Το δικαιοδοτικό έργο

A | Το Δικαστήριο το 2023
B | Το Γενικό Δικαστήριο το 2023
Γ | Η νομολογία το 2023

 
Start Scroll

A | Το Δικαστήριο το 2023

Οι υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου αφορούν κυρίως:

  • Αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως

Όταν ένα εθνικό δικαστήριο διατηρεί αμφιβολίες ως προς την ερμηνεία ή το κύρος κάποιου κανόνα δικαίου της Ένωσης, αναστέλλει την ενώπιόν του διαδικασία και υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο. Στηριζόμενο στην απάντηση που θα δώσει με την απόφασή του το Δικαστήριο, το εθνικό δικαστήριο μπορεί πλέον να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς της οποίας έχει επιληφθεί. Για τις περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να δοθεί πολύ άμεσα απάντηση (λόγου χάρη σε υποθέσεις ασύλου, συνοριακών ελέγχων, απαγωγής παιδιών κ.λπ.), προβλέπεται επείγουσα προδικαστική διαδικασία (γνωστή ως «PPU»).

  • Ευθείες προσφυγές, με τις οποίες ζητείται:
    • να ακυρωθεί πράξη της Ένωσης («προσφυγή ακυρώσεως») ή
    • να διαπιστωθεί ότι ένα κράτος μέλος δεν τηρεί το δίκαιο της Ένωσης («προσφυγή λόγω παραβάσεως»). Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την απόφαση με την οποία διαπιστώθηκε η παράβασή του, το Δικαστήριο μπορεί, κατόπιν άσκησης μιας δεύτερης προσφυγής, της λεγόμενης προσφυγής λόγω «διπλής παραβάσεως», να του επιβάλει χρηματική ποινή.
  • Αιτήσεις αναιρέσεως κατά των αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου, μετά την εξέταση των οποίων το Δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.
  • Αιτήσεις γνωμοδοτήσεως, με τις οποίες κράτος μέλος ή θεσμικό όργανο ζητεί από το Δικαστήριο να αποφανθεί ως προς το αν συμβιβάζεται με τις Συνθήκες μια συμφωνία που σχεδιάζει να συνάψει η Ένωση με τρίτο κράτος ή με διεθνή οργανισμό.

Η δραστηριότητα και η εξέλιξη της σύνθεσης του Δικαστηρίου

Οι τελευταίοι μήνες του 2023 σημαδεύτηκαν από τις διαπραγματεύσεις επί του νομοθετικού αιτήματος που υπέβαλε το Δικαστήριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2022 με σκοπό, αφενός, τη μεταβίβαση στο Γενικό Δικαστήριο της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να εκδίδει προδικαστικές αποφάσεις σε έξι συγκεκριμένους τομείς (φόρος προστιθέμενης αξίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, τελωνειακός κώδικας, δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία, αποζημίωση και συνδρομή προς τους επιβάτες, σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου) και, αφετέρου, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μηχανισμού που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2019, όσον αφορά την προηγούμενη έγκριση της εξέτασης των αιτήσεων αναιρέσεως κατά των αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου. Σκοπός του εν λόγω νομοθετικού αιτήματος είναι να εξασφαλίσει, προς το συμφέρον των πολιτών στην έγκαιρη απονομή ποιοτικής δικαιοσύνης, μια πιο ισορροπημένη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου, το οποίο, από τον Ιούλιο του 2022, διαθέτει δύο δικαστές ανά κράτος μέλος (54 δικαστές συνολικά).

Το Δικαστήριο θα μπορέσει έτσι να επικεντρωθεί περισσότερο στα βασικά του καθήκοντα ως συνταγματικού και ανώτατου δικαστηρίου της Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι διαφορές που φέρονται ενώπιον του Δικαστηρίου, είτε με προδικαστική παραπομπή είτε με ευθείες προσφυγές (ιδίως προσφυγές λόγω παραβάσεως), άπτονται ιδιαίτερα ευαίσθητων ζητημάτων τα οποία κινητοποιούν τακτικά το τμήμα μείζονος συνθέσεως, όπως η διαφύλαξη των αξιών του κράτους δικαίου στο πλαίσιο των εθνικών δικαστικών μεταρρυθμίσεων, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή, η καταπολέμηση των διακρίσεων ή ακόμη τα κρίσιμα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και κλιματικά ζητήματα.

Η μερική μεταβίβαση της προδικαστικής αρμοδιότητας στο Γενικό Δικαστήριο στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές, οι οποίες υπαγορεύονται από λόγους ασφάλειας δικαίου, ταχύτητας και διαφάνειας: πρώτον, την αρχή της «μίας στάσεως», σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στο Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει αν μια προδικαστική υπόθεση εμπίπτει αποκλειστικά σε έναν ή περισσότερους από τους προαναφερθέντες ειδικούς τομείς, και, δεύτερον, την αρχή της πλήρους μεταβίβασης του συνόλου των προδικαστικών υποθέσεων που συνδέονται αποκλειστικά με κάποιον από τους εν λόγω ειδικούς τομείς. Αν, αντιθέτως, η υπόθεση δεν εμπίπτει αποκλειστικά στους τομείς αυτούς, ιδίως επειδή θέτει ανεξάρτητα ζητήματα ερμηνείας του πρωτογενούς δικαίου ή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάζεται από το Δικαστήριο.

Παρά τη μερική αυτή μεταβίβαση, το Γενικό Δικαστήριο διατηρεί τη δυνατότητα να παραπέμπει μια υπόθεση στο Δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι εγείρεται ζήτημα αρχής, ενώ το Δικαστήριο διατηρεί τη δυνατότητα να προβαίνει κατ’ εξαίρεση σε επανεξέταση της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, αν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για την ενότητα ή τη συνοχή του δικαίου της Ένωσης.

Μετά από πολλούς μήνες εξέτασης και διαπραγματεύσεων, τον Δεκέμβριο του 2023 επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί του εν λόγω νομοθετικού αιτήματος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα υπομνήματα ή οι γραπτές παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από διάδικο ο οποίος μετείχε στην προδικαστική διαδικασία θα δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου εντός εύλογης προθεσμίας από την περάτωση της διαδικασίας, εκτός αν ο εν λόγω διάδικος αντιταχθεί στη δημοσίευση.

Κατά τον χρόνο συγγραφής του παρόντος, δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίσημη έγκριση των τροποποιήσεων του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ, ενώ εκκρεμούσε επίσης η απαραίτητη για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τροποποίηση των Κανονισμών Διαδικασίας του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου. Με αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, ωστόσο, δρομολογείται ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τη σύνθεση του Δικαστηρίου, αυτή μεταβλήθηκε το 2023, μετά την αποχώρηση του γενικού εισαγγελέα G. Pitruzzella, ο οποίος διορίστηκε δικαστής στο ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα δε στατιστικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι η δραστηριότητα του Δικαστηρίου συνεχίζεται με την ίδια ένταση τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το 2023 το Δικαστήριο επιλήφθηκε 821 νέων υποθέσεων, δηλαδή λίγο περισσότερων υποθέσεων σε σχέση με το 2022, και περάτωσε την εξέταση 783 υποθέσεων, κινούμενο στα επίπεδα των τριών προηγούμενων ετών. Η μέση διάρκεια των διαδικασιών, ανεξαρτήτως της φύσεως των υποθέσεων, ήταν 16,1 μήνες και οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 1 149.

Koen Lenaerts

Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 
821
νέες υποθέσεις
518
προδικαστικές διαδικασίες, εκ των οποίων
2
PPU
Κράτη μέλη με τις περισσότερες αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως:
Γερμανία
94
Βουλγαρία
51
Πολωνία
48
Ιταλία
43
Ρουμανία
40
60
ευθείες προσφυγές, εκ των οποίων:
49
προσφυγές λόγω παραβάσεως και
3
προσφυγές λόγω «διπλής παραβάσεως»
231
αιτήσεις αναιρέσεως αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου
8
αιτήσεις δικαστικής αρωγής
Διάδικος που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα δικαστικά έξοδα μπορεί να ζητήσει να τύχει δικαστικής αρωγής.
 
783
περατωθείσες υποθέσεις
532
προδικαστικές διαδικασίες, εκ των οποίων
4
PPU
36
ευθείες προσφυγές, εκ των οποίων
18
παραβάσεις
13
κρατών μελών, και
3
«διπλές παραβάσεις»
201
αποφάσεις επί αιτήσεων αναιρέσεως αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου
37
αποφάσεις με τις οποίες αναιρέθηκαν αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου
Μέση διάρκεια των διαδικασιών:
16,1 μήνες
Μέση διάρκεια στις επείγουσες
προδικαστικές διαδικασίες:
4,3 μήνες
 
1 149
υποθέσεις εκκρεμείς στις 31 Δεκεμβρίου 2023
Κύρια αντικείμενα των υποθέσεων:
Κρατικές ενισχύσεις και ανταγωνισμός
143
Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης
118
Προσέγγιση των νομοθεσιών
88
Φορολογία
83
Προστασία των καταναλωτών
76
Μεταφορές
63
Περιβάλλον
51
Αρχές του ενωσιακού δικαίου
50
Κοινωνική πολιτική
47
Πνευματική ιδιοκτησία
47

Τα Μέλη του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο αποτελείται από 27 δικαστές και 11 γενικούς εισαγγελείς.

Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται κατόπιν κοινής συμφωνίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών, μετά από διαβούλευση με επιτροπή αρμόδια να γνωμοδοτεί σχετικά με την καταλληλότητα των προτεινόμενων υποψηφίων για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων. Η θητεία τους είναι εξαετής, με δυνατότητα ανανέωσης.

Επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων που παρέχουν πλήρη εχέγγυα ανεξαρτησίας και πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται στις χώρες τους για τον διορισμό στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα ή είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους.

Οι δικαστές ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη αμεροληψία και ανεξαρτησία.

Οι δικαστές του Δικαστηρίου εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζουν επίσης Γραμματέα με εξαετή θητεία.

Έργο των γενικών εισαγγελέων στις υποθέσεις που τους ανατίθενται είναι να εκθέτουν με πλήρη αμεροληψία και ανεξαρτησία μια νομική γνώμη, τις λεγόμενες «προτάσεις». Οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά φωτίζουν καλύτερα και πληρέστερα το αντικείμενο της διαφοράς.

Το 2023 δεν υπήρξε κανένας διορισμός νέου Μέλους στο Δικαστήριο.

K. Lenaerts

Πρόεδρος

L. Bay Larsen

Αντιπρόεδρος

A. Arabadjiev

Πρόεδρος του πρώτου τμήματος

A. Prechal

Πρόεδρος του δεύτερου τμήματος

K. Jürimäe

Πρόεδρος του τρίτου τμήματος

Κ. Λυκούργος

Πρόεδρος του τέταρτου τμήματος

E. Regan

Πρόεδρος του πέμπτου τμήματος

M. Szpunar

Πρώτος γενικός εισαγγελέας

T. von Danwitz

Πρόεδρος του έκτου τμήματος

F. Biltgen

Πρόεδρος του έβδομου τμήματος

N. J. Cardoso da Silva Piçarra

Πρόεδρος του όγδοου τμήματος

Z. Csehi

Πρόεδρος του δέκατου τμήματος

O. Spineanu-Matei

Πρόεδρος του ένατου τμήματος

J. Kokott

Γενική εισαγγελέας

M. Ilešič

Δικαστής

J.-C. Bonichot

Δικαστής

M. Safjan

Δικαστής

S. Rodin

Δικαστής

M. Campos Sánchez-Bordona

Γενικóς εισαγγελέας

P. G. Xuereb

Δικαστής

L. S. Rossi

Δικαστής

I. Jarukaitis

Δικαστής

P. Pikamäe

Γενικός εισαγγελέας

A. Kumin

Δικαστής

N. Jääskinen

Δικαστής

N. Wahl

Δικαστής

J. Richard de la Tour

Γενικός εισαγγελέας

Α. Ράντος

Γενικός εισαγγελέας

I. Ziemele

Δικαστής

J. Passer

Δικαστής

Δ. Γρατσίας

Δικαστής

M. L. Arastey Sahún

Δικαστής

A. M. Collins

Γενικός εισαγγελέας

M. Gavalec

Δικαστής

N. Αιμιλίου

Γενικός εισαγγελέας

T. Ćapeta

Γενική εισαγγελέας

L. Medina

Γενική εισαγγελέας

Α. Calot Escobar

Γραμματέας

Σειρά πρωτοκόλλου στις 15/11/2023

B | Το Γενικό Δικαστήριο το 2023

Το Γενικό Δικαστήριο αποφαίνεται κυρίως σε πρώτο βαθμό επί υποθέσεων στις οποίες ασκούνται ευθείες προσφυγές κατά πράξεων των θεσμικών ή των λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, είτε από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδιώτες, εταιρίες, ενώσεις κ.λπ.), όταν οι πράξεις αυτές τα αφορούν άμεσα και ατομικά, είτε από τα κράτη μέλη, καθώς και επί υποθέσεων στις οποίες ασκούνται αγωγές με αίτημα την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα θεσμικά όργανα ή τους υπαλλήλους τους.

Μεγάλο μέρος των διαφορών που άγονται ενώπιόν του είναι οικονομικής φύσεως: υποθέσεις διανοητικής ιδιοκτησίας (σήματα της Ένωσης, σχέδια και υποδείγματα), ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Το Γενικό Δικαστήριο είναι επίσης αρμόδιο να αποφαίνεται επί υπαλληλικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης.

Οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου υπόκεινται σε αίτηση αναιρέσεως αποκλειστικώς επί νομικών ζητημάτων ενώπιον του Δικαστηρίου. Στις υποθέσεις που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διπλού ελέγχου (από ανεξάρτητο τμήμα προσφυγών και στη συνέχεια από το Γενικό Δικαστήριο), το Δικαστήριο εγκρίνει την εξέταση της αιτήσεως αναιρέσεως μόνον όταν η αίτηση εγείρει σημαντικό ζήτημα για την ενότητα, τη συνοχή ή την εξέλιξη του δικαίου της Ένωσης.

Η δραστηριότητα και η εξέλιξη της σύνθεσης του Γενικού Δικαστηρίου

Marc van der Woude

Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου

Μέσα στο 2023 ανέπτυξε πλήρως τα αποτελέσματά της η μεταρρύθμιση του Γενικού Δικαστηρίου που προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαστών του (κανονισμός 2015/2422). Αυτό μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το δικαιοδοτικό του έργο. Το Γενικό Δικαστήριο περάτωσε 904 υποθέσεις και επελήφθη 868 νέων υποθέσεων (χωρίς να υπολογίζονται 404 πανομοιότυπες υποθέσεις που εισήχθησαν στο τέλος του έτους), μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων. Επιπλέον, η μέση διάρκεια των διαδικασιών διατηρήθηκε στο ικανοποιητικό επίπεδο των 18,2 μηνών κατά μέσο όρο, το οποίο αποτελεί ένδειξη αποτελεσματικής διαχείρισης των υποθέσεων.

Συγχρόνως, το Γενικό Δικαστήριο παγίωσε την πρακτική του να παραπέμπει περισσότερες υποθέσεις σε τμήματα διευρυμένης σύνθεσης. Το 2023, το 13,6 % των υποθέσεων περατώθηκαν από διευρυμένους δικαστικούς σχηματισμούς και τουλάχιστον 120 υποθέσεις παραπέμφθηκαν σε τέτοιους δικαστικούς σχηματισμούς. Το Γενικό Δικαστήριο παραπέμπει πλέον ανεπιφύλακτα ορισμένες εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις στο τμήμα μείζονος συνθέσεως, το οποίο αποτελείται από 15 δικαστές. Σε αυτή τη μείζονα σύνθεση το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε ειδικότερα την απόφαση στην υπόθεση Βενεζουέλα κατά Συμβουλίου, σχετικά με περιοριστικά μέτρα που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά επιχειρήσεων και υπηκόων της Βενεζουέλας (T-65/18 RENV, βλ. κεφάλαιο «Μια αναδρομή στις σημαντικότερες αποφάσεις της χρονιάς»). Στο τμήμα μείζονος συνθέσεως παραπέμφθηκαν επίσης τέσσερις υποθέσεις που εισήχθησαν από τέσσερις ευρωπαϊκές οργανώσεις δικαστών σχετικά με το πολωνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (T-530/22 έως T-533/22) και δύο υποθέσεις σχετικές με τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (υποθέσεις T-635/22 και T-644/22).

Τα ικανοποιητικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται εν μέρει στη σταθερότητα της σύνθεσης του Γενικού Δικαστηρίου. Πράγματι, δύο μόνον από τους δικαστές του, οι δικαστές S. Frimodt Nielsen και V. Valancius, αποχώρησαν από τη θέση τους το 2023 και αντικαταστάθηκαν από τον δικαστή S. L. Kaleda και τη δικαστή L. Spangsberg Gronfeldt. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από το βήμα αυτό για τη συμβολή τους στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης της Ένωσης. Το 2023 ήταν επίσης η χρονιά κατά την οποία αποχώρησε ο Γραμματέας E. Coulon, μετά από 18 έτη προσφοράς και αφοσίωσης στην υπηρεσία, και αφίχθη ο διάδοχός του V. Di Bucci. Επ’ ευκαιρία της αποχώρησης του E. Coulon διοργανώθηκε συνέδριο για το δικονομικό δίκαιο της Ένωσης, το οποίο συνδύασε τον φόρο τιμής στο πρόσωπό του με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, το Γενικό Δικαστήριο συνέχισε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του, ιδίως προκειμένου να βελτιώσει τον χειρισμό των πλέον ογκωδών και πολύπλοκων υποθέσεων. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες συνήθως εμπίπτουν στον τομέα του οικονομικού και δημοσιονομικού δικαίου, αξίζουν μια προσέγγιση ενεργητική και προσαρμοσμένη τόσο στο επίπεδο της κατανομής των πόρων όσο και στο επίπεδο του σχεδιασμού των εργασιών. Η προσέγγιση αυτή, στην οποία θα εμπλέκονται και οι εκπρόσωποι των διαδίκων, θα επιτρέψει τη συντόμευση της δίκης και την πιο στοχευμένη ανταπόκριση στις προσδοκίες των διαδίκων.

Επιπλέον, προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών σχετικά με τη μερική μεταβίβαση της προδικαστικής αρμοδιότητας σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και σχετικά με τη διεύρυνση του μηχανισμού προηγούμενης εγκρίσεως της εξετάσεως των αιτήσεων αναιρέσεως, το Γενικό Δικαστήριο εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 πάνω στην αναγκαία εξέλιξη του τρόπου οργάνωσής του και στην επεξεργασία των μελλοντικών δικονομικών κανόνων του.

 
1 271 *
νέες υποθέσεις
1 148
ευθείες προσφυγές, εκ των οποίων:
Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία
309
Υπαλληλικές υποθέσεις της ΕΕ
75
Κρατικές ενισχύσεις και ανταγωνισμός
23
13
προσφυγές που ασκήθηκαν από τα κράτη μέλη
65
αιτήσεις δικαστικής αρωγής
Διάδικος που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα δικαστικά έξοδα μπορεί να ζητήσει να τύχει δικαστικής αρωγής.
* Στα τέλη του 2023 εισήχθη στο Γενικό Δικαστήριο κατ’ εξαίρεση μια σειρά από 404 ίδιες, κατ’ ουσίαν, υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν τα κεκτημένα ή τα προς κτήση δικαιώματα κατά το συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ευρωβουλευτών. Οι υποθέσεις αυτές ενώθηκαν προκειμένου να συνεκδικαστούν. Αν όλες αυτές θεωρηθούν μία ενιαία υπόθεση, οι καθαροί αριθμοί είναι 868 εισαχθείσες υποθέσεις (745 ευθείες προσφυγές) και 1 438 εκκρεμείς υποθέσεις.

Νομολογιακές εξελίξεις

Σάββας Σ. Παπασάββας

Αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου

Οι διαφορές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Γενικού Δικαστηρίου εξελίσσονται διαρκώς. Κάθε απόφαση επί των προσφυγών που ασκούν οι πολίτες συνεισφέρει τον λίθο της στο νομολογιακό οικοδόμημα. Το έτος 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τον κανόνα, καθώς το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε νέα ζητήματα σε κλασικούς τομείς, αλλά και διατύπωσε κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση διαφορών σε τομείς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, το τμήμα μείζονος συνθέσεως είχε την ευκαιρία να εξετάσει ένα όλως ιδιαίτερο ζήτημα κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο έλεγχος της εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού αποτελεί μέρος των διαφορών που έχουν ανατεθεί στο Γενικό Δικαστήριο από της συστάσεώς του. Επομένως, το Γενικό Δικαστήριο διαθέτει σχετικά ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη. Ωστόσο, δεδομένου ότι το νομικό περιβάλλον στον τομέα αυτόν, όπως και σε άλλους, παρουσιάζει συνεχή κινητικότητα, ανακύπτουν συνεχώς καινοφανή ζητήματα προς εξέταση. Τέτοια ήταν ιδίως η περίπτωση της απόφασης της 24ης Μαΐου 2023, Meta Platforms Ireland κατά Επιτροπής (T-451/20), με την οποία το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε για πρώτη φορά τη νομιμότητα, υπό το πρίσμα του κανονισμού 1/2003, αίτησης παροχής πληροφοριών που αφορούσε όρους αναζήτησης στο διαδίκτυο, καθώς και τη νομιμότητα διαδικασίας εικονικής αίθουσας δεδομένων για την επεξεργασία εγγράφων που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε σημαντικό να βεβαιωθεί ότι η Επιτροπή είχε περιορίσει την αίτησή της μόνον στις πληροφορίες που ήταν αναγκαίες για την εξακρίβωση των προβαλλόμενων παραβάσεων οι οποίες δικαιολογούσαν τη διεξαγωγή έρευνας εκ μέρους της (βλ. άρθρο «Focus»).

Ομοίως, ενδιαφέροντα και καινοφανή ζητήματα ανέκυψαν σε σχέση με το καταρχήν κλασικό και οριοθετημένο καθεστώς εξωσυμβατικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο επιλήφθηκε αγωγής με αίτημα την αποκατάσταση της υλικής ζημίας και την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης την οποία ισχυρίστηκε ότι υπέστη η International Management Group λόγω της διαρροής στον Τύπο μιας έκθεσης έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σχετικά με το νομικό καθεστώς της εταιρίας αυτής. Η ενάγουσα ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά της Επιτροπής, με την οποία είχε συνάψει διάφορες συμφωνίες, καθώς και η συμπεριφορά της OLAF, ήταν παράνομη. Με την ευκαιρία αυτή, στην απόφαση της 28ης Ιουνίου 2023, IMG κατά Επιτροπής (T-752/20), το Γενικό Δικαστήριο διευκρίνισε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί επαρκώς σοβαρή παραβίαση κανόνα δικαίου που αποσκοπεί στην απονομή δικαιωμάτων στους ιδιώτες.

Περίοπτη θέση μεταξύ των τομέων διαφορών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καταλαμβάνουν οι υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο καλείται να εκδικάσει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφυγών που ανάγονται στη θέσπιση του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης το 2014. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει ένα πλαίσιο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων για την εξυγίανση μεγάλων τραπεζών σε ορισμένα κράτη μέλη. Στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, αποστολή του οποίου είναι η προετοιμασία και η υλοποίηση της εξυγίανσης των τραπεζών που είναι πιθανόν να πτωχεύσουν ή βρίσκονται υπό πτώχευση. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε σειρά σημαντικών αποφάσεων επί αιτήσεως ακυρώσεως αποφάσεως του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης σχετικά με τη δυνατότητα αποζημίωσης μετόχων και πιστωτών που επλήγησαν λόγω εξυγίανσης τραπεζών (συνεκδικασθείσες υποθέσεις T-302/20, T-303/20 και T-307/20 Del Valle Ruíz κ.λπ. κατά ΕΣΕ και υποθέσεις T-304/20 Molina Fernández κατά CRU, T-330/20 ACMO κ.λπ. κατά CRU και T-340/20 Galván Fernández-Guillén κατά CRU).

Τέλος, στο πλαίσιο των νέων νομολογιακών εξελίξεων που σηματοδότησαν το προηγούμενο έτος, επιβάλλεται η αναφορά στην απόφαση της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, Βενεζουέλα κατά Συμβουλίου (T-65/18 RENV, βλ. κεφάλαιο «Μια αναδρομή στις σημαντικότερες αποφάσεις της χρονιάς»). Το τμήμα μείζονος συνθέσεως του Γενικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε επί της νομιμότητας περιοριστικών μέτρων εις βάρος τρίτου κράτους, εν προκειμένω της Βενεζουέλας, λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα αυτή όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει τα λεπτά ζητήματα του δικαιώματος ακροάσεως του εν λόγω τρίτου κράτους και τις εκ μέρους του προβληθείσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

 
904
περατωθείσες υποθέσεις
786
ευθείες προσφυγές, εκ των οποίων:
Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία
278
Κρατικές ενισχύσεις και ανταγωνισμός
163
Υπαλληλικές υποθέσεις της ΕΕ
66
14
προσφυγές που ασκήθηκαν από τα κράτη μέλη
Μέση διάρκεια των διαδικασιών:
18,2 μήνες
Ποσοστό αποφάσεων που προσβλήθηκαν
ενώπιον του Δικαστηρίου με αίτηση αναιρέσεως:
31%
 
1 841
υποθέσεις εκκρεμείς στις 31 Δεκεμβρίου 2023
Κύρια αντικείμενα των υποθέσεων:
Θεσμικό δίκαιο
543
Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία
330
Οικονομική και νομισματική πολιτική
238
Κρατικές ενισχύσεις και ανταγωνισμός
176
Περιοριστικά μέτρα
116
Υπαλληλικές υποθέσεις της ΕΕ
111
Πρόσβαση σε έγγραφα
35
Δημόσια υγεία
32
Γεωργία
30
Εμπορική πολιτική
29

Τα Μέλη του Γενικού Δικαστηρίου

Το Γενικό Δικαστήριο αποτελείται από δύο δικαστές ανά κράτος μέλος.

Οι δικαστές επιλέγονται μεταξύ προσώπων που παρέχουν όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και διαθέτουν τα προσόντα τα οποία απαιτούνται για την άσκηση υψηλών δικαιοδοτικών καθηκόντων. Διορίζονται κατόπιν κοινής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών, μετά από διαβούλευση με επιτροπή αρμόδια να γνωμοδοτεί σχετικά με την καταλληλότητα των υποψηφίων. Η θητεία τους είναι εξαετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Εκλέγουν μεταξύ τους, ανά τρία έτη, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου και διορίζουν Γραμματέα με εξαετή θητεία.

Οι δικαστές ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη αμεροληψία και ανεξαρτησία.

Τον Ιούνιο του 2023 ο Vittorio Di Bucci διορίστηκε Γραμματέας του Γενικού Δικαστηρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 δύο νέοι δικαστές ανέλαβαν καθήκοντα στο Γενικό Δικαστήριο: ο Saulius Lukas Kalėda (Λιθουανία) και η Louise Spangsberg Grønfeldt (Δανία).

M. van der Woude

Πρόεδρος

Σ. Σ. Παπασάββας

Αντιπρόεδρος

D. Spielmann

Πρόεδρος του πρώτου τμήματος

Ά. Μαρκουλλή

Πρόεδρος του δεύτερου τμήματος

F. Schalin

Πρόεδρος του τρίτου τμήματος

R. da Silva Passos

Πρόεδρος του τέταρτου τμήματος

J. Svenningsen

Πρόεδρος του πέμπτου τμήματος

M. J. Costeira

Πρόεδρος του έκτου τμήματος

K. Kowalik-Bańczyk

Πρόεδρος του έβδομου τμήματος

A. Kornezov

Πρόεδρος του όγδοου τμήματος

L. Truchot

Πρόεδρος του ένατου τμήματος

O. Porchia

Πρόεδρος του δέκατου τμήματος

M. Jaeger

Δικαστής

H. Kanninen

Δικαστής

J. Schwarcz

Δικαστής

M. Kancheva

Δικαστής

E. Buttigieg

Δικαστής

V. Tomljenović

Δικαστής

S. Gervasoni

Δικαστής

L. Madise

Δικαστής

N. Półtorak

Δικαστής

I. Reine

Δικαστής

P. Nihoul

Δικαστής

U. Öberg

Δικαστής

C. Mac Eochaidh

Δικαστής

G. De Baere

Δικαστής

R. Frendo

Δικαστής

T. R. Pynnä

Δικαστής

J. Laitenberger

Δικαστής

R. Mastroianni

Δικαστής

J. Martín y Pérez de Nanclares

Δικαστής

G. Hesse

Δικαστής

M. Sampol Pucurull

Δικαστής

M. Stancu

Δικαστής

P. Škvařilová-Pelzl

Δικαστής

I. Nõmm

Δικαστής

G. Steinfatt

Δικαστής

R. Norkus

Δικαστής

T. Perišin

Δικαστής

D. Petrlík

Δικαστής

M. Brkan

Δικαστής

P. Zilgalvis

Δικαστής

K. Kecsmár

Δικαστής

I. Gâlea

Δικαστής

Ι. Δημητρακόπουλος

Δικαστής

D. Kukovec

Δικαστής

S. Kingston

Δικαστής

T. Tóth

Δικαστής

B. Ricziová

Δικαστής

E. Tichy-Fisslberger

Δικαστής

Γ. Βαλασίδης

Δικαστής

S. Verschuur

Δικαστής

S. L. Kalėda

Δικαστής

L. Spangsberg Grønfeld

Δικαστής

V. Di Bucci

Γραμματέας

Σειρά πρωτοκόλλου στις 27/09/2023

Γ | Η νομολογία το 2023

Focus

Αλληλεπίδραση μεταξύ προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δικαίου του ανταγωνισμού

Απόφαση Meta Platforms κ.λπ. της 4ης Ιουλίου 2023 (C-252/21)

Η γερμανική ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού απαγόρευσε στις εταιρίες του ομίλου Meta να εξαρτούν τη χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook στη Γερμανία από την προϋπόθεση ότι θα επιτρέπεται η επεξεργασία των «εκτός Facebook» δεδομένων των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Έκρινε δε ότι η επεξεργασία των επίμαχων δεδομένων δεν ήταν σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και, ως εκ τούτου, αποτελούσε καταχρηστική εκμετάλλευση από τον όμιλο Meta της δεσπόζουσας θέσης του.

Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε γερμανικό δικαστήριο στο πλαίσιο της εκδίκασης προσφυγής που άσκησε ο όμιλος Meta κατά της απαγόρευσης αυτής, το Δικαστήριο έκρινε ότι μια εθνική αρχή ανταγωνισμού μπορεί, κατά την εξέταση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, να διαπιστώσει παραβίαση του ΓΚΠΔ. Οφείλει ωστόσο να συνεργάζεται καλόπιστα με τις ειδικές ελεγκτικές αρχές που έχουν ιδρυθεί δυνάμει του κανονισμού αυτού. Αν η εξεταζόμενη συμπεριφορά έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο απόφασης των αρχών αυτών ή του Δικαστηρίου, η αρχή ανταγωνισμού δεσμεύεται από τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τον ΓΚΠΔ.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης επί του αν η επεξεργασία των λεγόμενων «ευαίσθητων» δεδομένων, η οποία απαγορεύεται κατ’ αρχήν από τον ΓΚΠΔ, μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί στις περιπτώσεις στις οποίες τα δεδομένα αυτά έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο των δεδομένων. Έκρινε δε ότι το γεγονός και μόνον ότι ένας χρήστης επισκέπτεται ιστοσελίδες ή εφαρμογές που μπορούν να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως είναι η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τα θρησκευτικά πιστεύω ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός, δεν σημαίνει ότι δημοσιοποιεί προδήλως τα δεδομένα του, κατά την έννοια του ΓΚΠΔ. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση στην οποία ο χρήστης εισάγει δεδομένα ή ενεργοποιεί ενσωματωμένα κουμπιά επιλογής, εκτός αν έχει εκ των προτέρων εκφράσει ρητώς την επιλογή του να καταστήσει τα δεδομένα αυτά δημοσίως προσβάσιμα σε απεριόριστο αριθμό προσώπων.

Το γεγονός ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας του δικτύου κατέχει δεσπόζουσα θέση δεν αποκλείει τη δυνατότητα του χρήστη να συγκατατεθεί εγκύρως και ελεύθερα στην επεξεργασία των δεδομένων του. Εντούτοις, η δεσπόζουσα θέση, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι πιθανόν να επηρεάσει την ελευθερία επιλογής των χρηστών, συνιστά σημαντικό στοιχείο κατά την εκτίμηση του αν η συγκατάθεση δόθηκε πράγματι εγκύρως. Το Δικαστήριο προσθέτει ότι το βάρος απόδειξης της συγκατάθεσης το φέρει ο υπεύθυνος επεξεργασίας.

ΓΚΠΔ

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ) εναρμονίζει και συγκεντρώνει τις διατάξεις του δικαίου της Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε ένα ενιαίο καθεστώς.

Ο ΓΚΠΔ επιβάλλει υποχρεώσεις σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στο έδαφος της Ένωσης. Οι οργανισμοί που παραβαίνουν τις εκ του ΓΚΠΔ υποχρεώσεις υφίστανται κυρώσεις διαφόρων ειδών.

Στην ψηφιακή εποχή, η Ένωση κατοχυρώνει με τον ΓΚΠΔ πολλά δικαιώματα υπέρ των πολιτών, όπως το δικαίωμα πληροφόρησης και τα δικαιώματα στη λήθη, στην πρόσβαση ή στη διαγραφή των συλλεγέντων προσωπικών δεδομένων, τα οποία συμβάλλουν στην ενισχυμένη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι κανόνες αυτοί θεωρούνται οι πλέον αυστηροί παγκοσμίως όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

«Εκτός Facebook» δεδομένα

Η Meta Platforms Ireland διαχειρίζεται την υπηρεσία του ηλεκτρονικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook στην Ένωση. Με την εγγραφή τους στο Facebook, οι χρήστες αποδέχονται τους γενικούς όρους της εταιρίας που αφορούν την πολιτική χρήσης των δεδομένων και των cookies. Βάσει της πολιτικής αυτής, η Meta Platforms Ireland συλλέγει δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηστών τόσο εντός όσο και εκτός του κοινωνικού δικτύου και τα συσχετίζει με τους λογαριασμούς τους στο Facebook. Τα γνωστά και ως «εκτός Facebook δεδομένα» αφορούν ιδίως τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες και εφαρμογές τρίτων, καθώς και τη χρήση άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών του ομίλου Meta (όπως του Instagram και του WhatsApp). Η συλλογή των δεδομένων αυτών επιτρέπει την εξατομίκευση των διαφημιστικών μηνυμάτων που προορίζονται για τους χρήστες του Facebook.

Focus

Απόφαση European Superleague Company της 21ης Δεκεμβρίου 2023 (C-333/21)

Η FIFA και η UEFA είναι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες οι οποίες ρυθμίζουν τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους κανόνες των ομοσπονδιών αυτών, οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μεταξύ συλλόγων μπορούν να διεξάγονται μόνον με την άδειά τους, ενώ οι ίδιες εκμεταλλεύονται και τα δικαιώματα από τη μετάδοση των αγώνων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η UEFA διοργανώνει επίσης αγώνες μεταξύ ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως το Champions League.

Δώδεκα ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο νέας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, τη Superleague. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να θίξει τη διεξαγωγή των διασυλλογικών αγώνων της UEFA και την εκμετάλλευση των αντίστοιχων δικαιωμάτων μετάδοσης. Η FIFA και η UEFA αντιτάχθηκαν στο σχέδιο και απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στους συλλόγους και στους παίκτες που θα αποφάσιζαν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Η υπεύθυνη για το σχέδιο επιχείρηση, η European Superleague Company, αμφισβήτησε τους κανόνες της FIFA και της UEFA ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης, το οποίο υπέβαλε στο Δικαστήριο το ερώτημα αν οι κανόνες αυτοί είναι σύμφωνοι με το δίκαιο της Ένωσης, το οποίο απαγορεύει τα εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Ακολουθώντας τη νομολογία Bosman, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι η διοργάνωση αθλητικών αγώνων και η εκμετάλλευση των αντίστοιχων δικαιωμάτων μετάδοσης συνιστούν οικονομικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στο δίκαιο της Ένωσης.

Έκρινε δε ότι οι εξουσίες ρύθμισης, εποπτείας και επιβολής κυρώσεων που διαθέτουν η FIFA και η UEFA σε σχέση με τη διοργάνωση δυνάμει ανταγωνιστικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως το σχέδιο Superleague, πρέπει να ασκούνται με τρόπο διαφανή και αντικειμενικό, ο οποίος δεν εισάγει διακρίσεις και είναι σύμφωνος με την αρχή της αναλογικότητας, διότι διαφορετικά παραβιάζονται το δίκαιο ανταγωνισμού της Ένωσης και η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Εξάλλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA σχετικά με την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων μετάδοσης είναι δυνατόν να προσκρούουν στο δίκαιο του ανταγωνισμού της Ένωσης, αν δεν ωφελούν τους διάφορους φορείς του ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας, για παράδειγμα, την εις ολόκληρον αναδιανομή των παραγόμενων εσόδων. Το Δικαστήριο επισήμανε ότι οι κανόνες αυτοί είναι πιθανόν να βλάπτουν τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές των μέσων ενημέρωσης, καθώς και τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές, καθόσον τους εμποδίζουν να επωφεληθούν από νέους, ενδεχομένως καινοτόμους ή ενδιαφέροντες αγώνες.

Η νομολογία Bosman

Με την ιστορική απόφαση Bosman της 15ης Δεκεμβρίου 1995 (C-415/93), το Δικαστήριο έκρινε ότι, κατά γενικό κανόνα, η άσκηση του αθλητισμού συνιστά οικονομική δραστηριότητα που εμπίπτει στο δίκαιο της Ένωσης. Έκρινε επίσης ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων δεν επιτρέπει:

  • ρήτρες ιθαγένειας που θέτουν οι αθλητικές ομοσπονδίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αθλητικοί σύλλογοι μπορούν να επιτρέπουν μόνο σε περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών παικτών με ιθαγένεια άλλων κρατών μελών να λάβουν μέρος σε αγώνα,
  • ρήτρες μεταγραφής παικτών που θέτουν οι εν λόγω ομοσπονδίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υπήκοος κράτους μέλους δεν μπορεί, μετά τη λήξη του συμβολαίου του με έναν σύλλογο, να απασχοληθεί από σύλλογο άλλου κράτους μέλους, αν ο νέος σύλλογος δεν καταβάλει στον προηγούμενο σύλλογο αποζημίωση.

Το Δικαστήριο και ο αθλητισμός

Από την έκδοση της απόφασης Bosman και εντεύθεν, το Δικαστήριο είχε επανειλημμένα την ευκαιρία να αποφανθεί σχετικά με τους όρους άσκησης αθλητικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα του οικονομικού δικαίου της Ένωσης:

  • οι ρήτρες ιθαγένειας, τις οποίες πραγματεύτηκε η απόφαση Bosman σε σχέση με τους αθλητές υπηκόους των κρατών μελών, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε στους αθλητές που προέρχονται από κράτος με το οποίο η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία σύνδεσης ή εταιρικής σχέσης [αποφάσεις Deutscher Handballbund της 8ης Μαΐου 2003 (C-438/00) και Simutenkov της 12ης Απριλίου 2005 (C-265/03)],
  • η κανονιστική ρύθμιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ εμπίπτει μεν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού της Ένωσης, αλλά δεν είναι αντίθετη προς αυτό, διότι είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της καλής διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων [απόφαση Meca-Medina και Majcen κατά Επιτροπής της 18ης Ιουλίου 2006 (C-519/04 P)],
  • οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να ζητούν αναλογική αποζημίωση κατάρτισης για νέους ποδοσφαιριστές που έχουν καταρτίσει οι ίδιοι, όταν οι ποδοσφαιριστές αυτοί επιθυμούν να συνάψουν την πρώτη τους επαγγελματική σύμβαση με σύλλογο άλλου κράτους μέλους [απόφαση Olympique Lyonnais της 16ης Μαρτίου 2010 (C-325/08)].

Focus

Προστασία των προσωπικών δεδομένων και καταπολέμηση των παραβάσεων των κανόνων ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων

Απόφαση Meta Platforms Ireland κατά Επιτροπής της 24ης Μαΐου 2023 (T-451/20)

Εξουσίες έρευνας της Επιτροπής

Οι κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τις συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, τις αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και τις εναρμονισμένες πρακτικές που μπορούν να επηρεάσουν το εμπόριο μεταξύ κρατών μελών και που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν, να περιορίσουν ή να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΣΛΕΕ]). Απαγορεύουν επίσης στις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά να εκμεταλλεύονται καταχρηστικώς τη θέση αυτή, παραδείγματος χάριν, εφαρμόζοντας μη δίκαιες τιμές, περιορίζοντας την παραγωγή ή αρνούμενες να αναπτυχθούν τεχνολογικά επί ζημία των καταναλωτών (άρθρο 102 ΣΛΕΕ).

Ο κανονισμός της ΕΕ 1/2003 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού. Απονέμει δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρεία εξουσία έρευνας. Η Επιτροπή μπορεί, μεταξύ άλλων, να προβαίνει σε ελέγχους και να ζητεί χρήσιμες πληροφορίες από οποιονδήποτε τις διαθέτει.

Το 2020, στο πλαίσιο έρευνας σχετικής με συμπεριφορά του ομίλου Facebook αντίθετη προς τους κανόνες του ανταγωνισμού κατά τη χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων και τη διαχείριση της πλατφόρμας του κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή απαίτησε από τη Meta Platforms Ireland να της προσκομίσει όλα τα έγγραφα τα οποία είχαν συντάξει ή παραλάβει τρεις από τους υπεύθυνους σχετικά υπαλλήλους της και τα οποία περιείχαν έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους όρους.

Στους όρους αυτούς περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι εκφράσεις «big question» (μεγάλο ερώτημα), «for free» (δωρεάν), «not good for us» (δεν μας κάνει καλό) και «shut* down» (κλείσιμο).

Η Meta δεν κοινοποίησε τα σχετικά στοιχεία και για τον λόγο αυτόν της επιβλήθηκε πρόστιμο 8 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως.

Ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Meta αμφισβήτησε τη νομιμότητα της αίτησης παροχής πληροφοριών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την ίδια, οι εν λόγω όροι αναζήτησης είναι προδήλως υπερβολικά γενικοί και αόριστοι και εμπίπτουν σε μια εκτεταμένη «αλίευση πληροφοριών».

Η Meta υπέβαλε συγχρόνως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής εν αναμονή της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου επί της ουσίας της υπόθεσης.

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Διέταξε την αναστολή εκτελέσεως της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι να εφαρμοστεί ειδική διαδικασία για την προσκόμιση των ζητούμενων εγγράφων, τα οποία δεν σχετίζονταν με τις εμπορικές δραστηριότητες της Meta και, επιπλέον, περιείχαν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα («προστατευόμενα έγγραφα»). Κατόπιν της διάταξης αυτής, η Επιτροπή εφάρμοσε διαδικασία εικονικής αίθουσας δεδομένων για την επεξεργασία των εν λόγω προστατευόμενων εγγράφων. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, τα έγγραφα έπρεπε, προτού περιληφθούν στον φάκελο της έρευνας, να εξεταστούν στην εν λόγω εικονική αίθουσα από περιορισμένο αριθμό μελών της ομάδας στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα και από τους δικηγόρους της Meta.

Στις 24 Μαΐου 2023 το Γενικό Δικαστήριο αποφάνθηκε επί της ουσίας της υπόθεσης και απέρριψε την προσφυγή της Meta στο σύνολό της.

Με την απόφαση του, το Γενικό Δικαστήριο υπενθύμισε τις ευρείες εξουσίες έρευνας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων προς τους κανόνες ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση συγκεκριμένων όρων αναζήτησης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

META

Η Meta είναι πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί με το Instagram και το WhatsApp, ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της είναι το κοινωνικό δίκτυο Facebook, το οποίο παρέχει στους εγγεγραμμένους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν προφίλ, να αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο, να αποστέλλουν μηνύματα και να έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα. Η Meta παρέχει επίσης μια διαδικτυακή υπηρεσία αγγελιών με την επωνυμία Facebook Marketplace, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά.

Η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων

Με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων επιδιώκεται η άμεση αναστολή εκτέλεσης της πράξης ενός θεσμικού οργάνου, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή και εκδοθεί οριστική απόφαση. Προκειμένου να διαταχθεί το μέτρο αυτό από τον Πρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου, η προσφυγή δεν πρέπει να φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, στερούμενη σοβαρού ερείσματος. Επίσης, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι, σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η εκτέλεση, ο ίδιος θα υποστεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία. Τέλος, η απόφαση πρέπει να σταθμίζει το συμφέρον του αιτούντος και τα συμφέροντα των λοιπών μερών, καθώς και το δημόσιο συμφέρον.

Απαντώντας στο επιχείρημα της Meta σύμφωνα με το οποίο μια έρευνα που χρησιμοποιεί όρους αναζήτησης συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι επρόκειτο για πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών γενικού συμφέροντος, δηλαδή της διατήρησης του συστήματος ανταγωνισμού που επιδιώκεται με τις Συνθήκες της Ένωσης.

Το Γενικό Δικαστήριο επισήμανε συναφώς τα συνοδευτικά μέτρα που είχαν ληφθεί. Ειδικότερα, τα προστατευόμενα έγγραφα έπρεπε να διαβιβαστούν στην Επιτροπή σε χωριστό ηλεκτρονικό μέσο και να τοποθετηθούν σε εικονική αίθουσα δεδομένων. Σε αυτήν είχε πρόσβαση αποκλειστικά ένας περιορισμένος αριθμός μελών της ομάδας στην οποία είχε ανατεθεί η έρευνα. Η επιλογή των εγγράφων που θα περιλαμβάνονταν στον φάκελο έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρουσία των δικηγόρων της Meta. Τυχόν συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου υποβαλλόταν σε διαιτησία.

Υπόθεση T-452/20

Κατά την ίδια ημερομηνία, η Επιτροπή απηύθυνε στη Meta Platforms Ireland αίτηση παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνάς της σχετικά με πρακτικές εφαρμοζόμενες στην πλατφόρμα Facebook Marketplace. Η Meta Platforms Ireland άσκησε κατά της σχετικής απόφασης προσφυγή ακυρώσεως, η οποία απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο με απόφαση της ίδιας ημερομηνίας στην υπόθεση T-452/20.

Η Meta άσκησε αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου κατά των αποφάσεων T-451/20 και T-452/20 του Γενικού Δικαστηρίου (εκκρεμείς υποθέσεις C-497/23 P και C-496/23 P).

Focus

Προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις εξωεδαφικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Απόφαση IFIC Holding κατά Επιτροπής της 12ης Ιουλίου 2023 (T-8/21)

Το εξωεδαφικό αποτέλεσμα της νομοθεσίας τρίτων χωρών

Μια νομοθεσία χαρακτηρίζεται από εξωεδαφικότητα όταν το αποτέλεσμά της εκτείνεται πέραν των συνόρων του κράτους που τη θέσπισε. Η νομοθεσία θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης [κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) 2271/96] προστατεύει τις επιχειρήσεις της Ένωσης έναντι της εξωεδαφικής εφαρμογής νόμων τρίτων χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τη νομοθεσία αυτή το 1996, προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις των οποίων οι εμπορικές δραστηριότητες με την Κούβα, το Ιράν ή τη Λιβύη βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2018, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η Ένωση επικαιροποίησε τη νομοθεσία θωράκισης, προκειμένου να συμπεριλάβει τις εκ νέου επιβληθείσες αμερικανικές εξωεδαφικές κυρώσεις. Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης από την Ένωση της συνεχούς και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ιδίως μέσω της υποστήριξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ιράν.

Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία είχε ως αντικείμενο τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Μετά την αποχώρησή τους επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, καθώς και σε έναν κατάλογο προσώπων, των οποίων οι περιουσίες δεσμεύτηκαν. Επίσης, απαγορεύτηκε εκ νέου η διατήρηση εμπορικών σχέσεων με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αμερικανικών αρχών. Η απαγόρευση αυτή είχε εφαρμογή και σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σε απάντηση της επαναφοράς των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επικαιροποίησε τη λεγόμενη «νομοθεσία θωράκισης», προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών της. Επιπλέον, για να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την εξωεδαφική εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων, τους απαγορεύτηκε να συμμορφώνονται προς τις κυρώσεις αυτές αν δεν έχουν λάβει σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η άδεια αυτή μπορεί να χορηγηθεί όταν η μη τήρηση των αλλοδαπών κυρώσεων μπορεί να βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα της επιχείρησης ή τα συμφέροντα της Ένωσης.

Η IFIC Holding AG είναι γερμανική εταιρία της οποίας τις μετοχές κατέχει εμμέσως το Ιρανικό Δημόσιο και η οποία προστέθηκε στον κατάλογο το 2018. Μετά την καταχώριση αυτή, η Clearstream Banking AG, η μοναδική τράπεζα στη Γερμανία που διαθέτει άδεια αποθετηρίου τίτλων, σταμάτησε να καταβάλλει στην IFIC τα μερίσματα που αυτή λάμβανε από διάφορες γερμανικές επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει συμμετοχές και τα δέσμευσε σε χωριστό λογαριασμό.

Εξάλλου, η Clearstream ζήτησε από την Επιτροπή άδεια προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις αμερικανικές κυρώσεις όσον αφορά τους τίτλους και τα κεφάλαια της IFIC. Η Επιτροπή χορήγησε την άδεια αυτή αρχικά τον Απρίλιο του 2020 για 12 μήνες και στη συνέχεια την ανανέωσε το 2021 και το 2022. Η IFIC αμφισβήτησε τις σχετικές αποφάσεις με προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου.

Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της IFIC, επιτρέποντας έτσι στην Clearstream Banking AG να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν. Έκρινε ειδικότερα ότι η Επιτροπή ήταν βεβαίως υποχρεωμένη να λάβει υπόψη τα συμφέροντα της επιχείρησης που ζητεί την άδεια (Clearstream), δεν ήταν όμως υποχρεωμένη να λάβει υπόψη και τα συμφέροντα της εγγεγραμμένης στον κατάλογο επιχείρησης (IFIC) ή να διερευνήσει άλλες, λιγότερο δεσμευτικές για εκείνη επιλογές. Έκρινε επίσης ότι οι σκοποί που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις εξωεδαφικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τρίτη χώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό του δικαιώματος ακρόασης της IFIC κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε της χορήγησης άδειας από την Επιτροπή.

Η προσφυγή ακυρώσεως

Η προσφυγή ακυρώσεως έχει ως σκοπό την ακύρωση των πράξεων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης που είναι αντίθετες προς το δίκαιο της Ένωσης. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου. Αν η προσφυγή είναι βάσιμη, η πράξη ακυρώνεται. Το εμπλεκόμενο θεσμικό όργανο οφείλει τότε να καλύψει το ενδεχόμενο νομικό κενό που δημιουργήθηκε από την ακύρωση της πράξης.

Υπόθεση Bank Melli Iran (C-124/20)

Στην υπόθεση αυτή, η BMI, ιρανική κρατική τράπεζα, επικαλέστηκε τη νομοθεσία θωράκισης ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων προκειμένου να αμφισβητήσει την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων στη Γερμανία. Το Δικαστήριο, το οποίο επελήφθη για πρώτη φορά υπόθεσης σχετικής με τη νομοθεσία θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι η προβλεπόμενη από το δίκαιο της Ένωσης απαγόρευση συμμόρφωσης προς τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εις βάρος του Ιράν μπορούσε να προβληθεί ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων στο πλαίσιο αστικής δίκης.

Μια αναδρομή στις σημαντικότερες αποφάσεις της χρονιάς

Καταναλωτές


Η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας των καταναλωτών αποσκοπεί στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νομικών συμφερόντων των καταναλωτών, όπου και αν διαμένουν ή ταξιδεύουν και απ’ όπου και αν πραγματοποιούν τις αγορές τους στο εσωτερικό της Ένωσης.


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών της Ένωσης

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Ιδιώτης ενήγαγε τον όμιλο Mercedes-Benz Group, υποστηρίζοντας ότι του είχε προκαλέσει ζημία εξοπλίζοντας το όχημά του με λογισμικό (το λεγόμενο σύστημα αναστολής) το οποίο μειώνει τον συντελεστή ανακυκλοφορίας των καυσαερίων σε περίπτωση χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών. Κατά τον ίδιο, το λογισμικό αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και απαγορεύεται από το δίκαιο της Ένωσης. Κατά το γερμανικό δίκαιο, σε περίπτωση απλής αμέλειας μπορεί να αναγνωριστεί δικαίωμα αποζημίωσης, εφόσον παραβιάστηκε νόμος που αποβλέπει στην προστασία τρίτου. Το επιληφθέν γερμανικό δικαστήριο υπέβαλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ερώτημα αν το δίκαιο της Ένωσης προστατεύει τα ιδιαίτερα συμφέροντα του μεμονωμένου αγοραστή τέτοιου οχήματος. Το Δικαστήριο έκρινε ότι το δίκαιο της Ένωσης εγκαθιδρύει άμεση σχέση μεταξύ του κατασκευαστή αυτοκινήτων και του μεμονωμένου αγοραστή μηχανοκίνητου οχήματος. Ως εκ τούτου, ο αγοραστής οχήματος εξοπλισμένου με απαγορευμένο σύστημα αναστολής έχει αξίωση αποζημίωσης έναντι του κατασκευαστή του οχήματος, αν το σύστημα αυτό προκάλεσε ζημία στον αγοραστή.

    Απόφαση Mercedes-Benz Group της 21ης Μαρτίου 2023 (C-100/21)

  • Ισπανικό δικαστήριο υπέβαλε στο Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα ως προς το αν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της Ένωσης τοπική ρύθμιση σχετική με τις υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων με οδηγό (ΜΟΟ) στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης. Η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη άδεια για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο να λάβουν συμπληρωματική άδεια για την άσκηση της δραστηριότητάς τους στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης. Επίσης, περιορίζει τον αριθμό των αδειών παροχής υπηρεσιών ΜΟΟ στο ένα τριακοστό των αδειών παροχής υπηρεσιών ταξί που χορηγούνται για την ίδια περιοχή. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόκτηση άδειας συμπληρωματικής προς την άδεια που προβλέπεται σε εθνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία για την ορθή διαχείριση των μεταφορών, αλλά ο περιορισμός του αριθμού αδειών παροχής υπηρεσιών ΜΟΟ αποτελεί αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης και είναι, κατά συνέπεια, αντίθετος προς το δίκαιο της Ένωσης.

    Απόφαση Prestige and Limousine της 8ης Ιουνίου 2023 (C-50/21)

  • Ποδηλάτης που επέβαινε σε ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο σε δημόσια οδό κοντά στην Μπριζ (Βέλγιο) χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και απεβίωσε μερικούς μήνες αργότερα. Κατά την ένδικη διαδικασία με αντικείμενο τη διαπίστωση ενδεχόμενου δικαιώματος αποζημίωσης, προέκυψε διαφωνία ως προς το αν το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο έπρεπε να χαρακτηριστεί «όχημα». Ο χαρακτηρισμός αυτός (ο οποίος εξαρτάται από την ερμηνεία ευρωπαϊκής οδηγίας) είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να κριθεί αν το θύμα ήταν οδηγός «αυτοκίνητου οχήματος» ή είχε αυτοδικαίως δικαίωμα σε αποζημίωση ως «ευάλωτος χρήστης του οδικού δικτύου», σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο. Με την απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ότι το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο δεν υπόκειται στην υποχρέωση ασφάλισης των αυτοκίνητων οχημάτων, καθώς δεν τίθεται σε κίνηση αποκλειστικά από μηχανική δύναμη. Ειδικότερα, τα μεταφορικά μέσα που δεν κινούνται αποκλειστικά με μηχανική δύναμη, όπως το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 20 χλμ./ώρα χωρίς ποδηλάτηση, δεν είναι ικανά να προκαλέσουν στους τρίτους σωματικές βλάβες ή υλικές ζημίες συγκρίσιμες με τις προκαλούμενες από μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά ή άλλα οχήματα που κυκλοφορούν επί του εδάφους και κινούνται αποκλειστικά με μηχανική δύναμη, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν αισθητά υψηλότερη ταχύτητα.

    Απόφαση KBC Verzekeringen της 12ης Οκτωβρίου 2023 (C-286/22)

  • Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε πολλά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και τη Σλοβακία, στη λήψη μέτρων σχετικά με τον τρόπο που τα ταξιδιωτικά πρακτορεία θα επέστρεφαν χρήματα που τους είχαν καταβληθεί για πακέτα διαμονής τα οποία ακυρώθηκαν για υγειονομικούς λόγους. Οι εν λόγω εθνικές ρυθμίσεις επιτρέπουν την έκδοση κουπονιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός δεκαοκτώ μηνών και να εξαργυρωθούν μόνο μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Προς δικαιολόγηση των πρωτοβουλιών αυτών προβλήθηκαν οι κίνδυνοι της αδυναμίας πληρωμών και οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζαν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλεστούν ανωτέρα βία προκειμένου να αποκλίνουν από την υποχρέωση επιστροφής χρημάτων που προβλέπεται από την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια. Έκρινε, δε, ότι η επιστροφή της αξίας του ταξιδιού πρέπει να πραγματοποιείται σε χρήμα: τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν μπορούν να προσφέρουν κουπόνια, εκτός εάν ο ταξιδιώτης αποδεχθεί οικειοθελώς αυτόν τον τρόπο ρύθμισης. Επομένως, η Σλοβακική Δημοκρατία, προβαίνοντας σε νομοθετική τροποποίηση με την οποία στερούσε προσωρινά από τους ταξιδιώτες το δικαίωμα να καταγγείλουν σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού χωρίς χρέωση και να λάβουν πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους, παρέβη την υποχρέωση που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης.

    Αποφάσεις UFC que Choisir και CLCV (C-407/21) και Επιτροπή κατά Σλοβακίας (C-540/21) της 8ης Ιουνίου 2023

Περιβάλλον

Η Ένωση δεσμεύεται να διατηρεί και να βελτιώνει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προστατεύει την ανθρώπινη υγεία, στηριζόμενη στις αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιβάλλον

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Το 2018, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Ρουμανία ήταν υποχρεωμένη να παύσει την παράνομη απόρριψη αποβλήτων και να κλείσει 68 μη αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής. Το 2022, η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ρουμανία δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί προς την απόφαση του 2018, άσκησε νέα προσφυγή κατά παραλείψεως. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ρουμανία διατηρεί ακόμη σε λειτουργία 31 μη αδειοδοτημένες χωματερές. Καταδίκασε, συνεπώς, τη Ρουμανία στην καταβολή 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και 600 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης για κάθε μη αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής. Κατά τον προσδιορισμό του προστίμου αυτού, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης, καθώς και την ικανότητα πληρωμής της Ρουμανίας. Η μη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2018 ενέχει σοβαρό κίνδυνο ρύπανσης και σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, ιδίως διά της απελευθέρωσης επιβλαβών ουσιών στο έδαφος, στον αέρα και στο νερό.

    Απόφαση Επιτροπή κατά Ρουμανίας της 14ης Δεκεμβρίου 2023 (C-109/22)

Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μια στέρεη και συνεκτική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επεξεργασία και η διατήρηση των δεδομένων αυτών πρέπει να είναι σύμφωνες με τις προϋποθέσεις νομιμότητας που προβλέπονται από τη νομοθεσία, και ιδίως πρέπει να περιορίζονται στο αυστηρώς αναγκαίο μέτρο και να μην θίγουν δυσανάλογα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.


Το Δικαστήριο και ο ψηφιακός κόσμος

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Επικαλούμενος τον ΓΚΠΔ, ένας πολίτης ζήτησε από την Österreichische Post, τον βασικό πάροχο ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης εμπορευματικών μεταφορών στην Αυστρία, να του γνωστοποιήσει την ταυτότητα των προσώπων στα οποία ο πάροχος αυτός είχε κοινολογήσει τα προσωπικά του δεδομένα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ρώτησε το Δικαστήριο αν ο ΓΚΠΔ παρέχει στο υποκείμενο των δεδομένων το δικαίωμα να γνωρίζει την ταυτότητα των αποδεκτών. Το Δικαστήριο απάντησε ότι, σε περίπτωση που τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν κοινολογηθεί ή πρόκειται να κοινολογηθούν σε αποδέκτες, ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο υποκείμενο των δεδομένων, μετά από αίτημα του τελευταίου, την ταυτότητα των αποδεκτών. Μόνον όταν οι αποδέκτες είναι (ακόμη) αδύνατο να προσδιοριστούν μπορεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας να γνωστοποιήσει στο υποκείμενο των δεδομένων μόνον τις κατηγορίες των εν λόγω αποδεκτών. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας αποδείξει ότι το σχετικό αίτημα είναι προδήλως αβάσιμο ή υπερβολικό.

    Απόφαση Österreichische Post της 12ης Ιανουαρίου 2023 (C-154/21)

  • Το 2014, ένας υπάλληλος και πελάτης της τράπεζας Pankki S πληροφορήθηκε ότι άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν επανειλημμένως αναζητήσει πληροφορίες στα δικά του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Διατηρώντας αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα των εν λόγω αναζητήσεων πληροφοριών, ο υπάλληλος, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε απολυθεί από την Pankki S, ζήτησε από την τελευταία να του γνωστοποιήσει την ταυτότητα των προσώπων που είχαν προβεί σε αναζητήσεις στα δεδομένα του, καθώς και τις ακριβείς ημερομηνίες και τους σκοπούς των αναζητήσεων. Η Pankki S αρνήθηκε να γνωστοποιήσει την ταυτότητα των υπαλλήλων, με την αιτιολογία ότι οι πληροφορίες αυτές αποτελούσαν δικά τους δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα φινλανδικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο έκρινε ότι κάθε πρόσωπο δικαιούται να γνωρίζει την ημερομηνία και τους σκοπούς των αναζητήσεων στα δικά του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι το γεγονός ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζει την έκταση του δικαιώματος αυτού.

    Απόφαση Pankki S της 22ας Ιουνίου 2023 (C-579/21)

  • Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Λιθουανίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά σε δημόσια υπηρεσία, δεδομένα προερχόμενα από ηλεκτρονικές επικοινωνίες τα οποία διατήρησαν οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εν συνεχεία έθεσαν στη διάθεση των αρχών για την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας. Επιπλέον, τα δεδομένα κίνησης και θέσης που έχουν αποθηκευτεί από τους παρόχους με σκοπό την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών δεν μπορούν να διαβιβαστούν στη συνέχεια σε άλλες αρχές για την καταπολέμηση υπηρεσιακών παραπτωμάτων συνδεόμενων με διαφθορά.

    Απόφαση Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 (C-162/22)

  • Ασθενής ζήτησε από την οδοντίατρό του να του χορηγήσει δωρεάν αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου, αλλά η οδοντίατρος απαίτησε να χρεωθεί ο ίδιος με τα έξοδα χορήγησης του αντιγράφου. Ο ασθενής προσέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι δικαιούται ένα δωρεάν αντίγραφο. Σε απάντηση σχετικού προδικαστικού ερωτήματος, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι ο ΓΚΠΔ κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς να λαμβάνει κατ’ αρχήν χωρίς έξοδα το πρώτο αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου, ο δε υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να απαιτήσει πληρωμή μόνον για τα επόμενα αντίγραφα. Επομένως, ένας οδοντίατρος υποχρεούται να χορηγεί δωρεάν το πρώτο αντίγραφο δεδομένων του ασθενούς, χωρίς αυτός να υποχρεούται να αιτιολογήσει το αίτημά του.

    Απόφαση FT (Αντίγραφο ιατρικού φακέλου) της 26ης Οκτωβρίου 2022 (C-307/22)

Ίση μεταχείριση και εργατικό δίκαιο

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 240 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ωφελείται, επομένως, άμεσα από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου, το οποίο θέτει τους ελάχιστους κανόνες όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και απασχόλησης, συμπληρώνοντας έτσι τις πολιτικές των κρατών μελών.


Το Δικαστήριο της EE: εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση και προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.


Το Δικαστήριο και η εργασία – προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα πολωνικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η προστασία έναντι των δυσμενών διακρίσεων, όπως παρέχεται από την οδηγία 2000/78 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, εφαρμόζεται σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα η οποία ασκείται πραγματικά, στο πλαίσιο σταθερής σχέσης εργασίας. Η προστασία αυτή εφαρμόζεται και στην περίπτωση δραστηριότητας ασκούμενης από ελεύθερο επαγγελματία που εργάζεται με σύμβαση έργου. Η απόφαση περί λύσης και μη ανανέωσης τέτοιας σύμβασης περιάγει τον ελεύθερο επαγγελματία σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη του απολυμένου μισθωτού. Εξάλλου, το Δικαστήριο επισήμανε ότι η συμβατική ελευθερία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση σύναψης σύμβασης με ένα πρόσωπο λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του.

    Απόφαση TP (Επιμελητής οπτικοακουστικού υλικού για τη δημόσια τηλεόραση) της 12ης Ιανουαρίου 2023 (C-356/21)

  • Γερμανός κυβερνήτης αεροσκάφους εργαζόταν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης για αεροπορική εταιρία, με σύμβαση εργασίας που προέβλεπε βασικές αποδοχές εξαρτώμενες από τις ώρες πτήσης. Μπορούσε επίσης να λάβει επιπλέον αμοιβή, αν συμπλήρωνε ορισμένο αριθμό ωρών πτήσης μηνιαίως και αν υπερέβαινε ορισμένα κατώτατα όρια καθοριζόμενα στη σύμβασή του. Τα όρια αυτά, όμως, ήταν τα ίδια τόσο για τους κυβερνήτες αεροσκαφών πλήρους απασχόλησης όσο και για εκείνους που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Γερμανικό δικαστήριο υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο σχετικά με το αν συνιστούν άνιση μεταχείριση η οποία απαγορεύεται κατά το δίκαιο της Ένωσης εθνικοί κανόνες που απαιτούν από έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης να συμπληρώνει τον ίδιο αριθμό ωρών εργασίας με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει επιπλέον αμοιβή. Το Δικαστήριο απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι η καταβολή υπερωριακής αμοιβής για την υπέρβαση ορισμένου αριθμού ωρών εργασίας δεν μπορεί να συνιστά «λιγότερο ευνοϊκή» μεταχείριση των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

    Απόφαση Lufthansa CityLine της 19ης Οκτωβρίου 2023 (C-660/20)

  • Οδηγός αμαξοστοιχίας εργαζόμενος στην MÁV-START, την κρατική εταιρία σιδηροδρόμων της Ουγγαρίας, αμφισβήτησε την απόφαση του εργοδότη του να μην του χορηγήσει περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης τουλάχιστον ένδεκα συναπτών ωρών. Δυνάμει της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εν λόγω περίοδος ανάπαυσης πρέπει να χορηγείται στον εργαζόμενο ανά 24ωρο, όταν η περίοδος αυτή προηγείται ή έπεται περιόδου εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή περιόδου άδειας. Το Δικαστήριο επισήμανε ότι οι περίοδοι ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης αποτελούν δύο αυτοτελή δικαιώματα, με τα οποία επιδιώκονται διαφορετικοί σκοποί. Η περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης δεν αποτελεί μέρος της περιόδου εβδομαδιαίας ανάπαυσης, αλλά προστίθεται σε αυτήν, ακόμη και αν προηγείται άμεσα αυτής. Κατά συνέπεια, πρέπει να εξασφαλίζεται στους εργαζομένους η πραγματική άσκηση καθενός από τα δικαιώματα αυτά.

    Απόφαση MÁV-START της 2ας Μαρτίου 2023 (C-477/21)

Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάθε πρόσωπο που έχει την ιθαγένεια κράτους της Ένωσης είναι αυτομάτως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιθαγένεια της Ένωσης προστίθεται στην εθνική ιθαγένεια και δεν την αντικαθιστά. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαύουν των ειδικών δικαιωμάτων που εξασφαλίζουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.

  • Η κόρη Δανής μητέρας και Αμερικανού πατέρα, η οποία, από τη γέννησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχε τόσο τη δανική όσο και την αμερικανική ιθαγένεια, όταν συμπλήρωσε το 22ο έτος ηλικίας, υπέβαλε στη Δανία αίτηση προκειμένου να διατηρήσει τη δανική ιθαγένεια, η οποία απορρίφθηκε βάσει της εφαρμοστέας δανικής νομοθεσίας. Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα δανικού δικαστηρίου αν η νομοθεσία αυτή είναι σύμφωνη με το δίκαιο της Ένωσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Δανία μπορεί κατ’ αρχήν να προβλέψει ότι οι υπήκοοί της που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και δεν έχουν ζήσει ποτέ στο έδαφός της χάνουν τη δανική ιθαγένεια με τη συμπλήρωση του 22ου έτους της ηλικίας τους. Εντούτοις, το μέτρο αυτό πρέπει να συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, όταν συνεπάγεται και την απώλεια της ιδιότητας του πολίτη της Ένωσης. Αυτό συμβαίνει όταν το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δεν έχει την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους. Έτσι, το δίκαιο της Ένωσης είναι αντίθετο στην οριστική απώλεια της δανικής ιθαγένειας και, επομένως, και της ιθαγένειας της Ένωσης, όταν το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δεν έχει ενημερωθεί σχετικά και δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να ζητήσει εξατομικευμένη εξέταση των συνεπειών της απώλειας αυτής.

    Απόφαση Udlændinge- og Integrationsministeriet της 5ης Σεπτεμβρίου 2023 (C-689/21)

Μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει σύνολο κανόνων για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής, ανθρωπιστικής και ασφαλούς μεταναστευτικής πολιτικής. Το ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου ορίζει τους ελάχιστους κανόνες που εφαρμόζονται κατά τη μεταχείριση όλων των αιτούντων άσυλο και κατά την επεξεργασία των αιτήσεών τους σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης.

  • Δύο Σύροι υπήκοοι, η Χ και ο Υ, συνήψαν γάμο το 2016 στη Συρία και απέκτησαν δύο παιδιά. Το 2019 ο Υ εγκατέλειψε τη Συρία για να μεταβεί στο Βέλγιο, ενώ η Χ και τα δύο παιδιά τους παρέμειναν στη Συρία. Το 2022 η βελγική διοίκηση αναγνώρισε στον Υ το καθεστώς πρόσφυγα στο Βέλγιο. Ο δικηγόρος της Χ και των παιδιών ζήτησε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την οικογενειακή τους επανένωση με τον Υ στο Βέλγιο, αναφέροντας ότι οι εξαιρετικές περιστάσεις στη βορειοδυτική Συρία δεν τους επέτρεπαν να εμφανιστούν ενώπιον βελγικής διπλωματικής αρχής προκειμένου να υποβάλουν σχετική αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών απάντησε ότι, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, δεν ήταν δυνατή η υποβολή αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάλεσε τη Χ και τα παιδιά της να επικοινωνήσουν με τη βελγική πρεσβεία. Απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα βελγικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο έκρινε ότι η βελγική νομοθεσία που επιβάλλει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον διπλωματικής αρχής για την υποβολή αίτησης οικογενειακής επανένωσης είναι αντίθετη προς το δίκαιο της Ένωσης. Η νομοθεσία μπορεί, ωστόσο, να απαιτεί την αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Απόφαση Afrin της 18ης Απριλίου 2023 (C-1/23 PPU)

  • Η Ουγγαρία θέσπισε νόμο ο οποίος υποχρέωνε τους υπηκόους τρίτων χωρών ή τους ανιθαγενείς που βρίσκονται στο έδαφος ή στα σύνορά της να μεταβαίνουν πρώτα σε μία από τις πρεσβείες της στο εξωτερικό, στη Σερβία ή στην Ουκρανία, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση και να λάβουν άδεια εισόδου στη χώρα, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν εκεί αίτηση διεθνούς προστασίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ουγγαρία είχε δημιουργήσει παράλογα εμπόδια για τους αιτούντες άσυλο, καθιστώντας υπερβολικά περίπλοκη την υποβολή αίτησης ασύλου, κατά παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης. Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον σκοπό της καταπολέμησης των μεταδοτικών ασθενειών στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, καθώς είναι δυσανάλογα επαχθές υπό το πρίσμα του επιδιωκόμενου σκοπού.

    Απόφαση Επιτροπή κατά Ουγγαρίας της 22ας Ιουνίου 2023 (C-823/21)

Κράτος δικαίου

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν ρητή αναφορά στο κράτος δικαίου, μιας από τις κοινές αξίες των κρατών μελών. Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστηρίων αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κράτους δικαίου.


Προστασία του κράτους δικαίου στην Ένωση

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Η Επιτροπή αμφισβήτησε ενώπιον του Δικαστηρίου τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην οποία προέβη η Πολωνία τον Δεκέμβριο του 2019. Το Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να αποφεύγουν κάθε υποβάθμιση, όσον αφορά τις αξίες του κράτους δικαίου, της νομοθεσίας τους στον τομέα της οργάνωσης της δικαιοσύνης. Το Δικαστήριο έκρινε ασυμβίβαστο με το δίκαιο της Ένωσης το γεγονός ότι οι εθνικοί δικαστές, οι ίδιοι που καλούνται να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ένωσης, διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν, όσον αφορά το καθεστώς τους και την άσκηση του λειτουργήματός τους, στην κρίση ενός δικαστηρίου που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Επιπλέον, οι εθνικοί δικαστές δεν επιτρέπεται να στερούνται τη δυνατότητα να κρίνουν αν ένα δικαστήριο ή ένας δικαστής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης, υποβάλλοντας εν ανάγκη προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο. Τέλος, οι εθνικές διατάξεις που επιβάλλουν στους δικαστές να αποκαλύπτουν τυχόν ιδιότητά τους ως μελών ένωσης, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος ή πολιτικού κόμματος και που προβλέπουν την ανάρτηση των πληροφοριών αυτών στο Διαδίκτυο είναι αντίθετες στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

    Απόφαση Επιτροπή κατά Πολωνίας της 5ης Ιουνίου 2023 (C-204/21)

Διανοητική ιδιοκτησία

Η νομοθεσία της Ένωσης για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) και της βιομηχανικής ιδιοκτησίας (δίκαιο σημάτων, προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων) βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.


Διανοητική ιδιοκτησία και Γενικό Δικαστήριο

Στο σημείο αυτό έχουμε ενσωματώσει περιεχόμενο από το YouTube. Επειδή είναι πιθανόν το YouTube να συλλέγει προσωπικά δεδομένα και να καταγράφει τις προτιμήσεις σας κατά την παρακολούθηση, η φόρτωση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συγκατάθεσή σας στη χρήση από το YouTube cookies και παρόμοιων τεχνολογιών, που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου του.

  • Η αίτηση καταχώρισης ως διεθνούς σήματος του λεκτικού σημείου «EMMENTALER» απορρίφθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Η Emmentaler Switzerland προσέβαλε την απόφαση αυτή, η οποία επικυρώθηκε εκ νέου από το EUIPO λόγω του περιγραφικού χαρακτήρα του σήματος. Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Emmentaler Switzerland, κρίνοντας ότι το γερμανικό κοινό αντιλαμβάνεται αμέσως το σημείο EMMENTALER ως δηλωτικό ενός τύπου τυριού, γεγονός που το καθιστά περιγραφικό σήμα. Πράγματι, προκειμένου να απορριφθεί η καταχώριση ενός σημείου, αρκεί αυτό να έχει περιγραφικό χαρακτήρα σε ένα τμήμα της Ένωσης. Επομένως, ο όρος «EMMENTALER» δεν μπορεί να τύχει προστασίας ως σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τυριά.

    Απόφαση Emmentaler Switzerland κατά EUIPO (EMMENTALER) της 24ης Μαΐου 2023 (T-2/21)

  • Ιταλός κατασκευαστής αποκριάτικων ενδυμάτων προσέβαλε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου την καταχώριση του λογότυπου Batman ως σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο προσφεύγων δεν αρκούσαν για να αποδειχθεί ότι το σήμα αυτό, το οποίο απεικονίζει μια νυχτερίδα σε ωοειδές πλαίσιο, στερείται διακριτικού χαρακτήρα. Αυτός ακριβώς ο διακριτικός χαρακτήρας επιτρέπει στο κοινό να συνδέει τα προϊόντα που φέρουν το σήμα με τον εκδότη του Batman, την DC Comics, και να τα διακρίνει από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.

    Απόφαση Aprile και Commerciale Italiana κατά EUIPO - DC Comics της 7ης Ιουνίου 2023 (T-735/21)

  • Στο πλαίσιο διαφοράς μεταξύ ρουμανικών οργανισμών διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και εταιρίας αεροπορικών μεταφορών, το Δικαστήριο έκρινε ότι η μετάδοση μουσικού έργου υπό τη μορφή μουσικής υπόκρουσης μέσα σε μέσο μαζικής μεταφοράς συνιστά παρουσίαση στο κοινό κατά την έννοια του δικαίου της Ένωσης. Αντιθέτως, η απλή εγκατάσταση σε μεταφορικό μέσο μεγαφωνικού εξοπλισμού και, ενδεχομένως, λογισμικού που καθιστά δυνατή τη μετάδοση μουσικής υπόκρουσης δεν συνιστά τέτοια παρουσίαση. Κατά συνέπεια, το δίκαιο της Ένωσης είναι αντίθετο σε εθνική ρύθμιση με την οποία καθιερώνεται μαχητό τεκμήριο περί παρουσίασης μουσικών έργων στο κοινό, στηριζόμενο στην ύπαρξη μεγαφωνικών συστημάτων στο εσωτερικό μεταφορικών μέσων.

    Αποφάσεις Blue Air Aviation και UPFR της 20ής Απριλίου 2023 (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-775/21 και C-826/21)

  • Στο πλαίσιο διαφοράς ενώπιον του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), σχετικά με την καταχώριση τρισδιάστατου σημείου σε σχήμα σκούτερ Vespa, η Piaggio άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου. Η Piaggio είχε προσκομίσει στο EUIPO πολυάριθμα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως δημοσκοπήσεις, δεδομένα όγκου πωλήσεων, την παρουσία της Vespa στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, τη χρησιμοποίηση των σκούτερ Vespa σε παγκοσμίως γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «Διακοπές στη Ρώμη», και την παρουσία λεσχών Vespa σε πολλά κράτη μέλη. Κατά την Piaggio, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τον εμβληματικό χαρακτήρα της Vespa και, ως εκ τούτου, τη γενική αναγνώρισή της σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης. Το Γενικό Δικαστήριο δικαίωσε την Piaggio, καθώς έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία καταδείκνυαν τον διακριτικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει το σήμα λόγω της χρήσης του σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης.

    Απόφαση Piaggio & C. κατά EUIPO - Zhejiang Zhongneng Industry Group της 29ης Νοεμβρίου 2023 (T-19/22)

Περιοριστικά μέτρα και εξωτερική πολιτική

Τα περιοριστικά μέτρα ή «κυρώσεις» συνιστούν βασικό εργαλείο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προάσπιση των αξιών της, των θεμελιωδών συμφερόντων της και της ασφάλειάς της. Στόχος των κυρώσεων είναι να επιφέρουν αλλαγή στην πολιτική ή στη συμπεριφορά των προσώπων ή των οντοτήτων εις βάρος των οποίων επιβάλλονται.

  • Η Belaeronavigatsia, κρατική επιχείρηση της Λευκορωσίας επιφορτισμένη με τη ρύθμιση του εναέριου χώρου, περιλήφθηκε στους καταλόγους κυρώσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υπεύθυνη για την εκτροπή της πτήσης FR4978 προς το αεροδρόμιο του Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δύο αντιφρονούντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος (των Raman Pratasevitch και Sofia Sapega). Το Γενικό Δικαστήριο, ερμηνεύοντας για πρώτη φορά την έννοια του προσώπου «που ευθύνεται για τα κατασταλτικά μέτρα», απέρριψε την προσφυγή της Belaeronavigatsia, καθώς έκρινε ότι η κρατική επιχείρηση δεν μπορούσε να αγνοεί ότι η εκτροπή της πτήσης συνέβαλλε στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

    Απόφαση Belaeronavigatsia κατά Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 2023 (T-536/21)

  • Αντιδρώντας στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε στις 17 Μαρτίου 2014 σειρά περιοριστικών μέτρων. Μετά την έναρξη του πολέμου μεγάλης κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο πρόσθεσε στους καταλόγους των προσώπων και οντοτήτων εις βάρος των οποίων επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα μέλη της κυβέρνησης, τράπεζες, επιχειρηματίες και μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης (Κρατική Δούμα). Ειδικότερα, το Συμβούλιο πρόσθεσε το όνομα της Violetta Prigozhina, μητέρας του Yevgeniy Prigozhin, υπεύθυνου για την ανάπτυξη στην Ουκρανία μισθοφόρων της ομάδας Wagner που μάχονται για λογαριασμό της Ρωσίας. Το Γενικό Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή ακυρώσεως των πράξεων του Συμβουλίου εις βάρος της V. Prigozhina, κρίνοντας ότι η εγγραφή της στους καταλόγους στηριζόταν αποκλειστικά στη γονική της σχέση με τον γιο της, η οποία όμως δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τέτοια μέτρα.

    Απόφαση Prigozhina κατά Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2023 (T-212/22)

  • Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, έλαβε το 2017 περιοριστικά μέτρα. Το 2019, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της Βενεζουέλας κατά των μέτρων αυτών, με το σκεπτικό ότι τα επίμαχα μέτρα δεν επηρέαζαν άμεσα την έννομη κατάσταση του εν λόγω κράτους. Μετά την άσκηση αναιρέσεως ενώπιόν του, το Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου το 2021 και ανέπεμψε σε αυτό την υπόθεση προς επανεξέταση. Με νέα απόφαση του 2023, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε το σύνολο των λόγων που προέβαλε η Βενεζουέλα με σκοπό την ακύρωση των περιοριστικών μέτρων.

    Απόφαση Βενεζουέλα κατά Συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2023 (T-65/18 RENV)

  • Ο Roman Arkadyevich Abramovich είναι επιχειρηματίας με ρωσική, ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα. Είναι ο βασικός μέτοχος της μητρικής εταιρίας του Evraz, ενός από τους μεγαλύτερους ρωσικούς ομίλους στους κλάδους της σιδηρουργίας και της μεταλλευτικής, καθώς και ενός από τους μεγαλύτερους φορολογουμένους στη Ρωσία. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Συμβούλιο δέσμευσε τους πόρους και απαγόρευσε την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη διέλευση από αυτήν επιχειρηματιών που ασκούν δραστηριότητες σε οικονομικούς κλάδους που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Ρωσίας. Ο R. Abramovich προσέβαλε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου την εγγραφή και τη διατήρησή του στους καταλόγους των περιοριστικών μέτρων που έχουν ως σκοπό να αυξήσουν την άσκηση πίεσης στη Ρωσία. Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του R. Abramovich, επικυρώνοντας έτσι τη λήψη των περιοριστικών μέτρων εις βάρος του.

    Απόφαση Abramovich κατά Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2023 (T-313/22)

Εμπορική πολιτική

Η εμπορική πολιτική εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Η Ένωση νομοθετεί επί των εμπορικών θεμάτων και συνάπτει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Το γεγονός ότι τα κράτη μέλη ενεργούν από κοινού και εκφράζονται έτσι με μία φωνή στη διεθνή σκηνή περιάγει την Ένωση σε θέση ισχύος όσον αφορά τα ζητήματα διεθνούς εμπορίου.

  • Το 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τους δασμούς επί των εισαγωγών ορισμένων ευρωπαϊκών προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα. Ως απάντηση, η Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό που επέβαλε πρόσθετους δασμούς επί των εισαγωγών στην Ένωση ορισμένων προϊόντων καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών. Η Zippo Manufacturing Co., αμερικανική εταιρία κατασκευής αναπτήρων τους οποίους αφορά η αύξηση αυτή, αμφισβήτησε το εν λόγω μέτρο ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τον κανονισμό. Κατά το Γενικό Δικαστήριο, η Επιτροπή προσέβαλε το δικαίωμα ακροάσεως της Zippo και, κατά συνέπεια, παραβίασε την αρχή της χρηστής διοικήσεως. Η Επιτροπή όφειλε να ακούσει τη Zippo προτού προβεί σε τέτοια αύξηση, καθόσον γνώριζε ήδη πριν από την έκδοση του κανονισμού ότι η αύξηση αυτή αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τους αναπτήρες της Zippo.

    Απόφαση Zippo Manufacturing κ.λπ. κατά Επιτροπής της 18ης Οκτωβρίου2023 (T-402/20)

«Tax rulings»

Η άμεση φορολογία εμπίπτει κατ’ αρχήν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται τους βασικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση μεριμνά για τη νομιμότητα των ατομικών ερμηνευτικών πράξεων (tax rulings) των κρατών μελών που αναγνωρίζουν σε επιχειρήσεις ειδικό φορολογικό καθεστώς.

  • Με ατομική ερμηνευτική πράξη (tax ruling) του 2003, οι αρχές του Λουξεμβούργου δέχθηκαν την πρόταση του ομίλου Amazon σχετικά με τη μεταχείριση θυγατρικής εγκατεστημένης στο Λουξεμβούργο όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος εταιριών. Η Επιτροπή θεώρησε ότι αυτή η tax ruling αποτελούσε κρατική ενίσχυση ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά. Μετά την άσκηση προσφυγών από το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και την Amazon, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής, καθώς έκρινε ότι η τελευταία δεν είχε αποδείξει ότι η θυγατρική της Amazon είχε τύχει αθέμιτης μείωσης της φορολογικής της επιβάρυνσης. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως της Επιτροπής κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου και έκρινε ότι η Επιτροπή είχε καθορίσει εσφαλμένως το «σύστημα αναφοράς» προκειμένου να εκτιμήσει την ύπαρξη τέτοιας ενίσχυσης.

    Απόφαση Επιτροπή κατά Amazon.com κ.λπ. της 14ης Δεκεμβρίου 2023 (C-457/21 P)

  • Το 2018 η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου είχαν χορηγήσει στον όμιλο Engie tax rulings οι οποίες, κατά την ίδια, του είχαν επιτρέψει να αποφύγει τη φορολόγηση των εισοδημάτων των θυγατρικών του που είναι εγκατεστημένες στο Λουξεμβούργο. Η Επιτροπή θεώρησε ότι οι εν λόγω tax rulings αποτελούσαν κρατικές ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά. Μετά την απόρριψη των προσφυγών τους από το Γενικό Δικαστήριο, ο όμιλος Engie και το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου άσκησαν αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η Επιτροπή είχε καθορίσει εσφαλμένως το «σύστημα αναφοράς» βάσει του οποίου εκτίμησε τον επιλεκτικό χαρακτήρα των εν λόγω φορολογικών μέτρων, με αποτέλεσμα να τα χαρακτηρίσει απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις.

    Αποφάσεις Λουξεμβούργο κατά Επιτροπής και Engie Global LNG Holding κ.λπ. κατά Επιτροπής (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-451/21 P και C-454/21 P)

Ανταγωνισμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει την τήρηση κανόνων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι πρακτικές που έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά απαγορεύονται και ενίοτε τιμωρούνται με πρόστιμα.

  • Η Επιτροπή διεξήγαγε έρευνα σχετική με τον γεωγραφικό αποκλεισμό ορισμένων βιντεοπαιχνιδιών για υπολογιστή στην πλατφόρμα Steam. Διαπίστωσε ότι η Valve, επιχείρηση εκμετάλλευσης της πλατφόρμας αυτής, καθώς και πέντε εκδότες βιντεοπαιχνιδιών, οι Bandai, Capcom, Focus Home, Koch Media και ZeniMax, είχαν παραβιάσει το δίκαιο ανταγωνισμού της Ένωσης. Η Επιτροπή προσήψε στη Valve και στους πέντε εκδότες ότι συμμετείχαν σε αντίθετες προς τον ανταγωνισμό συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές με σκοπό να περιορίσουν τις διασυνοριακές πωλήσεις, θέτοντας σε εφαρμογή λειτουργίες γεωγραφικού ελέγχου κυρίως στις Βαλτικές χώρες, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Valve προσέβαλε την απόφαση της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου. Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, καθώς έκρινε ότι η Επιτροπή είχε αποδείξει επαρκώς κατά νόμο την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της Valve και καθενός από τους πέντε εκδότες, με σκοπό τον περιορισμό των παράλληλων εισαγωγών διά του γεωγραφικού αποκλεισμού των κλειδιών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων βιντεοπαιχνιδιών στην πλατφόρμα Steam. Αυτός ο γεωγραφικός αποκλεισμός είχε ως σκοπό να αποτρέψει την αγορά βιντεοπαιχνιδιών που διανέμονται σε χαμηλή τιμή σε ορισμένες χώρες από διανομείς ή χρήστες ευρισκόμενους σε χώρες όπου οι τιμές είναι σαφώς υψηλότερες.

    Απόφαση Valve Corporation κατά Επιτροπής της 27ης Σεπτεμβρίου 2023 (T-172/21)

Πρόσβαση στα έγγραφα

Η αρχή της διαφάνειας στη δημόσια ζωή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ένωση. Κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο της Ένωσης έχει, κατ’ αρχήν, δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η πρόσβαση αυτή μπορεί να μην επιτραπεί, εφόσον η άρνηση είναι δικαιολογημένη.

  • Ο Εmilio De Capitani υπέβαλε αίτημα πρόσβασης σε ορισμένα έγγραφα που είχαν ανταλλαγεί εντός της ομάδας εργασίας «Δίκαιο των εταιριών» του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34 περί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Το Συμβούλιο αρνήθηκε την πρόσβαση με την αιτιολογία ότι η γνωστοποίηση θα έθιγε σοβαρά την διαδικασία λήψεως αποφάσεων του Συμβουλίου, ισχυριζόμενο συγχρόνως ότι ο ιδιαιτέρως ευαίσθητος και τεχνικός χαρακτήρας των πληροφοριών δεν επέτρεπε τη γνωστοποίησή τους. Ο Ε. De Capitani προσέβαλε την απόφαση αυτή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου. Το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε αν, στο πλαίσιο των νομοθετικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές της δημοσιότητας και της διαφάνειας συμβιβάζονται με την εξαίρεση από τη γνωστοποίηση των εγγράφων προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Επισήμανε, δε, ότι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας, ο νομοθέτης οφείλει να λογοδοτεί για τις πράξεις του στους πολίτες. H άσκηση από τους πολίτες των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους προϋποθέτει τη δυνατότητα λεπτομερούς παρακολούθησης της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων εντός των οργάνων που μετέχουν στις νομοθετικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Συμβούλιο είχε απορρίψει την αίτηση πρόσβασης στα έγγραφα εργασίας επί της οδηγίας.

    Απόφαση De Capitani κατά Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2023 (T-163/21)

Η Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης προσφέρει στους επαγγελματίες του νομικού κλάδου, στο πλαίσιο της Συλλογής των συνόψεων, τα «Θεματικά δελτία» και το «Μηνιαίο δελτίο νομολογίας» του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου.

go to top