Ympäristöystävällinen toimielin

 
Start Scroll

Tuomioistuin on usean vuoden ajan harjoittanut kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa, jolla pyritään täyttämään kestävää kehitystä ja ympäristön säilyttämistä koskevat tiukimmat vaatimukset.

Vuosittaiseen tapaan toimielin ottaa huomioon, miten sen käytössä olevat uusimmat indikaattorit, eli nyt vuotta 2021 koskevat indikaattorit, ovat kehittyneet.

Toimielimen rakennuskompleksin hallinnoinnissa ja toimielimen käyttöön annettujen voimavarojen ja välineiden jokapäiväisessä hallinnoinnissa otetaan jatkuvasti huomioon ympäristö, mistä on osoituksena vuodesta 2016 alkaen saatu EMAS‑rekisteröinti (Eco‑Management and Audit Scheme). Tämä unionin asetuksella käyttöön otettu EMAS‑rekisteröinti myönnetään organisaatioille, joiden ympäristöpolitiikka ja toimet ympäristön säilyttämisen ja kestävän kehityksen hyväksi täyttävät tiukat ehdot. Se merkitsee siten vahvaa tunnustusta tuomioistuimen sitoutumiselle ympäristönäkökohtien huomioimiseen ja korkealle ympäristönsuojelun tasolle.

Tuomioistuin laatii vuotuisessa ympäristöselonteossaan yksityiskohtaisen selvityksen ympäristönsuojelun tasosta sekä nykyisistä ja tulevista ympäristöhankkeista toimielimessä. Tuomioistuin on esimerkiksi kehittänyt kaikille uusille tulokkaille tarkoitetun verkkokoulutusmoduulin, jonka avulla heille annetaan tietoja heidän päivittäiseen työhönsä liittyvistä ympäristönäkökohdista ja ehdotetaan oikeita tapoja tieto‑ ja toimistotekniikan, energian‑ ja vedenkäytön, jätteidenkäsittelyn sekä työmatkojen osalta.

Tuomioistuin on viimeaikaisina konkreettisina toimina asettanut henkilöstönsä käyttöön vesipisteitä vähentääkseen tuntuvasti muovipullojen käyttöä. Henkilöstön palattua pandemian jälkeen toimistolle tuomioistuin on myös jakanut uudelleen käytettäviä juomapulloja kannustaakseen henkilöstöään käyttämään näitä vesipisteitä. Juomaveden hankintaketjulla voidaan todellakin estää muovipullojen käyttö.

Paperinkulutuksen osalta tuomioistuin on vahvistanut ensimmäistä kertaa määrälliset tavoitteet vuosille 2022–2023. Paperinkulutusta olisi siten vähennettävä vuonna 2022 10 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna ja sitä olisi vähennettävä vuonna 2023 vielä 5 prosentilla. EMAS‑komitea teki lisäksi vuoden 2022 syyskuussa päätöksen vähentää puoleen henkilökohtaisten tulostinten käyttöä. Ensimmäisiin tähän liittyviin toimiin ryhdyttiin vuoden 2022 joulukuussa.

Myös e‑Curia‑sovelluksella, jota käytetään yleisesti oikeudenkäyntiasiakirjojen vaihtoon asianosaisten edustajien ja unionin tuomioistuinten välillä, on myönteinen ympäristövaikutus. Esimerkiksi jos kaikki unionin tuomioistuimelle ja unionin yleiselle tuomioistuimelle vuonna 2022 e‑Curialla toimitetut oikeudenkäyntiasiakirjojen sivut (lähes 1 miljoonaa sivua) olisi jätetty paperitulosteena jäljennöksineen, tämä olisi johtanut useita tonneja paperia vastaavan asiakirjamäärän tuottamiseen, joka olisi lisäksi pitänyt lähettää fyysisesti Luxemburgiin.

  • Jätteiden kierrätyksen jatkuva tehostaminen: toimistotarvikkeiden lajittelu ja talteenotto (pilottihanke)
  • Vel’OHitsepalvelupyöräjärjestelmään osallistuminen ja pyörällä liikkumisen tukeminen
  • Lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointi-infrastruktuurin jatkuva parantaminen
  • Jätteiden vähentäminen (toimisto ja ruokahuolto) - 59.8% kg/FTE
  • Vedenkulutuksen vähentäminen - 38.2% m3/FTE
  • Paperinkulutuksen vähentäminen - 58.4% kg/FTE
  • Sähkönkulutuksen vähentäminen - 5.9% kWh/FTE
  • 3 466 m2aurinkopaneeleja, joista saatiin sähköä 380 041 kWh: joka vastaa 69 perheen vuosittaista tarvetta
  • Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen - 34.3% kg CO2/FTE

Kokoaikavastaava (full‑time equivalent, FTE) on yksikkö, jolla voidaan mitata ammattitoimintaa riippumatta erilaisista työmalleista johtuvista eroista, jotka koskevat kunkin työntekijän tekemää viikoittaista työtuntimäärää.

Vettä, jätettä, paperia ja sähköä koskevat ympäristöindikaattorit vastaavat vuoden 2021 indikaattoreita. Muutokset on esitetty lukumääräisesti suhteessa viitevuoteen 2015.

Eri indikaattoreiden huomattavat vaihtelut selittyvät sillä, että vuosi 2021 on ollut poikkeuksellinen terveyskriisin vuoksi.

go to top