2022 i hovedtræk

A | Året i billeder
B | Året i tal

 
Start Scroll

A | Året i billeder

Januar

Den Europæiske Unions Domstols 70-års jubilæum

Domstolen påbegynder fejringen af sit 70-års jubilæum. Det gennemgående tema for begivenhederne året igennem er »Et retsvæsen tæt på borgeren«. På Mastodon og Twitter ser Domstolen hver uge tilbage på de begivenheder, der har markeret dens eksistens gennem de seneste 70 år.
#CJUEen70jours #CJEUin70days

Marts

Introduktion af en elektronisk signatur

Med henblik på en acceleration af digitaliseringen anvendes en kvalificeret elektronisk signatur til at underskrive Rettens domme og kendelser.

Marts

Anlæggelse af sagen RT France mod Rådet

I forbindelse med krigen i Ukraine og de sanktioner mod Rusland, som Rådet for Den Europæiske Union havde vedtaget, anlægger kanalen RT France sag ved Retten til prøvelse af det forbud mod udsendelse, som den er blevet pålagt (T‑125/22).

Marts

Anlæggelse af sagen Hamoudi mod Frontex

En syrisk statsborger anlægger erstatningssøgsmål mod Det Europæiske Agentur for Grænse og Kystbevogtning (Frontex) på grund af dets ulovlige handlinger i forbindelse med tilbagedrivelsesoperationen i Det Ægæiske Hav, der fandt sted den 28. og den 29. april 2020 (T‑136/22).

April

Anlæggelse af sagen Polen mod Kommissionen

Polen anfægter ved Retten den af Kommissionen iværksatte inddrivelse af tvangsbøden på 500 000 EUR om dagen pålagt ved Domstolens kendelse (C‑121/21 R) i sagen om udvinding af brunkul i »Turów- minerne« (T‑200/22 og T‑314/22).

April

Streaming af Domstolens retsmøder

Domstolen indvier et system til streaming af mundtlige forhandlinger, domsafsigelser og fremsættelse af forslag til afgørelse for at give enhver mulighed for at deltage i et retsmøde, uanset hvor vedkommende befinder sig.

Maj

Indgivelse af anmodning om præjudiciel afgørelse i Tez Tour‑sagen

I forbindelse med covid-19-pandemien anmoder Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (Litauen) Domstolen om at fortolke direktivet om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer med henblik på at præcisere betingelserne for opsigelse af en aftale om en pakkerejse uden at betale et gebyr (C‑299/22).

Maj

Finalen i konkurrencen »European Law Moot Court«

European Law Moot Court blev afholdt første gang i 1988 og er verdens største debatkonkurrence inden for EU-ret. Vinderen af 2022-udgaven er holdet fra Lunds universitet (Sverige).

Maj

Europadagen

For at fejre jubilæet for Schuman-deklarationen tager Domstolen imod borgere i Esch-sur-Alzette, den europæiske kulturhovedstad i 2022. På gaderne i den europæiske landsby lytter Domstolens hold af frivillige til borgerne og besvarer deres spørgsmål. Dette tiltag fortsætter på de sociale medier EU Voice og Twitter med offentliggørelser med hashtaggene #ECJDidYouKnow om en sags behandling og #AskCuria som svar på spørgsmål, der er stillet af borgerne.

Maj

En delegation fra Domstolen aflægger officielt besøg i Kroatien

Medlemmer af Domstolen mødes med premierministeren, medlemmer af regeringen og præsidenterne for den kroatiske øverste domstol og den kroatiske forfatningsdomstol. Under en konference i Zagreb diskuteres emner som retsligt samarbejde, den præjudicielle procedure, de øverste domstoles rolle i forbindelse med sikring af den ensartede retsanvendelse, de urimelige vilkår i forbrugeraftaler og den europæiske arrestordre.

Juni

Hyldest af dommerne G. Falcone og P. Borsellino

I anledning af 30-året for de italienske mafiabekæmpende dommeres, Giovanni Falcone og Paolo Borsellino, død, og som hyldest til alle, der forsvarer retsstaten, anvendes Domstolens store retssal til en opførelse af stykket L’Ultima estate – Falcone e Borsellino trent’anni dopo af Claudio Fava.

Juni

Interinstitutionelle innovationsdage

Domstolen tager imod Det Interinstitutionelle Udvalg for digital omstilling (ICDT): EU-institutionernes ansvarlige på området for teknologi og information drøfter spørgsmål om digital suverænitet, deling af digitale ressourcer, kunstig intelligens og cybersikkerhed.

Juni

Besøg af Katerina Sakellaropoulou, præsident for Den Hellenske Republik

Domstolens præsident og medlemmer af Domstolen er vært for et arbejdsmøde med K. Sakellaropoulou, præsident for Den Hellenske Republik. Hun deltager i en generel præsentation af institutionen og flersprogetheden.

Juli

Møde i Den Europæiske Unions Domstolsnetværk (JNEU)

Medlemmerne af Den Europæiske Unions Domstolsnetværk, der er oprettet for at fremme dialogen mellem medlemsstaternes øverste domstole og forfatningsdomstole, mødes for navnlig at drøfte emnet »Et retsvæsen tæt på borgeren«.

Juli

Indgivelse af anmodning om præjudiciel afgørelse i sagen RTL Nederland og RTL Nieuws

Nederlandenes justits- og sikkerhedsminister nægter af fortrolighedshensyn at give aktindsigt i oplysningerne om nedstyrtningen af flyet MH17 (nedskudt i 2014 over Ukraine) til presseorganet RTL Nederland. Raad van State (Nederlandene) spørger Domstolen, om dette afslag er foreneligt med informationsfriheden og ytringsfriheden (C‑451/22).

September

Domstolen i forhold til sundhedskrisen

Den Europæiske Revisionsret roser i sin rapport Domstolen for dens udholdenhed under covid-19-pandemien, idet institutionen på grundlag af de investeringer, som allerede var foretaget med henblik på en digital omstilling, reagerede hurtigt og smidigt.

September

Domstolen på besøg i Rom

Domstolens medlemmer og den italienske forfatningsdomstol mødes for at drøfte emnerne national identitet, medlemsstaternes lighed over for traktaterne, EU-retten og dommernes uafhængighed samt EU-rettens forrang.

September

Valg af præsident, vicepræsident og afdelingsformænd for Retten samt delvis fornyelse af Retten

I anledning af den delvise nybesættelse af hvervene ved Retten genvælges Marc van der Woude (Nederlandene) af sine dommerkolleger som præsident for Retten for en periode på tre år. Det samme gælder for Savvas S. Papasavvas (Cypern), der genvælges som vicepræsident for Retten. Dommerne ved Retten vælger ligeledes af deres midte ti afdelingsformænd for en periode på tre år.

September

Anmodning om præjudiciel afgørelse i sagen Bundesamt für Fremdenwesen und Asyl

Verwaltungsgerichtshof (Østrig) ønsker oplyst, om kvinders situation i Afghanistan efter talibanernes magtovertagelse udgør forfølgelse, der giver ret til status som flygtning (C‑608/22).

Oktober

»Åbent hus«

For at øge offentlighedens bevidsthed om Domstolens rolle og Unionens værdier modtages borgerne af Domstolens personale og medlemmer som led i Åbent hus-dagen. Borgerne får indsigt i institutionen og i, hvordan den fungerer, men også i en sags behandling og tjenesternes arbejde.

November

Ceremoni for mindefrimærke i anledning af Domstolens 70-års jubilæum

I samarbejde med Domstolen udgiver det luxembourgske postvæsen et mindefrimærke for at markere institutionens 70-års jubilæum. Dette initiativ indgår i en lang tradition for at fejre Domstolens vigtige mærkedage.

November

Delegation fra Ukraines øverste domstol besøger Domstolen

Domstolen tager imod en delegation fra Ukraines øverste domstol i forbindelse med proceduren for landets tiltrædelse af Den Europæiske Union, idet Ukraine siden juni 2022 har haft status som kandidat til tiltrædelse. Formålet med dette møde er at etablere et samarbejde mellem de to jurisdiktioner, bl.a. om Unionens grundlæggende værdier

December

Ekstraordinært dommerforum

Til dette årligt tilbagevendende møde arrangerer Domstolen et særligt forum med præsidenterne for medlemsstaternes øverste domstole, præsidenterne for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og EFTA-Domstolen samt tidligere medlemmer af Domstolen som hovedgæster. Med temaet »Et retsvæsen tæt på borgeren« indledes forummet med en visning af en kortfilm, der skildrer Domstolens historie gennem arkivfotos, indlæg fra medlemmer af institutionen og interviews med juraprofessorer.

December

Højtideligt retsmøde i anledning af 70-års jubilæet

Domstolen indbyder de øverste luxembourgske myndigheder, højtstående repræsentanter for Den Europæiske Unions institutioner og deltagerne i dommerforummet til et højtideligt retsmøde, der transmitteres direkte, for at fejre 70-året for det højtidelige retsmøde i anledning af oprettelsen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskabs Domstol (EKSF).

December

Konferencen »Vi bygger Europa«

Festlighederne afsluttes med et interaktivt møde mellem gymnasieelever fra forskellige medlemsstater, der enten er fysisk til stede eller deltager via videokonference, og højtstående ledere af EU-institutioner.

B | Året i tal

Institutionen i 2022

Budgettet for 2022: EUR 465 mio. EUR

81 dommere

11 generaladvokater

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-4

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-5

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-6

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-7

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-8

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-9

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-10

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-11

Det judicielle år (Domstolen og Retten)

1 710 anlagte sager

1 666 afsluttede sager

2 585 verserende sager

173 288 procesdokumenter registreret i Justitskontorernes registre

Retssagernes gennemsnitlige varighed: 16,3 måneder

16,4 måneder for Domstolen

16,2 måneder for Retten

Procentdelen af procesdokumenter indgivet via e-Curia

87% Domstolen

94% Retten

9 365 e-Curia-adgangskonti

e-Curia er en IT-applikation udviklet af Den Europæiske Unions Domstol til repræsentanterne for parter i sager for Domstolen og Retten samt sager for de nationale domstole i forbindelse med en anmodning om præjudiciel forelæggelse for Domstolen, der gør det muligt at udveksle procesdokumenter med Justitskontorerne ad elektronisk vej.


e-Curia : den computerapplikation, der gør det muligt at udveksle procesdokumenter
Se videoen på YouTube

Sprogtjenesten

Som flersproget institution skal Domstolen være i stand til at behandle en sag, uanset hvilket officielt EU-sprog sagen indbringes på. Domstolen skal derefter sikre, at dens retspraksis offentliggøres på alle Unionens officielle sprog.

24 proceduresprog

552 sprogkombinationer

612 juristlingvister til at oversætte de skriftlige dokumenter

1 281 000 sider skal oversættes

1 279 000 sider oversat

71 tolke til retsmøder og møder

526 retsmøder og møder, hvor der er gjort brug af simultantolkning

Ved Domstolen oversættes der efter en bindende sprogordning, som giver mulighed for at benytte alle Den Europæiske Unions 24 officielle sprog. Alle dokumenterne til oversættelse er juridiske tekster af høj faglig karakter. Dette er grunden til, at Domstolens sprogtjeneste udelukkende beskæftiger juristlingvister med en afsluttet juridisk uddannelse og med et indgående kendskab til mindst to officielle sprog foruden deres modersmål.


Flersprogethed ved EU-Domstolen – sikring af lige adgang til domstolene
Se videoen på YouTube

go to top