O instituție care se preocupă de mediu

 
Start Scroll

De mai mulți ani, Curtea s-a angajat într-o politică de mediu puternică, ce vizează cele mai exigente norme în materie de dezvoltare durabilă și de respectare a resurselor naturale. Angajamentul instituției în favoarea unor practici ecologice se manifestă din 2016 prin înregistrarea EMAS (Eco Management and Audit Scheme). Această certificare reglementată de Uniunea Europeană se acordă organizațiilor care respectă standarde stricte legate de politicile lor de mediu, de eforturile lor în materie de protecție a mediului și de metodele lor de lucru durabile.

În 2023, Curtea și-a continuat eforturile pentru a pune capăt utilizării sticlelor de apă din plastic în spațiile sale. Noul contract de catering a interzis vânzarea de sticle de apă din plastic. În plus, Curtea a continuat să distribuie personalului său sticle reutilizabile pentru a promova utilizarea fântânilor cu apă instalate în 2022.

Consumul de energie își reia deja traiectoria descendentă pe care o urma înainte de pandemie. Acest rezultat a fost obținut prin renunțarea la măsurile speciale de ventilare impuse ca urmare a crizei Covid și prin instalarea de filtre de aer mai performante. Adăugând măsurile extraordinare de economisire a energiei legate de războiul din Ucraina, Curtea a înregistrat o reducere semnificativă a consumului său de energie electrică și de încălzire.

Pentru perioada 2022-2023, Curtea a stabilit obiective cantitative în materie de consum de hârtie. În 2022, utilizarea hârtiei de birou (cu excepția publicațiilor externalizate) a scăzut cu 54,1 % în comparație cu nivelul de dinainte de criză, respectiv din 2019, o tendință persistentă în 2023 datorită schimbărilor obiceiurilor și continuării digitalizării proceselor și a documentelor. În plus, în septembrie 2023, Curtea a decis să limiteze numărul de imprimante personale la strictul necesar pentru a economisi energia, consumabilele și hârtia, precum și pentru a reduce, în consecință, amprenta sa de carbon.

  • Îmbunătățirea reciclării deșeurilor și reducerea materialelor plastice de unică folosință
  • Participarea la sistemul de partajare a bicicletelor Vel’OH și susținerea deplasărilor cu bicicleta
  • Îmbunătățirea infrastructurii de încălzire, ventilație și climatizare
  • Reducerea deșeurilor „Birouri și Restaurante” - 50% kg/ENI
  • Reducerea consumului de apă - 10.1% m3/ENI
  • Reducerea consumului de hârtie - 62.1% kg/ENI
  • Reducerea consumului de energie electrică - 23.2% kWh/ENI
  • Reducerea consumului de energie pentru încălzire - 23.6% kWh/ENI
  • 3 466 m2 de celule fotovoltaice pentru o producție de
    422 003 kWh: echivalentă cu nevoile anuale a 76 de familii
  • Reducerea emisiilor de carbon - 31.7% kg CO2/ENI

Echivalentul normă întreagă (ENI) este o unitate care permite efectuarea unei măsurări a activității profesionale independent de disparitățile în ceea ce privește numărul de ore de muncă pe săptămână ale fiecărui agent, având în vedere diferite formule de muncă.

Indicatorii de mediu pentru apă, deșeuri, hârtie, încălzire și electricitate corespund celor din anul 2022. Schimbările sunt măsurate în raport cu 2015, anul de referință pentru sistemul EMAS.

go to top