En miljömedveten institution

 
Start Scroll

Domstolen har i många år bedrivit en ambitiös miljöpolicy, för att uppfylla de strängaste kraven i fråga om hållbar utveckling och respekt för naturresurser. Institutionens åtagande att främja miljövänliga metoder manifesteras sedan år 2016 i dess EMAS-certifiering (Eco-Management and Audit Scheme). Denna EU-reglerade certifiering tilldelas organisationer som uppfyller rigorösa krav i fråga om miljöpolicy, ansträngningar för miljöskydd och hållbara arbetsmetoder.

Under 2023 fortgick arbetet med att få användningen av plastflaskor att upphöra i domstolens lokaler. I det nya cateringavtalet förbjöds försäljning av vattenflaskor av plast. Domstolen fortsatte också att dela ut återanvändbara flaskor till personalen för att uppmuntra till användning av de dricksvattenfontäner som installerades under 2022.

Energiförbrukningen har nu återgått till den nedåtgående trend som sågs före pandemin. Detta är ett resultat av att de särskilda ventilationsåtgärder som infördes på grund av covid-pandemin inte längre är i bruk och av att effektivare luftfilter installerats. Tack vare de extraordinära energibesparande åtgärder som vidtagits med anledning av kriget i Ukraina har domstolen avsevärt minskat sin energiförbrukning för el och uppvärmning.

För perioden 2022–2023 har domstolen fastställt kvantitativa mål för pappersförbrukningen. Under 2022 minskade användningen av kontorspapper (exklusive externa publikationer) med 54,1 procent jämfört med nivån före pandemin år 2019, en trend som hållit i sig under 2023 tack vare ändrade arbetsmetoder och den fortsatta digitaliseringen av förfaranden och handlingar. I september 2023 beslutade domstolen dessutom att begränsa antalet personliga skrivare till ett absolut minimum, för att spara energi, förbrukningsmaterial och papper, och därmed minska sitt koldioxidavtryck.

  • Förbättrad avfallsåtervinning och minskad användning av engångsplast
  • Deltagande i cykeldelningssystemet VelʼOH och främjande av cykelpendling
  • Förbättring av infrastrukturen för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering
  • Minskning av kontors- och matavfall –50 % kg/FTE
  • Vattenbesparing –10.1 % m3/FTE
  • Minskad pappersförbrukning –62.1 % kg/FTE
  • Minskad elförbrukning –23.2 % kWh/FTE
  • Minskad energiförbrukning för uppvärmning –23.6 % kWh/FTE
  • 3 466 m2 solceller för en produktion på
    422 003 kWh: motsvarande årsbehovet för 76 familjer
  • Minskning av koldioxidutsläpp –31. 7% kg CO2/HTE

Heltidsekvivalenter (HTE) är en enhet som gör det möjligt att mäta yrkesverksamheten oberoende av skillnader vad gäller antalet arbetstimmar per vecka för varje anställd till följd av olika arbetstidsupplägg.

Miljöindikatorerna avseende vatten, avfall, papper och el är desamma som för år 2022. Förändringarna mäts i förhållande till år 2015, referensåret för EMAS-systemet.

go to top