70 de ani în serviciul cetățenilor și al unei Uniuni de drept

A | Activitatea instituției în 2022
B | Evenimentele emblematice ale anului
C | Relațiile cu publicul

 
Start Scroll

A | Activitatea instituției în 2022

La 4 decembrie 1952, primii membri ai Curții de Justiție a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) depuneau jurământul în una dintre cele patru limbi oficiale ale CECO.

Alfredo Calot Escobar

Grefierul Curții de Justiție


Grefierul Curții de Justiție, secretar general al instituției, conduce serviciile administrative sub autoritatea președintelui.


La 4 decembrie 1952, primii membri ai Curții de Justiție a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) depuneau jurământul în una dintre cele patru limbi oficiale ale CECO. Nouă membri – șapte judecători și doi avocați generali reprezentând culturile juridice ale fiecărui stat membru pentru a asigura un dialog fructuos între tradițiile lor, o grefă devotată bunei funcționări a instanței, un serviciu lingvistic care să garanteze accesul la justiția europeană fără bariere lingvistice și o administrație care să asigure utilizarea corectă a fondurilor publice în serviciul autorității judiciare a CECO: iată, în linii mari, cum arăta Curtea în primele zile de la instalare.

70 de ani mai târziu, Curtea poate privi în urmă calea parcursă cu mândria de a fi reușit să evolueze odată cu vremurile fără a‑și nega niciodată valorile fondatoare.

Mai mult ca oricând, deși Curtea a pronunțat peste 43 000 de hotărâri de la înființare, susținerea activității jurisdicționale continuă să servească drept busolă pentru toate serviciile instituției.

În această privință, 2022 va fi fost un an important pentru a pune bazele unuia dintre proiectele emblematice ale Curții, și anume instituirea unui sistem integrat de gestionare a cauzelor, care va permite instanțelor, pe termen lung, să funcționeze în cadrul unor circuite complet digitalizate, securizate și integrate, de la introducerea cauzei până la difuzarea deciziei. Acest proiect, care plasează calitatea și celeritatea justiției în centrul întregii sale filozofii, va vedea lumina zilei în anul 2024, după mai mulți ani de cooperare strânsă între instanțe, grefe și servicii. Va constitui o etapă majoră în procesul de digitalizare a activității judiciare, care a început în urmă cu câțiva ani odată cu introducerea instrumentului e‑Curia, și va constitui, dacă va fi necesar, o nouă mărturie a accelerării utilizării inovației tehnologice ca instrument‑cheie pentru eficiență și progres.

În același timp, alte obiective strategice au continuat să alimenteze planul de lucru al instituției. În acest cadru, în 2022 au fost inițiate proiecte majore, dintre care unele reflectă în mod incontestabil principiile directoare care au ghidat acțiunea instituției încă de la înființarea sa.

Printre aceste principii se numără, de șapte decenii încoace, căutarea de personal ce posedă cel mai înalt nivel de competențe și profesionalism, provenit din toate statele membre. Plurilingv, cu înaltă calificare și pe deplin angajat în serviciul construirii unei Europe a Justiției, acesta se află în centrul proiectului de valorizare și de păstrare a talentelor implementat de instituție. În această perspectivă, Curtea a lansat în 2022 o inițiativă globală de consolidare a accesibilității și incluziunii, care își propune să promoveze recrutarea, integrarea și împlinirea profesională a colegilor cu dizabilități și, astfel, să permită fiecăruia să își exprime pe deplin competențele. Această inițiativă, care implică participarea întregii instituții, urmărește totodată să garanteze accesul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, fizic sau virtual, al tuturor justițiabililor, părților implicate în procedură și vizitatorilor.

Dorința de a rămâne atenți la cetățeni, dar și de a facilita apropierea de publicul larg influențează de multă vreme și politica de comunicare și de informare a instituției. În acest an aniversar, o serie de inițiative au favorizat această proximitate, cum ar fi proiectul‑pilot de streaming web al ședințelor, prezentat în aceste pagini. Mai mult, pe baza expertizei acumulate în timpul pandemiei, instituția a permanentizat un program de vizite la distanță pentru liceenii din statele membre, care le permite să viziteze clădirile instituției, să urmărească prezentări și să discute în direct cu un membru, în limba lor, fără a‑și părăsi sala de clasă. Această inițiativă entuziasmantă, la care au participat deja câteva sute de elevi din diferite state membre, oferă astfel tuturor tinerilor pe care motive legate de distanță, costuri sau dificultăți de călătorie i‑au ținut până acum departe de Curte noi posibilități de a ne vizita și de a înțelege mai bine rolul autorității judiciare a Uniunii.

Lista proiectelor derulate în 2022 apare, ca în fiecare an, pe cât de bogată, pe atât de diversificată, așa încât enumerarea ar putea să continue. Totuși, nu realizările anuale vorbesc cel mai bine despre cultura și valorile unei organizații, ci mai degrabă capacitatea sa de a‑și asuma partea de responsabilitate care îi revine în contextul agitat prin care trece Europa.

În această privință, Curtea și‑a jucat pe deplin rolul, primind Curtea Supremă a Ucrainei pentru a facilita construirea unei justiții a păcii și a progresului, deschizând în mod excepțional Sala mare de ședință pentru a celebra, printr‑o piesă de teatru, memoria judecătorilor care și‑au dat viața pentru a apăra statul de drept pe care jurisprudența noastră îl reamintește neobosit, utilizând toate tehnologiile disponibile pentru a‑i întâlni pe cei care se află la mare distanță sau lucrând pentru ca fiecare să își găsească locul și să poată evolua în cadrul instituției, într‑un spirit de egalitate și de incluziune.

În 2022, la Curte, ca și în alte părți, încălzirea și iluminatul au fost reduse pentru a contribui la efortul de sobrietate energetică, dar flacăra ce ne animă misiunea nu a strălucit niciodată mai tare!

Alfredo Calot Escobar

Grefierul Curții de Justiție

B | Evenimentele emblematice ale anului

Cei 70 de ani ai Curții de Justiție a Uniunii Europene: privire retrospectivă asupra unui an aniversar

„O justiție apropiată de cetățean”

Instituția și‑a sărbătorit a 70‑a aniversare de‑a lungul întregului an 2022, având ca idee centrală tema „O justiție apropiată de cetățean”. Celebrările ne invită să privim calea parcursă de când prima piatră a fost pusă de părinții fondatori ai Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), în anul 1952, începuturile construcției europene. Pentru a sufla în cea de‑a 70‑a lumânare, instituția judiciară a traversat anii și epocile surmontând provocările. Succesiunea tratatelor, crearea Tribunalului în anul 1989, dobândirea de noi competențe, extinderile succesive, dar și Brexitul, creșterea treptată a numărului de limbi oficiale și de avocați generali, dublarea numărului de judecători la Tribunal... tot atâtea evenimente care au marcat această cale și care au însoțit Curtea în îndeplinirea misiunii sale: să vegheze la respectarea dreptului Uniunii și să asigure interpretarea și aplicarea uniformă a acestuia. Înainte de a privi spre viitor, să revenim la principalele evenimente care au marcat acest an special.

La începutul anului, președintele a dezvăluit logoul celei de a 70‑a aniversări, care a apărut pentru prima dată în decorul Curții. Simbol al acestui an aniversar, el va marca toate publicațiile anului. A fost amplasat pe clădire și a fost făcut vizibil din centrul orașului Luxemburg pentru a atrage atenția cetățenilor. În cadrul Zilelor porților deschise, vizitatorii au avut posibilitatea de a trimite în cele patru colțuri ale Uniunii cărți poștale imprimate cu acest logo pentru a‑și informa apropiații despre participarea lor la acest eveniment festiv.

Pe Twitter, o campanie de informare i‑a sensibilizat pe cetățeni în legătură cu istoria și cu activitatea instituției. 70 de tweeturi au reconstituit o imagine de ansamblu asupra Curții din 1952 până în prezent pentru cei 146 000 de followers ai noștri.

În continuarea unei tradiții de mai multe decenii, după timbrele emise pentru inaugurarea Palatului în anul 1973, pentru aniversarea a 35 de ani ai Curții în anul 1987, a 50 de ani în anul 2002 și a 60 de ani în anul 2012, Post Luxembourg a dedicat un timbru pentru aniversarea a 70 de ani ai instituției. Într‑un cu totul alt registru, a fost publicată o carte despre istoria Curții, într‑o ediție de prestigiu: aceasta va face posibilă împărtășirea cunoștințelor despre instituția noastră în cadrul vizitelor oficiale și al recepțiilor protocolare. O ediție accesibilă publicului va apărea în anul 2023.

Celebrările au atins punctul culminant la începutul lunii decembrie: Curtea a reunit, în cadrul unui Forum extraordinar al magistraților, președinții curților constituționale și supreme ale statelor membre, ai Curții Europene a Drepturilor Omului și ai Curții Asociației Europene a Liberului Schimb. Acest important eveniment anual, care a avut loc într‑un format special în anul 2022, este o ocazie de schimb de opinii între judecători și avocați generali și magistrații din toate statele membre urmărind să promoveze dialogul judiciar. Consacrat temei „O justiție apropiată de cetățean”, evenimentul a fost deschis cu proiecția, în Sala mare de ședință, a unui film inedit care celebrează cea de a 70‑a aniversare a Curții reconstituind istoria acesteia și rolul său în construirea ordinii juridice europene. Accesibil publicului larg, filmul a fost realizat de serviciile Curții și cuprinde intervențiile unor membri ai Curții de Justiție și ai Tribunalului și ai unor reprezentanți ai mediului academic, fiind ilustrat cu numeroase imagini de arhivă.

Cu ocazia ședinței solemne din 6 decembrie, Curtea i‑a primit pe Alteța Sa Regală Marele Duce Moștenitor Guillaume, precum și pe domnul Othmar Karas, prim‑vicepreședintele Parlamentului European, pe domnul Michal Šalomoun, ministru al legislației și președinte al Consiliului Legislativ al guvernului Republicii Cehe, pe doamna Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene, și pe doamna Sam Tanson, ministră a culturii și justiției din Marele Ducat al Luxemburgului.

Constructori ai Europei: tinerețea onorată la Curte

Celebrările celei de a 70‑a aniversări s‑au încheiat la 6 decembrie cu conferința „Constructori ai Europei”, o întâlnire specială între înalții reprezentanți ai Uniunii și tinerii europeni.

„Bine ați venit în casa voastră, la Curtea voastră de Justiție!”

Cu aceste cuvinte, președintele Koen Lenaerts s‑a adresat celor 240 de liceeni din 10 state membre prezenți în Sala mare de ședință și la distanță, înainte de descrie rolul Curții și impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Președintele Lenaerts, împreună cu domnul Othmar Karas și cu doamna Věra Jourová și‑au prezentat parcursul individual și acțiunile pe care fiecare dintre ei le întreprinde în instituțiile respective, subliniind importanța originilor lor variate ca o reflectare a unei Europe unite în diversitate: „Un om de altă origine, religie sau opinie poate avea la fel de multă dreptate ca mine”, a declarat domnul Karas. Doamna Jourová le‑a reamintit la rândul său tinerilor liceeni că valori precum democrația și statul de drept nu au fost întotdeauna dobândite: ea a evocat astfel primele amintiri marcante din viața ei, sosirea tancurilor sovietice în timpul Primăverii de la Praga din 1968.

Domnul Lenaerts, domnul Karas și doamna Jourová au participat apoi la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu tinerii invitați. Beneficiile construcției europene, semnificația aderării țărilor din Europa de Est la Uniune, cele mai mari provocări cu care se confruntă Uniunea, acțiunea acesteia atunci când dreptul său și valorile sale sunt încălcate, diferitele critici la adresa Uniunii și euroscepticismul în creștere, încălzirea globală și discriminarea pe criteriul sexului sau al orientării sexuale. Tot atâtea teme în care tinerii vizitatori și‑au invitat interlocutorii să se exprime.

În loc de epilog, în fața liceenilor, președintele Lenaerts a repetat declarația lui Robert Schuman: „Europa nu va fi construită dintr‑odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”. La finalul acestei reuniuni, liceenii și‑au exprimat marea satisfacție de a fi avut posibilitatea să interacționeze cu înalți reprezentanți ai Uniunii.

„Cred că este foarte inspirat faptul că avem ocazia să participăm și să adresăm întrebări unor lideri de top!”

„Școala noastră a avut privilegiul de a adresa întrebări marilor personalități ale instituțiilor europene: nu am fost spectator, ci un actor al conferinței”

Difuzarea ședințelor prin streaming: încă un pas pentru a apropia Curtea de cetățeni

Propunând o interpretare modernizată a principiului transparenței și publicității ședințelor, Curtea de Justiție pune la dispoziție începând din acest an difuzarea ședințelor prin streaming pe site‑ul CVRIA, în cadrul unei experiențe‑pilot. Prin acest serviciu nou, Curtea își propune să se apropie mai mult de cetățenii Uniunii. Sistemul, pus în aplicare în aprilie 2022, oferă posibilitatea persoanelor care nu sunt în măsură să vină la Luxemburg, indiferent care ar fi motivul acestei indisponibilități (cost, distanță, dificultăți de deplasare), să urmărească ședințele Marii Camere a Curții de Justiție în aceleași condiții ca publicul prezent în sală. Având în vedere că multilingvismul se află în centrul funcționării instituției, cetățenii pot urmări dezbaterile în limba dorită prin selectarea canalului de interpretare în streaming.

Pentru a garanta bunul mers al dezbaterilor și pentru a preveni orice problemă tehnică, ședințele de audiere a pledoariilor nu sunt difuzate în direct, ci ulterior. Astfel, ședințele care au loc dimineața sunt difuzate după‑amiaza, iar cele care se desfășoară după‑amiaza sunt disponibile în dimineața zilei următoare. În ceea ce privește pronunțarea Hotărârilor Curții de Justiție și citirea concluziilor avocaților generali, acestea sunt difuzate în direct. Pentru a facilita înțelegerea cauzei, o capsulă audiovizuală multilingvă prezentată de o persoană de contact pentru presă și care explică pe scurt cauza este pusă la dispoziție pe ecran chiar înainte de difuzarea ședinței.

Sébastien Servais,

șeful secției Multimedia

„Deși decizia de a pune în aplicare difuzarea prin streaming este destul de recentă, secția noastră se pregătește pentru aceasta de mai mulți ani. Principala provocare pentru lansare a fost mai întâi de ordin tehnic, întrucât au fost necesare numeroase echipamente informatice și o modificare a esenței sistemelor noastre de conferință, în special pentru a garanta respectarea multilingvismului. Alte elemente au necesitat de asemenea o atenție sporită: utilizarea imaginilor în timpul ședințelor, diferitele aspecte legate de integritatea ședinței propriu‑zise, precum și protecția datelor cu caracter personal ale celor care participă la aceasta. O atenție deosebită a fost acordată calității filmărilor și gestionării camerelor de luat vederi pentru a difuza o imagine de înaltă calitate. Acest serviciu de streaming va fi completat treptat cu noi mijloace de comunicare externă care vor permite creșterea vizibilității activităților instituției noastre, menținând în același timp o transparență maximă față de cetățeni. Probabil că aceasta este doar o primă etapă, dar primul pas este, fără îndoială, întotdeauna cel mai greu de făcut.”

Tina Omahen,

interpretă

„După ce au fost nevoiți să se adapteze la schimbări majore în practicarea profesiei lor din cauza crizei sanitare, interpreții s‑au confruntat cu o altă noutate: dublarea capsulelor audiovizuale prezentate înaintea ședințelor difuzate în streaming. Spre deosebire de interpretare, dublarea trebuie efectuată în sincronizare aproape perfectă cu vorbitorul. Pe lângă faptul că a trebuit să ne adaptăm tehnica obișnuită de redare la această cerință diferită, a trebuit să ne familiarizăm și cu noi instrumente de înregistrare. Pentru unii colegi, care foloseau în principal documente scrise de mână pentru a se pregăti, trecerea la suportul digital a constituit o provocare. Totuși, după câteva sudori reci, am dezvoltat acum o rutină robustă pentru a îndeplini această nouă sarcină.”

Marc-André Gaudissart,

grefierul adjunct al Curții de Justiție

„Deși difuzarea pe internet a ședințelor de audiere a pledoariilor era solicitată de mai mulți ani, în special de jurnaliști, universitari sau parlamentari, ea nu fusese încă realizată de Curtea de Justiție sau de Tribunal, nu numai din cauza unor probleme legate de gestionarea procedurilor și de buna desfășurare a audierilor, ci și din cauza unor constrângeri de ordin tehnic sau lingvistic, întrucât difuzarea unei ședințe multilingve fără interpretare simultană ar fi mai puțin utilă pentru cetățenii Uniunii. Așa era înainte de criza sanitară...
Grație eforturilor considerabile depuse de Curte în această perioadă, în special pentru a permite părților, uneori supuse unor restricții de deplasare foarte stricte, să participe de la distanță la ședințele de audiere a pledoariilor care aveau loc la Luxemburg, Curtea s‑a dotat cu mijloacele tehnice necesare care îi permit în prezent să asigure difuzarea ședințelor sale pe internet. Această evoluție vizează deocamdată numai ședințele Marii Camere a Curții de Justiție. Constituie însă un pas important spre o mai mare transparență a justiției față de cetățeni, dar și un progres incontestabil pentru instanțele naționale care au adresat Curții de Justiție o întrebare preliminară referitoare la interpretarea sau validitatea dreptului Uniunii, care pot acum să urmărească de la distanță discuțiile la care aceasta dă naștere în cadrul ședinței și să înțeleagă astfel mai bine întinderea răspunsului Curții de Justiție. Un avantaj care nu este neglijabil într‑un moment în care valorile și fundamentele înseși ale construcției europene sunt uneori repuse în discuție”.

Reprezentație teatrală în Sala mare de ședință a Curții

Ultima vară – Falcone și Borsellino după treizeci de ani

În amintirea a 30 de ani de la asasinarea magistraților italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, Sala mare de ședință a Curții de Justiție a fost transformată într‑o scenă de teatru pentru reprezentația piesei L’Ultima estate – Falcone e Borsellino trent’anni dopo de Claudio Fava, regizată de Chiara Callegari, în prezența președintelui Lenaerts și a numeroase personalități. Claudio Fava este jurnalist și scriitor, fost deputat în Parlamentul italian și membru al Parlamentului European, actual președinte al Commissione Antimafia della Regione Sicilia. Lucrarea sa urmărește ultimele luni din viața celor doi magistrați italieni în anii ’90.

Un birou, două scaune, un dosar într‑un decor minimalist: ceea ce a dorit să transmită regizoarea, doamna Callegari, a fost importanța angajamentului pentru o cauză comună și necesitatea de a rămâne vigilenți în fața pericolului pe care le reprezintă și astăzi amenințările la adresa statului de drept și criminalitatea economică fără frontiere. Limbajul artistic creează un spațiu propice pentru a îmblânzi emoțiile spectatorilor și a reafirma valorile justiției. Curtea a reamintit, prin urmare, importanța obligației de a păstra vie memoria acestor magistrați italieni angajați în protecția statului de drept și a dorit să le aducă un omagiu.

Chiara Callegari, Simone Luglio și Giovanni Santangelo

„Spectacolul L’Ultima Estate – Falcone e Borsellino trent’anni dopo restituie o istorie unică a doi magistrați italieni dedicați luptei antimafia. A fost conceput în anul 2021, într‑o perioadă de mare incertitudine pentru umanitate, când oamenii din lumea întreagă luptau împotriva unei amenințări comune. În această incertitudine, era straniu și dificil să te gândești la dramatizarea vieții acestor doi bărbați care au trebuit să lupte singuri împotriva unui monstru fără limite, Mafia. A fost un privilegiu să le onorăm personalitățile într‑un context precum cel al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a spune povești, actorul are nevoie de public. La Curte am găsit nu numai numeroși spectatori – atât la fața locului, cât și în streaming –, ci și un loc care, prin însăși natura și misiunea sa, poartă vocea tuturor cetățenilor Europei.

Acest loc a pus piesa noastră în perspectivă și a ridicat spectacolul nostru la un alt nivel. Greutatea cuvintelor rostite de actori s‑a schimbat și a luat o altă amploare. A trebuit să ne obișnuim cu ideea că am fost primii care au jucat la Curte, devenită pentru o zi sală de teatru.

Președintele Curții, domnul Koen Lenaerts, iar apoi ministrul italian al justiției, doamna Marta Cartabia, au prezentat piesa. După aceea am urmat noi! Confruntați cu miza de a prezenta o piesă atât de emoționantă în acest loc al justiției extrem de simbolic, a trebuit să nu ne pierdem cu firea.

«Ziua a fost hotărâtă, o sâmbătă din luna mai...», aceste cuvinte au răsunat în liniștea din Sala mare de ședință, iar povestea noastră despre aventura umană a celor doi slujitori ai justiției a început.

Rămân astăzi în amintire primirea călduroasă, disponibilitatea și competența organizatorilor și a echipelor tehnice, precum și de entuziasmul comun care domnește în această minunată catedrală a dreptului Uniunii”.

C | Relațiile cu publicul

Persoanele de contact pentru presă din cadrul Direcției Comunicare, juriști de formație, au misiunea de a explica hotărârile, ordonanțele și concluziile, dar și cauzele în curs jurnaliștilor din toate statele membre și diverșilor corespondenți. Ele sunt responsabile de pregătirea evenimentelor și a materialelor de comunicare destinate acestora și la care se pot abona.

page-s3.sub-3.region-2.graph-1.paragraph-1

page-s3.sub-3.region-2.graph-1.paragraph-2

În 2022, an aflat sub tema „O justiție apropiată de cetățean”, dialogul cu profesioniștii dreptului și cu publicul larg s‑a intensificat. Urmând linia anilor precedenți, utilizarea tehnologiilor informației, atât în cadrul noului program de vizite la distanță, cât și prin intermediul rețelelor sociale, rămâne un instrument important pentru consolidarea accesibilității și a transparenței activității Curții, în special față de societatea civilă. Aniversarea a 70 de ani a reprezentat un prilej de a scoate în evidență una dintre valorile esențiale ale Curții: aceea de a fi în serviciul cetățenilor și al unei Uniuni de drept.

Anul 2022 a fost marcat de revenirea progresivă a vizitatorilor grație ridicării treptate a constrângerilor impuse de pandemie.

După doi ani fără reuniuni, la Curte a fost organizată pe 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, o primă Zi a porților deschise. În cursul acestui eveniment, la sediul Curții, au avut loc vizite ghidate în mai multe limbi, prezentând activitatea instituției, cu înscriere prealabilă: misiunea Curții de Justiție și a Tribunalului, cursul unei cauze, sala de deliberări și Sala mare de ședință au fost dezvăluite publicului. În paralel, la Esch‑sur‑Alzette, Capitală europeană a culturii în anul 2022, Curtea și‑a instalat standul într‑o frumoasă zi de primăvară. O echipă formată din personal și din membri s‑a întâlnit cu cetățenii pentru a explica și a promova rolul instituției judiciare europene. La 8 octombrie, Curtea a decis să își deschidă din nou porțile, pentru un eveniment mai amplu față de ediția din primăvară. Au fost evidențiate serviciile instituției și numeroasele profesii. În total, peste 2 700 de persoane au profitat de această ocazie unică de a descoperi Curtea din interior.

În cursul anului, instituția a publicat pe site‑ul CVRIA 216 comunicate de presă, destinate să informeze jurnaliștii și practicienii cu privire la deciziile Curții de Justiție și ale Tribunalului în timp real, imediat după pronunțarea acestora. Ținând seama de toate versiunile lingvistice disponibile pe site, au fost transmise 2 856 de comunicate de presă către corespondenții din statele membre.

Persoanele de contact de presă au distribuit de asemenea corespondenților lor, în principal jurnaliști, dar și profesioniști ai dreptului, 551 de scrisori de informare și 568 de „Informări rapide” privind cauze care nu au făcut obiectul unor comunicate de presă. Au fost totodată tratate în anul 2022 (în limba fiecărui solicitant) peste 10 000 de e‑mailuri și aproape 5 000 de apeluri telefonice privind cereri de informații adresate de cetățeni.

Instituția a amplificat utilizarea rețelelor de socializare pentru a informa publicul larg prin intermediul celor două conturi Twitter, unul în limba franceză și celălalt în limba engleză, care au în total 146 000 de followers. Consacrate în principal celor mai importante hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție și de Tribunal, precum și principalelor evenimente din viața instituției, în 2022 au fost postate 1 868 de tweeturi, dublu față de anul precedent. A fost realizată o campanie pe Twitter pentru a acoperi celebrările celei de a 70‑a aniversări: followers‑ii au putut astfel să descopere istoria Curții prin cele 70 de tweeturi special postate cu această ocazie, care retrasează cei 70 de ani ai instituției. Prezentă și pe LinkedIn, instituția a difuzat 313 mesaje pentru cei 178 000 de abonați ai săi pe această rețea profesională. În decurs de un an, Curtea a crescut această comunitate cu mai mult de o treime, o evoluție ce constituie dovada vizibilității prezenței sale pe această platformă.

page-s3.sub-3.region-2.graph-2.paragraph-1

page-s3.sub-3.region-2.graph-2.paragraph-2

Curtea urmărește astfel un obiectiv de transparență pentru a consolida încrederea cetățenilor în instituție. În acest demers, înțelegerea rolului său și a activității sale jurisprudențiale este un factor esențial. Această voință de a fi mai aproape de cetățeni este ilustrată și de concretizarea unui proiect de vizite la distanță demarat în anul 2021. După ce a fost introdus în limbile franceză, italiană, letonă și maghiară, acest proiect a fost propus, ca urmare a succesului său, și în alte limbi. Așadar, au fost efectuate vizite la distanță în limbile cehă, greacă, polonă și română. Obiectivul pentru anul 2023 este de a continua acest proces și de a extinde acest program la noi limbi oficiale.

În ceea ce privește formatele mai tradiționale, după doi ani puternic afectați de pandemie, s‑a reluat organizarea de vizite la fața locului. Astfel, 9 683 de persoane au vizitat clădirile. Altele au optat pentru formatul virtual – aproximativ 15 % dintre vizitatori în acest an. Acest format are potențialul de a evolua considerabil în anii ce vin, făcând Curtea accesibilă și cetățenilor europeni care trăiesc foarte departe de Luxemburg. Această politică de deschidere care, pe de o parte, reduce impactul de carbon, elimină distanțele și costurile este, pe de altă parte, o valoare adăugată în obiectivul de transparență și de înțelegere a instituției.

Scopul vizitelor la distanță este de a‑i familiariza cu rolul instanțelor Uniunii pe liceenii între 15 și 18 ani. Impactul jurisprudenței Curții asupra vieții lor de zi cu zi și activitatea jurisdicțională sunt prezentate de un jurist. Liceenii fac un tur virtual al clădirilor și vizionează două filme de scurt metraj concepute pentru acest program. Se pot întâlni cu un judecător sau cu un avocat general pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Programul are ca scop sensibilizarea tinerilor liceeni și a profesorilor acestora în ceea ce privește valorile democratice și problemele juridice actuale.

Domnul Dimitrios Gratsias,

judecător la Curtea de Justiție

„Perspectiva participării la o «vizită la distanță» la Curte în limba greacă m‑a entuziasmat încă de la începutul proiectului. Trebuie să recunosc că am avut totuși câteva îndoieli. Cum să le vorbești despre Curte unor liceeni fără a‑i încărca cu prea multe detalii tehnice, dar și fără a cădea în capcana unei simplificări înșelătoare? Și apoi, ar fi vorba tocmai despre o vizită la distanță, lipsită de spontaneitatea care caracterizează în general discuțiile din timpul unei vizite față în față. S‑a dovedit că îndoielile mele erau nejustificate. Numeroși participanți ne‑au transmis întrebări în avans, una mai incitantă decât alta. Mi‑am structurat prezentarea răspunzând mai întâi la întrebări generale, apoi la întrebări mai specifice, chiar personale. Am avut astfel, și datorită întrebărilor adresate în timpul reuniunii, nu doar o discuție aprinsă, ceea ce nu este surprinzător cu o asemenea audiență, ci și o veritabilă dezbatere aprofundată, care a dat, cred, o imagine fidelă a misiunii Curții și a provocărilor cu care se confruntă aceasta. Este o experiență care trebuie repetată? Da, fără nicio îndoială!”

Varvara Efkarpidou,

liceană în an terminal, școala franco‑elenă „Jeanne d’Arc” din Pireu, Grecia

„Eu și colegii mei de clasă am avut privilegiul de a participa la o vizită de la distanță la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și de a interacționa cu membrii acesteia. Accesul la vizitele ghidate ale Curții este o oportunitate unică la vârsta noastră, când introspecția și orientarea profesională sunt din ce în ce mai importante pentru construirea viitorului nostru. Nu este însă un moment optimist: crizele sociale și financiare, precum și îngrijorările tot mai mari ale părinților noștri ne alimentează întrebările. Întâlnirea cu membrii Curții a fost, așadar, o oportunitate valoroasă și, pentru unii, începutul unui vis. Răspunsurile la întrebările noastre și întreaga vizită ghidată au stârnit interesul și curiozitatea tuturor liceenilor. Această vizită va rămâne întipărită în amintirea noastră. Dorim să mulțumim tuturor organizatorilor și liceului nostru pentru această frumoasă inițiativă.”

go to top