Den judicielle virksomhed

A | Domstolen i 2023
B | Retten i 2023
C | Retspraksis i 2023

 
Start Scroll

A | Domstolen i 2023

Følgende sager kan i princippet indbringes for Domstolen:

  • anmodninger om præjudiciel afgørelse

Når en national ret er i tvivl om fortolkningen af en EU-retlig bestemmelse eller om dens gyldighed, udsætter den nationale ret den sag, der verserer for den, og forelægger sagen for Domstolen. Når den nationale ret har fået en afklaring i kraft af Domstolens afgørelse, kan den derefter træffe afgørelse i den tvist, der er indbragt for den. I sager, der kræver et svar inden for meget kort tid (f.eks. sager vedrørende asyl, grænsekontrol, barnebortførelser osv.), er der fastsat en præjudiciel hasteprocedure (»PPU«).

  • direkte søgsmål, der tilsigter:
    • at opnå annullation af en EU-retsakt (»annullationssøgsmål«) eller
    • at det fastslås, at en medlemsstat ikke har overholdt EU-retten (»traktatbrudssøgsmål«). Såfremt medlemsstaten ikke efterkommer den dom, som statuerer traktatbrud, kan et andet søgsmål, der kaldes et søgsmål om »dobbelttraktatbrud«, føre til, at Domstolen pålægger medlemsstaten en bøde
  • appeller af afgørelser truffet af Retten, hvorunder Domstolen kan ophæve Rettens afgørelse
  • anmodninger om udtalelse om, hvorvidt en aftale, som Unionen påtænker at indgå med et tredjeland eller en international organisation, er forenelig med traktaterne (fremsættes af en medlemsstat eller en EU-institution).

Domstolens virksomhed og udvikling

De sidste måneder af 2023 var præget af forhandlingerne om den lovgivningsmæssige begæring, som Domstolen i november 2022 sendte til Europa-Parlamentet og Rådet med henblik på dels at overføre Domstolens kompetence til at træffe afgørelse i præjudicielle sager på seks specifikke områder (merværdiafgift, punktafgifter, toldkodeksen, tarifering af varer i den kombinerede nomenklatur, kompensation og bistand til luftfartspassagerer og ordningen for handel med kvoter for drivhusgasemissioner) til Retten, dels at udvide anvendelsesområdet for den ordning, der trådte i kraft i maj 2019, om forudgående bevilling af appel af Rettens afgørelser. Formålet med denne lovgivningsmæssige begæring er med henblik på at sikre borgerne en domstolsprøvelse af høj kvalitet inden for en rimelig frist at skabe en bedre balance i arbejdsbyrden mellem Domstolen og Retten, som siden juli 2022 har haft to dommere pr. medlemsstat (dvs. i alt 54).

Domstolen vil således i højere grad kunne fokusere på sine centrale opgaver som Unionens forfatningsdomstol og øverste domstol. Som i de seneste år adskiller de sager, der er indbragt for Domstolen enten gennem en præjudiciel forelæggelse eller direkte søgsmål (navnlig traktatbrudssøgsmål), sig nemlig ved at omhandle følsomme emner, som regelmæssigt kræver stillingtagen fra Store Afdeling, såsom bevarelse af retsstatsprincippet i forbindelse med nationale retsreformer, asyl- og indvandringspolitik, beskyttelse af personoplysninger og anvendelse af konkurrencereglerne i den digitale tidsalder, bekæmpelse af forskelsbehandling og miljø-, energi- og klimaspørgsmål.

Den delvise overførsel af kompetence til at træffe præjudiciel afgørelse til Retten er baseret på to grundlæggende principper, der beror på hensynet til retssikkerhed, hurtighed og gennemsigtighed: princippet om »et centralt kontaktpunkt«, hvorefter enhver anmodning om præjudiciel afgørelse altid skal forelægges Domstolen, som afgør, om en præjudiciel sag udelukkende henhører under et eller flere af de ovenfor nævnte specifikke områder, og princippet om fuldstændig overførsel af samtlige præjudicielle sager, der udelukkende vedrører det ene eller det andet af disse specifikke områder. Hvis sagen derimod ikke udelukkende vedrører disse emner, navnlig for så vidt som den rejser selvstændige spørgsmål om fortolkningen af den primære ret eller af chartret om grundlæggende rettigheder, skal den behandles af Domstolen.

Overførslen af en præjudiciel sag til Retten berører imidlertid ikke dennes mulighed for at henvise sagen til Domstolen, hvis den skønner, at det er nødvendigt, at der træffes en principiel afgørelse, og heller ikke Domstolens mulighed for undtagelsesvis at foretage en fornyet prøvelse af den afgørelse, som Retten har truffet, hvis der er alvorlig risiko for, at EU-rettens ensartede anvendelse eller sammenhæng kan påvirkes.

Efter flere måneders undersøgelser og forhandlinger blev der indgået en politisk aftale vedrørende denne lovgivningsmæssige begæring i december 2023. Inden for rammerne af denne aftale er det bl.a. fastsat, at skriftlige indlæg eller bemærkninger indgivet af en part, der har deltaget i den præjudicielle procedure, vil blive offentliggjort på Domstolens websted inden for en rimelig frist efter sagens afslutning, medmindre denne part modsætter sig offentliggørelse.

Den præcise tidsplan for den formelle vedtagelse af ændringerne af statutten for Den Europæiske Unions Domstol og ikrafttrædelsesdatoen for disse ændringer er endnu ikke endeligt kendt på det tidspunkt, hvor disse linjer skrives, og der udestår stadig arbejde, der skal udføres, navnlig hvad angår den ændring af Domstolens og Rettens procesreglementer, som anvendelsen af denne reform kræver. Denne principielle godkendelse giver ikke desto mindre mulighed for at foretage en gentænkning af rammerne for, hvorledes Unionens retsinstanser skal fungere i de kommende år.

Hvad angår Domstolens sammensætning skete der i 2023 en ændring i forbindelse med, at generaladvokat Giovanni Pitruzzella fratrådte sit hverv ved Domstolen efter at være blevet udnævnt til dommer ved den italienske forfatningsdomstol.

Statistisk set viser det forgangne år på ny, at Domstolen i de seneste år har haft et vedvarende højt aktivitetsniveau. I 2023 blev der således indbragt 821 sager for Domstolen, dvs. nogle få sager mere end i 2022, og Domstolen afsluttede 783 sager, dvs. et antal, der stort set svarer til antallet for de tre foregående år. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, uanset arten af sager, var på 16,1 måned, og antallet af verserende sager var pr. 31. december 2023 1 149 sager.

Koen Lenaerts

Præsident for Den Europæiske Unions Domstol

 
821
anlagte sager
518
præjudicielle sager, heraf
2
PPU
De medlemsstater, hvorfra der oftest fremsættes en præjudiciel anmodning:
Tyskland
94
Bulgarien
51
Polen
48
Italien
43
Rumænien
40
60
direkte søgsmål:
49
overtrædelsesprocedurer og
3
sager om »dobbelttraktatbrud«
231
appeller iværksat til prøvelse af Rettens afgørelser
8
ansøgninger om retshjælp
En part, der ikke kan afholde udgifterne til sagsomkostninger, kan ansøge om retshjælp.
 
783
afsluttede sager
532
præjudicielle sager, heraf
4
PPU
36
direkte søgsmål, herunder
18
konstaterede traktatbrud mod 13
13
medlemsstater og
3
sager om »dobbelttraktatbrud«
201
appeller iværksat til prøvelse af Rettens afgørelser, herunder
37
der ophævede Rettens afgørelse
Retssagernes gennemsnitlige varighed:
16,1 måned
Gennemsnitlig varighed af
uopsættelige præjudicielle sager:
4,3 måned
 
1 149
verserende sager pr. 31. december 2023
Hyppigste sagsområder
Statsstøtte og konkurrence
143
Området med frihed, sikkerhed og retfærdighed
118
Tilnærmelse af lovgivningerne
88
Beskatning
83
Forbrugerbeskyttelse
76
Transport
63
Miljø
51
EU-retlige principper
50
Socialpolitik
47
Intellektuel ejendomsret
47

Medlemmerne af Domstolen

Domstolen består af 27 dommere og 11 generaladvokater.

Dommerne og generaladvokaterne udnævnes af medlemsstaternes regeringer efter fælles overenskomst efter høring af et udvalg, som har til opgave at udtale sig om, hvorvidt de indstillede kandidater er egnede til at varetage de omhandlede opgaver. De udnævnes for en periode af seks år og kan genudnævnes.

Til dommere og generaladvokater ved Domstolen udnævnes personer, hvis uafhængighed er uomtvistelig, og som i deres hjemland opfylder betingelserne for at indtage de højeste dommerembeder eller har faglige kvalifikationer, som er almindeligt anerkendt.

Dommerne udøver deres funktioner helt upartisk og i fuld uafhængighed.

Domstolens dommere udpeger af deres midte præsidenten og vicepræsidenten. Dommerne og generaladvokaterne udnævner justitssekretæren for en periode på seks år.

Generaladvokaterne har til opgave upartisk og i fuld uafhængighed at fremsætte en juridisk udtalelse, benævnt »forslag til afgørelse«, i de sager, hvor de er bedt om det. Denne udtalelse er ikke bindende, men giver et supplerende perspektiv på tvistens genstand.

I 2023 blev der ikke udpeget nye medlemmer af Domstolen.

K. Lenaerts

Præsident

L. Bay Larsen

Vicepræsident

A. Arabadjiev

Formand for Første Afdeling

A. Prechal

Formand for Anden Afdeling

K. Jürimäe

Formand for Tredje Afdeling

C. Lycourgos

Formand for Fjerde Afdeling

E. Regan

Formand for Femte Afdeling

M. Szpunar

Førstegeneraladvokat

T. von Danwitz

Formand for Sjette Afdeling

F. Biltgen

Formand for Syvende Afdeling

N.J. Cardoso da Silva Piçarra

Formand for Ottende Afdeling

Z. Csehi

Formand for Tiende Afdeling

O. Spineanu-Matei

Formand for Niende Afdeling

J. Kokott

Generaladvokat

M. Ilešic

Dommer

J.-C. Bonichot

Dommer

M. Safjan

Dommer

S. Rodin

Dommer

M. Campos Sánchez-Bordona

Generaladvokat

P.G. Xuereb

Dommer

L.S. Rossi

Dommer

I. Jarukaitis

Dommer

P. Pikamäe

Generaladvokat

A. Kumin

Dommer

N. Jääskinen

Dommer

N. Wahl

Dommer

J. Richard de la Tour

Generaladvokat

A. Rantos

Generaladvokat

I. Ziemele

Dommer

J. Passer

Dommer

D. Gratsias

Dommer

M.L. Arastey Sahún

Dommer

A.M. Collins

Generaladvokat

M. Gavalec

Dommer

N. Emiliou

Generaladvokat

T. Capeta

Generaladvokat

L. Medina

Generaladvokat

A. Calot Escobar

Justitssekretær

Protokollær rangorden den 15. november 2023

B | Retten i 2023

De sager, der kan indbringes for Retten i første instans, er hovedsageligt direkte søgsmål anlagt af fysiske eller juridiske personer (enkeltpersoner, selskaber, sammenslutninger osv.), når de er individuelt og direkte berørt, og af medlemsstaterne til prøvelse af retsakter fra Den Europæiske Unions institutioner, organer, kontorer og agenturer samt direkte søgsmål med påstand om erstatning for skader forvoldt af institutionerne eller af deres ansatte.

En stor del af Rettens sager er af økonomisk karakter: intellektuel ejendomsret (EU-varemærker og EF-design), konkurrence, statsstøtte og bank- og finanstilsyn.

Retten har ligeledes kompetence til at træffe afgørelse på personaleretsområdet i tvister mellem Den Europæiske Union og dens ansatte.

Rettens afgørelser kan for så vidt angår retlige spørgsmål appelleres til Domstolen. I sager, som allerede har været genstand for en dobbeltprøvelse (af en uafhængig appelinstans og derefter af Retten), admitterer Domstolen alene appellen, såfremt den rejser et vigtigt spørgsmål for EU-rettens ensartede anvendelse, sammenhæng eller udvikling.

Rettens virksomhed og udvikling

Marc van der Woude

Præsident for Retten

I løbet af 2023 fik den reform af Retten, der indebærer en fordobling af antallet af dommere ved Retten (forordning 2015/2422), fuld virkning. Dette fremgår af statistikkerne vedrørende Rettens sager. Retten afsluttede 904 sager, og der blev anlagt 868 sager (når der bortses fra 404 identiske sager, som blev anlagt ved årets udgang), hvorved antallet af verserende sager således blev reduceret. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid blev fastholdt på et tilfredsstillende niveau: I gennemsnit 18,2 måned, hvilket er udtryk for en effektiv sagsbehandling.

Samtidig har Retten konsolideret sin praksis med at henvise flere sager til udvidede dommerkollegier. I 2023 blev 13,6% af de afsluttede sager afsluttet af udvidede dommerkollegier, og ikke mindre end 120 sager blev henvist til sådanne dommerkollegier. For visse sager af helt særlig betydning er Retten ikke længere tilbageholdende med at henvise dem til Rettens Store Afdeling, der består af 15 dommere. Det var navnlig i denne højtidelige sammensætning, at Retten afsagde dom i sagen Venezuela mod Rådet om de restriktive foranstaltninger, som Rådet for Den Europæiske Union har truffet over for venezuelanske virksomheder og statsborgere (T-65/18 RENV, jf. kapitlet »Et tilbageblik på årets vigtigste domme«). Fire sager, der er anlagt af fire europæiske dommerorganisationer vedrørende den nationale genopretnings- og resiliensplan i Polen (T-530/22 – T-533/22), og to sager om de restriktive foranstaltninger, som Den Europæiske Union har truffet over for Rusland som følge af krigen i Ukraine (sag T-635/22 og sag T-644/22), er ligeledes blevet henvist til Store Afdeling.

Disse tilfredsstillende resultater skyldes til dels stabiliteten i Rettens sammensætning. Kun to af Rettens dommere forlod deres embede i 2023, nemlig dommerne Sten Frimodt Nielsen og Virgilijus Valancius, som blev erstattet af henholdsvis dommerne Saulius Lukas Kaleda og Louise Spangsberg Grønfeldt. De skal her takkes for deres bidrag til at sikre en forsvarlig retspleje i Den Europæiske Union. I 2023 fratrådte justitssekretær Emmanuel Coulon efter 18 års god og loyal tjeneste, og hans efterfølger, Vittorio Di Bucci, tiltrådte hvervet som justitssekretær. For at markere Emmanuel Coulons fratrædelse blev der arrangeret et kollokvium om EU-procesretten, som omfattede hyldest og taler på højt niveau.

I løbet af 2023 har Retten fortsat sin moderniseringsproces bl.a. med henblik på at forbedre behandlingen af de mest omfattende og komplekse sager. Disse sager, som hovedsageligt vedrører området for økonomisk ret og finansieringsret, kalder på en proaktiv tilgang, der er tilpasset både ressourcetildelingen og arbejdsplanlægningen. Denne tilgang, som parternes repræsentanter vil blive inddraget i, vil gøre det muligt at mindske sagsbehandlingstiden og at opfylde parternes forventninger mere målrettet.

Med henblik på fuldt ud at imødekomme borgernes berettigede forventninger i forbindelse med den delvise overførsel af kompetence til at træffe præjudiciel afgørelse på visse specifikke områder og ordningen om forudgående bevilling af appel har Retten desuden i løbet af 2023 arbejdet på den nødvendige tilpasning af de organisatoriske rammer og de fremtidige procesregler.

 
1 271 *
anlagte sager
1 148
direkte søgsmål:
Intellektuel og industriel ejendomsret
309
EU-personalesager
75
Statsstøtte og konkurrence
23
13
søgsmål anlagt af medlemsstaterne
65
ansøgninger om retshjælp
En part, der ikke kan afholde udgifterne til sagsomkostninger, kan ansøge om retshjælp.
* I slutningen af 2023 blev der ved Retten anlagt en række sager, nærmere bestemt 404 sager, der i det væsentlige er identiske, og som vedrører optjente eller fremtidige rettigheder i henhold til den supplerende pensionsordning for Europa-Parlamentets medlemmer. Disse sager er blevet forenet. Hvis de anses for at udgøre en enkelt sag, bliver antallet af anlagte sager 868 (745 direkte søgsmål) og antallet af verserende sager 1 438.

Retslige nyskabelser

Savvas S. Papasavvas

Vicepræsident for Retten

Sagerne ved Retten er under konstant udvikling. De søgsmål, der anlægges af forskellige retssubjekter, bidrager hvert år til opbygningen af retspraksis. 2023 har ikke været en undtagelse fra reglen, og Retten har haft lejlighed til at behandle nye spørgsmål inden for klassiske områder, men også skabt grundlaget for en retspraksis i fuld udvikling. Store Afdeling har ligeledes haft lejlighed til at drøfte et særligt spørgsmål, der vedrører den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Kontrollen med anvendelsen af konkurrencereglerne har siden Rettens oprettelse været en del af de sager, som Retten varetager behandlingen af. Retten har således en særlig ekspertise på dette område. Da de retlige rammer imidlertid såvel på dette område som på andre områder er i konstant udvikling, opstår der til stadighed nye spørgsmål, som Retten skal tage stilling til. Dette var bl.a. tilfældet med dom af 24. maj 2023, Meta Platforms Ireland mod Kommissionen (T-451/20), hvori Retten for første gang undersøgte lovligheden af en anmodning om oplysninger ved hjælp af søgeord i henhold til forordning nr. 1/2003 og lovligheden af en procedure med et virtuelt datarum, der havde til formål at behandle dokumenter med følsomme personoplysninger. Retten skulle tage stilling til, om Kommissionen havde begrænset sin anmodning til kun at omfatte de oplysninger, der var nødvendige for undersøgelsen af de formodede overtrædelser, som havde begrundet Kommissionens undersøgelse (jf. »Fokus«).

Tilsvarende har spørgsmålet om Den Europæiske Unions ansvar uden for kontraktforhold til trods for, at der er tale om et klassisk retsområde, givet anledning til interessante og hidtil ubesvarede spørgsmål. Der blev nemlig anlagt sag ved Retten med påstand om erstatning for den økonomiske og ikke-økonomiske skade, som International Management Group havde lidt som følge af, at der i pressen var lækket en undersøgelsesrapport fra Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) om dette selskabs retlig stilling. Sagsøgeren gjorde gældende, at den adfærd, der var udvist af Kommissionen, med hvilken sagsøgeren havde indgået flere aftaler, og den af OLAF udviste adfærd var ulovlig. Ved denne lejlighed præciserede Retten i dom af 28. juni 2023, IMG mod Kommissionen (T-752/20), de betingelser, der skal være opfyldt for at godtgøre, at der foreligger en tilstrækkeligt kvalificeret tilsidesættelse af en retsregel, der har til formål at tillægge borgerne rettigheder.

Højt på listen over de sagsområder, der er i hurtig udvikling, findes sager om bank- og finansretlige spørgsmål. Retten har nærmere bestemt behandlet et stigende antal søgsmål som følge af oprettelsen af den fælles afviklingsmekanisme i 2014. Denne mekanisme tilvejebringer en ramme for styring af bankkriser med henblik på afvikling af signifikante banker i visse medlemsstater. I den forbindelse spiller navnlig Den Fælles Afviklingsinstans, der har til opgave at forberede og gennemføre afviklingen af banker, der nødlidende eller forventeligt nødlidende, en vigtig rolle. Navnlig tog Retten ved flere domme afsagt den 22. november 2023 for første gang stilling til en påstand om annullation af en afgørelse fra Den Fælles Afviklingsinstans vedrørende en eventuel erstatning til de berørte aktionærer og kreditorer efter en bankafvikling (forenede sager T-302/20, T-303/20 og T-307/20 Del Valle Ruíz m.fl. mod Afviklingsinstansen samt sagerne T-304/20 Molina Fernández mod Afviklingsinstansen, T-330/20 ACMO m.fl. mod Afviklingsinstansen og T-340/20 Galván Fernández-Guillén mod Afviklingsinstansen).

Hvad endelig angår den seneste udvikling i den forgangne års retspraksis må dom af 13. september 2023, Venezuela mod Rådet (T-65/18 RENV, jf. kapitlet »Et tilbageblik på årets vigtige domme«) ikke glemmes. Retten (Store Afdeling) skulle tage stilling til lovligheden af restriktive foranstaltninger over for et tredjeland, i det foreliggende tilfælde Venezuela, som følge af den fortsatte svækkelse af demokratiet, retsstaten og menneskerettighederne i dette land. I denne forbindelse fik Retten lejlighed til at tage stilling til vanskelige spørgsmål om dette tredjelands ret til at blive hørt og de angivelige tilsidesættelser af folkeretten, som det havde påberåbt sig.

 
904
afsluttede sager
786
direkte søgsmål:
Intellektuel og industriel ejendomsret
278
Statsstøtte og konkurrence
163
EU-personalesager
66
14
søgsmål anlagt af medlemsstaterne
Retssagernes gennemsnitlige varighed:
18,2 måned
Andel af afgørelser, der er blevet appelleret til Domstolen:
31%
 
1 841
verserende sager pr. 31. december 2023
Hyppigste sagsområder:
Regler for institutionerne
543
Intellektuel og industriel ejendomsret
330
Økonomisk og monetær politik
238
Statsstøtte og konkurrence
176
Restriktive foranstaltninger
116
EU-personalesager
111
Aktindsigt
35
Folkesundhed
32
Landbrug
30
Handelspolitik
29

Medlemmerne af Retten

Retten er sammensat af to dommere fra hver medlemsstat.

Til dommere vælges personer, hvis uafhængighed er uomtvistelig, og som har de nødvendige kvalifikationer til at varetage høje retslige funktioner. Dommerne udnævnes af medlemsstaternes regeringer efter fælles overenskomst efter høring af et udvalg, som har til opgave at udtale sig om kandidaternes egnethed. De udnævnes for en periode af seks år og kan genudnævnes. Dommerne udpeger af deres midte deres præsident og vicepræsident for tre år. De udnævner justitssekretæren for en periode på seks år.

Dommerne udøver deres funktioner helt upartisk og i fuld uafhængighed.

I juni 2023 blev Vittorio Di Bucci udnævnt til justitssekretær ved Retten.

I september 2023 tiltrådte to dommere deres hverv ved Retten: Saulius Lukas Kaleda (Litauen) og Louise Spangsberg Grønfeldt (Danmark).

M. van der Woude

Præsident

S.S. Papasavvas

Vicepræsident

D. Spielmann

Formand for Første Afdeling

A. Marcoulli

Formand for Anden Afdeling

F. Schalin

Formand for Tredje Afdeling

R. da Silva Passos

Formand for Fjerde Afdeling

J. Svenningsen

Formand for Femte Afdeling

M.J. Costeira

Formand for Sjette Afdeling

K. Kowalik-Banczyk

Formand for Syvende Afdeling

A. Kornezov

Formand for Ottende Afdeling

L. Truchot

Formand for Niende Afdeling

O. Porchia

Formand for Tiende Afdeling

M. Jaeger

Dommer

H. Kanninen

Dommer

J. Schwarcz

Dommer

M. Kancheva

Dommer

E. Buttigieg

Dommer

V. Tomljenovic

Dommer

S. Gervasoni

Dommer

L. Madise

Dommer

N. Póltorak

Dommer

I. Reine

Dommer

P. Nihoul

Dommer

U. Öberg

Dommer

C. Mac Eochaidh

Dommer

G. De Baere

Dommer

R. Frendo

Dommer

T.R. Pynnä

Dommer

J.C. Laitenberger

Dommer

R. Mastroianni

Dommer

J. Martín y Pérez de Nanclares

Dommer

G. Hesse

Dommer

M. Sampol Pucurull

Dommer

M. Stancu

Dommer

P. Škvarilová-Pelzl

Dommer

I. Nõmm

Dommer

G. Steinfatt

Dommer

R. Norkus

Dommer

T. Perišin

Dommer

D. Petrlík

Dommer

M. Brkan

Dommer

P. Zilgalvis

Dommer

K. Kecsmár

Dommer

I. Gâlea

Dommer

I. Dimitrakopoulos

Dommer

D. Kukovec

Dommer

S. Kingston

Dommer

T. Tóth

Dommer

B. Ricziová

Dommer

E. Tichy-Fisslberger

Dommer

W. Valasidis

Dommer

S. Verschuur

Dommer

S.L. Kaleda

Dommer

L. Spangsberg Grønfeldt

Dommer

V. Di Bucci

Justitssekretær

Protokollær rangorden den 27. september 2023

C | Retspraksis i 2023

Fokus

Samspillet mellem beskyttelse af personoplysninger og konkurrenceretten

Dom Meta Platforms m.fl. af 4. juli 2023 (C-252/21)

Forbundskonkurrencemyndigheden i Tyskland pålagde selskaber i Meta-koncernen et forbud mod at gøre de tyske brugeres anvendelse af det sociale netværk Facebook betinget af behandlingen af deres »off Facebook«-oplysninger uden disse brugeres samtykke. Forbundskonkurrencemyndigheden var af den opfattelse, at behandlingen af de pågældende oplysninger ikke var i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen, og at Meta-koncernen derfor havde misbrugt sin dominerende stilling.

Domstolen, for hvilken en tysk ret havde forelagt spørgsmål i forbindelse med en sag, der var anlagt af Meta-koncernen til prøvelse af dette forbud, fastslog, at en medlemsstats konkurrencemyndighed som led i undersøgelsen af, om der foreligger misbrug af dominerende stilling, kan fastslå, at der er sket tilsidesættelse af databeskyttelsesforordningen. Denne myndighed skal imidlertid samarbejde loyalt med de særlige kontrolmyndigheder, der er fastsat i denne forordning. Hvis den undersøgte adfærd allerede har været genstand for en afgørelse fra disse myndigheder eller Domstolen, er konkurrencemyndigheden bundet af disses vurderinger vedrørende databeskyttelsesforordningen.

Domstolen tog endvidere stilling til spørgsmålet om, hvorvidt behandlingen af »følsomme« oplysninger, der principielt er forbudt i henhold til databeskyttelsesforordningen, undtagelsesvis kan være tilladt i de tilfælde, hvor disse oplysninger tydeligvis er blevet offentliggjort af den registrerede. Domstolen fastslog, at den omstændighed alene, at en bruger besøger websteder eller anvender applikationer, der kan afsløre følsomme oplysninger, såsom race eller etnisk oprindelse, politisk eller religiøs overbevisning eller seksuel orientering, ikke indebærer, at den pågældende kan anses for tydeligvis at have offentliggjort disse oplysninger i databeskyttelsesforordningens forstand. Det samme gør sig gældende, når en bruger indtaster oplysninger eller trykker på valgknapper på disse websteder og applikationer, medmindre den pågældende på forhånd udtrykkeligt har tilkendegivet sit valg om at gøre oplysningerne offentligt tilgængelige for et ubegrænset antal personer.

Den omstændighed, at netværksoperatøren har en dominerende stilling, er ikke til hinder for, at brugeren gyldigt og frivilligt kan give samtykke til, at der foretages behandling af den pågældendes oplysninger. Eftersom denne dominerende stilling kan påvirke disse brugeres frie valg, udgør den imidlertid et vigtigt element med henblik på at afgøre, om dette samtykke rent faktisk er afgivet gyldigt. Domstolen tilføjede, at det påhviler operatøren at bevise, at der foreligger samtykke.

Databeskyttelsesforordningen

Den generelle forordning om databeskyttelse (databeskyttelsesforordningen) ensretter og samler de EU-retlige regler om beskyttelse af personoplysninger i en enkelt ordning.

Databeskyttelsesforordningen fastsætter forpligtelser for ethvert offentligt eller privat organ, når organet indsamler personoplysninger på EU’s område. Organer, der ikke overholder forpligtelserne i databeskyttelsesforordningen, kan pålægges forskellige former for sanktioner.

I den digitale tidsalder er enkeltpersoner ved EU-databeskyttelsesforordningen tillagt en række rettigheder, såsom retten til oplysninger, retten til at blive glemt eller retten til adgang til eller sletning af de indsamlede personoplysninger, hvilket bidrager til at styrke beskyttelsen af privatlivet. Disse regler anses for at være de strengeste i verden, når det gælder databeskyttelse.

»Off Facebook«-oplysninger

Meta Platforms Ireland administrerer det sociale onlinenetværk Facebook i EU. Når brugerne registrerer sig hos Facebook, accepterer de de almindelige betingelser, som dette selskab har fastsat, og som indeholder den fastlagte datapolitik og politik om cookies. I henhold til disse politikker indsamler Meta Platforms Ireland oplysninger om brugernes aktiviteter inden for og uden for det sociale netværk og tilknytter dem til de pågældende brugeres Facebook-konti. Disse oplysninger, der også benævnes »off Facebook«-oplysningerne, vedrører bl.a. oplysninger om besøg på tredjeparters websteder og anvendelse af disses applikationer samt oplysninger om brug af andre onlinetjenester, der tilhører Meta-koncernen (herunder Instagram og WhatsApp). Indsamlingen af disse oplysninger gør det muligt at foretage en personlig tilpasning af de reklamebeskeder, som vises for Facebook-brugere.

Fokus

Dom European Superleague Company af 21. december 2023 (C-333/21)

FIFA og UEFA er internationale fodboldforbund, der danner ramme for professionel fodbold i Europa. Disse forbund har vedtaget regler, der giver dem beføjelse til at tillade klubturneringer i fodbold på europæisk plan og til at udnytte de forskellige medierettigheder, der er forbundet hermed. UEFA arrangerer desuden turneringer mellem europæiske klubber som f.eks. Champions League.

12 europæiske fodboldklubber ønskede at iværksætte et projekt vedrørende en ny fodboldturnering: Superleague. Dette projekt kunne påvirke afviklingen af UEFA’s klubturneringer og udnyttelsen af de dermed forbundne medierettigheder. FIFA og UEFA modsatte sig projektet og truede med at pålægge klubber og spillere, der måtte beslutte at deltage i projektet, sanktioner.

Den virksomhed, der var ansvarlig for projektet, European Superleague Company, anfægtede FIFA’s og UEFA’s regler ved en ret i Madrid, som anmodede Domstolen om at tage stilling til, hvorvidt disse regler var forenelige med EU-retten, som forbyder hindringer for den frie konkurrence og den frie udveksling af tjenesteydelser.

I tråd med den retspraksis, der følger af »Bosman-dommen«, fremhævede Domstolen, at organiseringen af sportskonkurrencer og udnyttelsen af de dermed forbundne medierettigheder udgør økonomiske aktiviteter, der er omfattet af EU-retten.

Domstolen fastslog, at de regulerings-, kontrol- og sanktionsbeføjelser, som FIFA og UEFA har i forbindelse med organiseringen af fodboldturneringer, der potentielt udgør konkurrerende turneringer, såsom Superleague-projektet, skal udøves på en gennemsigtig, objektiv, ikke-diskriminerende og forholdsmæssig måde, idet EU-konkurrenceretten og den frie udveksling af tjenesteydelser ellers ville blive tilsidesat.

Desuden fandt Domstolen, at FIFA’s og UEFA’s regler om udnyttelse af medierettigheder kunne være i strid med EU-konkurrenceretten, såfremt disse regler ikke tilgodeser de forskellige fodboldaktører f.eks. ved at sikre en solidarisk fordeling af de genererede indtægter. Domstolen bemærkede, at disse regler kunne skade de europæiske fodboldklubber, de virksomheder, der opererer på mediemarkederne, samt forbrugerne og seerne ved at hindre dem i at drage fordel af nye konkurrencer, der potentielt kunne være innovative eller interessante.

»Bosman-dommen«

Domstolen fastslog i sin skelsættende dom af 15. december 1995, Bosman (C-415/93), at udøvelsen af sport som hovedregel udgør en økonomisk virksomhed, der er omfattet af EU-retten. Domstolen fandt ligeledes, at arbejdskraftens frie bevægelighed er til hinder for:

  • udlændingeklausuler, der vedtages af sportsforbund, hvorefter sportsklubber kun kan benytte et begrænset antal professionelle spillere, der er statsborgere i andre medlemsstater, og
  • transferregler, der er fastsat af disse forbund, hvorefter en professionel spiller, der er statsborger i en medlemsstat, ved udløbet af den kontrakt, som binder ham til en klub, kun kan ansættes af en klub i en anden medlemsstat, såfremt sidstnævnte klub betaler en godtgørelse til den tidligere klub.

Domstolen og sport

Siden Bosman-dommen har Domstolen gentagne gange haft lejlighed til at udtale sig om betingelserne for udøvelse af sport i henhold til EU’s erhvervsretlige regler:

  • De udlændingeklausuler, der er omhandlet i Bosman-dommen, for så vidt angår sportsudøvere, der er statsborgere i medlemsstaterne, kan heller ikke anvendes på sportsudøvere fra en stat, med hvilken Unionen har indgået en associerings- eller partnerskabsaftale (dom Deutscher Handballbund af 8.5.2003 (C-438/00) og dom Simutenkov af 12.4.2005 (C-265/03)).
  • Den Internationale Olympiske Komités antidumpingreglement er omfattet af EU-konkurrenceretten, men er ikke i strid hermed, idet det er nødvendigt for at sikre en tilfredsstillende afvikling af sportskonkurrencer (dom Meca-Medina og Majcen mod Kommissionen af 18.7.2006 (C-519/04 P)).
  • Fodboldklubber kan kræve en forholdsmæssig uddannelsesgodtgørelse for de unge spillere, som de har uddannet, når disse spillere ønsker at indgå deres første kontrakt som professionel med en anden klub i en anden medlemsstat (dom Olympique Lyonnais af 16.3.2010 (C-325/08)).

Fokus

Beskyttelse af personoplysninger og bekæmpelse af overtrædelser af konkurrencereglerne mellem virksomheder

Dom Meta Platforms Ireland mod Kommissionen af 24. maj 2023 (T-451/20)

Kommissionens undersøgelsesbeføjelser

EU’s konkurrenceregler forbyder aftaler mellem virksomheder, vedtagelser inden for sammenslutninger af virksomheder og samordnet praksis, der kan påvirke handelen mellem medlemsstater, og som kan hindre, begrænse eller fordreje konkurrencen inden for det indre marked (artikel 101 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF)). Disse regler forbyder endvidere virksomheder, der har en dominerende stilling på et marked, at misbruge denne stilling, f.eks. ved at anvende illoyale priser, ved at begrænse produktionen eller ved at nægte at innovere til skade for forbrugerne (artikel 102 TEUF).

EU-forordning nr. 1/2003 spiller en afgørende rolle i forbindelse med gennemførelsen af konkurrencereglerne. Europa-Kommissionen er ved denne forordning tillagt vide undersøgelsesbeføjelser. Kommissionen kan bl.a. foretage kontrolundersøgelser og indhente udtalelser fra enhver person, der kan tænkes at være i besiddelse af nyttige oplysninger.

I 2020 anmodede Kommissionen i forbindelse med en undersøgelse af, om Facebook-koncernen havde udvist konkurrencebegrænsende adfærd ved sin anvendelse af personoplysninger og driften af sin platform for sociale netværk, Meta Platforms Ireland om at fremlægge alle dokumenter, som var blevet udarbejdet af eller modtaget fra tre af selskabets ansvarlige, og som indeholdt et eller flere specifikke søgeord.

Blandt disse ord var bl.a. udtrykkene »big question« (stort spørgsmål), »for free« (gratis), »not good for us« (dårligt for os) og »shut* down« (udelukke).

Eftersom disse oplysninger ikke blev fremlagt, blev Meta pålagt en potentiel tvangsbøde på 8 mio. EUR pr. dag.

Meta anfægtede lovligheden af Europa-Kommissionens anmodning om oplysninger ved Den Europæiske Unions Ret. Ifølge Meta var disse søgebegreber for uklare og for generelle og udgjorde en omfattende »fishing expedition«.

Meta indgav samtidig en anmodning om foreløbige forholdsregler med henblik på at opnå, at behandlingen af Kommissionens anmodning blev udsat, indtil Retten havde afsagt dom vedrørende sagens realitet.

Den 29. oktober 2020 tog Rettens præsident stilling til anmodningen om foreløbige forholdsregler. Rettens præsident besluttede, at Europa-Kommissionens afgørelse skulle udsættes, indtil der var oprettet en specifik procedure med henblik på fremlæggelsen af de ønskede dokumenter, som ikke havde forbindelse til Metas kommercielle virksomhed og desuden indeholdt følsomme personoplysninger (herefter »de beskyttede dokumenter«). Som følge af denne kendelse fastlagde Kommissionen en procedure med et virtuelt datarum, hvori disse beskyttede dokumenter kunne undersøges. Ifølge denne procedure skulle dokumenterne først tilføres undersøgelsens sagsakter, efter at de var blevet undersøgt i dette virtuelle datarum af et begrænset antal medlemmer af den gruppe, der havde ansvaret for undersøgelsen, og Metas advokater.

Den 24. maj 2023 traf Retten afgørelse om sagens realitet. Retten frifandt Kommissionen i det hele.

I dommen fremhævede Retten, at Europa-Kommissionen har vide undersøgelsesbeføjelser med henblik på at kontrollere, om virksomhederne overholder konkurrencereglerne. I denne forbindelse kan det være nyttigt at anvende specifikke søgetermer.

META

Meta er en multinational teknologivirksomhed med hjemsted i De Forenede Stater. Ud over Instagram og WhatsApp er et af virksomhedens flagskibsprodukter det sociale netværk Facebook, som giver registrerede brugere mulighed for at oprette profiler, at uploade fotos og videoer, at sende beskeder og komme i kontakt med andre. Meta tilbyder også en online reklametjeneste, der benævnes Facebook Marketplace, som giver brugerne mulighed for at købe og sælge varer.

Foreløbige forholdsregler

En anmodning om foreløbige forholdsregler har til formål straks at opnå udsættelse af gennemførelsen af en retsakt, der er udstedt af en institution, indtil søgsmålet er behandlet, og der foreligger en endelig dom. For at Rettens præsident kan anordne denne foreløbige foranstaltning, må søgsmålet ikke umiddelbart forekomme at være uden rimeligt grundlag. Den, der fremsætter anmodningen, skal desuden godtgøre, at vedkommende vil lide en alvorlig og uoprettelig skade, hvis der ikke anordnes foreløbige forholdsregler. Endelig skal der i forbindelse med afgørelsen foretages en afvejning af interessen hos den, der fremsætter anmodningen, og interesserne hos de andre parter og offentlighedens interesse.

Som svar på Metas argument, hvorefter en undersøgelse, der blev gennemført ved hjælp af søgebegreber, udgjorde et indgreb i de pågældende medarbejderes privatliv, fandt Retten, at der var tale om en foranstaltning, som var passende til at nå mål af almen interesse, nemlig at bidrage til at opretholde den konkurrenceordning, der er tilsigtet i traktaterne.

Retten fremhævede i denne forbindelse de ledsageforanstaltninger, der var blevet truffet. De beskyttede dokumenter skulle nemlig fremsendes til Kommissionen på et særskilt elektronisk medium og anbringes i et virtuelt datarum. Dette datarum kunne udelukkende tilgås af et begrænset antal medlemmer af den gruppe, der havde ansvaret for undersøgelsen. Udvælgelsen af de dokumenter, der skulle tilføres sagsakterne, skulle foretages under tilstedeværelse af Metas advokater. I tilfælde af vedvarende uenighed om klassificeringen af et dokument skulle der gennemføres voldgift.

Sag T-452/20

Samme dag vedtog Kommissionen en anmodning om oplysninger, som var rettet til Meta Platforms Ireland, som led i sin parallelle undersøgelse af visse former for praksis vedrørende platformen Facebook Marketplace. Det annullationssøgsmål, som Meta Platforms Ireland anlagde til prøvelse af denne afgørelse, blev forkastet af Retten i en dom af samme dato i sag T-452/20.

Meta iværksatte appel ved Domstolen til prøvelse af Rettens dom i sag T-451/20 og i sag T-452/20 (verserende sag C-497/23 P og sag C-496/23 P).

Fokus

Beskyttelse af europæiske virksomheder mod eksterritoriale sanktioner vedtaget af USA

Dom IFIC Holding mod Kommissionen af 12. juli 2023 (T-8/21)

I 2018 trådte USA tilbage fra den atomaftale med Iran, som havde til formål at give mulighed for at kontrollere Irans atomprogram mod til gengæld at ophæve de økonomiske sanktioner mod Iran. Efter udtrædelsen genindførte USA sanktioner mod Iran og udfærdigede en liste over personer, hvis aktiver var blevet blokeret. Det blev endvidere igen forbudt at have forretningsforbindelser med de personer eller enheder, der var opført på den liste, som de amerikanske myndigheder havde udarbejdet. Dette forbud fandt også anvendelse på virksomheder med hjemsted uden for USA, herunder europæiske virksomheder.

Som reaktion på denne genindførelse af sanktioner ajourførte Den Europæiske Union sin statut om spærring for at beskytte virksomhedernes interesser. For at beskytte de europæiske virksomheder mod virkningerne af den eksterritoriale anvendelse af de amerikanske sanktioner forbød EU disse virksomheder at efterleve disse sanktioner, medmindre Europa-Kommissionen havde givet bemyndigelse hertil. Det bemærkes, at denne tilladelse kan gives, når manglende overholdelse af udenlandske sanktioner kan være til væsentlig skade for den pågældende virksomheds eller EU’s interesser.

IFIC Holding AG er et tysk selskab, hvis aktier indirekte ejes af den iranske stat, og som blev opført på listen i 2018. Efter at IFIC var blevet opført på listen, stoppede Clearstream Banking AG, som er den eneste depotbank for værdipapirer, der er godkendt i Tyskland, udbetalingen til IFIC af det udbytte, som dette selskab modtog fra forskellige tyske virksomheder, hvori det ejede kapitalandele, og blokerede udbyttet på en separat konto.

Clearstream anmodede endvidere Kommissionen om tilladelse til at efterleve de amerikanske sanktioner vedrørende IFIC’s værdipapirer eller midler. I første omgang gav Kommissionen denne bemyndigelse for en periode på 12 måneder fra april 2020, hvorefter den fornyede denne bemyndigelse for 2021 og 2022. IFIC anfægtede disse afgørelser og anlagde et annullationssøgsmål ved Retten.

Retten forkastede IFIC’s søgsmål og gav således Clearstream Banking AG bemyndigelse til at efterleve de amerikanske sanktioner mod Iran. Retten fandt, at selv om Kommissionen var forpligtet til at tage hensyn til interesserne hos den virksomhed, der ansøgte om bemyndigelsen (Clearstream), var Kommissionen ikke forpligtet til at tage hensyn til interesserne hos en virksomhed, der var opført på listen (IFIC), eller til at undersøge muligheden for at anvende andre mindre indgribende muligheder for virksomheden. Retten var desuden af den opfattelse, at de formål, som Den Europæiske Union forfulgte i forbindelse med eksterritoriale sanktioner fra et tredjeland, kunne begrunde en begrænsning af IFIC’s ret til at blive hørt i forbindelse med den beslutningsproces, der gik forud for Kommissionens vedtagelse af bemyndigelsen.

Eksterritorial virkning af love vedtaget af tredjelande

En lovgivning har eksterritorial karakter, når den har virkninger, som rækker ud over grænserne for den stat, der har vedtaget den. Den Europæiske Unions statut om spærring (Rådets forordning (EF) nr. 2271/96) beskytter erhvervsdrivende i EU mod den eksterritoriale anvendelse af tredjelandes love. Den Europæiske Union vedtog denne statut i 1996 for at beskytte de europæiske virksomheder, hvis forretningsmæssige aktiviteter med Cuba, Iran eller Libyen var genstand for USA’s opmærksomhed.

Som reaktion på USA’s udtrædelse af atomaftalen med Iran ajourførte EU i 2018 statutten om spærring med henblik på at inkludere de amerikanske, eksterritoriale sanktioner, der var blevet genindført. Dette skete som et led i EU’s støtte til den fortsatte og fuldstændige gennemførelse af atomaftalen med Iran, bl.a. ved at underbygge de handelsmæssige og økonomiske forbindelser mellem EU og Iran.

Annullationssøgsmålet

Annullationssøgsmål tilsigter annullation af retsakter vedtaget af EU-institutionerne, som er i strid med EU-retten. Medlemsstater, EU-organer og borgere kan under nærmere bestemte betingelser anlægge annullationssøgsmål ved Domstolen eller Retten. Hvis sagsøgeren får medhold, annulleres retsakten. Såfremt annullationen af retsakten indebærer, at der opstår et retligt tomrum, skal dette afhjælpes af vedkommende institution.

Sagen Bank Melli Iran (C-124/20)

I denne sag påberåbte BMI, der er en iransk statsejet bank, sig statutten om spærring ved de tyske domstole med henblik på at anfægte anvendelsen af amerikanske sanktioner i Tyskland. Domstolen, der for første gang blev forelagt spørgsmål vedrørende EU’s statut om spærring, fastslog, at det forbud, der er fastsat i EU-retten mod at efterleve de sanktioner, som USA havde pålagt Iran, kunne påberåbes ved de nationale domstole inden for rammerne af en civil retssag.

Et tilbageblik på årets vigtige domme

FORBRUGERBESKYTTELSE


Den europæiske forbrugerpolitik har til formål at sikre, at forbrugernes sundhed, sikkerhed og økonomiske og retlige interesser beskyttes, uanset hvor de bor, hvor de rejser, eller hvorfra de foretager deres indkøb i EU.


EU-Domstolen: EU-forbrugernes rettigheder

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • En privatperson anlagde sag mod Mercedes-Benz Group, idet vedkommende var af den opfattelse, at koncernen havde forvoldt ham skade ved at udstyre hans køretøj med en software (benævnt manipulationsanordning), der reducerer udstødningsrecirkulationsraten i koldt vejr. Den pågældende var af den opfattelse, at denne software havde skadelige virkninger for miljøet, og at dette var i strid med EU-retten. I henhold til tysk ret kan der i tilfælde af simpel uagtsomhed anerkendes en ret til erstatning, når en lov, som har til formål at beskytte en anden, overtrædes. En tysk ret forelagde derfor Domstolen spørgsmålet, om EU-retten beskytter de særlige interesser hos den individuelle køber af et sådant køretøj. Domstolen fastslog, at EU-retten skaber en direkte forbindelse mellem køretøjsfabrikanten og den individuelle køber af et motorkøretøj. Køberen af et motorkøretøj, der er udstyret med en ulovlig manipulationsanordning, har således krav på erstatning fra køretøjsfabrikanten, når denne anordning har påført køberen skade.

    Dom Mercedes-Benz Group af 21. marts 2023 (C-100/21)

  • En spansk domstol forelagde Domstolen spørgsmålet om, hvorvidt en lokal lovgivning om tjenesteydelser med udlejning af personbiler med chauffør i Barcelonas byområde var forenelig med EU-retten. Det fremgik af denne lovgivning, at de selskaber, der allerede havde en licens til at levere disse tjenester på nationalt plan, skulle indhente en supplerende licens for at kunne udbyde tjenesterne i Barcelonas byområde. Endvidere fastsatte denne lovgivning, at antallet af licenser til levering af tjenesteydelser med udlejning af personbiler med chauffør var begrænset til en tredivtedel af antallet af taxalicenser udstedt til dette byområde. Domstolen fastslog, at kravet om at indhente en licens, der supplerer den licens, der stilles krav om på nationalt plan, kan være nødvendig for at sikre en korrekt forvaltning af transporten, men at begrænsningen af antallet af licenser til levering af tjenesteydelser med udlejning af personbiler med chauffør udgør en ubegrundet begrænsning af etableringsfriheden og er derfor i strid med EU-retten.

    Dom Prestige and Limousine af 8. juni 2023 (C-50/21)

  • En cyklist, som kørte på en cykel med elektrisk hjælpemotor på offentlig vej i nærheden af Brugge (Belgien), blev ramt af en bil og døde nogle måneder senere. Under den retssag, der havde til formål at fastslå, om der bestod en ret til erstatning, opstod der en tvist vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt en cykel med elektrisk hjælpemotor kunne kvalificeres som et »køretøj«. Denne kvalificering (som afhang af fortolkningen af et EU-direktiv) var afgørende for at kunne fastslå, om offeret førte et »motorkøretøj«, eller om vedkommende automatisk havde krav på erstatning som følge af sin egenskab som »blød trafikant« i henhold til belgisk ret. I dommen udtalte Domstolen, at en cykel med elektrisk hjælpemotor ikke var omfattet af forpligtelsen til at tegne en motorkøretøjsforsikring, idet denne cykel ikke udelukkende er motordreven. Anordninger, der ikke udelukkende er motordrevne, såsom en cykel med elektrisk hjælpemotor, der kan accelerere op til en hastighed på 20 km/t efter brugerens igangsættelse ved egen kraft, forekommer imidlertid ikke at kunne medføre fysiske eller materielle skader, der svarer til de skader, som kan forvoldes af motorcykler, køretøjer, lastbiler og andre køretøjer, der udelukkende er motordrevne, idet disse kan køre betydeligt hurtigere.

    Dom KBC Verzekeringen af 12. oktober 2023 (C-286/22)

  • Covid-19-pandemien fik en række medlemsstater, herunder Slovakiet, til at vedtage foranstaltninger vedrørende rejsebureauers refusion af rejser, der var blevet aflyst af sundhedsmæssige årsager. Disse nationale bestemmelser gjorde det muligt at udstede vouchere, der kunne anvendes i 18 måneder, idet der udelukkende kunne opnås refusion efter udløbet af denne frist. Den risiko for insolvens og de vanskeligheder, som rejsearrangørerne stod over for, blev fremhævet som begrundelse for disse initiativer. Domstolen fastslog, at medlemsstaterne ikke kan påberåbe sig force majeure som begrundelse for at fravige forpligtelsen til at yde fuld refusion i henhold til »pakkerejsedirektivet«. Domstolen fandt, at tilbagebetalingen af rejsens værdi skal ske i form af et pengebeløb: Rejsebureauer må ikke tilbyde vouchere, medmindre den rejsende frivilligt accepterer en sådan fremgangsmåde. Slovakiet havde således tilsidesat sin forpligtelse i henhold til EU-retten ved at vedtage en lovændring, der midlertidigt fratog de rejsende deres ret til at opsige en pakkerejseaftale uden omkostninger og til at modtage fuld refusion.

    Domme af 8. juni 2023 i sagen UFC que Choisir og CLCV (C-407/21) og sagen Kommissionen mod Slovakiet (C-540/21)

MILJØ

EU har forpligtet sig til at bevare og forbedre miljøkvaliteten og til at beskytte menneskers sundhed. Dette sker på grundlag af princippet om forsigtighed, princippet om forebyggelse og princippet om, at »forureneren betaler«.


The Court of Justice and the Environment

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • I 2018 fastslog Domstolen, at Rumænien havde pligt til at standse ulovlig bortskaffelse af affald og til at lukke 68 ikke-godkendte deponeringsanlæg. Eftersom Kommissionen var af den opfattelse, at Rumænien endnu ikke havde efterlevet dommen af 2018, anlagde den i 2022 et nyt traktatbrudssøgsmål. Domstolen fastslog, at Rumænien fortsat havde 31 ikke-godkendte anlæg i drift. Rumænien blev derfor dømt til at betale 1,5 mio. EUR og 600 EUR for hver dags forsinkelse for hvert enkelt ikke-godkendte anlæg. Ved fastsættelse af denne bøde tog Domstolen hensyn til overtrædelsens grovhed og varighed samt Rumæniens betalingsevne. Den manglende efterlevelse af dommen af 2018 indebar en betydelig risiko for forurening og alvorlige konsekvenser for menneskers sundhed som følge af frigivelsen af skadelige stoffer til jord, luft og vand.

    Dom Kommissionen mod Rumænien af 14. december 2023 (C-109/22)

PERSONOPLYSNINGER

Den Europæiske Union har et stærkt og sammenhængende regelgrundlag for beskyttelse af personoplysninger. Behandlingen og lagringen af disse oplysninger skal opfylde de betingelser for lovlighed, der er fastsat i lovgivningen, herunder bl.a. at disse handlinger skal begrænses til det absolutte minimum og ikke må udgøre et uforholdsmæssigt indgreb i retten til privatlivets fred.


Domstolen i den digitale verden

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • På grundlag af databeskyttelsesforordningen anmodede en borger Österreichische Post, der er den største post- og logistikvirksomhed i Østrig, om at oplyse identiteten på de modtagere, som denne virksomhed havde videregivet borgerens personoplysninger til. Den øverste domstol i Østrig forelagde Domstolen spørgsmålet om, hvorvidt databeskyttelsesforordningen giver den registrerede ret til at få kendskab til den konkrete identitet på modtagerne. Domstolen svarede, at når personoplysninger er blevet eller vil blive videregivet til modtagere, er den dataansvarlige forpligtet til at give den registrerede oplysning om disse modtageres konkrete identitet, når den registrerede har anmodet herom. Det er kun, når det (endnu) ikke er muligt at identificere disse modtagere, at den dataansvarlige kan begrænse sig til kun at give oplysning om kategorierne af de omhandlede modtagere. Dette er også tilfældet, når den ansvarlige godtgør, at ansøgningen er åbenbart grundløs eller overdreven.

    Dom Österreichische Post af 12. januar 2023 (C-154/21)

  • I 2014 fik en ansat, der også var kunde hos banken Pankki S, kendskab til, at vedkommendes personoplysninger flere gange var blevet tilgået af andre ansatte i banken. Da den ansatte var i tvivl om lovligheden heraf, anmodede den pågældende, der i mellemtiden var blevet afskediget, Pankki S om at give ham oplysning om identiteten på de personer, der havde tilgået hans personoplysninger, de nøjagtige datoer og grundene til, at disse oplysninger var blevet tilgået. Pankki S nægtede at afsløre medarbejdernes identitet med den begrundelse, at disse oplysninger udgjorde personoplysninger om disse ansatte. På baggrund af en præjudiciel forelæggelse fra en finsk domstol fastslog Domstolen, at enhver har ret til at få kendskab til datoen for, hvornår vedkommendes personoplysninger er blevet tilgået, og begrundelsen herfor, og at den omstændighed, at den dataansvarlige udøver bankvirksomhed, er uden betydning for omfanget af denne ret.

    Dom Pankki S af 22. juni 2023 (C-579/21)

  • På baggrund af en forelæggelse fra Litauens øverste forvaltningsdomstol fastslog Domstolen, at »direktivet om databeskyttelse inden for elektronisk kommunikation« er til hinder for, at oplysninger, der hidrører fra elektronisk kommunikation, som er blevet lagret af udbydere af elektroniske kommunikationstjenester, og som efterfølgende er blevet stillet til rådighed for myndighederne med henblik på bekæmpelse af grov kriminalitet, kan anvendes i forbindelse med efterforskning af korruption i den offentlige sektor. Desuden kan trafik- og lokaliseringsdata, der lagres af udbydere med henblik på bekæmpelse af grov kriminalitet, og som stilles til rådighed for myndighederne, ikke efterfølgende overføres til andre myndigheder med henblik på bekæmpelse af embedsmisbrug i forbindelse med korruption.

    Dom Lietuvos Respublikos generaline prokuratura af 7. september 2023 (C-162/22)

  • En patient anmodede sin tandlæge om vederlagsfrit at udlevere en kopi af vedkommendes lægejournal, men tandlægen krævede, at den pågældende skulle afholde udgifterne i forbindelse med udleveringen af denne kopi. Da patienten var af den opfattelse, at han havde ret til vederlagsfrit at modtage en kopi, anlagde han sag ved de tyske domstole. Som svar på et præjudicielt spørgsmål, som Domstolen blev forelagt, fremhævede Domstolen, at databeskyttelsesforordningen fastsætter en ret for patienten til vederlagsfrit at modtage en første kopi af sin lægejournal, uden at dette i princippet medfører udgifter, og at den dataansvarlige kun kan kræve betaling for efterfølgende kopier. En tandlæge er således forpligtet til vederlagsfrit at udlevere en første kopi af de oplysninger, der vedrører patienten, uden at denne skal begrunde sin anmodning.

    Dom FT (Kopier af en patientjournal) af 26. oktober 2023 (C-307/22)

LIGEBEHANDLING OG RETTEN TIL ARBEJDE

I Den Europæiske Union er der mere end 240 mio. arbejdstagere. Et stort antal borgere nyder derfor direkte godt af de EU-arbejdsretlige bestemmelser, der fastsætter minimumsstandarder for arbejds- og ansættelsesvilkår og således supplerer de politikker, der føres af medlemsstaterne.


EU-Domstolen: ligebehandling og beskyttelse af mindretals rettigheder

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.


EU-Domstolen på arbejdspladsen – beskyttelse af arbejdstageres rettigheder

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • På baggrund af en præjudiciel forelæggelse fra en polsk domstol erindrede Domstolen om, at beskyttelsen mod forskelsbehandling i direktiv 2000/78 om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv finder anvendelse på enhver reel erhvervsmæssig beskæftigelse, der udøves inden for rammerne af et stabilt retsforhold. Den finder også anvendelse på virksomhed, der udøves af en selvstændig erhvervsdrivende, som arbejder på grundlag af en kontrakt om levering af ydelser. Afgørelsen om at afbryde og ikke forlænge en sådan kontrakt placerer en selvstændig erhvervsdrivende i en situation, der kan sammenlignes med situationen for en afskediget arbejdstager. I øvrigt fremhævede Domstolen, at aftalefriheden ikke kan begrunde et afslag på at indgå en aftale med en person, når afslaget skyldes dennes seksuelle orientering.

    Dom TP (Audiovisuel redaktør til offentlig TV-station) af 12. januar 2023 (C-356/21)

  • En tysk pilot arbejdede på deltid for et luftfartsselskab, og hans ansættelseskontrakt fastsatte en grundløn, der afhang af flyvetjenestetiden. Han kunne desuden modtage et supplerende vederlag, hvis han udførte et vist antal flyvetjenestetimer inden for en måned og overskred visse tærskler, der var fastsat i kontrakten. Disse tærskler var imidlertid de samme for deltids- og fuldtidspiloter. En tysk ret forelagde Domstolen spørgsmålet om, hvorvidt nationale regler, der kræver, at en deltidsansat skal udføre det samme antal arbejdstimer som en fuldtidsansat for at opnå et supplerende vederlag, udgør en forskelsbehandling, der er forbudt i henhold til EU-retten. Domstolen svarede bekræftende, idet den fremhævede, at muligheden for at opnå udbetaling af en højere løn som følge af tilbagelæggelsen af et vist antal arbejdstimer, ikke må stille deltidsansatte ringere.

    Dom Lufthansa CityLine af 19. oktober 2023 (C-660/20)

  • En lokomotivfører, der var ansat af MÁV-START, som er det nationale ungarske jernbaneselskab, anfægtede sin arbejdsgivers beslutning om ikke at tildele ham en daglig hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer. I henhold til direktivet om tilrettelæggelse af arbejdstiden skal denne hvileperiode tildeles arbejdstageren inden for hver periode på 24 timer, når denne periode ligger forud for eller følger efter en ugentlig hvileperiode eller en ferieperiode. Domstolen bemærkede, at daglige og ugentlige hvileperioder udgør to selvstændige rettigheder, der forfølger forskellige formål. Den daglige hviletid er ikke en del af den ugentlige hvileperiode, men den daglige hviletid skal lægges til den ugentlige hvileperiode, også selv om den følger lige herefter. Følgelig skal det sikres, at arbejdstagerne faktisk kan udnytte hver af disse rettigheder.

    Dom MÁV-START af 2. marts 2023 (C-477/21)

UNIONSBORGERSKAB

Enhver, der er statsborger i en EU-medlemsstat, er automatisk unionsborger. Unionsborgerskab er et supplement til det nationale statsborgerskab og træder ikke i stedet for dette. Borgerne i Den Europæiske Union har særlige rettigheder, der er sikret ved EU-traktaterne.

  • En kvinde, som var barn af en dansk mor og en amerikansk far, og som siden sin fødsel i USA havde dansk og amerikansk statsborgerskab, indgav i en alder af 22 år en ansøgning om bevarelse af sin danske indfødsret, hvilket blev afslået i henhold til den relevante danske lovgivning. På baggrund af en forelæggelse fra en dansk ret vedrørende spørgsmålet om denne lovgivnings forenelighed med EU-retten fastslog Domstolen, at Danmark i princippet kan foreskrive, at dets statsborgere, der er født i udlandet og aldrig har boet i Danmark, mister det danske statsborgerskab, når de fylder 22 år. Denne foranstaltning skal imidlertid overholde proportionalitetsprincippet, når den også medfører fortabelse af unionsborgerskabet. Dette er tilfældet, hvis den pågældende ikke er statsborger i en anden medlemsstat. EU-retten var således til hinder for, at den pågældende fuldt ud kunne miste det danske statsborgerskab og dermed unionsborgerskabet uden at være blevet underrettet herom og uden at have haft mulighed for at anmode om en individuel prøvelse af følgerne af denne fortabelse.

    Dom Udlændinge- og Integrationsministeriet af 5. september 2023 (C-689/21)

MIGRATION

Den Europæiske Union har vedtaget et regelsæt, der har til formål at fastlægge en effektiv, humanitær og sikker europæisk migrationspolitik. Det fælles europæiske asylsystem fastsætter minimumsstandarder for behandlingen af alle asylansøgere og ansøgninger i hele EU.

  • To syriske statsborgere, X og Y, giftede sig i 2016 i Syrien og fik to børn. I 2019 forlod Y Syrien og rejste til Belgien, mens X og parrets to børn forblev i Syrien. I 2022 tildelte de belgiske myndigheder Y flygtningestatus i Belgien. Advokaten for X og børnene ansøgte pr. e-mail om familiesammenføring, med henblik på at disse kunne slutte sig til Y i Belgien, og anførte, at de ekstraordinære omstændigheder i det nordvestlige Syrien forhindrede dem i at rejse til en belgisk diplomatisk repræsentation for at indgive ansøgningen. Udlændingekontoret svarede, at den belgiske lovgivning var til hinder for, at ansøgninger kunne indgives pr. e-mail, og opfordrede X og hendes børn til at kontakte den belgiske ambassade. På baggrund af et spørgsmål fra en belgisk ret fastslog Domstolen, at den belgiske lovgivning, som krævede, at det for at indgive en ansøgning om familiesammenføring var nødvendigt at give personligt fremmøde ved en diplomatisk repræsentation, var i strid med EU-retten. Lovgivningen kan dog foreskrive muligheden for at kræve personligt fremmøde på et senere tidspunkt.

    Dom Afrin af 18. april 2023 (C-1/23 PPU)

  • Ungarn havde indført en lov, der forpligtede personer fra tredjelande eller statsløse, som opholdt sig på Ungarns område eller indfandt sig ved denne medlemsstats grænser, til forinden at begive sig til en af Ungarns ambassader i udlandet, Serbien eller Ukraine, med henblik på dér at indgive en erklæring og opnå indrejsetilladelse, inden de kunne ansøge om international beskyttelse. Domstolen fastslog, at Ungarn havde skabt urimelige hindringer for asylansøgere, der var i strid med EU’s grundlæggende principper, ved at gøre asylansøgningen uforholdsmæssigt kompliceret. Denne foranstaltning kunne ikke begrundes i bekæmpelsen af smitsomme sygdomme i forbindelse med covid-19-pandemien, da den ikke stod i rimeligt forhold til det forfulgte mål.

    Dom Kommissionen mod Ungarn af 22. juni 2023 (C-823/21)

RETSSTATSPRINCIPPET

Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, ligesom traktaten om Den Europæiske Union, henviser udtrykkeligt til retsstatsprincippet som værende en af de værdier, der er fælles for medlemsstaterne. Domstolenes uafhængighed og upartiskhed er et væsentligt element i retsstatsprincippet.


Sikring af retsstatsprincippet i EU

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • Kommissionen anfægtede i december 2019 reformen af det polske retsvæsen ved Domstolen. Domstolen gav Kommissionen medhold, idet den henviste til, at medlemsstaterne har pligt til i lyset af retsstatsprincippet at undgå enhver forringelse af deres lovgivning om retsvæsenets organisation. Domstolen fastslog, at det er uforeneligt med EU-retten, at de nationale dommere, der skal anvende EU-retten, risikerer, at spørgsmål vedrørende deres status og udøvelsen af deres hverv afgøres af en ret, der ikke opfylder kravet om uafhængighed og upartiskhed. Endvidere kan nationale dommere ikke forhindres i at prøve, om en retsinstans eller en dommer opfylder visse krav, der er knyttet til en effektiv retsbeskyttelse, og som følger af EU-retten, i givet fald ved at forelægge Domstolen en anmodning om præjudiciel afgørelse. Endelig er nationale bestemmelser, der pålægger dommerne at afsløre deres eventuelle tilhørsforhold til en forening, en almennyttig fond eller et politisk parti, og som foreskriver, at disse oplysninger skal gøres tilgængelige online, i strid med beskyttelsen af personoplysninger og privatlivets fred.

    Dom Kommissionen mod Polen af 5. juni 2023 (C-204/21)

INTELLEKTUEL EJENDOMSRET

Den lovgivning, som EU har vedtaget for at sikre beskyttelsen af intellektuel ejendomsret (ophavsret) og industriel ejendomsret (varemærkeret og designbeskyttelse), forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne ved at skabe et miljø, der fremmer kreativitet og innovation.


Intellektuel ejendomsret ved Den Europæiske Unions Ret

Vi har her indlejret indhold fra YouTube. Da YouTube kan indsamle personoplysninger og spore din visningsadfærd, indlæser vi først videoen, når du har givet dit samtykke til YouTubes brug af cookies og lignende teknologier, således som disse er beskrevet i YouTubes privatlivspolitik.

  • Ansøgningen om international registrering af ordtegnet »EMMENTALER« blev afslået af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO). Emmentaler Switzerland anfægtede denne afgørelse, som på ny blev bekræftet af EUIPO på grund af varemærkets beskrivende karakter. Retten frifandt ved dommen EUIPO i det af Emmentaler Switzerland anlagte søgsmål, idet Retten fandt, at den tyske kundekreds umiddelbart ville opfatte tegnet EMMENTALER som en betegnelse for en type ost, hvilket gør det til et beskrivende varemærke. For at et tegn kan udelukkes fra registrering, er det nemlig tilstrækkeligt, at det har en beskrivende karakter i en del af EU. Ordet »EMMENTALER« kan derfor ikke beskyttes som EU-varemærke for oste.

    Dom Emmentaler Switzerland mod EUIPO (EMMENTALER) af 24. maj 2023 (T-2/21)

  • Registreringen af logoet Batman som EU-varemærke blev anfægtet ved Retten af en italiensk producent af karnevalskostumer. Retten fastslog, at de beviser, som denne producent havde fremlagt, ikke var tilstrækkelige til at godtgøre, at dette varemærke, der gengav en flagermus inden for en oval ramme, manglede fornødent særpræg. Det er dette særpræg, der gør det muligt for offentligheden at forbinde de varer, som er omfattet af varemærket, med det forlag, der udgiver Batman, DC Comics, og at adskille dem fra andre virksomheders varer.

    Dom Aprile e Commerciale Italiana mod EUIPO - DC Comics af 7. juni 2023 (T-735/21)

  • I forbindelse med en tvist mellem rumænske organisationer for forvaltning af ophavsrettigheder og et luftfartsselskab fastslog Domstolen, at udsendelse af et musikværk som baggrundsmusik i et passagertransportmiddel udgør en overføring til almenheden i EU-rettens forstand. Derimod udgør den blotte installation af højttaleranlæg i et transportmiddel og i givet fald software, der gør det muligt at udsende baggrundsmusik, ikke en sådan overføring. Følgelig er EU-retten til hinder for en national lovgivning, der fastsætter en formodning for overføring af musikværker til almenheden alene som følge af tilstedeværelsen af højttaleranlæg i transportmidler.

    Dom Blue Air Aviation og UPFR af 20. april 2023 (forenede sager C-775/21 og C-826/21)

  • Efter en tvist ved Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) vedrørende registreringen af det tredimensionale tegn, der gengiver en »Vespa«-scooter, anlagde Piaggio sag ved Retten. Piaggio havde over for EUIPO fremlagt flere relevante beviselementer, såsom markedsundersøgelser og oplysninger om salgsmængde, samt anført den omstændighed, at »Vespa’en« var udstillet på Museum of Modern Art i New York, at »Vespa’en« er blevet anvendt i verdenskendte film som »Prinsessen holder fridag«, og at der findes »Vespa«-foreninger i en række medlemsstater. Ifølge Piaggio vidnede disse elementer om »Vespa’ens« ikoniske karakter og dermed om, at der i hele EU er et generelt kendskab hertil. Retten gav Piaggio medhold, idet den bekræftede, at disse beviselementer godtgjorde, at varemærket havde opnået fornødent særpræg ved brug i hele EU.

    Dom Piaggio & C. mod EUIPO - Zhejiang Zhongneng Industry Group af 29. november 2023 (T-19/22)

RESTRIKTIVE FORANSTALTNINGER OG UDENRIGSPOLITIK

Restriktive foranstaltninger eller »sanktioner« er et vigtigt redskab i Den Europæiske Unions fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik med henblik på at beskytte EU’s værdier, grundlæggende interesser og sikkerhed. Sanktioner har til formål at udvirke ændringer i de pågældende enheders eller personers politik eller adfærd.

  • Belaeronavigatsia, der er et belarusisk statsejet selskab med ansvar for regulering af luftrummet, blev opført på Rådet for Den Europæiske Unions sanktionslister på grund af sit ansvar for omdirigeringen den 23. maj 2021 af fly FR4978 til lufthavnen i Minsk, som førte til anholdelsen af to modstandere af regimet, som befandt sig om bord (Raman Pratasevitch og Sofia Sapega). Retten fortolkede for første gang begrebet »person, der er ansvarlig for undertrykkelsen« og frifandt Rådet i det af Belaeronavigatsia anlagte søgsmål, idet den fandt, at den statslige virksomhed ikke kunne være uvidende om, at denne omdirigering bidrog til undertrykkelsen af civilsamfundet og af den demokratiske opposition i Belarus.

    Dom Belaeronavigatsia mod Rådet af 17. februar 2023 (T-536/21)

  • Som reaktion på Ruslands ulovlige annektering af Krim og byen Sevastopol i marts 2014 vedtog Rådet for Den Europæiske Union den 17. marts 2014 en række restriktive foranstaltninger. Efter udbruddet af Ruslands omfattende krig mod Ukraine i februar 2022 tilføjede Rådet medlemmer af regeringen, banker, forretningsmænd og medlemmer af forbundsforsamlingen (statsdumaen) til de lister over personer og enheder, der er omfattet af restriktive foranstaltninger. Navnlig tilføjede Rådet navnet på Violetta Prigozhina, der er mor til Yevgeniy Prigozhin, som var ansvarlig for indsættelsen af Wagnergruppens lejesoldater, der kæmpede for Rusland i Ukraine. Retten tog påstanden om annullation af Rådets retsakter rettet mod Violetta Prigozhina til følge, idet den fandt, at hendes opførelse på listerne udelukkende var baseret på slægtskabsforholdet til sønnen, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at begrunde sådanne foranstaltninger.

    Dom Prigozhina mod Rådet af 8. marts 2023 (T-212/22)

  • I lyset af forværringen af menneskerettighederne, retsstaten og demokratiet i Venezuela vedtog Rådet for Den Europæiske Union i 2017 restriktive foranstaltninger som følge af situationen i dette land. I 2019 forkastede Retten Venezuelas søgsmål til prøvelse af disse foranstaltninger, eftersom denne stats retsstilling ikke var umiddelbart berørt af disse omtvistede foranstaltninger. I appelsagen ophævede Domstolen Rettens dom i 2021 og hjemviste sagen til Retten til fornyet behandling. Retten afsagde dom i 2023, hvorved den forkastede samtlige de anbringender, som Venezuela havde fremsat med henblik på at opnå annullation af de nævnte restriktive foranstaltninger.

    Dom Venezuela mod Rådet af 13. september 2023 (T-65/18 RENV)

  • Roman Arkadyevich Abramovich er en forretningsmand med russisk, israelsk og portugisisk statsborgerskab. Han er hovedaktionær i moderselskabet Evraz, der er en af de største russiske koncerner inden for stål- og mineindustrien og dermed en af Ruslands største skatteydere. Efter Ruslands angreb på Ukraine har Rådet indefrosset midler og forbudt indrejse i Den Europæiske Union eller transit for fremtrædende erhvervsfolk, der er aktive i økonomiske sektorer, som udgør en betydelig indtægtskilde for den russiske regering. Roman Arkadyevich Abramovich anfægtede ved Retten, at hans navn var blevet opført på og fortsat stod opført på listerne over restriktive foranstaltninger, der havde til formål at øge presset på Rusland. Retten frifandt Rådet i det af Roman Arkadyevich Abramovich anlagte søgsmål og bekræftede således de restriktive foranstaltninger, der var vedtaget over for ham.

    Dom Abramovich mod Rådet af 20. december 2023 (T-313/22)

HANDELSPOLITIK

Handelspolitikken henhører under EU’s enekompetence. Unionen vedtager handelspolitisk lovgivning og indgår internationale handelsaftaler. Unionen handler i fællesskab og taler med én stemme på den globale scene og har derved opnået en stærk stilling inden for den internationale handel.

  • I 2020 forhøjede USA toldsatserne for import af visse europæiske aluminiums- og stålprodukter. Som reaktion herpå vedtog Kommissionen en forordning, der indførte tillægstold på import til Unionen af visse produkter fra USA. Zippo Manufacturing Co., der er en amerikansk producent af lightere, og som blev ramt af denne forhøjelse, anfægtede denne foranstaltning ved Retten, som annullerede forordningen. Ifølge Retten havde Kommissionen tilsidesat Zippos ret til at blive hørt og dermed princippet om god forvaltningsskik. Kommissionen burde have hørt Zippo, før den iværksatte en sådan forhøjelse, idet den inden vedtagelsen var vidende om, at toldforhøjelsen hovedsageligt ville berøre Zippos lightere.

    Dom Zippo Manufacturing m.fl. mod Kommissionen af 18. oktober 2023 (T-402/20)

TAX RULINGS

Den direkte beskatning henhører i princippet under medlemsstaternes kompetence. Medlemsstaterne skal dog overholde de grundlæggende regler i EU-retten, såsom forbuddet mod statsstøtte. EU sikrer således lovligheden af forhåndstilsagn (tax rulings) fra medlemsstater, der indrømmer virksomheder en særlig skattemæssig behandling.

  • På grundlag af et forhåndstilsagn (tax ruling), der blev givet i 2003, accepterede de luxembourgske myndigheder et forslag fra Amazon-koncernen vedrørende selskabsbeskatningen af et datterselskab, der var etableret i Luxembourg. Kommissionen var af den opfattelse, at denne tax ruling udgjorde statsstøtte, der var uforenelig med det indre marked. Som følge af de af Luxembourg og Amazon anlagte søgsmål annullerede Retten Kommissionens afgørelse, idet Retten var af den opfattelse, at Kommissionen ikke havde godtgjort, at Amazons datterselskab havde opnået en uberettiget nedsættelse af sin skattepligt. Domstolen forkastede den af Kommissionen iværksatte appel til prøvelse af Rettens afgørelse, idet den fandt, at Kommissionen fejlagtigt havde fastlagt det »referencesystem«, der blev anvendt til at vurdere, om der forelå en sådan støtte.

    Dom Kommissionen mod Amazon.com m.fl. af 14. december 2023 (C-457/21 P)

  • I 2018 konstaterede Kommissionen, at de luxembourgske skattemyndigheder havde givet forhåndstilsagn (tax ruling) til Engie-koncernen, der ifølge denne koncerns opfattelse gav den mulighed for at undgå beskatning af det overskud, der var realiseret af koncernens datterselskaber i Luxembourg. Kommissionen var af den opfattelse, at disse tax rulings udgjorde statsstøtte, der var uforenelig med det indre marked. Efter at Retten havde frifundet Kommissionen, iværksatte Engie og Luxembourg appel ved Domstolen, som fastslog, at Kommissionen havde begået fejl i forbindelse med fastlæggelsen af det »referencesystem«, der havde til formål at vurdere disse skatteforanstaltningers selektivitet, og dermed ved at anse dem for forbudt statsstøtte.

    Dom Luxembourg mod Kommissionen og Engie Global LNG Holding m.fl. mod Kommissionen (forenede sager C-451/21 P og C-454/21 P)

KONKURRENCE

Den Europæiske Union sikrer overholdelsen af de regler, der beskytter den frie konkurrence. Praksis, der har til formål eller til følge at forhindre, begrænse eller forvride konkurrencen på det indre marked, er forbudt og kan straffes med bøder.

  • Kommissionen undersøgte geoblokeringen af visse videospil til PC på Steam-platformen. Den konstaterede, at operatøren af denne platform, Valve og fem spiludgivere (Bandai, Capcom, Focus Home, Koch Media og ZeniMax), havde overtrådt EU-konkurrenceretten. Kommissionen gjorde gældende, at Valve og de fem spiludgivere havde deltaget i en række konkurrencebegrænsende aftaler eller samordnet praksis. Formålet hermed var at begrænse grænseoverskridende salg ved at indføre territoriale kontrolfunktioner, navnlig i de baltiske lande og i visse central- og østeuropæiske lande. Valve anlagde sag til prøvelse af Kommissionens afgørelse ved Retten. Retten frifandt Kommissionen, idet den fandt, at Kommissionen korrekt havde godtgjort, at der forelå en aftale mellem Valve og hver enkelt af de fem spiludgivere, som havde til formål at begrænse parallelimport ved at foretage geoblokering af de nøgler, som anvendes til aktivering af de pågældende videospil på Steam-platformen. Denne geoblokering havde til formål at forhindre, at videospil, der sælges i visse lande til lave priser, købes af distributører eller brugere i andre lande, hvor priserne er betydeligt højere.

    Dom Valve Corporation mod Kommissionen af 27. september 2023 (T-172/21)

AKTINDSIGT

Gennemsigtighed i det offentlige liv er et af hovedprincipperne i EU. Enhver unionsborger eller juridisk person i EU kan i princippet få aktindsigt i institutionernes dokumenter. I visse tilfælde kan denne aktindsigt dog nægtes, når der foreligger en lovlig grund.

  • Emilio De Capitani havde indgivet en begæring om aktindsigt i visse dokumenter, der var blevet udvekslet i Rådet for Den Europæiske Unions arbejdsgruppe »Selskabsret« vedrørende en lovgivningsprocedure om ændring af direktiv 2013/34 om årsregnskaber. Rådet afslog at give aktindsigt med den begrundelse, at udbredelse af dokumenterne ville være til alvorlig skade for Rådets beslutningsproces, idet det fandt, at arten af oplysningerne var for følsom og for teknisk til, at de kunne udleveres. Emilio De Capitani indbragte denne afgørelse for Retten. Retten undersøgte i forbindelse med Den Europæiske Unions lovgivningsprocedurer om undtagelsen til udbredelsen af dokumenter af hensyn til at beskytte beslutningsprocessen var forenelig med princippet om offentlighed og princippet om gennemsigtighed. Retten fremhævede, at lovgiver i et system, der bygger på princippet om demokratisk legitimitet, skal hæfte for sine handlinger over for offentligheden. Borgernes udøvelse af deres demokratiske rettigheder forudsætter, at de i detaljer kan følge beslutningsprocessen i de institutioner, som deltager i lovgivningsprocedurer. Retten annullerede derfor Rådets afgørelse om ikke at give aktindsigt i arbejdsdokumenterne vedrørende direktivet.

    Dom De Capitani mod Rådet af 25. januar 2023 (T-163/21)

Direktoratet for Forskning og Dokumentation udbyder som led i sin »Samling af resuméer« et »Udvalg af domme« og en »Månedsbulletin om retspraksis« fra Domstolen og Retten.

go to top