Με το βλέμμα στο μέλλον

 
Start Scroll
«Ενωμένοι στην πολυμορφία» είναι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συναρθρώνει τις κοινές αξίες με τις ποικίλες παραδόσεις που συνθέτουν το ενωσιακό μωσαϊκό. Το 2023 θα είναι, για το Δικαστήριο, έτος αφιερωμένο στην πολυγλωσσία, η οποία είναι βασική αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και, ταυτόχρονα, συστατικό στοιχείο της λειτουργίας των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης.

 

Η πολυγλωσσία συνιστά συγκεκριμένη έκφανση της θεμελιώδους αρχής της ισότητας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η πρόσβαση στο δίκαιο της Ένωσης διασφαλίζεται ισότιμα, σε όλες τις επίσημες γλώσσες: κάθε πολίτης της Ένωσης μπορεί να λάβει γνώση των ενωσιακών ρυθμίσεων και διατάξεων στη γλώσσα του, την οποία έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για να προβάλει τα δικαιώματα που του παρέχουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η πολυγλωσσία αποτελεί εχέγγυο ίσης μεταχείρισης όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τη νομολογία. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια καθημερινή πραγματικότητα στο Δικαστήριο, το οποίο στηρίζεται, για τις ανάγκες της, σε γλωσσομαθείς νομικούς και διερμηνείς που εργάζονται στις 24 επίσημες γλώσσες (552 δυνατοί γλωσσικοί συνδυασμοί).

Ειδικότερα, μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά έργων άρρηκτα συνδεδεμένων με την πολυγλωσσία ως ευρωπαϊκή αξία, αρχής γενομένης από τα εγκαίνια του λεγόμενου «Κήπου της Πολυγλωσσίας». Σε συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου, το Δικαστήριο συμμετέχει στη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου αφιερωμένου στον πολιτισμικό πλούτο και στη γλωσσική πολυμορφία της Ένωσης. Ακριβώς πλάι στο κτιριακό συγκρότημα του Δικαστηρίου, ο κήπος, που θα είναι ανοιχτός στο κοινό, θα συμβάλει στην εξοικείωση των πολιτών με την πολυγλωσσία, την οποία το Δικαστήριο ανέκαθεν υπερασπιζόταν με θέρμη ως ιδέα και αγαθό.

Επιπλέον, θα αρχίσει να λειτουργεί ένας ιστότοπος αφιερωμένος στην πολυγλωσσία και θα δημοσιευθεί μια πολυτελής έκδοση με θέμα την πολυγλωσσία ως μέρος του νομικού κόσμου. Στο τρίτομο αυτό έργο, αφενός, περιγράφεται πώς η λειτουργία των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης εγκολπώνεται τις 24 επίσημες γλώσσες και, αφετέρου, έχουν συγκεντρωθεί συμβολές από σημαίνουσες προσωπικότητες των κρατών μελών που καταθέτουν σκέψεις και απόψεις αναφορικά με την πολυγλωσσία στον νομικό και διοικητικό κόσμο. Τα κείμενα θα είναι διαθέσιμα στον προαναφερθέντα ιστότοπο, σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

 

Πέραν τούτου, στο πλαίσιο του ανοίγματος προς το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου, θα προστεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας στα ήδη υφιστάμενα μέσα όπως ο ιστότοπος και τα κοινωνικά δίκτυα: πρόκειται για το Curia Web TV, ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι. Θα μεταδίδεται μέσω του ιστοτόπου CVRIA και θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, απευθυνόμενο στο ευρύτερο δυνατό κοινό, και δη στο νεανικό, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες οπτικοακουστικό περιεχόμενο και ενημερώνοντάς τους τόσο για τη θεσμική όσο και για τη δικαιοδοτική δραστηριότητα.

Υλοποιώντας το συνολικό του σχέδιο υπέρ της συμπερίληψης, το Δικαστήριο θα συνεχίσει και το 2023 τις εργασίες για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες, διευκολύνοντας παράλληλα την παροχή στήριξης και συνδρομής στους φροντιστές.

Τέλος, θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών οδεύοντας σταθερά, και το 2023, στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά διεξάγοντας τις απαραίτητες έρευνες και δοκιμές ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή των εργαλείων που εξυπηρετούν την εκπλήρωση της δικαιοδοτικής αποστολής. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσουν στους τομείς της αυτόματης ανάλυσης κειμένου, του εντοπισμού των παραπομπών, της αυτοματοποιημένης μεταγραφής, της προσβασιμότητας και της ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών.

go to top