Privire spre viitor

 
Start Scroll
„Uniți în diversitate”, mottoul Uniunii Europene, se traduce prin valori comune și tradiții diverse. În 2023, Curtea va sărbători multilingvismul, valoare esențială a proiectului european și element constitutiv al funcționării instanțelor din Uniune.

 

Multilingvismul concretizează principiul fundamental al egalității cetățenilor europeni și este un pilon al construcției europene. Accesul la dreptul Uniunii este garantat în fiecare limbă oficială: orice cetățean al Uniunii poate lua cunoștință de el în limba sa și se poate prevala, tot în limba sa, de drepturile pe care i le conferă tratatele europene. Multilingvismul permite egalitatea de tratament în ceea ce privește accesul la justiție și la jurisprudență. Pentru a‑l pune în aplicare, Curtea se bazează pe juriștii‑lingviști și interpreții săi, care lucrează zilnic în cele 24 de limbi oficiale (552 de combinații lingvistice posibile).

Astfel, în anul 2023 se vor finaliza numeroase proiecte legate de această valoare, printre care inaugurarea unei Grădini a multilingvismului. În cooperare cu autoritățile luxemburgheze, Curtea participă la realizarea unui nou spațiu verde, menit să omagieze bogăția și diversitatea lingvistică a Uniunii. Deschisă publicului și flancând îndeaproape clădirile Curții, grădina va contribui la familiarizarea cetățenilor cu multilingvismul, valoare pe Curtea o apără cu fervoare încă de la crearea sa.

În plus, va fi lansat un site web consacrat multilingvismului, iar o lucrare în trei volume despre multilingvismul juridic va fi, și ea, publicată. Aceasta din urmă descrie funcționarea, în cele 24 de limbi oficiale, a instanțelor Uniunii și reunește contribuții ale unor personalități de marcă din statele membre despre multilingvismul juridic și administrativ. Textele vor fi accesibile pe site‑ul web menționat mai sus în toate limbile oficiale.

 

De altfel, pentru a ne apropia deopotrivă de marele public și de profesioniștii din domeniul juridic, la mijloacele de comunicare deja existente, printre care site‑ul web și rețelele sociale, se va adăuga în curând un nou canal de comunicare: Curia Web TV, un canal de televiziune online. Acesta va fi difuzat prin intermediul site‑ului web CVRIA și va asigura o mai mare transparență în beneficiul cetățenilor europeni, inclusiv al tinerilor, oferindu‑le conținut audiovizual și informându‑i cu privire la activitatea instituțională și judiciară a Curții.

În cadrul planului global în favoarea incluziunii, în 2023 Curtea își va continua lucrările pentru a ameliora și a promova mai mult integrarea persoanelor cu dizabilități și pentru a facilita sprijinul și asistența însoțitorilor acestora.

În sfârșit, eforturi importante vor fi consacrate mobilizării potențialului tehnologiilor emergente pentru a continua transformarea digitală și inovarea în anul 2023. Investigații și experimente desfășurate în cadrul laboratorului de inovare vor fi efectuate în strânsă colaborare cu serviciile pe nevoi concrete și legate direct de punerea în funcțiune a unor instrumente ce țin de îndeplinirea misiunii judiciare. Mai precis, lucrările vor continua în domeniile analizei automate a textului, detectării referințelor, transcrierii automatizate, accesibilității și automatizării robotizate a proceselor.

go to top