Anul 2023 pe scurt

A | Un an în imagini
B | Un an în cifre

 
Start Scroll

A | Un an în imagini

Ianuarie

Atribuirea unui nume fictiv cauzelor anonimizate

Cauzelor preliminare anonimizate li se atribuie un nume fictiv cu ajutorul unui generator automat informatizat. Această inițiativă urmărește să consolideze protecția datelor cu caracter personal, facilitând în același timp identificarea cauzelor.

Ianuarie

Angajamentul solemn al șase membri noi ai Curții de Conturi Europene

Numiți de Consiliul Uniunii Europene, noii membri ai Curții de Conturi Europene, domnii Jorg Kristijan Petrovič, Stef Blok, George Marius Hyzler și Lefteris Christoforou, precum și doamnele Laima Liucija Andrikienė și Keit Pentus Rosimannus, își iau angajamentul solemn în fața Curții.

Februarie

Vizita unei delegații a Curții la Riga

O delegație compusă din judecătorii letoni ai Curții de Justiție și ai Tribunalului, respectiv doamnele Ineta Ziemele și Inga Reine, precum și din membri ai conducerii superioare a Curții se deplasează la Riga (Letonia) în cadrul unei vizite de lucru pentru a consolida comunicarea, schimbul de informații și cooperarea dintre instituțiile letone și Curte.

Aprilie

Modificarea Regulamentului de procedură al Tribunalului

Pentru a promova o justiție modernă și eficientă, Tribunalul își modifică Regulamentul de procedură. Aceste modificări urmăresc să clarifice și să simplifice procedurile judiciare, inclusiv posibilitatea de a recurge la videoconferință pentru pledoarii, semnătura electronică a deciziilor și desemnarea unor cauze-pilot.

Aprilie

Prezentarea unei fresce de la Muzeul Național de Arheologie din Napoli

Vittoria alata, o frescă din Pompei, este împrumutată Curții de Muzeul Național de Arheologie din Napoli (MANN) în vederea expunerii sale. Simbol al păcii și al prosperității datând din secolul I d.Hr., această frescă ilustrează legătura dintre artă și instituția judiciară.

Aprilie

Colocviu organizat cu ocazia încetării funcției domnului Emmanuel Coulon, grefierul Tribunalului

Cu ocazia încetării funcției domnului Emmanuel Coulon, grefierul Tribunalului în perioada 2005-2023, a avut loc în Marea Sală de ședințe a Tribunalului un colocviu intitulat „Considerații privind dreptul procesual în fața Tribunalului Uniunii Europene”.

Mai

Finala concursului „European Law Moot Court”

Organizat pentru prima dată în anul 1988, European Law Moot Court este concursul de pledoarii cel mai important din lume în materie de drept al Uniunii. Universitatea din Torino (Italia) este echipa câștigătoare a ediției 2023.

Mai

Ziua Europei

Cu ocazia aniversării Declarației Schuman, Curtea își deschide porțile către cetățeni pentru a le permite să se familiarizeze cu activitatea sa. În cursul vizitelor ghidate, propuse pentru prima dată și într-un format virtual, cetățenii descoperă rolul și modul de funcționare a celor două instanțe, parcursul unei cauze și serviciile instituției.

Mai

Inaugurarea Grădinii Multilingvismului

Grădina Multilingvismului, situată în prelungirea esplanadei instituției, a fost inaugurată cu ocazia Zilei Europei. Acest nou spațiu verde, cu varietățile sale vegetale, celebrează unitatea în diversitate prin limbi și culturi și reprezintă însăși esența Curții.

Mai

Hotărârea Meta Platforms Ireland/Comisia

Tribunalul, ținând seama de măsurile de însoțire adoptate de Comisie (în special înființarea unei săli de date virtuale), respinge acțiunea formulată de Meta Platforms Ireland și consideră că solicitarea Comisiei, în cadrul unei investigații cu privire la un comportament anticoncurențial, de a transmite documente care conțin anumiți termeni de căutare constituie o măsură adecvată pentru menținerea regimului concurențial prevăzut de tratate (T-451/20).

Iunie

A 50-a aniversare a aderării Danemarcei și a Irlandei

În 1973, Danemarca și Irlanda (precum și Regatul Unit) au aderat la Uniunea Europeană. Aceste două state membre celebrează 50 de ani de la aderarea lor și prima extindere a Uniunii Europene.

Iunie

Depunerea jurământului de către domnul Vittorio Di Bucci, noul grefier al Tribunalului

Domnul Vittorio Di Bucci este numit grefierul Tribunalului Uniunii Europene de către judecătorii instanței pentru un mandat de șase ani. Acesta îi succedă domnului Emmanuel Coulon.

Iunie

Adoptarea strategiei privind inteligența artificială

Curtea adoptă Strategia de integrare a instrumentelor bazate pe inteligența artificială. Acest document enunță obiectivele și principiile utilizării instrumentelor respective, oferă o imagine de ansamblu a riscurilor principale și propune o guvernanță.

Iulie

A 10-a aniversare a aderării Croației la Uniunea Europeană

La 1 iulie 2013, Croația era ultimul stat membru care a aderat la Uniunea Europeană. După zece ani, în ianuarie 2023, acest stat a intrat de asemenea în zona euro și în spațiul Schengen. Pentru a celebra această etapă istorică, o ceremonie are loc în Marea Sală de ședințe a Curții.

Iulie

Hotărârea Meta Platforms și alții

Sesizată de o instanță germană, Curtea de Justiție statuează că o autoritate națională de concurență poate constata, în cadrul examinării unui abuz de poziție dominantă, o încălcare a Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) (C‑252/21).

Septembrie

Conferința „Uniți în diversitate II” de la Haga

Pentru această a doua ediție a conferințelor „EUnited”, o delegație a Curții de Justiție se reunește la Haga cu judecători ai curților constituționale și supreme naționale și ai Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a face schimb de opinii cu privire la statul de drept și la necesitatea de a menține diversitatea constituțională a statelor membre.

Septembrie

Depunerea jurământului a doi membri noi ai Tribunalului

Domnul Saulius Lukas Kalėda (Lituania) și doamna Louise Spangsberg Grønfeldt (Danemarca) depun jurământul în cadrul unei ședințe solemne cu ocazia preluării funcției în calitate de judecători la Tribunal.

Septembrie

Colocviul privind multilingvismul la Curte

Punând accent pe progresele tehnologice, intervenienții și participanții la colocviu abordează utilizarea unor instrumente noi și eficiente pentru activitatea specialiștilor în domeniul traducerii și al interpretării juridice.

Octombrie

Prezentarea unor opere de artă din Galeria Națională a Sloveniei

Cu ocazia vizitei la Curte a președintei Republicii Slovenia, doamna Nataša Pirc Musar, trei opere de artă – Poletje (Vara) și Zima (Iarna) de Tugo Šušnik, precum și Cheval Lipizzan de Janez Boljka – sunt împrumutate Curții de Galeria Națională a Sloveniei pentru a fi expuse.

Noiembrie

Forumul magistraților

Magistrați ai instanțelor naționale se reunesc la Curte pentru a aborda diferite subiecte, precum procedura preliminară, noțiunea de independență judiciară în dreptul Uniunii, protecția consumatorilor și cooperarea judiciară în materie penală.

Noiembrie

Angajamentul solemn al opt membri noi ai Parchetului European

Domnii José António Lopes Ranito și Ignacio de Lucas Martín, doamna Miranda de Meijer, domnul Gedgaudas Norkūnas, doamna Anne Pantazi Lamprou, domnul Nikolaos Paschalis, doamna Ursula Schmudermayer și domnul Andrea Venegoni își iau angajamentul solemn în fața Curții cu ocazia preluării funcției în cadrul Parchetului European.

Decembrie

Acord politic privind transferul parțial al competenței preliminare către Tribunal

În cadrul unei reuniuni a „cvadrilogului” între reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene, ai Comisiei Europene și ai Curții, se ajunge la un acord politic cu privire la cererea Curții de Justiție privind un transfer parțial al competenței preliminare către Tribunal.

Decembrie

Hotărârea European Superleague Company

Întrebată de o instanță spaniolă, Curtea de Justiție statuează că competențele de reglementare, de control și de sancționare ale FIFA și ale UEFA față de competițiile de fotbal intercluburi potențial concurente, precum Superliga, trebuie exercitate în mod transparent, obiectiv, nediscriminatoriu și proporțional, în caz contrar încălcându-se dreptul concurenței și libera prestare a serviciilor (C-333/21).

Decembrie

Ziua sensibilizării cu privire la nevoile persoanelor cu handicap la Curte

Instituția, care este pe deplin angajată în ceea ce privește accesibilitatea și incluziunea, organizează ateliere de lucru și webinare pentru a-și sensibiliza personalul cu privire la drepturile persoanelor cu handicap.

B | Un an în cifre

Instituția în anul 2023

 
81
de judecători proveniți din
 
27
de state membre
Curtea de Justiție
 
27
de judecători
 
11
avocați generali
Tribunalul
 
54
de judecători
 
Bugetul:
487
de milioane de euro
 
2 302
funcționari și agenți
 
60 %
femei
 
40 %
bărbați
Reprezentarea femeilor în posturi de răspundere în cadrul administrației plasează Curtea în media superioară a instituțiilor europene.
Sunt ocupate de femei:
55 %
din posturile de administratori
43 %
din posturile de conducere de nivel intermediar și superior

Anul judiciar (Curtea de Justiție și Tribunalul)

 
2 092 *
de cauze introduse
 
1 687
de cauze soluționate
 
2 990 *
de cauze pendinte
Durata medie a procedurilor:
17,2
luni
 
Procentajul de acte de procedură depuse prin e-Curia:
 
89 %
Curtea de Justiție
 
94 %
Tribunalul
10 502
conturi de acces la e-Curia

* La sfârșitul anului 2023 a fost introdusă la Tribunal o serie excepțională de 404 cauze, în esență identice, privind drepturile dobândite sau în curs de a fi dobândite în cadrul sistemului de pensii complementare al deputaților europeni. Aceste cauze au fost conexate. Dacă le contabilizăm ca o singură cauză, cifrele nete sunt de 1 689 de cauze introduse și de 2 587 de cauze pendinte.

e-Curia este o aplicație informatică ce permite reprezentanților părților în cauzele introduse la Curtea de Justiție și la Tribunal, precum și instanțelor naționale, în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulate în fața Curții de Justiție, să schimbe actele de procedură cu grefele pe cale exclusiv electronică.

e-Curia : aplicația informatică ce permite schimbul de documente judiciare

Am inclus aici conținut de pe YouTube. Deoarece YouTube poate colecta date cu caracter personal și poate urmări comportamentul dumneavoastră de vizionare, videoclipul se va încărca numai după ce vă dați acordul pentru utilizarea de către YouTube a cookie urilor și a tehnologiilor similare, în conformitate cu politica de confidențialitate a YouTube.

Serviciile lingvistice

Instituție jurisdicțională multilingvă, Curtea trebuie să fie în măsură să trateze o cauză indiferent în ce limbă oficială a Uniunii a fost aceasta introdusă. Curtea asigură ulterior difuzarea jurisprudenței sale în toate limbile oficiale ale Uniunii.

 
24
de limbi de procedură
 
552
de combinații lingvistice
 
611
juriști-lingviști pentru traducerea documentelor scrise
 
1 290 000
de pagini de tradus
 
1 268 000
de pagini traduse
 
647
de ședințe și reuniuni care au beneficiat de interpretare simultană
 
70
de interpreți pentru ședințele de audiere a pledoariilor și pentru reuniuni

Multilingvismul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – Asigurarea accesului egal la justiție

Am inclus aici conținut de pe YouTube. Deoarece YouTube poate colecta date cu caracter personal și poate urmări comportamentul dumneavoastră de vizionare, videoclipul se va încărca numai după ce vă dați acordul pentru utilizarea de către YouTube a cookie urilor și a tehnologiilor similare, în conformitate cu politica de confidențialitate a YouTube.

La Curte, traducerile sunt efectuate cu respectarea unui regim lingvistic imperativ care prevede posibilitatea de a utiliza cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Toate documentele de tradus sunt texte juridice cu un înalt grad de tehnicitate. Din acest motiv, serviciul lingvistic al Curții angajează numai juriști-lingviști având o formare juridică completă, precum și o cunoaștere aprofundată a cel puțin două alte limbi oficiale decât limba lor maternă.
go to top