Το 2023 με μια ματιά

A | Η χρονιά σε εικόνες
B | Η χρονιά σε αριθμούς

 
Start Scroll

A | Η χρονιά σε εικόνες

Ιανουάριος

Απόδοση πλασματικής ονομασίας στις ανωνυμοποιημένες υποθέσεις

Οι ανωνυμοποιημένες προδικαστικές υποθέσεις φέρουν πλέον πλασματική ονομασία με τη χρήση λογισμικού αυτοματοποιημένης δημιουργίας επωνύμων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διευκολύνοντας συγχρόνως τον προσδιορισμό των υποθέσεων.

Ιανουάριος

Επίσημη ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους έξι νέων μελών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους ενώπιον του Δικαστηρίου τα διορισθέντα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Jorg Kristijan Petrovič, Stef Blok, George Marius Hyzler, Λευτέρης Χριστοφόρου, Laima Liucija Andrikienė και Keit Pentus-Rosimannus.

Φεβρουάριος

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου στη Ρίγα

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τις Λεττονές δικαστές του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου Ineta Ziemele και Inga Reine, καθώς και από ανώτερα διοικητικά στελέχη του Δικαστηρίου, μεταβαίνει στη Ρίγα (Λεττονία) στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας για την ενίσχυση της επικοινωνίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των λεττονικών θεσμικών οργάνων και του Δικαστηρίου.

Απρίλιος

Τροποποίηση του κανονισμού διαδικασίας του Γενικού Δικαστηρίου

Προκειμένου να προωθήσει μια σύγχρονη και αποδοτική απονομή δικαιοσύνης, το Γενικό Δικαστήριο τροποποιεί τον Κανονισμό Διαδικασίας του. Οι αλλαγές αποσκοπούν στην αποσαφήνιση και την απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα βιντεοδιάσκεψης για τις επ’ ακροατηρίου συζητήσεις, την ηλεκτρονική υπογραφή αποφάσεων και τον ορισμό πιλοτικών υποθέσεων.

Απρίλιος

Παρουσίαση τοιχογραφίας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης

Η Vittoria alata, τοιχογραφία από την Πομπηία, παραχωρείται ως δάνειο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης (MANN) προκειμένου να εκτεθεί στο Δικαστήριο. Η τοιχογραφία αυτή του 1ου αιώνα μ.Χ., σύμβολο ειρήνης και ευμάρειας, είναι ένα μόνο παράδειγμα της στενής σχέσης που διατηρεί το Δικαστήριο με την τέχνη.

Απρίλιος

Συνέδριο επ’ ευκαιρία της αποχώρησης του Emmanuel Coulon, Γραμματέα του Γενικού Δικαστηρίου

Επ’ ευκαιρία της αποχώρησης του Emmanuel Coulon, Γραμματέα του Γενικού Δικαστηρίου από το 2005 έως το 2023, διοργανώνεται στη μεγάλη αίθουσα ακροατηρίου του Γενικού Δικαστηρίου συνέδριο με τίτλο «Σκέψεις για το δικονομικό δίκαιο ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάιος

Τελικός του «European Law Moot Court Competition»

Ο διαγωνισμός European Law Moot Court διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1988 και αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης στο πεδίο του δικαίου της Ένωσης. Νικήτρια για το 2023 ανακηρύσσεται η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορίνου (Ιταλία).

Μάιος

Ημέρα της Ευρώπης

Με αφορμή την επέτειο της Διακήρυξης Schuman, το Δικαστήριο ανοίγει τις πόρτες του προκειμένου να γνωρίσουν οι πολίτες το έργο του. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, οι οποίες προσφέρονται για πρώτη φορά και μέσω Διαδικτύου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον ρόλο και τη λειτουργία των δύο δικαιοδοτικών οργάνων, τη διαδρομή μιας υπόθεσης και τις υπηρεσίες που παρέχει το θεσμικό όργανο.

Μάιος

Εγκαίνια του Κήπου της Πολυγλωσσίας

Την Ημέρα της Ευρώπης εγκαινιάζεται ο Κήπος της Πολυγλωσσίας στην προέκταση του προαυλίου του Δικαστηρίου. Ο νέος αυτός χώρος πρασίνου με τα διάφορα είδη φυτών αποτελεί μια γιορτή της ενότητας στην πολυμορφία, μέσω των γλωσσών και των πολιτισμών, και αντιπροσωπεύει την ίδια την ουσία του Δικαστηρίου.

Μάιος

Απόφαση Meta Platforms Ireland κατά Επιτροπής

Το Γενικό Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα συνοδευτικά μέτρα που έλαβε η Επιτροπή (ιδίως τη δημιουργία εικονικής αίθουσας δεδομένων), απορρίπτει την προσφυγή της Meta Platforms Ireland και αποφαίνεται ότι το αίτημα που υπέβαλε η Επιτροπή, στο πλαίσιο έρευνας για συμπεριφορά αντίθετη προς τους κανόνες του ανταγωνισμού, να της διαβιβαστούν έγγραφα που περιέχουν όρους αναζήτησης στο διαδίκτυο συνιστά πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση του προβλεπόμενου από τις Συνθήκες καθεστώτος ανταγωνισμού (T‑451/20).

Ιούνιος

50ή επέτειος της προσχώρησης της Δανίας και της Ιρλανδίας

Το 1973 προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο) η Δανία και η Ιρλανδία. Ο εορτασμός της πεντηκοστής επετείου από την προσχώρησή τους είναι ταυτόχρονα και εορτασμός της πρώτης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιούνιος

Ορκωμοσία του Vittorio Di Bucci ως νέου Γραμματέα του Γενικού Δικαστηρίου

Ο Vittorio Di Bucci διορίζεται από τους δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γραμματέας του δικαιοδοτικού οργάνου με εξαετή θητεία. Διαδέχεται τον Emmanuel Coulon.

Ιούνιος

Υιοθέτηση στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη

Το Δικαστήριο υιοθετεί Στρατηγική για την ενσωμάτωση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το έγγραφο αυτό καθορίζει τους στόχους και τις αρχές που θα διέπουν τη χρήση των σχετικών εργαλείων, παρέχει επισκόπηση των βασικών κινδύνων και προτείνει μια σφαιρική διαχείριση.

Ιούλιος

10η επέτειος της προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την 1η Ιουλίου 2013, η Κροατία ήταν το τελευταίο κράτος μέλος που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέκα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, εισήλθε επίσης στη ζώνη του ευρώ και στον χώρο Σένγκεν. Το ορόσημο αυτό εορτάζεται με τελετή στη μεγάλη αίθουσα ακροατηρίου του Δικαστηρίου.

Ιούλιος

Απόφαση Meta Platforms κ.λπ.

Μετά από αίτηση γερμανικού δικαστηρίου για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, το Δικαστήριο κρίνει ότι μια εθνική αρχή ανταγωνισμού μπορεί να διαπιστώσει, στο πλαίσιο της εξέτασης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, παραβίαση του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) (C‑252/21).

Σεπτέμβριος

Συνέδριο «Ενωμένοι στην πολυμορφία ΙΙ» στη Χάγη

Αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου συναντάται στη Χάγη με δικαστές των συνταγματικών και ανωτάτων εθνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του δεύτερου συνεδρίου «EUnited», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανάγκη διατήρησης της συνταγματικής πολυμορφίας των κρατών μελών.

Σεπτέμβριος

Ορκωμοσία δύο νέων μελών του Γενικού Δικαστηρίου

Ορκωμοσία του Saulius Lukas Kalėda (Λιθουανία) και της Louise Spangsberg Grønfeldt (Δανία) σε πανηγυρική συνεδρίαση επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων τους ως δικαστών στο Γενικό Δικαστήριο.

Σεπτέμβριος

Συνέδριο για την πολυγλωσσία στο Δικαστήριο

Οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εστιάζουν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στη χρήση νέων και αποτελεσματικών εργαλείων υποβοήθησης της νομικής μετάφρασης και της διερμηνείας.

Οκτώβριος

Παραλαβή έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας

Κατά την επίσκεψη στο Δικαστήριο της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar, παραχωρούνται ως δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας τρία έργα τέχνης, τα Poletje (Θέρος) και Zima (Χειμώνας) του Tugo Šušnik και το Lipizzaner του Janez Boljka, προκειμένου να εκτεθούν στο Δικαστήριο.

Νοέμβριος

Forum Δικαστών

Οι δικαστές των εθνικών δικαστηρίων συναντώνται στο Δικαστήριο για να συζητήσουν θέματα όπως η προδικαστική διαδικασία, η έννοια της δικαστικής ανεξαρτησίας στο δίκαιο της Ένωσης, η προστασία των καταναλωτών και η δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.

Νοέμβριος

Επίσημη ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους οκτώ νέων μελών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Οι José António Lopes Ranito, Ignacio de Lucas Martín, Miranda de Meijer, Gedgaudas Norkūnas, Άννη Πανταζή Λάμπρου, Νικόλαος Πασχάλης, Ursula Schmudermayer και Andrea Venegoni αναλαμβάνουν επισήμως ενώπιον του Δικαστηρίου τα καθήκοντά τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Δεκέμβριος

Πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μερική μεταβίβαση της αρμοδιότητας έκδοσης προδικαστικών αποφάσεων στο Γενικό Δικαστήριο

Κατά την τετραμερή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου, επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία επί του αιτήματος του Δικαστηρίου να μεταβιβαστεί εν μέρει η αρμοδιότητα έκδοσης προδικαστικών αποφάσεων στο Γενικό Δικαστήριο.

Δεκέμβριος

Απόφαση European Superleague Company

Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι εξουσίες ρύθμισης, εποπτείας και επιβολής κυρώσεων που διαθέτουν η FIFA και η UEFA σε σχέση με δυνητικά ανταγωνιστικές διασυλλογικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, όπως η διοργάνωση Superleague, πρέπει να ασκούνται με τρόπο διαφανή και αντικειμενικό, ο οποίος δεν εισάγει διακρίσεις και είναι σύμφωνος με την αρχή της αναλογικότητας, διότι διαφορετικά παραβιάζονται το δίκαιο ανταγωνισμού της Ένωσης και η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (C‑333/21).

Δεκέμβριος

Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναπηρία στο Δικαστήριο

Το Δικαστήριο, συνεπές προς την απόλυτη δέσμευσή του για την προαγωγή της προσβασιμότητας και της ένταξης, διοργανώνει εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια με σκοπό την ευαισθητοποίηση του προσωπικού του σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Β | Η χρονιά σε αριθμούς

Το θεσμικό όργανο το 2023

 
81
δικαστές από
 
27
κράτη μέλη
Δικαστήριο
 
27
δικαστές
 
11
γενικοί εισαγγελείς
Γενικό Δικαστήριο
 
54
δικαστές
 
Προϋπολογισμός:
487
εκατομμύρια ευρώ
 
2 302
μόνιμοι και μη μόνιμοι υπάλληλοι
 
60 %
γυναίκες
 
40 %
άνδρες
Όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση, το Δικαστήριο βρίσκεται στον υψηλότερο μέσο όρο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Γυναίκες κατέχουν:
55 %
των διοικητικών θέσεων
43 %
των μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών θέσεων

Το δικαστικό έτος (Δικαστήριο και Γενικό Δικαστήριο)

 
2 092 *
νέες υποθέσεις
 
1 687
περατωθείσες υποθέσεις
 
2 990 *
εκκρεμείς υποθέσεις
Μέση διάρκεια των διαδικασιών:
17,2
μήνες
 
Ποσοστό των δικογράφων που κατατέθηκαν μέσω της εφαρμογής e-Curia:
 
89 %
Δικαστήριο
 
94 %
Γενικό Δικαστήριο
10 502
λογαριασμοί πρόσβασης στην εφαρμογή e-Curia

* Στα τέλη του 2023 εισήχθη στο Γενικό Δικαστήριο κατ’ εξαίρεση μια σειρά από 404 ίδιες, κατ’ ουσίαν, υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν τα κεκτημένα ή τα προς κτήση δικαιώματα κατά το συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ευρωβουλευτών. Οι υποθέσεις αυτές ενώθηκαν προκειμένου να συνεκδικαστούν. Αν όλες αυτές θεωρηθούν μία ενιαία υπόθεση, οι καθαροί αριθμοί είναι 1 689 εισαχθείσες υποθέσεις και 2 587 εκκρεμείς υποθέσεις.

Το e-Curia είναι μια εφαρμογή πληροφορικής χάρη στην οποία οι εκπρόσωποι των διαδίκων, στις υποθέσεις που εισάγονται απευθείας ενώπιον του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου, αλλά και τα εθνικά δικαστήρια, στο πλαίσιο προδικαστικής παραπομπής, μπορούν να ανταλλάσσουν με τις Γραμματείες των δύο δικαιοδοτικών οργάνων διαδικαστικά έγγραφα αποκλειστικώς διά της ηλεκτρονικής οδού.

e-Curia: η εφαρμογή πληροφορικής για την ανταλλαγή δικαστικών εγγράφων

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

Οι γλωσσικές υπηρεσίες

Ως πολυγλωσσικό θεσμικό όργανο, το Δικαστήριο πρέπει να είναι σε θέση να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις, όποια και αν είναι η επίσημη γλώσσα της Ένωσης στην οποία έχει συνταχθεί το εισαγωγικό δικόγραφο. Εν συνεχεία, εξασφαλίζει τη διάδοση της νομολογίας του σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

 
24
γλώσσες διαδικασίας
 
552
γλωσσικοί συνδυασμοί
 
611
γλωσσομαθείς νομικοί για τη μετάφραση εγγράφων
 
1 290 000
σελίδες προς μετάφραση
 
1 268 000
σελίδες μεταφράστηκαν
 
647
επ’ ακροατηρίου συζητήσεις και συνεδριάσεις στις οποίες έγινε ταυτόχρονη διερμηνεία
 
70
διερμηνείς για τις επ’ ακροατηρίου συζητήσεις και τις συνεδριάσεις

Η πολυγλωσσία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πώς εξασφαλίζεται η ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

Το επίσημο γλωσσικό καθεστώς του Δικαστηρίου εγγυάται στους διαδίκους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της μετάφρασης. Τα προς μετάφραση έγγραφα είναι νομικά κείμενα εξόχως τεχνικού χαρακτήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μεταφραστική υπηρεσία του Δικαστηρίου απασχολεί μόνο γλωσσομαθείς νομικούς με άρτια νομική κατάρτιση και άριστη γνώση δύο τουλάχιστον επίσημων γλωσσών, πέραν της μητρικής τους.
go to top