Anul 2022 pe scurt

A | Un an în imagini
B | Un an în cifre

 
Start Scroll

A | Un an în imagini

Ianuarie

A 70‑a aniversare a Curții de Justiție a Uniunii Europene

Curtea lansează festivitățile pentru cea de a 70‑a aniversare. Tema care însoțește evenimentele pe tot parcursul anului este „O justiție apropiată de cetățean”. Pe platformele Mastodon și Twitter, Curtea revine în fiecare săptămână asupra evenimentelor marcante din cei 70 de ani ai existenței sale.
#CJUEen70jours #CJEUin70days

Martie

Introducerea semnăturii electronice

În cadrul accelerării proceselor de digitalizare, semnătura electronică calificată este utilizată pentru semnarea hotărârilor și ordonanțelor Tribunalului.

Martie

Introducerea acțiunii RT France/Consiliul

În contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei de Consiliul Uniunii Europene, canalul RT France contestă în fața Tribunalului interdicția de difuzare care îi este impusă (T‑125/22).

Martie

Introducerea acțiunii Hamoudi/Frontex

Un resortisant sirian solicită daune interese Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) ca urmare a comportamentului ilegal al acesteia în cadrul operațiunii de „returnare” în Marea Egee la 28 și 29 aprilie 2020 (T‑136/22).

Aprilie

Introducerea acțiunilor Polonia/Comisia

Polonia contestă în fața Tribunalului recuperarea inițiată de Comisie a penalității cu titlu cominatoriu zilnice de 500 000 de euro, dispusă de Curtea de Justiție (C‑121/21 R) în cauza privind extragerea de lignit în „minele din Turów” (T‑200/22 și T‑314/22).

Aprilie

Difuzarea în streaming a ședințelor Curții de Justiție

Curtea de Justiție inaugurează un sistem de streaming al ședințelor de audiere a pledoariilor, al pronunțării hotărârilor și al citirii concluziilor, care să permită tuturor să asiste la o ședință, indiferent unde s‑ar afla.

Mai

Introducerea cererii de decizie preliminară în cauza Tez Tour

În contextul pandemiei Covid‑19, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (Lituania) solicită Curții de Justiție să interpreteze Directiva privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate pentru a preciza condițiile de reziliere a unui contract privind un pachet de servicii de călătorie fără plata unui comision (C‑299/22).

Mai

Finala concursului „European Law Moot Court”

Organizat pentru prima dată în anul 1988, European Law Moot Court este concursul de pledoarii cel mai important din lume în materie de drept al Uniunii. Universitatea din Lund (Suedia) este echipa câștigătoare a ediției 2022.

Mai

Ziua Europei

Pentru a celebra aniversarea Declarației Schuman, Curtea îi primește pe cetățeni la Esch‑sur‑Alzette, capitală europeană a culturii în anul 2022. Pe aleile Satului european, echipele de voluntari ai Curții îi ascultă pe cetățeni și răspund la întrebările lor. Această abordare se extinde la rețelele sociale EU Voice și Twitter cu publicații însoțite de hashtagurile #ECJDidYouKnow despre derularea unei cauze și #AskCuria, difuzate ca răspuns la întrebările adresate de cetățeni.

Mai

Vizita oficială a unei delegații a Curții în Croația

Membrii Curții de Justiție se întâlnesc cu prim‑ministrul, cu membri ai guvernului, precum și cu președinții Curții Supreme și Curții Constituționale croate. În cadrul unei conferințe desfășurate la Zagreb, aceștia abordează cooperarea judiciară, procedura trimiterii preliminare, rolul celor mai înalte instanțe în asigurarea uniformității dreptului, clauzele abuzive în contractele cu consumatorii și mandatul european de arestare.

Iunie

Omagiu adus judecătorilor G. Falcone și P. Borsellino

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea judecătorilor italieni antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino și ca omagiu adus tuturor celor care apără statul de drept, instituția găzduiește în mod excepțional, în Sala mare de ședință, reprezentația piesei L’Ultima estate – Falcone e Borsellino trent’anni dopo, de Claudio Fava.

Iunie

Zilele interinstituționale ale inovației

Curtea primește Comitetul interinstituțional pentru transformarea digitală (ICDT): responsabilii în domeniul tehnologiei și informației din cadrul instituțiilor Uniunii abordează probleme privind suveranitatea digitală, partajarea resurselor digitale, inteligența artificială și securitatea cibernetică.

Iunie

Vizita Excelenței Sale Katerina Sakellaropoulou, președinta Republicii Elene

Președintele și membrii Curții o primesc pentru o reuniune de lucru pe Excelența Sa Katerina Sakellaropoulou, președinta Republicii Elene. Aceasta asistă la o prezentare generală a instituției și a multilingvismului.

Iulie

Reuniunea Rețelei Judiciare a Uniunii Europene (RJUE)

Membrii Rețelei Judiciare a Uniunii Europene, instituită pentru a facilita dialogul între instanțele supreme și constituționale ale statelor membre, se întâlnesc pentru a discuta în special pe tema justiției apropiate de cetățean.

Iulie

Introducerea cererii de decizie preliminară RTL Nederland și RTL Nieuws

Ministerul Justiției și Securității din Țările de Jos refuză, pentru motive de confidențialitate, să acorde acces la informațiile cu privire la prăbușirea avionului MH17 (doborât în 2014 deasupra Ucrainei) organului de presă RTL Nederland. Raad van State (Țările de Jos) solicită Curții de Justiție să stabilească dacă acest refuz este compatibil cu libertatea de informare și de exprimare (C‑451/22).

Septembrie

Curtea în fața crizei sanitare

În raportul său de audit, Curtea de Conturi Europeană salută reziliența Curții în perioada pandemiei de Covid‑19, când instituția a reacționat rapid și cu suplețe bazându‑se pe investițiile în transformarea digitală deja realizate.

Septembrie

Vizita Curții la Roma

Membrii Curții de Justiție și cei ai Curții Constituționale italiene se întâlnesc la Roma pentru a discuta pe teme referitoare la identitatea națională, egalitatea statelor membre în fața tratatelor, statul de drept și independența judecătorilor, precum și la supremația dreptului Uniunii.

Septembrie

Alegerea președintelui, a vicepreședintelui și a președinților de cameră ai Tribunalului și reînnoirea parțială a instanței

Cu ocazia reînnoirii parțiale a Tribunalului, domnul Marc van der Woude (Țările de Jos) este reales de către colegii săi președinte al Tribunalului pentru o perioadă de trei ani. Și domnul Savvas S. Papasavvas (Cipru) este reales vicepreședinte al Tribunalului. Totodată, judecătorii Tribunalului au ales din rândul lor 10 președinți de cameră pentru o perioadă de trei ani.

Septembrie

Introducerea cererii de decizie preliminară Bundesamt für Fremdenwesen und Asyl

Verwaltungsgerichtshof (Austria) solicită să se stabilească dacă situația femeilor din Afganistan ca urmare a preluării puterii de către talibani constituie o persecuție care dă dreptul la statutul de refugiat (C‑608/22).

Octombrie

Ziua porților deschise

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la rolul Curții și la valorile Uniunii, cetățenii sunt întâmpinați de personalul și de membrii Curții în cadrul Zilei porților deschise. Cetățenii descoperă instituția și funcționarea acesteia, dar și derularea unei cauze și activitatea serviciilor.

Noiembrie

Ceremonia de prezentare a timbrului care comemorează cei 70 de ani ai Curții

În cooperare cu Curtea, Post Luxembourg emite un timbru comemorativ pentru a marca cea de a 70‑a aniversare a instituției. Această inițiativă se înscrie într‑o lungă tradiție de celebrare a aniversărilor importante ale Curții.

Noiembrie

Vizita la Curte a unei delegații a Curții Supreme din Ucraina

Curtea primește o delegație a Curții Supreme din Ucraina în contextul procedurii de aderare la Uniunea Europeană a acestei țări, care are statutul de candidat la aderare din luna iunie 2022. Această reuniune urmărește instituirea unei cooperări, în special în ceea ce privește valorile fundamentale ale Uniunii, între cele două instanțe.

Decembrie

Forumul extraordinar al magistraților

Curtea organizează pentru această întâlnire anuală un forum special având ca principali invitați președinții celor mai înalte instanțe din statele membre, președintele CEDO și cel al Curții AELS, precum și foști membri ai Curții. Consacrat temei „O justiție apropiată de cetățean”, forumul este deschis cu proiectarea unui scurt metraj care reconstituie istoria Curții combinând imagini de arhivă, intervenții ale unor membri ai instituției și interviuri cu profesori de drept.

Decembrie

Ședință solemnă cu ocazia celei de a 70‑a aniversări

Curtea invită cele mai înalte autorități luxemburgheze, înalți reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene și participanții la Forumul magistraților la ședința solemnă, difuzată în direct, care celebrează cei 70 de ani de la ședința solemnă de înființare a Curții de Justiție a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

Decembrie

Conferința „Constructori ai Europei”

Festivitățile se încheie cu o întâlnire interactivă între liceeni originari din diferite state membre, prezenți la fața locului sau care participă la distanță prin videoconferință, și înalți responsabili ai instituțiilor europene.

B | Un an în cifre

Instituția în anul 2022

Bugetul 2022: 465 de milioane de euro

81 de judecători

11 avocați generali

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-4

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-5

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-6

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-7

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-8

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-9

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-10

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-11

Anul judiciar (Curtea de Justiție și Tribunalul)

1 710 de cauze introduse

1 666 de cauze soluționate

2 585 de cauze pendinte

173 288 de acte de procedură înscrise în registrul grefelor

Durata medie a procedurilor: 16.3 luni

16.4 luni pentru Curtea de Justiție

16.2 luni pentru Tribunal

Procentajul de acte de procedură depuse prin e Curia:

87% Curtea de Justiție

94% Tribunalul

9 365 de conturi de acces la e-Curia

e-Curia este o aplicație informatică a Curții de Justiție a Uniunii Europene care permite reprezentanților părților în cauzele introduse la Curtea de Justiție și la Tribunal, precum și instanțelor naționale, în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulate în fața Curții de Justiție, să schimbe actele de procedură cu grefele pe cale exclusiv electronică.


e-Curia : aplicația informatică ce permite schimbul de documente judiciare
Vizionați pe YouTube

Serviciile lingvistice

Instituție jurisdicțională multilingvă, Curtea trebuie să fie în măsură să trateze o cauză oricare ar fi limba oficială a Uniunii în care aceasta a fost introdusă. Ulterior, Curtea asigură difuzarea jurisprudenței sale în toate limbile oficiale ale Uniunii.

24 de limbi de procedură

552 de combinații lingvistice

612 juriști-lingviști pentru traducerea documentelor scrise

1 281 000 de pagini de tradus

1 279 000 de pagini traduse

71 de interpreți pentru ședințele de audiere a pledoariilor și pentru reuniuni

526 de ședințe și reuniuni care au beneficiat de interpretare simultană

La Curte, traducerile sunt efectuate cu respectarea unui regim lingvistic imperativ care prevede posibilitatea de a utiliza toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Toate documentele de tradus sunt texte juridice cu un înalt grad de tehnicitate. Din acest motiv, serviciul lingvistic al Curții angajează numai juriști‑lingviști având o formare juridică completă, precum și o cunoaștere aprofundată a cel puțin două limbi oficiale diferite de limba lor maternă.


Multilingvismul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – Asigurarea accesului egal la justiție
Vizionați pe YouTube

go to top