Een milieuvriendelijke instelling

 
Start Scroll

Het Hof voert al vele jaren een ambitieus milieubeleid. Daarmee wil het voldoen aan de strengste normen op het gebied van duurzame ontwikkeling en respect voor natuurlijke hulpbronnen. Dat de instelling veel waarde hecht aan zorg voor het milieu, blijkt uit het EMAS-certificaat (Eco-Management and Audit Scheme) dat zij in 2016 heeft verkregen. Dit op het niveau van de Europese Unie geregelde certificaat wordt verleend aan organisaties die voldoen aan strenge normen op het gebied van het milieubeleid, maatregelen ter bescherming van het milieu en duurzame werkmethoden.

Het Hof heeft in 2023 verdere stappen gezet om het gebruik van plastic waterflessen in zijn gebouwen uit te bannen. Volgens de nieuwe cateringovereenkomst mogen dergelijke flessen niet meer worden verkocht. Daarnaast is het Hof herbruikbare flessen aan zijn personeel blijven uitdelen om het gebruik van de in 2022 geïnstalleerde drinkwaterfonteintjes te stimuleren.

Het energieverbruik vertoont inmiddels weer een dalende lijn zoals vóór de pandemie, mede doordat de speciale ventilatiemaatregelen die noodzakelijk waren in verband met de covidcrisis, niet langer worden toegepast, en doordat betere luchtfilters zijn geïnstalleerd. In combinatie met de buitengewone energiebesparingsmaatregelen die zijn ingegeven door de oorlog in Oekraïne, heeft dit ertoe geleid dat het elektriciteitsverbruik en het energieverbruik voor verwarming van het Hof sterk zijn gedaald.

Voor de periode 2022-2023 heeft het Hof streefcijfers vastgesteld op het vlak van papierverbruik. In 2022 is het gebruik van kantoorpapier (afgezien van uitbestede publicaties) met 54,1 % verminderd ten opzichte van het niveau van vóór de crisis in 2019. Deze trend heeft zich in 2023 voortgezet dankzij veranderde gewoontes en de voortgaande digitalisering van processen en documenten. Verder heeft het Hof in september 2023 besloten om het aantal persoonlijke printers tot een strikt minimum te beperken teneinde energie, verbruiksmaterialen en papier te besparen en zo zijn CO2-voetafdruk te verkleinen.

  • Verbetering van de afvalrecycling en vermindering van het gebruik van wegwerpplastics
  • Deelname aan het bikeshare-systeem Vel’OH en bevordering van het fietsgebruik
  • Verbetering van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen
  • Vermindering van kantoor- en restaurantafval - 50% kg/VTE
  • Vermindering van het waterverbruik - 10.1% m3/VTE
  • Vermindering van het papierverbruik - 62.1% kg/VTE
  • Vermindering van het elektriciteitsverbruik - 23.2% kWh/VTE
  • Vermindering van het energieverbruik voor verwarming - 23.6% kWh/VTE
  • 3 466 m2 zonnepanelen met een productie van
    422 003 kWh: dit komt overeen met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van 76 gezinnen
  • Vermindering van koolstofemissies - 31.7% kg CO2/VTE

Het voltijdequivalent (VTE) is een rekeneenheid waarmee de beroepsactiviteit kan worden gemeten, onafhankelijk van de verschillen in het aantal arbeidsuren per week van elk personeelslid als gevolg van verschillende arbeidsregelingen.

De milieu-indicatoren voor water, afval, papier, verwarming en elektriciteit komen overeen met die van 2022. De verschillen worden berekend ten opzichte van 2015, dat het referentiejaar is voor het EMAS-systeem.

go to top