Το 2022 με μια ματιά

A | Η χρονιά σε εικόνες
B | Η χρονιά σε αριθμούς

 
Start Scroll

A | Η χρονιά σε εικόνες

Ιανουάριος

70ή επέτειος από την ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Δικαστήριο εγκαινιάζει τους εορτασμούς για τα εβδομηκοστά του γενέθλια. Το θέμα των εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι «Η δικαιοσύνη κοντά στον πολίτη». Στις πλατφόρμες Mastodon και Twitter, το Δικαστήριο κάνει κάθε εβδομάδα μια αναδρομή στα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα των 70 χρόνων της ύπαρξής του.
#CJUEen70jours #CJEUin70days

Μάρτιος

Καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών ψηφιοποίησης, αρχίζει να χρησιμοποιείται το σύστημα της εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής για τις αποφάσεις και τις διατάξεις του Γενικού Δικαστηρίου.

Μάρτιος

Κατάθεση της προσφυγής RT France κατά Συμβουλίου

Σε συνέχεια των μέτρων που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το κανάλι RT France προσβάλλει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου την απαγόρευση μετάδοσης η οποία επιβλήθηκε εις βάρος του (T‑125/22).

Μάρτιος

Κατάθεση της αγωγής Hamoudi κατά Frontex

Σύριος υπήκοος ζητεί αποζημίωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) επικαλούμενος παράνομη συμπεριφορά στο πλαίσιο της επιχείρησης «επαναπροώθησης» που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος στις 28 και 29 Απριλίου 2020 (T‑136/22).

Απρίλιος

Κατάθεση των προσφυγών Πολωνία κατά Επιτροπής

Η Πολωνία βάλλει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου κατά της διαδικασίας που κίνησε η Επιτροπή για την είσπραξη της ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 500 000 ευρώ, της οποίας την καταβολή είχε διατάξει το Δικαστήριο (C‑121/21 R) στην υπόθεση των «ορυχείων λιγνίτη του Turów» (T‑200/22 και T‑314/22).

Απρίλιος

Αναμετάδοση δημόσιων συνεδριάσεων του Δικαστηρίου μέσω streaming

Το Δικαστήριο εγκαινιάζει ένα σύστημα streaming για ορισμένες επ’ ακροατηρίου συζητήσεις, για την απαγγελία των αποφάσεων και για την ανάγνωση των προτάσεων των γενικών εισαγγελέων, έτσι ώστε να μπορεί το κοινό, όπου κι αν βρίσκεται, να τις παρακολουθήσει.

Μάιος

Υποβολή της αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως στην υπόθεση Tez Tour

Με αφορμή τους περιορισμούς μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, το Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (Λιθουανία) ζητεί από το Δικαστήριο να ερμηνεύσει την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια και τις συναφείς υπηρεσίες, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις για την άνευ χρέωσης καταγγελία σύμβασης οργανωμένου ταξιδιού (C‑299/22).

Μάιος

Τελικός του διαγωνισμού «European Law Moot Court»

Ο διαγωνισμός European Law Moot Court διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1988 και είναι ο πιο σημαντικός διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης στο πεδίο του δικαίου της Ένωσης. Νικήτρια για το 2022 ανακηρύσσεται η ομάδα του Πανεπιστημίου Lund (Σουηδία).

Μάιος

Ημέρα της Ευρώπης

Στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της επετείου της Διακήρυξης Σουμάν, το Δικαστήριο υποδέχεται το κοινό στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό του στην Esch-sur-Alzette, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022. Ομάδες εθελοντών του Δικαστηρίου, διασκορπισμένες στα σοκάκια του «Ευρωπαϊκού Χωριού», ακούν τους πολίτες και απαντούν στις ερωτήσεις τους. Η πρωτοβουλία επεκτείνεται και στα κοινωνικά δίκτυα EU Voice και Twitter, με τα hashtags #ECJDidYouKnow το οποίο αφορά τη διαδρομή που ακολουθούν οι υποθέσεις από την εισαγωγή ως την περάτωσή τους, και #AskCuria, όπου δίνονται απαντήσεις σε συγκεκριμένες απορίες του κόσμου.

Μάιος

Επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου στην Κροατία

Τα Μέλη του Δικαστηρίου συναντούν τον Πρωθυπουργό, αξιωματούχους της κυβέρνησης και τους προέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Στο πλαίσιο συμποσίου που παρατίθεται στο Ζάγκρεμπ, συζητούνται θέματα σχετικά με τη δικαστική συνεργασία, με τη διαδικασία προδικαστικής παραπομπής, με τον ρόλο των ανωτάτων δικαστηρίων στη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής του δικαίου, με τις καταχρηστικές ρήτρες στις καταναλωτικές συμβάσεις και με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ιούνιος

Φόρος τιμής στους δικαστικούς G. Falcone και P. Borsellino

Εις μνήμην των Ιταλών δικαστικών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino που άσκησαν ποινικές διώξεις κατά της Μαφίας και δολοφονήθηκαν πριν από ακριβώς 30 χρόνια, η Μεγάλη Αίθουσα Ακροατηρίου του Δικαστηρίου μετατρέπεται κατ’ εξαίρεση σε θεατρική σκηνή για μια μοναδική παράσταση του θεατρικού έργου «L’Ultima estate – Falcone e Borsellino trent’anni dopo» του Claudio Fava.

Ιούνιος

Διοργανικές Ημέρες Καινοτομίας

Το Δικαστήριο φιλοξενεί τη Διοργανική επιτροπή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (CITN): οι υπεύθυνοι των θεσμικών οργάνων της Ένωσης σε θέματα τεχνολογίας της πληροφορίας επεξεργάζονται ζητήματα ψηφιακής κυριαρχίας, διαμοιρασμού ψηφιακών πόρων, τεχνητής νοημοσύνης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ιούλιος

Επίσκεψη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δικαστηρίου υποδέχονται για μια συνάντηση εργασίας την Αυτής Εξοχότητα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οργανώνεται μια γενική παρουσίαση του θεσμικού οργάνου και της πολυγλωσσίας.

Ιούλιος

Συνάντηση του Δικαστικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RJUE)

Τα μέλη του Δικαστικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε για να τονώσει τον διάλογο μεταξύ των ανωτάτων και των συνταγματικών δικαστηρίων των κρατών μελών, συναντιούνται για μια συζήτηση, ειδικά πάνω στο θέμα «Η δικαιοσύνη κοντά στον πολίτη».

Ιούλιος

Υποβολή της αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως στην υπόθεση RTL Nederland και RTL Nieuws

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας των Κάτω Χωρών αρνείται, για λόγους απορρήτου, να δώσει στο μέσο ενημέρωσης RTL Nederland πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τη συντριβή του αεροσκάφους MH17 (που καταρρίφθηκε το 2014 στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας). Το Raad van State (Κάτω Χώρες) ζητεί από το Δικαστήριο να αποφανθεί αν η άρνηση αυτή συμβιβάζεται με την ελευθερία πληροφόρησης και έκφρασης (C‑451/22).

Σεπτέμβριος

Το Δικαστήριο απέναντι στην υγειονομική κρίση

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο χαιρετίζει, στην έκθεση ελέγχου την οποία κατάρτισε, την αντοχή που επέδειξε το Δικαστήριο τον καιρό της πανδημίας Covid-19, τονίζοντας ότι το θεσμικό όργανο αντέδρασε με ταχύτητα και ευελιξία, στηριζόμενο στις επενδύσεις τις οποίες πραγματοποιεί από χρόνια προς ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σεπτέμβριος

Επίσκεψη του Δικαστηρίου στη Ρώμη

Τα Μέλη του Δικαστηρίου και του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συναντιούνται στη Ρώμη και η θεματική των συζητήσεών τους περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, της ισότητας των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών, του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας των δικαστών, καθώς και της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης.

Σεπτέμβριος

Εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των προέδρων τμημάτων του Γενικού Δικαστηρίου και μερική ανανέωση της σύνθεσης του δικαιοδοτικού οργάνου

Επ’ ευκαιρία της μερικής ανανέωσης της σύνθεσης του Γενικού Δικαστηρίου, ο Marc van der Woude (Κάτω Χώρες) επανεκλέγεται Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου από τους ομολόγους του για μία ακόμη τριετία. Ομοίως, ο Σάββας Σ. Παπασάββας (Κύπρος) επανεκλέγεται Αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου. Οι δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου εξέλεξαν επίσης μεταξύ τους δέκα προέδρους τμημάτων για περίοδο τριών ετών.

Σεπτέμβριος

Υποβολή της αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως στην υπόθεση Bundesamt für Fremdenwesen und Asyl

Το Verwaltungsgerichtshof (Αυστρία) ερωτά το Δικαστήριο αν η κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, εμπίπτει στον ορισμό της έννοιας «δίωξη», με συνέπεια την υπαγωγή τους στο καθεστώς του πρόσφυγα (C‑608/22).

Οκτώβριος

Ημέρα «Ανοιχτές Πόρτες»

Το Δικαστήριο, θέλοντας να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τον ρόλο του στην προάσπιση των αξιών της Ένωσης, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Το προσωπικό και τα Μέλη του Δικαστηρίου υποδέχονται τους πολίτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν έτσι εκ των έσω το θεσμικό όργανο και τον τρόπο λειτουργίας του, μαθαίνοντας για την πορεία που ακολουθούν οι υποθέσεις αλλά και για την αποστολή των διαφόρων επιμέρους υπηρεσιών.

Νοέμβριος

Τελετή παρουσίασης του γραμματοσήμου για τα 70 χρόνια του Δικαστηρίου

Σε συνεργασία με το Δικαστήριο, η Post Luxembourg εκδίδει αναμνηστικό γραμματόσημο για να τιμήσει τα εβδομηκοστά γενέθλια του θεσμικού οργάνου. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακράς παράδοσης εορτασμού σημαντικών επετείων του Δικαστηρίου.

Νοέμβριος

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας στο Δικαστήριο

Το Δικαστήριο δέχεται αντιπροσωπεία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ενόψει της διαδικασίας προσχώρησης της χώρας αυτής, η οποία είναι, από τον Ιούνιο του 2022, υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της συνάντησης είναι η καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ των δύο δικαστηρίων, ιδίως σε θέματα που αφορούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.

Δεκέμβριος

Έκτακτο Φόρουμ Δικαστών

Το Δικαστήριο διοργανώνει αυτήν τη χρονιά ένα ειδικό Φόρουμ με βασικούς προσκεκλημένους τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών, τους προέδρους του ΕΔΔΑ και του Δικαστηρίου της ΕΖΕΣ, καθώς και πρώην Μέλη του ίδιου του Δικαστηρίου. Οι εργασίες του Φόρουμ, το οποίο είναι αφιερωμένο στο θέμα «Η δικαιοσύνη κοντά στον πολίτη», αρχίζουν με την προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους, η οποία εξιστορεί τη διαδρομή του Δικαστηρίου από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, συνδυάζοντας εικόνες αρχείου με αποσπάσματα από συνεντεύξεις Μελών του Δικαστηρίου και καθηγητών Νομικής.

Δεκέμβριος

Πανηγυρική συνεδρίαση για την 70ή επέτειο

Εις ανάμνησιν της πανηγυρικής συνεδρίασης που τελέστηκε πριν από 70 χρόνια για την έναρξη της λειτουργίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), το Δικαστήριο προσκαλεί τους ανώτατους αξιωματούχους του Λουξεμβούργου, υψηλόβαθμους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους συμμετέχοντες στο Έκτακτο Φόρουμ Δικαστών σε μια πανηγυρική συνεδρίαση η οποία μεταδίδεται ζωντανά.

Δεκέμβριος

Συνάντηση με τίτλο «Οικοδομώντας το μέλλον της Ευρώπης»

Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται με μια διαδραστική συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας μαθητές από διάφορα κράτη μέλη συζητούν, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

B | Η χρονιά σε αριθμούς

Το θεσμικό όργανο το 2022

Προϋπολογισμός 2022: 465 εκατομμύρια ευρώ

81 δικαστές

11 γενικοί εισαγγελείς

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-4

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-5

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-6

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-7

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-8

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-9

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-10

page-s1.sub-2.region-1.infographic-2.paragraph-11

Το δικαστικό έτος (Δικαστήριο και Γενικό Δικαστήριο)

1 710 νέες υποθέσεις

1 666 υποθέσεις περατώθηκαν

2 585 υποθέσεις εκκρεμούν

173 288 δικόγραφα πρωτοκολλήθηκαν

Μέση διάρκεια των διαδικασιών: 16,3 μήνες

16,4 μήνες για το Δικαστήριο

16,2 μήνες για το Γενικό Δικαστήριο

Ποσοστό των δικογράφων που κατατέθηκαν μέσω της εφαρμογής e-Curia:

87 % για το Δικαστήριο

94 % για το Γενικό Δικαστήριο

9 365 λογαριασμοί πρόσβασης στην εφαρμογή e-Curia

Το e-Curia είναι μια εφαρμογή πληροφορικής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην οποία οι εκπρόσωποι των διαδίκων, στις υποθέσεις που εισάγονται απευθείας ενώπιον του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου, αλλά και τα εθνικά δικαστήρια, στις υποθέσεις όπου υποβάλλεται στο Δικαστήριο αίτηση προδικαστικής αποφάσεως, μπορούν να ανταλλάσσουν με τις Γραμματείες των δύο δικαιοδοτικών οργάνων διαδικαστικά έγγραφα αποκλειστικώς διά της ηλεκτρονικής οδού.


e-Curia: η εφαρμογή πληροφορικής για την ανταλλαγή δικαστικών εγγράφων
Δείτε το βίντεο στο YouTube

Οι γλωσσικές υπηρεσίες

Ως πολυγλωσσικό θεσμικό όργανο, το Δικαστήριο πρέπει να είναι σε θέση να εκδικάζει κάθε υπόθεση όποια και αν είναι η επίσημη γλώσσα της Ένωσης στην οποία έχει συνταχθεί το εισαγωγικό δικόγραφο. Εν συνεχεία, εξασφαλίζει τη διάδοση της νομολογίας του σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

24 γλώσσες διαδικασίας

552 γλωσσικοί συνδυασμοίv

612 γλωσσομαθείς νομικοί για τη μετάφραση εγγράφων

1 281 000 σελίδες προς μετάφραση

1 279 000 σελίδες μεταφράστηκαν

71 διερμηνείς για τις επ’ ακροατηρίου συζητήσεις και τις συνεδριάσεις

526 επ’ ακροατηρίου συζητήσεις και συνεδριάσεις στις οποίες έγινε ταυτόχρονη διερμηνεία

Στο Δικαστήριο, η μετάφραση πρέπει, σύμφωνα με το γλωσσικό καθεστώς του θεσμικού οργάνου, να καλύπτει υποχρεωτικά όλους τους συνδυασμούς των 24 επισήμων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προς μετάφραση έγγραφα είναι νομικά κείμενα εξόχως τεχνικού χαρακτήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μεταφραστική υπηρεσία του Δικαστηρίου απασχολεί μόνο γλωσσομαθείς νομικούς με πλήρη νομική κατάρτιση και άριστη γνώση δύο τουλάχιστον επισήμων γλωσσών, πέραν της μητρικής τους.


Η πολυγλωσσία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πώς εξασφαλίζεται η ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη
Δείτε το βίντεο στο YouTube

go to top