Ένα θεσμικό όργανο που σέβεται το περιβάλλον

 
Start Scroll

Το Δικαστήριο ακολουθεί από πολλών ετών μια φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, στοχεύοντας στις υψηλότερες προδιαγραφές όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων. Η δέσμευση του θεσμικού οργάνου για πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον εκφράζεται ήδη από το 2016 με την πιστοποίηση EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Η πιστοποίηση αυτή, η οποία προβλέπεται από ευρωπαϊκό κανονισμό, χορηγείται στους οργανισμούς που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την περιβαλλοντική τους πολιτική, την αφοσίωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και τις βιώσιμες μεθόδους εργασίας τους.

Το 2023, το Δικαστήριο συνέχισε τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της χρήσης πλαστικών φιαλών νερού στις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση τροφοδοσίας δεν επιτρέπεται η πώληση πλαστικών φιαλών νερού. Επιπλέον, το Δικαστήριο συνέχισε να διανέμει στο προσωπικό του επαναχρησιμοποιήσιμες φιάλες προκειμένου να προωθήσει τη χρήση των ψυκτών που τοποθετήθηκαν το 2022.

Η κατανάλωση ενέργειας επιστρέφει πλέον στην πτωτική πορεία που ακολουθούσε πριν την πανδημία. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε με την εγκατάλειψη των ειδικών μέτρων εξαερισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της κρίσης του Covid και με την εγκατάσταση αποδοτικότερων φίλτρων αέρα. Σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Δικαστήριο κατέγραψε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.

Για την περίοδο 2022-2023, το Δικαστήριο έθεσε ποσοτικούς στόχους όσον αφορά την κατανάλωση χαρτιού. Το 2022 η χρήση χαρτιού γραφείου (εξαιρουμένων των εκδόσεων που ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες) μειώθηκε κατά 54,1 % σε σχέση με τα προ υγειονομικής κρίσης επίπεδα του 2019 και η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2023, χάρη στην αλλαγή συνηθειών και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των εγγράφων. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2023 το Δικαστήριο αποφάσισε να περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τον αριθμό των προσωπικών εκτυπωτών, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, αναλώσιμα και χαρτί και, ως εκ τούτου, να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

  • Βελτίωση της ανακύκλωσης απορριμμάτων και μείωση των πλαστικών μίας χρήσης
  • Συμμετοχή στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων Vel’OH και υποστήριξη των μετακινήσεων με ποδήλατο
  • Βελτίωση των υποδομών θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού
  • Μείωση των απορριμμάτων από τα γραφεία και την εστίαση - 50 % kg/ΙΠΑ
  • Μείωση της κατανάλωσης νερού - 10,1 % m3/ΙΠΑ
  • Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού - 62,1 % kg/ΙΠΑ
  • Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - 23,2 % kWh/ΙΠΑ
  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση - 23,6 % kWh/ΙΠΑ
  • 3466 m2 φωτοβολταϊκών κυττάρων παρήγαγαν
    422 003 kWh: που ισοδυναμούν με τις ετήσιες ανάγκες 76 οικογενειών
  • Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - 31,7 % kg CO2 /ΙΠΑ

Το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) είναι μονάδα μέτρησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως των διαφορών ως προς τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κάθε υπαλλήλου λόγω διαφορετικών τύπων εργασίας.

Οι περιβαλλοντικοί δείκτες για το νερό, τα απορρίμματα, το χαρτί και την ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου ίδιοι με τους αντίστοιχους του 2022. Οι διαφοροποιήσεις προσδιορίζονται ποσοτικά με βάση το 2015, έτος αναφοράς για το σύστημα EMAS.

go to top