Et blik mod fremtiden

 
Start Scroll
»Forenet i mangfoldighed« er mottoet for Den Europæiske Union med dens fælles værdier og forskellige traditioner. I 2023 vil Domstolen fejre flersprogetheden, som er en væsentlig værdi i det europæiske projekt og et grundlæggende element i Unionens retsinstansers funktion.

 

Flersprogethed er udtryk for det grundlæggende princip om de europæiske borgeres lighed og er en af grundpillerne i den europæiske konstruktion. Adgangen til EU-retten er sikret på hvert af de officielle sprog: Enhver unionsborger kan gøre sig bekendt hermed på sit eget sprog og – ligeledes på sit eget sprog – gøre de rettigheder, som de europæiske traktater tillægger vedkommende, gældende. Flersprogethed giver mulighed for ligebehandling i forbindelse med adgang til domstolene og retspraksis. For at gennemføre dette er Domstolen afhængig af sine juristlingvister og tolke, som i det daglige arbejder på de 24 officielle sprog (552 mulige sprogkombinationer).

2023 begynder således med flere projekter, der er forbundet med denne værdi: indvielse af Flersprogethedens Have. I samarbejde med de luxembourgske myndigheder deltager Domstolen i opførelsen af et nyt grønt område, der har til formål at ære den sproglige rigdom og mangfoldighed i Den Europæiske Union. Haven er åben for offentligheden, og da den støder op til Domstolens bygninger, vil den bidrage til at gøre borgerne bekendt med flersprogetheden; en værdi, som Domstolen har forsvaret flittigt siden sin oprettelse.

Der vil desuden blive oprettet et websted, der omhandler flersprogetheden, og der vil blive offentliggjort et værk i tre bind om den juridiske flersprogethed. Værket beskriver, hvorledes Unionens retsinstanser arbejder på de 24 officielle sprog, og indeholder bidrag fra personer i medlemsstaterne, der udtaler sig om den juridiske og administrative flersprogethed. Teksterne vil ligeledes være tilgængelige på det ovennævnte websted på alle officielle sprog.

 

For at komme tættere på de europæiske borgere, de unge og de juridiske fagfolk, oprettes der snart en ny kommunikationskanal via allerede eksisterende kommunikationsmidler, navnlig webstedet og de sociale medier: Curia Web TV er en online TV-kanal. Den udbredes via webstedet CVRIA og giver en større gennemsigtighed til fordel for de europæiske borgere, herunder de yngste, idet de tilbydes audiovisuelt indhold og informeres om Domstolens institutionelle og judicielle virksomhed.

Som led i den overordnede plan til fremme af inklusion fortsætter Domstolen i 2023 sit arbejde med at forbedre og fremme integrationen af personer med handicap og lette støtten og ledsagelsen af plejere.

Endelig har der været betydelige tiltag med henblik på at realisere potentialet i nye teknologier for at fortsætte den digitale forvandling og udvikling i 2023. De undersøgelser og forsøg, der foretages i udviklingslaboratoriet, sker i tæt samarbejde med tjenestegrenene om konkrete behov og er direkte knyttet til indførelsen af værktøjer, der anvendes til at løse den judicielle opgave. Arbejdet er nærmere bestemt koncentreret om automatisk tekstanalyse, referenceafdækning, automatiserede udskrifter, tilgængelighed og automatisering af processerne.

go to top