικό επαναγεμιζόμενες φιάλες ώστε να ενθαρρύνει ακριβώς τη χρήση των ψυκτών. Χάρη στο δίκτυο εφοδιασμού με πόσιμο νερό, τα πλαστικά μπουκάλια έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Όσον αφορά την κατανάλωση χαρτιού, το Δικαστήριο έθεσε για πρώτη φορά συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για την περίοδο 2022-2023: πρώτο βήμα η μείωση, το 2022, κατά 10 % σε σχέση με το 2019 και δεύτερο βήμα μια περαιτέρω μείωση 5 % το 2023. Πέραν τούτου, τον Σεπτέμβριο του 2022, η επιτροπή EMAS αποφάσισε ότι πρέπει να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των προσωπικών εκτυπωτών. Τα πρώτα στάδια του εγχειρήματος τέθηκαν σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2022.

Ευεργετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον έχει και η εφαρμογή «e-Curia», μέσω της οποίας γίνεται πλέον η ανταλλαγή όλων διαδικαστικών εγγράφων μεταξύ των εκπροσώπων των διαδίκων και των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν όλες οι σελίδες των δικογράφων που υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο και στο Γενικό Δικαστήριο μέσω e-Curia το 2022 (περίπου 1 εκατομμύριο) είχαν κατατεθεί σε έντυπη μορφή μαζί με τα απαραίτητα αντίγραφά τους, θα είχαν χρειαστεί αρκετοί τόνοι χαρτιού, οι οποίοι, επιπλέον, θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί και παραδοθεί στο Λουξεμβούργο.

  • Διαρκή βελτίωση τη ανακύκλωση απορριµµάτων: επιλεκτική συγκοµιδή και ανάκτηση ειδών γραφείου (πιλοτικό σχέδιο)
  • Συµµετοχή στο σύστηµα κοινόχρηστων ποδηλάτων Vel’OH και υποστήριξη των µετακινήσεων µε ποδήλατο
  • Διαρκή βελτίωση των υποδοµών θέρµανση , εξαερισµού και κλιµατισµού
  • Μείωση των απορριµµάτων από τα γραφεία και την εστίαση - 59,8 % kg/ΙΠΑ
  • Μείωση τη κατανάλωση νερού - 38,2 % m3/ΙΠΑ
  • Μείωση τη κατανάλωση χαρτιού - 58,4 % kg/ΙΠΑ
  • Μείωση τη κατανάλωση ηλεκτρική ενέργεια - 5,9 % kWh/ΙΠΑ
  • 3 466 m2 φωτοβολταϊκών κυττάρων παρήγαγαν 380 041 kWh ισοδύναµο µε τι ετήσιε ανάγκε 69 οικογενειών
  • Μείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα - 34,3 % kg CO2/ΙΠΑ

Το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) είναι μονάδα μέτρησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως των διαφορών ως προς τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κάθε υπαλλήλου λόγω διαφορετικών τύπων εργασίας.

Οι περιβαλλοντικοί δείκτες για το νερό, τα απορρίμματα, το χαρτί και την ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου ίδιοι με τους αντίστοιχους του 2021. Οι διαφοροποιήσεις προσδιορίζονται ποσοτικά με βάση το 2015 ως έτος αναφοράς.

Οι σημαντικές διακυμάνσεις στους διάφορους δείκτες εξηγούνται από την ιδιαιτερότητα που είχε το έτος 2021 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

go to top