Lainkäyttötoiminta

A | Unionin tuomioistuin vuonna 2023
B | Unionin yleinen tuomioistuin vuonna 2023
C | Oikeuskäytäntö vuonna 2023

 
Start Scroll

A | Unionin tuomioistuin vuonna 2023

Unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi voidaan pääasiallisesti saattaa

  • ennakkoratkaisupyyntöjä

Jos kansallinen tuomioistuin pitää unionin antaman toimen tulkintaa tai pätevyyttä epäselvänä, se lykkää siinä vireillä olevan asian käsittelyä ja saattaa asian unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Unionin tuomioistuimen ratkaisussa esitetyn selvennyksen perusteella kansallinen tuomioistuin voi ratkaista sen käsiteltäväksi saatetun asian. Asioissa, joissa vastaus on saatava pikaisesti (esim. turvapaikka-, rajavalvonta- tai lapsikaappaustapauksissa), noudatetaan kiireellistä ennakkoratkaisumenettelyä (PPU)

  • kanteita, joissa vaaditaan
    • kumoamaan unionin toimi (kumoamiskanne) tai
    • toteamaan, että jäsenvaltio ei ole noudattanut unionin oikeutta (jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskeva kanne). Jos jäsenvaltio ei noudata tuomiota, jossa sen on todettu jättäneen jäsenyysvelvoitteensa noudattamatta, unionin tuomioistuin voi määrätä sille rahamääräisen seuraamuksen ns. kaksinkertaista jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevan kanteen seurauksena
  • valituksia, jotka tehdään unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuista ja joiden päätteeksi unionin tuomioistuin voi kumota unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun
  • lausuntopyyntöjä, jotka esitetään (jäsenvaltion tai unionin toimielimen toimesta) siitä, onko unionin ja kolmannen valtion tai kansainvälisen järjestön välillä suunniteltu sopimus perussopimusten mukainen.

Unionin tuomioistuimen toiminta ja kehitys

Vuoden 2023 viimeisiä kuukausia leimasivat neuvottelut unionin tuomioistuimen vuoden 2022 marraskuussa Euroopan parlamentille ja neuvostolle esittämästä lainsäädäntöpyynnöstä, jonka tarkoituksena on yhtäältä siirtää unionin yleiselle tuomioistuimelle kuudessa erityisasiassa (arvonlisävero, valmisteverot, tullikoodeksi, tavaroiden tariffiluokitus yhdistetyssä nimikkeistössä, matkustajille annettava korvaus ja apu sekä kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmä) unionin tuomioistuimen toimivalta antaa ennakkoratkaisuja ja toisaalta laajentaa vuoden 2019 toukokuussa voimaan tulleen unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuja koskevan valituslupajärjestelmän soveltamisalaa. Tällä lainsäädäntöpyynnöllä halutaan varmistaa, että unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen, jossa on vuoden 2022 heinäkuusta lähtien ollut kaksi tuomaria jäsenvaltiota kohti (yhteensä 54 tuomaria), työmäärä on paremmassa tasapainossa ja jotta yksityiset voivat siis saada kohtuullisessa ajassa laadukasta oikeussuojaa.

Unionin tuomioistuin voi näin keskittyä enemmän ydintehtäviinsä unionin perustuslakituomioistuimena ja ylimpänä tuomioistuimena. Viime vuosien tapaan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi saatettuihin riita-asioihin – olipa kyse sitten ennakkoratkaisuista tai kanteista (erityisesti jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevista kanteista) – liittyy näet usein arkaluonteisia kysymyksiä, jotka työllistävät säännöllisesti suurta jaostoa. Tällaisia kysymyksiä ovat esimerkiksi oikeusvaltion arvojen säilyttäminen kansallisten tuomioistuinuudistusten yhteydessä, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka, henkilötietojen suoja ja kilpailusääntöjen soveltaminen digitaaliaikakaudella, syrjinnän torjuminen taikka ympäristöstä, energiasta ja ilmastosta johtuvat haasteet.

Ennakkoratkaisuasioita koskevan toimivallan osittainen siirtäminen unionin yleiselle tuomioistuimelle perustuu kahteen perusperiaatteeseen, jotka ovat oikeusvarmuuteen, nopeuteen ja avoimuuteen liittyvien näkökohtien sanelemia. Niistä ensimmäinen on ”yhden luukun” periaate, jonka mukaan kaikki ennakkoratkaisupyynnöt on osoitettava aina unionin tuomioistuimelle, joka ratkaisee, onko ennakkoratkaisuasiassa kyse yksinomaan yhdestä tai useammasta edellä mainitusta erityisasiasta. Toisen periaatteen mukaan kaikki ennakkoratkaisuasiat, jotka liittyvät yksinomaan yhteen tai useampaan näistä erityisasioista, siirretään kokonaisuudessaan. Jos asia ei sitä vastoin kuulu yksinomaan näihin asioihin etenkin siltä osin kuin siinä tulee esiin itsenäisiä kysymyksiä primaarioikeuden tai Euroopan unionin perusoikeuskirjan tulkinnasta, unionin tuomioistuin käsittelee sen.

Ennakkoratkaisuasian siirtäminen unionin yleiselle tuomioistuimelle ei kuitenkaan rajoita unionin yleisen tuomioistuimen mahdollisuutta palauttaa asia unionin tuomioistuimelle, jos se katsoo, että asia edellyttää periaatepäätöstä, eikä unionin tuomioistuimen mahdollisuutta käsitellä poikkeuksellisesti uudelleen unionin yleisen tuomioistuimen antama ratkaisu, jos asia voi vakavasti vahingoittaa unionin oikeuden yhtenäisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Lainsäädäntöpyyntöä tutkittiin ja siitä neuvoteltiin useiden kuukausien ajan. Siitä päästiin lopulta poliittiseen yhteisymmärrykseen vuoden 2023 joulukuussa. Osana tätä yhteisymmärrystä muun muassa sovittiin, että ennakkoratkaisumenettelyyn osallistuneen asianosaisen jättämät kirjelmät tai kirjalliset huomautukset julkaistaan unionin tuomioistuimen verkkosivustolla kohtuullisessa ajassa asian päätökseen saattamisen jälkeen, ellei asianosainen vastusta julkaisemista.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa ei ole vielä vahvistettu tarkkaa aikataulua Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännön muutosten muodolliselle hyväksymiselle eikä ajankohtaa, jolloin nämä muutokset tulevat voimaan. Työtä on vielä jäljellä erityisesti siltä osin kuin on kyse tämän uudistuksen soveltamisen edellyttämästä unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestysten muuttamisesta. Tämä periaatteellinen hyväksyntä tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden hahmotella unionin tuomioistuinten toimintaa uudelleen tulevien vuosien osalta.

Unionin tuomioistuimen kokoonpano muuttui vuonna 2023 julkisasiamies Giovanni Pitruzzellan lähdön myötä. Pitruzzella nimitettiin näet Italian perustuslakituomioistuimen tuomariksi.

Kuluneen vuoden tilastot osoittavat jälleen kerran, että unionin tuomioistuimen toiminta on ollut viime vuosina vilkasta. Vuonna 2023 unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi saatettiin 821 asiaa, mikä on hieman enemmän kuin vuonna 2022, ja se saattoi päätökseen 783 asiaa, mikä on melko lailla saman verran kuin kolmena edellisenä vuonna. Asioiden käsittely kesti kaikkien erilaisten asioiden osalta keskimäärin yhteensä 16,1 kuukautta, ja 31. joulukuuta 2023 vireillä oli 1 149 asiaa.

Koen Lenaerts

Euroopan unionin tuomioistuimen presidentti

 
821
vireille pantua asiaa
518
ennakkoratkaisumenettelyä, joista
2
kiireellistä
Eniten pyyntöjä esittäneet jäsenvaltiot
Saksa
94
Bulgaria
51
Puola
48
Italia
43
Romania
40
60
kannetta, joista
49
jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevaa kannetta ja
3
kaksinkertaista jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevaa kannetta
231
valitusta unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuista
8
oikeusapupyyntöä
Asianosainen, joka ei kykene suorittamaan oikeudenkäynnistä aiheutuvia kuluja, voi hakea oikeusapua.
 
783
ratkaistua asiaa
532
ennakkoratkaisumenettelyä, joista
4
kiireellistä
36
kannetta, joista
18
todettua jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä
13
:a jäsenvaltiota vastaan
3
kaksinkertaista jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevaa tuomiota
201
valitusta unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuista, joista
37
johti unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun kumoamiseen
Keskimääräinen käsittelyaika:
16,1 kuukautta
Kiireellisten
ennakkoratkaisumenettelyjen
keskimääräinen kesto:
4,3 kuukautta
 
1 149
vireillä olevaa asiaa (31.12.2023)
Tärkeimmät käsitellyt aiheet
Valtiontuki ja kilpailu
143
Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue
118
Lainsäädännön lähentäminen
88
Verotus
83
Kuluttajansuoja
76
Liikenne
63
Ympäristö
51
Unionin oikeuden periaatteet
50
Sosiaalipolitiikka
47
Immateriaalioikeus
47

Unionin tuomioistuimen jäsenet

Unionin tuomioistuimessa on 27 tuomaria ja 11 julkisasiamiestä.

Tuomarit ja julkisasiamiehet nimitetään jäsenvaltioiden hallitusten yhteisellä sopimuksella sen jälkeen, kun on kuultu komiteaa, joka antaa lausunnon ehdolla olevien henkilöiden soveltuvuudesta kyseessä oleviin tehtäviin. Heidän toimikautensa on kuusi vuotta, ja heidät voidaan nimittää uudelleen.

Heidät valitaan henkilöistä, joiden riippumattomuus on kiistaton ja jotka täyttävät kotimaassaan korkeimpien tuomarinvirkojen kelpoisuusvaatimukset tai ovat tunnetusti päteviä lainoppineita.

Tuomarit toimivat tehtävässään täysin puolueettomina ja riippumattomina.

Unionin tuomioistuimen tuomarit valitsevat keskuudestaan presidentin ja varapresidentin. Tuomarit ja julkisasiamiehet nimittävät kirjaajan kuuden vuoden toimikaudeksi.

Julkisasiamiesten tehtävänä on täysin puolueettomina ja riippumattomina esittää ratkaisuehdotukseksi kutsuttu oikeudellinen lausunto asioissa, jotka on saatettu heidän käsiteltäväkseen. Tämä lausunto ei ole sitova, mutta sillä voidaan avata uutta perspektiiviä oikeusriidan kohteeseen.

Vuonna 2023 unionin tuomioistuimeen ei nimitetty yhtään uutta jäsentä.

K. Lenaerts

Presidentti

L. Bay Larsen

Varapresidentti

A. Arabadjiev

Ensimmäisen jaoston puheenjohtaja

A. Prechal

Toisen jaoston puheenjohtaja

K. Jürimäe

Kolmannen jaoston puheenjohtaja

C. Lycourgos

Neljännen jaoston puheenjohtaja

E. Regan

Viidennen jaoston puheenjohtaja

M. Szpunar

Ensimmäinen julkisasiamies

T. von Danwitz

Kuudennen jaoston puheenjohtaja

F. Biltgen

Seitsemännen jaoston puheenjohtaja

N. J. Cardoso da Silva Piçarra

Kahdeksannen jaoston puheenjohtaja

Z. Csehi

Kymmenennen jaoston puheenjohtaja

O. Spineanu-Matei

Yhdeksännen jaoston puheenjohtaja

J. Kokott

Julkisasiamies

M. Ilešič

Tuomari

J.-C. Bonichot

Tuomari

M. Safjan

Tuomari

S. Rodin

Tuomari

M. Campos Sánchez-Bordona

Julkisasiamies

P. G. Xuereb

Tuomari

L. S. Rossi

Tuomari

I. Jarukaitis

Tuomari

P. Pikamäe

Julkisasiamies

A. Kumin

Tuomari

N. Jääskinen

Tuomari

N. Wahl

Tuomari

J. Richard de la Tour

Julkisasiamies

A. Rantos

Julkisasiamies

I. Ziemele

Tuomari

J. Passer

Tuomari

D. Gratsias

Tuomari

M. L. Arastey Sahún

Tuomari

A. M. Collins

Julkisasiamies

M. Gavalec

Tuomari

N. Emiliou

Julkisasiamies

T. Ćapeta

Julkisasiamies

L. Medina

Julkisasiamies

A. Calot Escobar

Kirjaaja

Protokollajärjestys 15.11.2023 alkaen

B | Unionin yleinen tuomioistuin vuonna 2023

Unionin yleisen tuomioistuimen käsiteltäväksi voidaan saattaa ensimmäisenä oikeusasteena kanteita, joita luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt (yksityiset, yhtiöt, yhdistykset jne.), joita kyseessä oleva toimi koskee erikseen ja suoraan, ja jäsenvaltiot ovat nostaneet Euroopan unionin toimielinten, elinten tai laitosten toimista, sekä kanteita, joissa vaaditaan toimielinten tai niiden henkilöstön aiheuttaman vahingon korvaamista.

Suuri osa siinä vireillä olevista asioista koskee taloudellisia kysymyksiä, kuten immateriaalioikeuksia (Euroopan unionin tavaramerkit ja mallit), kilpailua, valtiontukea sekä pankki- ja rahoitusalan valvontaa.

Unionin yleisellä tuomioistuimella on myös toimivalta ratkaista julkishallinnon osalta Euroopan unionin ja sen henkilöstön väliset riidat.

Unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuista voidaan valittaa vain oikeuskysymysten osalta unionin tuomioistuimeen. Asioissa, jotka on jo tutkittu kahteen kertaan (riippumattomassa valituslautakunnassa ja sittemmin unionin yleisessä tuomioistuimessa), unionin tuomioistuin myöntää valitusluvan ainoastaan, jos valituksen kohteena on unionin oikeuden yhtenäisyyden, johdonmukaisuuden tai kehityksen kannalta tärkeä kysymys.

Unionin yleisen tuomioistuimen toiminta ja kehitys

Marc van der Woude

Unionin yleisen tuomioistuimen presidentti

Vuonna 2023 unionin yleisen tuomioistuimen uudistuksen, jossa sen tuomareiden määrä kaksinkertaistettiin (asetus N:o 2015/2422), vaikutukset näkyivät täydessä laajuudessaan. Tämä ilmenee myös tuomioistuimen tilastoista. Unionin yleinen tuomioistuin saattoi päätökseen 904 asiaa, kun taas siinä pantiin vireille 868 asiaa (ottamatta huomioon 404:ää vuoden lopussa vireille pantua samanlaista asiaa). Vireillä olevien asioiden määrä siis pieneni. Keskimääräinen käsittelyaika oli edelleen tyydyttävä eli asioiden käsittely kesti keskimäärin 18,2 kuukautta, mikä on osoitus tehokkaasta asiainhallinnasta.

Samalla unionin yleinen tuomioistuin vakiinnutti käytäntönsä siirtää yhä useampia asioita laajennetuille kokoonpanoille. Vuonna 2023 siis 13,6 prosenttia päätökseen saatetuista asioista saatettiin päätökseen laajennetuissa kokoonpanoissa ja tällaisille kokoonpanoille siirrettiin peräti 120 asiaa. Unionin yleinen tuomioistuin ei enää epäröi siirtää tiettyjä poikkeuksellisen tärkeitä asioita suurelle jaostolle, johon kuuluu 15 tuomaria. Unionin yleinen tuomioistuin antoi tässä juhlallisessa kokoonpanossa tuomion erityisesti asiassa Venezuela v. neuvosto, joka koski Euroopan unionin neuvoston venezuelalaisiin yrityksiin ja Venezuelan kansalaisiin kohdistamia rajoittavia toimenpiteitä (T-65/18 RENV; ks. luku "Vuoden tärkeimpien tuomioiden tarkastelu"). Suurelle jaostolle siirrettiin myös neljä neljän eurooppalaisen tuomarijärjestön vireille panemaa asiaa, jotka koskivat Puolan elpymis- ja palautumissuunnitelmaa (T-530/22–T-533/22), ja kaksi asiaa, jotka liittyivät Euroopan unionin Ukrainan sodan seurauksena Venäjään kohdistamiin rajoittaviin toimenpiteisiin (T-635/22 ja T-644/22).

Nämä tyydyttävät tulokset perustuvat osittain siihen, ettei unionin yleisen tuomioistuimen kokoonpanossa ole tapahtunut muutoksia. Tuomareista jätti tehtävänsä vuonna 2023 vain kaksi tuomaria eli tuomari Sten Frimodt Nielsen ja tuomari Virgilijus Valančius, joiden tilalle tulivat tuomari Saulius Lukas Kalėda ja tuomari Louise Spangsberg Grønfeldt. Haluan kiittää heitä heidän antamastaan panoksesta unionin hyvän oikeudenhoidon edistämiseen. Vuonna 2023 myös kirjaaja Emmanuel Coulon jätti tehtävänsä 18:n hyvin ja uskollisesti palvellun vuoden jälkeen ja hänen seuraajansa Vittorio Di Bucci aloitti työssään. Coulonin lähdön kunniaksi järjestettiin unionin prosessioikeutta käsittelevä symposiumi, jossa kuultiin korkeatasoisia kunnianosoituksia ja puheenvuoroja.

Koko vuoden 2023 ajan unionin yleisessä tuomioistuimessa uurastettiin edelleen nykyaikaistamisen eteen, jotta etenkin kaikkein laajimpien ja monimutkaisimpien asioiden käsittely olisi yhä tehokkaampaa. Nämä asiat, jotka kuuluvat yleensä talous- ja rahoitusoikeuden alaan, edellyttävät ennakoivaa lähestymistapaa, joka on räätälöity niin resurssien jakamisen kuin työn suunnittelunkin osalta. Tällä lähestymistavalla, jossa huomioidaan myös asianosaisten edustajat, voidaan lyhentää asioiden käsittelyn kestoa ja vastata kohdennetummin asianosaisten odotuksiin.

Unionin yleinen tuomioistuin työskenteli lisäksi koko vuoden 2023 ajan niiden muutosten parissa, joita sen organisaatiota koskeviin järjestelyihin ja tuleviin menettelysääntöihin on tehtävä, jotta se voisi vastata täysimääräisesti yksityisten oikeutettuihin odotuksiin, jotka kohdistuvat ennakkoratkaisuasioita koskevan toimivallan osittaiseen siirtämiseen määrätyissä erityisasioissa ja valituslupajärjestelmän laajentamiseen.

 
1 271 *
vireille pantua asiaa
1 148
kannetta, joista
immateriaalioikeutta koskevia kanteita
309
unionin henkilöstöä koskevia kanteita
75
valtiontukea ja kilpailua koskevia kanteita
23
13
jäsenvaltioiden nostamaa kannetta
65
oikeusapupyyntöä
Asianosainen, joka ei kykene suorittamaan oikeudenkäynnistä aiheutuvia kuluja, voi hakea oikeusapua.
* Vuoden 2023 lopussa unionin yleisessä tuomioistuimessa pantiin vireille poikkeuksellisesti 404 pääosin samanlaista asiaa, jotka koskevat Euroopan parlamentin jäsenten lisäeläkejärjestelmässä kertyneitä tai kertymässä olevia oikeuksia. Nämä asiat on yhdistetty. Jos ne otetaan huomioon yhtenä ainoana asiana, nettomääräisesti vireille tuli 868 asiaa (745 kannetta) ja vireillä oli 1 438 asiaa.

Uutta oikeuskäytännössä

Savvas S. Papasavvas

Unionin yleisen tuomioistuimen varapresidentti

Riita-asiat unionin yleisessä tuomioistuimessa kehittyvät jatkuvasti. Jokainen yksityisten nostamien kanteiden johdosta annettu tuomio merkitsee uutta panosta oikeuskäytäntöön. Vuosi 2023 ei ollut poikkeus, sillä unionin yleinen tuomioistuin käsitteli uusia kysymyksiä perinteisillä aloilla mutta määritteli myös suuntaviivoja jatkuvasti kehittyville oikeudenkäyntiasioille. Myös suurella jaostolla oli tilaisuus kokoontua käsittelemään erästä omaleimaista yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevaa kysymystä.

Yhtenä unionin yleisen tuomioistuimen tehtävänä on ollut sen perustamisesta alkaen kilpailusääntöjen soveltamisen valvonta. Sille on siis kertynyt näissä kysymyksissä erityistä asiantuntemusta. Koska oikeudellinen ympäristö on kuitenkin tällä alalla, kuten muillakin aloilla, jatkuvassa muutoksessa, sen käsiteltäväksi tulee jatkuvasti uudenlaisia kysymyksiä. Tästä oli kyse etenkin 24.5.2023 annetussa tuomiossa Meta Platforms Ireland v. komissio (T-451/20), jossa unionin yleinen tuomioistuin arvioi ensimmäistä kertaa asetuksen 1/2003 nojalla tehdyn hakusanoihin perustuvan tietojensaantipyynnön laillisuutta sekä virtuaalisen datahuoneen käyttämisen laillisuutta menettelytapana arkaluonteisia henkilötietoja sisältävien asiakirjojen käsittelemiseksi. Unionin yleisen tuomioistuimen oli varmistettava, että komissio oli rajoittanut pyyntönsä pelkästään niihin tietoihin, jotka olivat tarpeen sen tutkinnan taustalla olevien rikkomista koskevien olettamien tarkastamiseksi (ks. Focus-artikkeli).

Samoin Euroopan unionin sopimussuhteen ulkopuolista vastuuta koskeva järjestelmä on herättänyt mielenkiintoisia ja uudenlaisia kysymyksiä niin perinteinen ja tarkoin määritelty kuin se onkaan. Unionin yleisessä tuomioistuimessa oli näet nostettu kanne, jossa vaadittiin korvausta aineellisesta ja aineettomasta vahingosta, jota International Management Groupille väitettiin aiheutuneen sen johdosta, että Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) sen oikeudellista asemaa koskeva tutkintakertomus oli vuotanut lehdistölle. Kantaja vetosi siihen, että komissio, jonka kanssa se oli tehnyt useita sopimuksia, ja OLAF olivat menetelleet lainvastaisesti. Unionin yleinen tuomioistuin selvensi 28.6.2023 antamassaan tuomiossa IMG v. komissio (T-752/20) niitä edellytyksiä, joiden on täytyttävä, jotta oikeussääntöä, jonka tarkoituksena on antaa yksityisille oikeuksia, voidaan katsoa rikotun riittävän ilmeisellä tavalla.

Pankki- ja rahoitusalaan liittyvät riita-asiat ovat yksi nopeimmin kasvavista oikeudenkäyntiasioiden aloista. Unionin yleinen tuomioistuin joutuu käsittelemään yhä useampia kanteita, jotka perustuvat vuonna 2014 käyttöön otettuun yhteiseen kriisinratkaisumekanismiin. Tämä mekanismi tarjoaa pankkikriisinhallintakehyksen suurten pankkien kriisinratkaisua varten tietyissä jäsenvaltioissa. Siinä tukeudutaan erityisesti yhteiseen kriisinratkaisuneuvostoon, jonka tehtävänä on lähellä kaatumista olevien tai todennäköisesti kaatuvien pankkien kriisinratkaisun valmistelu ja toteuttaminen. Unionin yleinen tuomioistuin otti etenkin useissa 22.11.2023 annetuissa tuomioissa ennennäkemättömällä tavalla kantaa kumoamisvaatimukseen, joka koski yhteisen kriisinratkaisuneuvoston päätöstä mahdollisen korvauksen myöntämisestä osakkeenomistajille ja velkojille, joihin erään pankin kriisinratkaisu oli vaikuttanut (yhdstetyt asiat T-302/20, T-303/20 ja T-307/20 Del Valle Ruíz ym. v. SRB, asiat T-304/20 Molina Fernández v. SRB, T-330/20 ACMO ym. v. SRB ja T-340/20 Galván Fernández-Guillén v. SRB).

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on otettava esiin 13.9.2023 annettu tuomio Venezuela v. neuvosto (T-65/18 RENV; ks. luku "Vuoden tärkeimpien tuomioiden tarkastelu"), joka on yksi viime vuoden merkittävimmistä oikeuskäytännön uusista tapauksista. Unionin yleinen tuomioistuin otti suuressa jaostossa kantaa kolmanteen valtioon, tässä tapauksessa Venezuelaan, sen demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien jatkuvan heikentymisen takia kohdistettujen rajoittavien toimenpiteiden laillisuuteen. Unionin yleinen tuomioistuin joutui tässä yhteydessä käsittelemään arkaluonteisia kysymyksiä, jotka koskivat tämän kolmannen valtion oikeutta tulla kuulluksi ja sen esiin tuomia väitettyjä kansainvälisen oikeuden loukkaamisia.

 
904
ratkaistua asiaa
786
kannetta, joista
immateriaalioikeutta koskevia kanteita
278
valtiontukea ja kilpailua koskevia kanteita
163
unionin henkilöstöä koskevia kanteita
66
14
jäsenvaltioiden nostamaa kannetta
Keskimääräinen käsittelyaika:
18,2 kuukautta
Sellaisten ratkaisujen osuus, joista on
valitettu unionin tuomioistuimeen:
31 %
 
1 841
vireillä olevaa asiaa (31.12.2023)
Tärkeimmät käsitellyt aiheet
Toimielimiä koskeva oikeus
543
Immateriaalioikeus
330
Talous- ja rahapolitiikka
238
Valtiontuki ja kilpailu
176
Rajoittavat toimenpiteet
116
Unionin henkilöstö
111
Oikeus tutustua asiakirjoihin
35
Kansanterveys
32
Maatalous
30
Kauppapolitiikka
29

Unionin yleisen tuomioistuimen jäsenet

Unionin yleisessä tuomioistuimessa on kaksi tuomaria jäsenvaltiota kohden.

Tuomarit valitaan henkilöistä, joiden riippumattomuus on kiistaton ja jotka ovat päteviä korkeaan tuomarin virkaan. Heidät nimitetään jäsenvaltioiden hallitusten yhteisellä sopimuksella sen jälkeen, kun on kuultu komiteaa, joka antaa lausunnon ehdolla olevien henkilöiden soveltuvuudesta. Heidän toimikautensa on kuusi vuotta, ja heidät voidaan nimittää uudelleen. Tuomarit valitsevat keskuudestaan presidentin ja varapresidentin kolmeksi vuodeksi. He nimittävät kirjaajan kuuden vuoden toimikaudeksi.

Tuomarit toimivat tehtävässään täysin puolueettomina ja riippumattomina.

Vuoden 2023 kesäkuussa Vittorio Di Bucci nimitettiin unionin yleisen tuomioistuimen kirjaajaksi.

Vuoden 2023 syyskuussa kaksi tuomaria eli Saulius Lukas Kalėda (Liettua) ja Louise Spangsberg Grønfeldt (Tanska) aloittivat tehtävänsä unionin yleisessä tuomioistuimessa.

M. van der Woude

Presidentti

S. S. Papasavvas

Varapresidentti

D. Spielmann

Ensimmäisen jaoston puheenjohtaja

A. Marcoulli

Toisen jaoston puheenjohtaja

F. Schalin

Kolmannen jaoston puheenjohtaja

R. da Silva Passos

Neljännen jaoston puheenjohtaja

J. Svenningsen

Viidennen jaoston puheenjohtaja

M. J. Costeira

Kuudennen jaoston puheenjohtaja

K. Kowalik-Bańczyk

Seitsemännen jaoston puheenjohtaja

A. Kornezov

Kahdeksannen jaoston puheenjohtaja

L. Truchot

Yhdeksännen jaoston puheenjohtaja

O. Porchia

Kymmenennen jaoston puheenjohtaja

M. Jaeger

Tuomari

H. Kanninen

Tuomari

J. Schwarcz

Tuomari

M. Kancheva

Tuomari

E. Buttigieg

Tuomari

V. Tomljenović

Tuomari

S. Gervasoni

Tuomari

L. Madise

Tuomari

N. Półtorak

Tuomari

I. Reine

Tuomari

P. Nihoul

Tuomari

U. Öberg

Tuomari

C. Mac Eochaidh

Tuomari

G. De Baere

Tuomari

R. Frendo

Tuomari

T. R. Pynnä

Tuomari

J. C. Laitenberger

Tuomari

R. Mastroianni

Tuomari

J. Martín y Pérez de Nanclares

Tuomari

G. Hesse

Tuomari

M. Sampol Pucurull

Tuomari

M. Stancu

Tuomari

P. Škvařilová-Pelzl

Tuomari

I. Nõmm

Tuomari

G. Steinfatt

Tuomari

R. Norkus

Tuomari

T. Perišin

Tuomari

D. Petrlík

Tuomari

M. Brkan

Tuomari

P. Zilgalvis

Tuomari

K. Kecsmár

Tuomari

I. Gâlea

Tuomari

I. Dimitrakopoulos

Tuomari

D. Kukovec

Tuomari

S. Kingston

Tuomari

T. Tóth

Tuomari

B. Ricziová

Tuomari

E. Tichy-Fisslberger

Tuomari

W. Valasidis

Tuomari

S. Verschuur

Tuomari

S. Lukas Kalėda

Tuomari

L. Spangsberg Grønfeldt

Tuomari

V. Di Bucci

Kirjaaja

Protokollajärjestys 27.9.2023 alkaen

C | Oikeuskäytäntö vuonna 2023

Focus

Henkilötietojen suojan ja kilpailuoikeuden välinen vuorovaikutus

Tuomio 4.7.2023, Meta Platforms ym. (C-252/21)

Saksan liittovaltion kilpailuviranomainen kielsi Meta-konserniin kuuluvia yrityksiä asettamasta Saksassa asuvien käyttäjien Facebook-yhteisöpalvelun käytön edellytykseksi sitä, että heidän off Facebook -tietojaan käsitellään ilman heidän suostumustaan. Se katsoi, että kyseisten tietojen käsittely ei ollut yleisen tietosuoja-asetuksen mukaista ja merkitsi siis sitä, että Meta-konserni käytti väärin määräävää asemaansa.

Unionin tuomioistuin, joka käsiteltäväksi saksalainen tuomioistuimen saattoi asian Meta-konsernin tästä kiellosta nostaman kanteen yhteydessä, totesi, että jäsenvaltion kilpailuviranomaisella on oikeus todeta yleisen tietosuoja-asetuksen rikkominen määräävän aseman väärinkäyttöä koskevan tutkimuksen yhteydessä. Sen on kuitenkin tehtävä lojaalia yhteistyötä tällä asetuksella perustettujen erityisten valvontaviranomaisten kanssa. Jos nämä viranomaiset tai unionin tuomioistuin ovat jo tehneet tutkittua käyttäytymistä koskevan ratkaisun, niiden yleistä tietosuoja-asetusta koskevat arvioinnit sitovat kilpailuviranomaista.

Unionin tuomioistuin otti kantaa myös siihen, voidaanko niin sanottujen arkaluonteisten tietojen käsittely, joka yleisessä tietosuoja-asetuksessa lähtökohtaisesti kielletään, sallia poikkeuksellisesti tapauksissa, joissa rekisteröity on nimenomaisesti saattanut kyseiset tiedot julkisiksi. Unionin tuomioistuin katsoi, että pelkästään se, että käyttäjä käy verkkosivustoilla tai sovelluksissa, joista voi ilmetä rodun tai etnisen alkuperän, poliittisten mielipiteiden, uskonnollisen vakaumuksen tai seksuaalisen käyttäytymisen kaltaisia arkaluonteisia tietoja, ei tarkoita sitä, että hän on nimenomaisesti saattanut tietonsa julkisiksi tietosuoja-asetuksessa tarkoitetulla tavalla. Sama koskee tilannetta, jossa käyttäjä syöttää tietoja tai käyttää integroituja valintapainikkeita, paitsi jos käyttäjä on nimenomaisesti ilmaissut etukäteen valintansa saattaa nämä tiedot rajoittamattoman henkilöjoukon saataville julkisesti.

Se, että yhteisön ylläpitäjä on määräävässä asemassa, ei estä sitä, että käyttäjä voi pätevästi ja vapaaehtoisesti antaa suostumuksensa tietojensa käsittelyyn. Koska tämä määräävä asema voi vaikuttaa käyttäjillä olevaan vapaan valinnan mahdollisuuteen, tämä seikka on kuitenkin tärkeä tekijä määritettäessä, onko suostumus annettu todellakin pätevästi. Unionin tuomioistuin toteaa vielä, että ylläpitäjän on osoitettava, että suostumus on annettu.

Yleinen tietosuoja-asetus

Yleisellä tietosuoja-asetuksella (GDPR) yhdenmukaistetaan henkilötietojen suojaa koskeva unionin oikeus ja säädetään tähän suojaan sovellettavasta yhtenäisestä järjestelmästä.

Yleisessä tietosuoja-asetuksessa asetetaan velvollisuuksia kaikille, niin julkisille kuin yksityisillekin elimille, kun ne keräävät henkilötietoja unionin alueella. Elimille, jotka eivät noudata yleisen tietosuoja-asetuksen velvollisuuksia, voidaan määrätä erilaisia seuraamuksia.

Digitaaliaikakaudella unioni antaa yleisellä tietosuoja-asetuksella yksilöille useita oikeuksia, kuten oikeuden saada tietoja, oikeuden tulla unohdetuksi, oikeuden tutustua kerättyihin henkilötietoihin tai oikeuden saada ne poistetuiksi. Kaikilla näillä oikeuksilla vahvistetaan osaltaan heidän yksityiselämänsä suojaa. Näitä sääntöjä pidetään maailman tiukimpina tietosuojasääntöinä.

Off Facebook -tiedot

Meta Platforms Ireland hallinnoi Facebook-verkkoyhteisöpalvelun tarjoamista unionissa. Rekisteröityessään Facebookiin sen käyttäjät hyväksyvät kyseisen yhtiön laatimat yleiset ehdot, jotka sisältävät tietosuoja- ja evästekäytäntöjä. Näiden käytäntöjen avulla Meta Platforms Ireland kerää tietoja käyttäjien toiminnasta yhteisöpalvelussa ja sen ulkopuolella ja yhdistää kyseiset tiedot asianomaisten käyttäjien Facebook-tileihin. Nämä tiedot, joita kutsutaan myös off Facebook -tiedoiksi, koskevat erityisesti kolmansien verkkosivustoilla ja sovelluksissa käymistä sekä muiden Meta-konserniin kuuluvien verkkopalvelujen (kuten Instagram ja WhatsApp) käyttöä. Tietojen kerääminen mahdollistaa Facebookin käyttäjille suunnattujen mainosviestien personoinnin.

Focus

Tuomio 21.12.2023, European Superleague Company (C-333/21)

FIFA ja UEFA ovat kansainvälisiä jalkapalloliittoja, jotka valvovat ammattilaisjalkapalloilua Euroopassa. Ne ovat vahvistaneet sääntöjä, joiden nojalla niillä on toimivalta hyväksyä seurajoukkueiden väliset jalkapallokilpailut Euroopassa ja hyödyntää niihin liittyviä erilaisia mediaoikeuksia. UEFA järjestää myös eurooppalaisten seurajoukkueiden välisiä kilpailuja, kuten esimerkiksi Mestarien liigan.

Kaksitoista eurooppalaista jalkapalloseuraa halusi toteuttaa uutta jalkapallokilpailua koskevan hankkeen eli Superliigan. Tämä hanke vaikuttaa todennäköisesti seurajoukkueiden välisten UEFA:n kilpailujen sujuvuuteen ja niihin liittyvien mediaoikeuksien hyödyntämiseen. FIFA ja UEFA ovat vastustaneet hanketta ja uhanneet määrätä seuraamuksia niille seuroille ja pelaajille, jotka päättäisivät osallistua siihen.

Hankkeesta vastaava yritys, European Superleague Company, riitautti FIFAn ja UEFAn säännöt madridilaisessa tuomioistuimessa, joka tiedusteli unionin tuomioistuimelta niiden yhteensopivuudesta unionin oikeuden kanssa. Unionin oikeudessa kielletään vapaan kilpailun ja palvelujen tarjoamisen vapauden esteet.

Unionin tuomioistuin korosti Bosman-oikeuskäytäntönsä mukaisesti, että urheilukilpailujen järjestäminen ja niihin liittyvien mediaoikeuksien hyödyntäminen ovat unionin oikeuden soveltamisalaan kuuluvaa taloudellista toimintaa.

Se katsoi, että sääntelyä, valvontaa ja seuraamusten määräämistä koskevaa FIFAn ja UEFAn toimivaltaa Superliiga-hankkeen kaltaisia mahdollisesti kilpailevia jalkapallokilpailuja järjestettäessä on käytettävä avoimesti, objektiivisesti, syrjimättömästi ja oikeasuhteisesti, sillä muutoin rikotaan unionin kilpailuoikeutta ja rajoitetaan palvelujen tarjoamisen vapautta.

Unionin tuomioistuin huomautti lisäksi, että FIFAn ja UEFAn säännöt, jotka koskevat mediaoikeuksien hyödyntämistä, ovat omiaan rikkomaan unionin kilpailuoikeutta, jos ne eivät hyödytä jalkapalloilun eri toimijoita esimerkiksi siten, että niillä varmistetaan saatujen tulojen jakaminen uudelleen solidaarisesti. Unionin tuomioistuin totesi, että nämä säännöt saattavat aiheuttaa vahinkoa eurooppalaisille jalkapalloseuroille, mediamarkkinoilla toimiville yrityksille sekä kuluttajille ja televisionkatsojille, koska ne estävät näitä hyötymästä uusista, mahdollisesti innovatiivisista tai houkuttelevista kilpailuista.

Bosman-oikeuskäytäntö

Yhteisöjen tuomioistuin totesi 15.12.1995 antamassaan historiallisessa Bosman-tuomiossa (C-415/93), että urheilun harjoittaminen on yleisesti ottaen unionin oikeuden soveltamisalaan kuuluvaa taloudellista toimintaa. Se katsoi myös, että työntekijöiden vapaa liikkuvuus on esteenä

  • urheiluliittojen kansalaisuusmääräyksille, joiden mukaan urheiluseurat voivat peluuttaa ainoastaan tiettyä määrää sellaisia ammattilaispelaajia, jotka ovat muiden jäsenvaltioiden kansalaisia, ja
  • urheiluliittojen siirtomääräyksille, joiden mukaan ammattilaispelaaja, joka on jäsenvaltion kansalainen, voi seuran kanssa tekemänsä sopimuksen voimassaoloajan päätyttyä siirtyä toisessa jäsenvaltiossa toimivan seuran palvelukseen ainoastaan sillä edellytyksellä, että uusi seura maksaa pelaajan entiselle seuralle korvauksen.

Unionin tuomioistuin ja urheilu

Bosman-tuomion jälkeen unionin tuomioistuimella on ollut useaan otteeseen tilaisuus ottaa kantaa siihen, millä edellytyksin urheilua voidaan harjoittaa unionin talousoikeuden valossa.

  • Bosman-tuomiossa tarkoitettuja kansalaisuusmääräyksiä sellaisten urheilijoiden osalta, jotka ovat jäsenvaltioiden kansalaisia, ei voida soveltaa myöskään urheilijoihin, jotka tulevat valtiosta, jonka kanssa unioni on tehnyt assosiaatio- tai kumppanuussopimuksen (tuomio 8.5.2003, Deutscher Handballbund (C-438/00) ja tuomio 12.4.2005, Simutenkov (C-265/03)).
  • Kansainvälisen Olympiakomitean antidopingsäännöstö kuuluu unionin kilpailuoikeuden soveltamisalaan, mutta ei ole sen vastainen, koska se on tarpeen urheilukilpailujen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi (tuomio 18.7.2006, Meca-Medina ja Majcen v. komissio (C-519/04 P).
  • Jalkapalloseurat voivat vaatia oikeasuhteista koulutuskorvausta kouluttamistaan nuorista pelaajista, kun nämä pelaajat haluavat tehdä ensimmäisen ammattilaissopimuksensa toisessa jäsenvaltiossa toimivan seuran kanssa (tuomio 16.3.2010, Olympique Lyonnais (C-325/08).

Focus

Henkilötietojen suoja ja rikosten torjuminen yritysten välisessä kilpailussa

Tuomio Meta Platforms Ireland v. komissio (T-451/20)

Komission tutkintavaltuudet

Euroopan unionin kilpailusäännöissä kielletään sellaiset yritysten väliset sopimukset, yritysten yhteenliittymien päätökset ja yhdenmukaistetut menettelytavat, jotka ovat omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja jotka voisivat estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua sisämarkkinoilla (EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 101 artikla). Niissä kielletään myös määräävässä markkina-asemassa olevia yrityksiä käyttämästä väärin tätä asemaansa esimerkiksi määräämällä kohtuuttomista hinnoista, rajoittamalla tuotantoa tai kieltäytymällä innovoinnista kuluttajien vahingoksi (SEUT 102 artikla).

EU:n asetuksella N:o 1/2003 on ratkaiseva merkitys kilpailusääntöjen täytäntöönpanossa. Siinä annetaan Euroopan komissiolle laaja tutkintavaltuus. Komissio voi muun muassa tehdä tarkastuksia ja kuulla kaikkia henkilöitä, joilla voi olla hyödyllisiä tietoja.

Komissio pyysi vuonna 2020 osana tutkintaa, joka koski sitä, että Facebook-konsernin oletettiin käyttäytyneen kilpailun vastaisesti käyttäessään henkilötietoja ja ylläpitäessään verkkoyhteisöalustaansa, Meta Platforms Irelandia toimittamaan sille kaikki asiakirjat, jotka kolme tämän vastuuhenkilöä oli laatinut tai vastaanottanut ja joihin sisältyi yksi tai useampi erityinen hakusana.

Näitä hakusanoja olivat muun muassa ilmaisut ”big question” (suuri kysymys), ”for free” (ilmaiseksi), ”not good for us” (ei ole hyväksi meille) ja ”shut* down” (sulkea).

Jos näitä tietoja ei toimitettaisi, Meta joutuisi maksamaan mahdollisesti 8 miljoonan euron suuruisen päivittäisen uhkasakon.

Meta riitautti Euroopan komission tietojensaantipyynnön laillisuuden unionin yleisessä tuomioistuimessa. Meta katsoi, että tällaiset hakusanat ovat selvästi liian epämääräisiä ja yleisiä ja osa laajamittaista ”tietojenkalastelua”.

Meta teki samanaikaisesti välitoimihakemuksen komission pyynnön täytäntöönpanon lykkäämiseksi siihen asti, kunnes unionin yleinen tuomioistuin antaa tuomion pääasiassa.

Unionin yleisen tuomioistuimen presidentti ratkaisi 29.10.2020 välitoimihakemuksen. Se määräsi, että Euroopan komission päätöksen täytäntöönpanoa on lykättävä siihen asti, kunnes otetaan käyttöön erityinen menettely, jota noudattaen toimitetaan pyydetyt asiakirjat, joilla ei ole yhteyttä Metan liiketoimintaan ja jotka sisältävät lisäksi arkaluonteisia henkilötietoja (”suojatut asiakirjat”). Tämän määräyksen johdosta komissio otti menettelytapana käyttöön virtuaalisen datahuoneen näitä suojattuja asiakirjoja varten. Menettelytavan mukaan asiakirjat saadaan sisällyttää tutkinnan asiakirja-aineistoon vasta sen jälkeen, kun rajoitettu määrä tutkinnasta vastaavan ryhmän jäseniä ja Metan asianajajat ovat tutkineet ne virtuaalisessa datahuoneessa.

Unionin yleinen tuomioistuin ratkaisi pääasian 24.5.2023. Se hylkäsi Metan kanteen kokonaisuudessaan.

Unionin yleinen tuomioistuin huomautti tuomiossaan, että Euroopan komissiolla on laajat tutkintavaltuudet valvoa, noudattavatko yritykset kilpailusääntöjä. Tässä yhteydessä erityisten hakusanojen käyttö voi osoittautua hyödylliseksi.

META

Meta on monikansallinen teknologiayritys, jonka kotipaikka on Yhdysvalloissa. Instagramin ja WhatsAppin lisäksi yksi sen lippulaivatuotteista on sen Facebook-yhteisöpalvelu, jossa rekisteröityneet käyttäjät voivat luoda profiileja, ladata valokuvia ja videoita, lähettää viestejä ja pitää yhteyttä muihin henkilöihin. Meta tarjoaa myös Facebook Marketplace -nimistä verkkomainospalvelua, jonka avulla käyttäjät voivat ostaa ja myydä tavaroita.

Välitoimimenettely

Välitoimihakemuksella pyritään siihen, että toimielimen toimen täytäntöönpanoa lykätään välittömästi siihen asti, kunnes kanne on käsitelty ja lopullinen tuomio on annettu. Jotta unionin yleisen tuomioistuimen presidentti voisi määrätä välitoimesta, ei saa vaikuttaa siltä, ettei kanteelle ilmeisesti ole vakavasti otettavaa perustaa. Hakijan on myös osoitettava, että jos täytäntöönpanoa ei lykätä, hakijalle aiheutuu vakavaa ja korjaamatonta vahinkoa. Päätöksessä on myös vertailtava hakijan intressiä muiden osapuolten intresseihin ja yleiseen etuun.

Vastauksena Metan väitteeseen, jonka mukaan tutkinta, jossa käytetään hakusanoja, merkitsee puuttumista asianomaisten työntekijöiden yksityiselämään, unionin yleinen tuomioistuin katsoi, että kyseessä on asianmukainen toimenpide yleisen edun mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi eli unionin perussopimuksissa tarpeelliseksi katsotun kilpailua koskevan järjestelmän ylläpitämiseksi.

Unionin yleinen tuomioistuin korosti tältä osin toteutettuja liitännäistoimenpiteitä. Suojatut asiakirjat oli näet toimitettava komissiolle erillisenä sähköisenä tallenteena ja siirrettävä virtuaaliseen datahuoneeseen. Vain rajoitetulla määrällä tutkinnasta vastaavan ryhmän jäseniä oli pääsy tähän datahuoneeseen. Asiakirja-aineistoon sisällytettävät asiakirjat oli valittava Metan asianajajien läsnä ollessa. Riitojenratkaisumenettelyä sovellettiin, jos tietyn asiakirjan luokittelusta oli pysyvää erimielisyyttä.

Asia T-452/20

Samana ajankohtana komissio esitti Meta Platforms Irelandille tietojensaantipyynnön osana tiettyjä Facebook Marketplace -alustaan liittyviä menettelytapoja koskevaa rinnakkaista tutkintaansa. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi Meta Platforms Irelandin tästä päätöksestä nostaman kumoamiskanteen samana päivänä asiassa T-452/20 antamallaan tuomiolla.

Meta on valittanut unionin yleisen tuomioistuimen asioissa T-451/20 ja T-452/20 antamista tuomioista unionin tuomioistuimeen (vireillä olevat asiat C-497/23 P ja C-496/23 P).

Focus

Eurooppalaisten yritysten suojaaminen Yhdysvaltojen ekstraterritoriaalisilta pakotteilta

Tuomio 12.7.2023, IFIC Holding v. komissio (T-8/21)

Kolmansien valtioiden antamien lakien ekstraterritoriaalinen vaikutus

Lainsäädäntö on ekstraterritoriaalista, kun sen vaikutus ulottuu sen antaneen valtion rajojen ulkopuolelle. Euroopan unionin ulkomaisen lainsäädännön vaikutukset estävällä säädöksellä (neuvoston asetus (EY) N:o 2271/96) suojataan unionin taloudellisia toimijoita kolmansien maiden lakien ekstraterritoriaaliselta soveltamiselta. Euroopan unioni hyväksyi tämän säädöksen vuonna 1996 suojatakseen eurooppalaisia yrityksiä, joiden kaupalliset toimet Kuuban, Iranin tai Libyan kanssa olivat Yhdysvaltojen kohteena.

Yhdysvaltojen vetäydyttyä Iranin ydinasesopimuksesta unioni päivitti ulkomaisen lainsäädännön vaikutukset estävää säädöstään vuonna 2018 siten, että siihen sisällytettiin äskettäin uudelleen käyttöön otetut Yhdysvaltojen ekstraterritoriaaliset pakotteet. Tämä toimenpide on osa unionin antamaa tukea Iranin ydinasesopimuksen jatkuvalle ja täysimääräiselle täytäntöönpanolle, ja sillä tuetaan etenkin unionin ja Iranin välisiä kauppa- ja taloussuhteita.

Vuonna 2018 Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinasesopimuksesta, jonka tarkoituksena oli valvoa Iranin ydinohjelmaa vastineeksi Iranille asetettujen talouspakotteiden poistamisesta. Ohjelmasta vetäydyttyään Yhdysvallat otti uudelleen käyttöön Iranin vastaiset pakotteet ja luettelon henkilöistä, joiden varat on jäädytetty. Jälleen kerran kiellettiin myös kaupankäynti kaikkien Yhdysvaltojen viranomaisten laatimassa luettelossa olevien henkilöiden tai yhteisöjen kanssa. Tätä kieltoa sovellettiin myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle sijoittautuneisiin yrityksiin ja siis myös eurooppalaisiin yrityksiin.

Pakotteiden uudelleen käyttöön ottamisen johdosta Euroopan unioni päivitti ulkomaisen lainsäädännön vaikutukset estävää säädöstään suojatakseen yritystensä etuja. Eurooppalaisten yritysten suojaamiseksi Yhdysvaltojen pakotteiden ekstraterritoriaalisen soveltamisen vaikutuksilta niitä kiellettiin siis noudattamasta näitä pakotteita, ellei Euroopan komissio anna siihen lupaa. On huomattava, että tällainen lupa voidaan myöntää, jos ulkomaisten pakotteiden noudattamatta jättäminen voi vahingoittaa vakavasti kyseisen yrityksen tai unionin etuja.

IFIC Holding AG on Iranin valtion välillisesti omistama saksalainen yhtiö, joka lisättiin luetteloon vuonna 2018. Luetteloon merkitsemisen jälkeen Clearstream Banking AG, joka on ainoa valtuutettu arvopapereiden säilytyspankki Saksassa, keskeytti IFIC:n eri saksalaisissa yrityksissä olevista omistusosuuksistaan saamien osinkojen maksamisen ja jäädytti ne erilliselle tilille.

Clearstream pyysi lisäksi komissiolta lupaa noudattaa Yhdysvaltojen pakotteita IFIC:n arvopapereiden tai varojen osalta. Komissio myönsi tämän luvan alun perin vuoden 2020 huhtikuussa 12 kuukauden ajaksi, minkä jälkeen lupa uudistettiin vuosina 2021 ja 2022. IFIC riitautti nämä päätökset nostamalla unionin yleisessä tuomioistuimessa kumoamiskanteen.

Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi IFIC:n kanteen ja antoi siten Clearstream Banking AG:lle luvan noudattaa Iraniin kohdistettuja Yhdysvaltojen pakotteita. Unionin yleinen tuomioistuin katsoi, että vaikka komission oli otettava huomioon lupaa pyytäneen yrityksen (Clearstream) intressit, se ei ollut velvollinen ottamaan huomioon luetteloon merkityn yrityksen (IFIC) intressejä tai tutkimaan muita, tämän kannalta vähemmän rajoittavia mahdollisuuksia. Se katsoi myös, että Euroopan unionin tavoittelemat päämäärät kolmannen maan ekstraterritoriaalisten pakotteiden yhteydessä oikeuttivat rajoittamaan IFIC:n oikeutta tulla kuulluksi päätöksentekoprosessin aikana ennen kuin komissio antaa lupansa.

Kumoamiskanne

Kumoamiskanteella pyritään sellaisten unionin toimielinten toimien kumoamiseen, jotka ovat unionin oikeuden vastaisia. Jäsenvaltiot, unionin toimielimet ja yksityiset tahot voivat tietyillä edellytyksillä nostaa kumoamiskanteen unionin tuomioistuimessa tai unionin yleisessä tuomioistuimessa. Jos kanne on perusteltu, toimi kumotaan. Kyseessä olevan toimielimen on tällöin korjattava toimen kumoamisesta mahdollisesti aiheutuva oikeudellisesti avoin tilanne.

Asia Bank Melli Iran (C-124/20)

Tässä toisessa tapauksessa BMI, joka on Iranin valtionpankki, vetosi Saksan tuomioistuimissa ulkomaisen lainsäädännön vaikutukset estävään säädökseen riitauttaakseen Yhdysvaltojen pakotteiden soveltamisen Saksassa. Unionin tuomioistuin, joka käsitteli ensimmäistä kertaa tähän Euroopan unionin säädökseen liittyvää asiaa, totesi, että kansallisissa tuomioistuimissa vireillä olevassa riita-asian oikeudenkäynnissä on mahdollista vedota unionin oikeudessa määrättyyn kieltoon noudattaa Yhdysvaltojen Irania vastaan asettamia pakotteita.

Vuoden tärkeimpien tuomioiden tarkastelu

Kuluttajat


Unionin kuluttajapolitiikalla suojataan kuluttajien terveyttä, turvallisuutta sekä taloudellisia ja oikeudellisia etuja riippumatta siitä, missä he asuvat tai liikkuvat tai missä he tekevät ostoksiaan unionissa.


Unionin tuomioistuin: EU:n kuluttajien oikeuksien turvaaja

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Eräs yksityishenkilö nosti Mercedes-Benz Groupia vastaan kanteen ja väitti tämän aiheuttaneen hänelle vahinkoa varustamalla hänen ajoneuvonsa ohjelmistolla (niin sanotulla estolaitteella), jolla vähennetään pakokaasujen kierrätysastetta kylmällä säällä. Hänen mielestään tällä ohjelmistolla on haitallisia ympäristövaikutuksia ja se on unionin oikeuden vastainen. Saksan oikeuden mukaan tavallisen huolimattomuuden tapauksessa voidaan tunnustaa oikeus vahingonkorvaukseen, jos rikotaan lakia, jonka tarkoituksena on suojata muita. Saksalainen tuomioistuin tiedusteli siis unionin tuomioistuimelta, suojataanko unionin oikeudella tällaisen ajoneuvon yksittäisen ostajan erityisiä etuja. Unionin tuomioistuin katsoi, että unionin oikeudessa luodaan autonvalmistajan ja moottoriajoneuvon yksittäisen ostajan välille suora suhde. Kielletyllä estolaitteella varustetun moottoriajoneuvon ostajalla on siis oikeus saada korvausta autonvalmistajalta silloin, kun tästä laitteesta on aiheutunut ostajalle vahinkoa.

    Tuomio 21.3.2023, Mercedes-Benz Group (C-100/21)

  • Espanjalainen tuomioistuin saattoi unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi kysymyksen siitä, onko Barcelonan asutuskeskuksessa tarjottavia henkilöautojen vuokrausta kuljettajineen (vehículos de turismo con conductor) koskevia palveluja (VTC-palvelut) koskeva paikallinen säännöstö unionin oikeuden mukainen. Säännöstön mukaan sellaisten yritysten, joilla on jo toimilupa tarjota näitä palveluja Espanjassa, on saatava myös toimilupa voidakseen toimia Barcelonan asutuskeskuksessa. Siinä rajoitetaan niin ikään VTC-palvelujen toimilupien määrä yhteen kolmaskymmenesosaan Barcelonan asutuskeskuksen osalta myönnettyjen taksilupien määrästä. Unionin tuomioistuin totesi, että toisen toimiluvan hankkiminen kansallisella tasolla säädetyn toimiluvan lisäksi voi olla tarpeen kuljetusten hyvän hallinnoinnin kannalta, mutta että VTC-palvelujen toimilupien lukumäärän rajoittaminen merkitsee sijoittautumisvapauden perusteetonta rajoitusta ja on näin ollen unionin oikeuden vastainen.

    Tuomio 8.6.2023, Prestige and Limousine (C-50/21)

  • Sähköavusteista polkupyörää yleisellä tiellä Bruggen (Belgia) lähellä käyttänyt pyöräilijä jäi auton alle ja kuoli muutamaa kuukautta myöhemmin. Mahdollisen korvausoikeuden määrittämistä koskevassa oikeudenkäynnissä syntyi riitaa siitä, onko sähköavusteinen polkupyörä luonnehdittava "ajoneuvoksi". Tämä luonnehdinta (joka riippuu unionin direktiivin tulkinnasta) on ratkaisevan tärkeä määritettäessä, oliko uhri "moottoriajoneuvon" kuljettaja vai oliko hänellä oikeus vaatia Belgian oikeuden nojalla automaattista korvausta "heikkona tienkäyttäjänä". Unionin tuomioistuin katsoi tuomiossaan, että sähköavusteinen polkupyörä ei kuulu moottoriajoneuvojen vakuuttamisvelvollisuuden piiriin, koska sitä ei käytetä yksinomaan mekaanisella voimalla. Laitteet, joita ei käytetä yksinomaan mekaanisella voimalla, kuten sähköavusteinen polkupyörä, joka voidaan kiihdyttää ensin lihasvoimalla 20 km/h nopeuteen, eivät näet vaikuta olevan omiaan aiheuttamaan henkilö- tai omaisuusvahinkoja, jotka olisivat verrattavissa vahinkoihin, joita moottoripyörät, autot, kuorma-autot tai muut sellaiset ajoneuvot, joita käytetään yksinomaan mekaanisella voimalla, voivat aiheuttaa, koska viimeksi mainitut voivat liikkua tuntuvasti nopeammin.

    Tuomio 12.10.2023, KBC Verzekeringen (C-286/22)

  • Covid-19-pandemian johdosta useat jäsenvaltiot, myös Slovakia, toteuttivat toimenpiteitä, jotka liittyvät siihen, miten matkatoimistojen on maksettava palautus terveyssyistä peruutetuista lomamatkoista. Näiden kansallisten säännöstöjen mukaan on mahdollista antaa matkakuponkeja, jotka voidaan käyttää 18 kuukauden aikana ja jotka lunastetaan vasta tämän ajanjakson päätyttyä. Näitä aloitteita on perusteltu maksukyvyttömyysriskeillä ja matkanjärjestäjien kohtaamilla vaikeuksilla. Unionin tuomioistuin totesi, että jäsenvaltiot eivät voi vedota ylivoimaiseen esteeseen poiketakseen matkapakettidirektiivissä säädetystä velvollisuudesta palauttaa kaikki maksut. Se katsoi, että matkan arvo on maksettava takaisin rahasummana: matkatoimistot eivät saa tarjota matkakuponkeja, ellei matkustaja vapaaehtoisesti hyväksy tällaista menetelmää. Slovakia ei näin ollen ollut noudattanut unionin oikeuden mukaista velvoitettaan, koska se oli hyväksynyt lainmuutoksen, jolla matkustajilta evätään tilapäisesti heidän oikeutensa peruuttaa matkapakettisopimus ilman kustannuksia ja saada takaisin kaikki sen perusteella suoritetut maksut.

    Tuomiot 8.6.2023, UFC que Choisir ja CLCV (C-407/21) ja komissio v. Slovakia (C-540/21)

Ympäristö

Unioni on sitoutunut suojelemaan ympäristöä ja parantamaan sen laatua. Se suojelee myös ihmisten terveyttä. Unioni nojautuu ennalta varautumisen ja ennaltaehkäisyn periaatteisiin sekä saastuttaja maksaa -periaatteeseen.


Unionin tuomioistuin ja ympäristö

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Unionin tuomioistuin katsoi vuonna 2018, että Romanialla on velvollisuus lopettaa laiton jätteiden kaato ja sulkea 68 kaatopaikkaa, joille ei ollut myönnetty lupaa. Koska komissio katsoi vuonna 2022, ettei Romania ollut vieläkään noudattanut vuoden 2018 tuomiota, se nosti uuden jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevan kanteen. Unionin tuomioistuin totesi, että Romaniassa on edelleen 31 kaatopaikkaa, joille ei ole myönnetty lupaa. Romania velvoitetaan siis maksamaan 1,5 miljoonaa euroa ja 600 euroa kutakin päivää kohden, jolla luvattomien kaatopaikkojen sulkeminen viivästyy. Tämän sakon määrää vahvistaessaan unionin tuomioistuin otti huomioon rikkomisen vakavuuden, sen keston ja Romanian maksukyvyn. Vuoden 2018 tuomion noudattamatta jättäminen merkitsee vakavaa saastumisriskiä ja vakavia seurauksia ihmisten terveydelle maaperään, ilmaan ja veteen vapautuvien haitallisten aineiden vuoksi.

    Tuomio 14.12.2023, komissio v. Romania (C-109/22)

Henkilötiedot

Euroopan unionilla on tiukka ja johdonmukainen säännöstö henkilötietojen suojaamiseksi. Henkilötietojen käsittelyn ja säilyttämisen on täytettävä säännöstössä asetetut laillisuuden edellytykset eli sen on etenkin rajoituttava täysin välttämättömään eikä siinä saa loukata kohtuuttomasti oikeutta yksityiselämään.


Unionin tuomioistuin ja digitaalinen maailma

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Eräs kansalainen pyysi yleisen tietosuoja-asetuksen perusteella Itävallan posti- ja logistiikkapalvelujen pääoperaattoria Österreichische Postia ilmoittamaan hänelle niiden vastaanottajien henkilöllisyyden, joille tämä operaattori oli luovuttanut hänen henkilötietojaan. Itävallan ylin tuomioistuin tiedusteli unionin tuomioistuimelta, annetaanko yleisessä tietosuoja-asetuksessa rekisteröidylle oikeus saada tietää, keitä vastaanottajat konkreettisesti ovat. Unionin tuomioistuin vastasi, että kun henkilötietoja on luovutettu tai niitä on tarkoitus luovuttaa vastaanottajille, rekisterinpitäjällä on velvollisuus toimittaa rekisteröidylle tämän pyynnöstä tietoa siitä, ketkä ovat vastaanottajia. Vain silloin, kun vastaanottajien tunnistaminen ei (vielä) ole mahdollista, rekisterinpitäjä voi tyytyä ilmoittamaan ainoastaan kyseessä olevat vastaanottajaryhmät. Näin on myös silloin, kun rekisterinpitäjä osoittaa, että pyyntö on ilmeisen perusteeton tai kohtuuton.

    Tuomio 12.1.2023, Österreichische Post (C-154/21)

  • Vuonna 2014 eräs Pankki S:n työntekijä ja myös sen asiakas sai tietoonsa, että pankin muut työntekijät olivat useaan kertaan tarkastelleet hänen henkilötietojaan. Koska kyseinen työntekijä, jonka Pankki S oli tällä välin irtisanonut, epäili näiden tarkastelujen lainmukaisuutta, hän pyysi Pankki S:ää ilmoittamaan hänelle hänen tietojaan tarkastelleiden henkilöiden henkilöllisyyden sekä tarkastelujen tarkat päivämäärät ja syyt. Pankki S kieltäytyi paljastamasta työntekijöiden henkilöllisyyttä sillä perusteella, että nämä tiedot ovat kyseisten työntekijöiden henkilötietoja. Unionin tuomioistuin totesi suomalaisen tuomioistuimen tiedusteltua asiasta, että jokaisella on oikeus saada tietoonsa, milloin ja mistä syystä hänen henkilötietojaan on tarkasteltu, ja että sillä, että rekisterinpitäjä harjoittaa pankkitoimintaa, ei ole merkitystä kyseisen oikeuden laajuuden kannalta.

    Tuomio 22.6.2023, Pankki S (C-579/21)

  • Liettuan ylimmän hallintotuomioistuimen tiedusteltua asiasta unionin tuomioistuin totesi, että sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi on esteenä sille, että julkishallinnon korruptiotutkimuksissa käytetään sellaisia sähköiseen viestintään perustuvia tietoja, joita sähköisten viestintäpalvelujen tarjoajat ovat säilyttäneet ja jotka on tämän jälkeen annettu viranomaisten käyttöön vakavan rikollisuuden torjumiseksi. Palveluntarjoajien vakavan rikollisuuden torjumiseksi säilyttämiä ja viranomaisten käyttöön annettuja liikenne- ja paikkatietoja ei myöskään saa välittää myöhemmin muille viranomaisille korruptiota muistuttavien virkavirheiden torjumiseksi.

    Tuomio 7.9.2023, Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra (C-162/22)

  • Eräs potilas pyysi hammaslääkäriään toimittamaan hänelle maksutta jäljennöksen hänen potilasasiakirjoistaan. Hammaslääkäri vaati häntä kuitenkin vastaamaan jäljennöksen toimittamisesta aiheutuvista kustannuksista. Potilas katsoi, että hänellä on oikeus saada jäljennös maksutta, ja nosti kanteen saksalaisissa tuomioistuimissa. Vastauksessaan sille esitettyyn ennakkoratkaisukysymykseen unionin tuomioistuin totesi, että yleisessä tietosuoja-asetuksessa säädetään potilaan oikeudesta saada ensimmäinen jäljennös potilasasiakirjoistaan ilman, että tästä aiheutuu lähtökohtaisesti kustannuksia, ja että rekisterinpitäjä voi vaatia maksua vain myöhemmistä jäljennöksistä. Hammaslääkärillä on siten velvollisuus toimittaa maksutta ensimmäinen jäljennös potilaan tiedoista tämän tarvitsematta perustella pyyntöään.

    Tuomio 26.10.2023, FT (Jäljennökset potilasasiakirjoista) (C-307/22)

Yhdenvertainen kohtelu ja työoikeus

Euroopan unionissa on yli 240 miljoonaa työntekijää. Suuri määrä kansalaisia hyötyy siis suoraan unionin työoikeuden säännöksistä, joissa asetetaan työehtoja koskevia vähimmäisvaatimuksia ja täydennetään näin jäsenvaltioiden harjoittamaa politiikkaa.


Unionin tuomioistuin: yhdenvertaisen kohtelun ja vähemmistöoikeuksien suojelun takaaja

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.


Unionin tuomioistuin ja työelämä – Työntekijöiden oikeuksien suojelu

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Puolalaisen tuomioistuimen tiedusteltua asiasta unionin tuomioistuin muistutti, että yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevassa direktiivissä 2000/78 annettua syrjinnän vastaista suojaa sovelletaan kaikenlaiseen aitoon ammattitoimintaan, jota harjoitetaan vakiintuneessa oikeussuhteessa. Sitä sovelletaan myös palvelusopimuksen perusteella työskentelevän itsenäisen elinkeinonharjoittajan harjoittamaan toimintaan. Jos tällainen sopimus päätetään päättää ja jättää uusimatta, itsenäinen ammatinharjoittaja joutuu vastaavaan asemaan kuin irtisanottu työntekijä. Unionin tuomioistuin korosti lisäksi, että sopimusvapaus ei voi oikeuttaa kieltäytymistä tehdä sopimus jonkun henkilön kanssa hänen sukupuolisen suuntautumisensa vuoksi.

    Tuomio 12.1.2023, TP (Julkisen televisioaseman audiovisuaalisen aineiston leikkaaja) (C-356/21)

  • Saksalainen lentäjä työskenteli osa-aikaisesti erään lentoyhtiön palveluksessa, ja hänen työsopimuksessaan määrättiin lentotyöajasta riippuvasta peruspalkasta. Hänellä oli myös mahdollisuus saada lisäkorvausta, jos hän suoritti tietyn määrän lentotunteja kuukaudessa ja ylitti tietyt hänen sopimuksessaan vahvistetut kynnysarvot. Nämä kynnysarvot olivat kuitenkin samat kokoaikaisille ja osa-aikaisille lentäjille. Saksalainen tuomioistuin tiedusteli unionin tuomioistuimelta, merkitsevätkö kansalliset säännöt, joiden mukaan osa-aikaisen työntekijän on suoritettava lisäkorvauksen saadakseen sama määrä työtunteja kuin kokoaikaisen työntekijän, unionin oikeudessa kiellettyä syrjintää. Unionin tuomioistuin vastasi myöntävästi ja huomautti, että korotetun korvauksen saaminen tietyn työtuntimäärän ylittymisestä ei saa vaikuttaa epäedullisesti osa-aikaiseen työntekijään.

    Tuomio 19.10.2023, Lufthansa CityLine (C-660/20)

  • Unkarin kansallisen rautatieyhtiön MÁV-STARTin palveluksessa oleva junankuljettaja riitautti työnantajansa päätöksen olla antamatta hänelle vähintään 11 tunnin yhtäjaksoista päivittäistä lepoaikaa. Työajan järjestämisestä annetun direktiivin mukaan tämä lepoaika on annettava työntekijälle jokaista 24 tunnin jaksoa kohden, kun tämä jakso edeltää tai seuraa viikoittaista lepoaikaa tai lomaa. Unionin tuomioistuin totesi, että päivittäinen ja viikoittainen lepoaika muodostavat kaksi itsenäistä oikeutta, joilla oli erilliset tavoitteet. Päivittäinen lepoaika ei ole osa viikoittaista lepoaikaa, vaan se lisätään tähän, vaikka se edeltää tätä välittömästi. Työntekijöille on siis taattava, että he voivat tosiasiallisesti käyttää näitä oikeuksia.

    Tuomio 2.3.2023, MÁV-START (C-477/21)

Unionin kansalaisuus

Jokainen, jolla on jonkin unionin valtion kansalaisuus, on automaattisesti Euroopan unionin kansalainen. Unionin kansalaisuus täydentää mutta ei korvaa jäsenvaltion kansalaisuutta. Euroopan unionin kansalaisilla on Euroopan unionin perussopimuksissa taattuja erityisoikeuksia.

  • Tanskalaisen äidin ja amerikkalaisen isän tytär, jolla on ollut Tanskan ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus syntymästään lähtien Yhdysvalloissa, haki 22-vuotiaana Tanskassa Tanskan kansalaisuuden säilyttämistä, mikä häneltä evättiin sovellettavan Tanskan säännöstön nojalla. Tanskalaisen tuomioistuimen tiedusteltua tämän säännöstön yhteensopivuudesta unionin oikeuden kanssa unionin tuomioistuin totesi, että Tanska voi periaatteessa säätää, että sen ulkomailla syntyneet kansalaiset, jotka eivät ole koskaan asuneet sen alueella, menettävät Tanskan kansalaisuuden 22-vuotiaana. Tällaisen toimenpiteen on kuitenkin oltava suhteellisuusperiaatteen mukainen, kun siihen liittyy myös unionin kansalaisuuden menettäminen. Näin on, jos asianomaisella henkilöllä ei ole toisen jäsenvaltion kansalaisuutta. Unionin oikeus on siis esteenä Tanskan kansalaisuuden ja siis unionin kansalaisuuden menettämiselle lopullisesti, jollei asianomaiselle henkilölle ole ilmoitettu asiasta ja jollei hänellä ole ollut mahdollisuutta pyytää tämän menettämisen seurausten tapauskohtaista tutkintaa.

    Tuomio 5.9.2023, Udlændinge- og Integrationsministeriet (C-689/21)

Muuttoliike

Euroopan unioni on hyväksynyt joukon sääntöjä tehokkaan, humanitaarisen ja turvallisen unionin maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi. Unionin yhteisessä turvapaikkajärjestelmässä määritellään vähimmäisvaatimukset, joita sovelletaan kaikkiin turvapaikanhakijoihin ja heidän hakemustensa käsittelyyn kaikkialla unionissa.

  • Syyrian kansalaiset X ja Y avioituivat Syyriassa vuonna 2016 ja saivat kaksi lasta. Vuonna 2019 Y lähti Syyriasta Belgiaan, kun taas X ja heidän kaksi lastaan jäivät Syyriaan. Vuonna 2022 Belgian viranomainen myönsi Y:lle pakolaisaseman Belgiassa. X:n ja lasten asianajaja haki sähköpostitse perheenyhdistämistä, jotta X ja lapset voisivat muuttaa Y:n luokse Belgiaan, ja totesi, että Luoteis-Syyrian poikkeukselliset olosuhteet estivät näitä menemästä Belgian diplomaattiedustustoon tehdäkseen siellä hakemuksen. Ulkomaalaisvirasto vastasi, että Belgian lainsäädännön mukaan hakemuksia ei ole mahdollista tehdä sähköpostitse, ja kehotti X:ää ja hänen lapsiaan ottamaan yhteyttä Belgian suurlähetystöön. Unionin tuomioistuin, jolta belgialainen tuomioistuin tiedusteli asiasta, totesi, että Belgian lainsäädäntö, jossa edellytetään henkilökohtaista läsnäoloa diplomaattiedustustossa perheenyhdistämistä koskevan hakemuksen tekemiseksi, on unionin oikeuden vastainen. Säännöstössä voidaan kuitenkin säätää mahdollisuudesta vaatia henkilökohtaista paikalle saapumista myöhemmässä vaiheessa.

    Tuomio 18.4.2023, Afrin (C-1/23 PPU)

  • Unkari otti käyttöön lain, jonka mukaan sen alueella olevien tai sen rajoille saapuvien kolmansien maiden kansalaisten tai kansalaisuudettomien henkilöiden on mentävä ensin sen suurlähetystöön ulkomailla Serbiassa tai Ukrainassa tehdäkseen siellä ilmoituksen ja saadakseen luvan saapua maahan ennen kuin he voivat hakea Unkarissa kansainvälistä suojelua. Unionin tuomioistuin katsoi, että Unkari oli luonut turvapaikanhakijoille kohtuuttomia ja unionin perusperiaatteiden vastaisia esteitä tekemällä turvapaikkahakemuksen jättämisestä liian monimutkaista. Tätä toimenpidettä ei voida perustella tartuntatautien torjunnalla covid-19-pandemian yhteydessä, koska se ei ole oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään.

    Tuomio 22.6.2023, komissio v. Unkari (C-823/21)

Oikeusvaltio

Niin Euroopan unionin perusoikeuskirjassa kuin Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessakin viitataan nimenomaisesti oikeusvaltioon yhtenä jäsenvaltioiden yhteisistä arvoista. Tuomioistuinten riippumattomuus ja puolueettomuus on olennainen osa oikeusvaltiota.


Oikeusvaltion kunnioittamisen varmistaminen Euroopan unionissa

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Komissio riitautti unionin tuomioistuimessa vuoden 2019 joulukuussa toteutetun Puolan oikeuslaitoksen uudistuksen. Unionin tuomioistuin hyväksyi komission kanteen ja huomautti, että jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, ettei niiden oikeuslaitoksen järjestämistä koskeva lainsäädäntö taannu oikeusvaltion arvon kannalta. Unionin tuomioistuin piti unionin oikeuden vastaisena sitä, että kansalliset tuomarit, joiden tehtävänä on soveltaa unionin oikeutta, saattavat joutua siihen tilanteeseen, että heidän asemaansa ja tehtäviensä hoitamista koskevat kysymykset ratkaisee tuomioistuin, joka ei täytä riippumattomuuden ja puolueettomuuden vaatimusta. Kansallisia tuomareita ei voida myöskään estää arvioimasta, täyttääkö jokin tuomioistuin tai joku tuomari unionin oikeuteen perustuvat tehokkaaseen oikeussuojaan liittyvät vaatimukset, esittämällä tarvittaessa unionin tuomioistuimelle ennakkoratkaisukysymyksiä. Kansalliset säännökset, joiden mukaan tuomareiden on ilmoitettava, kuuluvatko he johonkin yhdistykseen, voittoa tavoittelemattomaan säätiöön tai poliittiseen puolueeseen, ja nämä tiedot laitetaan internetiin, ovat vastoin henkilötietojen suojaa ja yksityiselämän kunnioittamista.

    Tuomio 5.6.2023, komissio v. Puola (C-204/21)

Immateriaalioikeudet

Immateriaalioikeuksien eli tekijänoikeuksien ja teollisoikeuksien (tavaramerkkioikeus, mallisuoja) suojamiseksi annetulla unionin säännöstöllä parannetaan yritysten kilpailukykyä edistämällä luovuutta ja innovaatiota suosivaa ympäristöä.


Immateriaalioikeudet unionin yleisessä tuomioistuimessa

Olemme upottaneet tähän sisältöä YouTubesta. Koska YouTube saattaa kerätä henkilötietoja ja seurata katselukäyttäytymistäsi, lataamme videon vasta, kun olet antanut suostumuksesi siihen, että YouTube käyttää evästeitä ja vastaavia tekniikoita sen tietosuojaselosteessa tarkoitetulla tavalla.

  • Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) hylkäsi hakemuksen sanamerkin "EMMENTALER" kansainväliseksi rekisteröimiseksi. Emmentaler Switzerland riitautti tämän päätöksen, jonka EUIPO pysytti sillä perusteella, että tavaramerkki on kuvaileva. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi tuomiossaan Emmentaler Switzerlandin nostaman kanteen ja katsoi, että saksalainen yleisö mieltää heti merkin EMMENTALER osoittavan juustotyyppiä, minkä vuoksi kyseessä on kuvaileva tavaramerkki. Merkin rekisteröinnin epäämiseen näet riittää, että merkki on kuvaileva jossakin unionin osassa. Sanaa ”EMMENTALER” ei siis voida suojata EU-tavaramerkkinä juustoille.

    Tuomio 24.5.2023, Emmentaler Switzerland v. EUIPO (EMMENTALER) (T-2/21)

  • Italialainen karnevaalivaatteiden valmistaja riitautti unionin yleisessä tuomioistuimessa Batman-logon rekisteröimisen EU-tavaramerkiksi. Unionin yleinen tuomioistuin katsoi, että tämän valmistajan esittämät todisteet eivät olleet riittäviä osoittamaan, että ovaalissa kehyksessä olevaa lepakkoa esittävältä tavaramerkiltä puuttuu erottamiskyky. Juuri tämän erottamiskyvyn ansiosta yleisö voi yhdistää tavaramerkin kattamat tavarat Batman-kustantajaan, DC Comicsiin, ja erottaa ne muiden yritysten tavaroista.

    Tuomio 7.6.2023, Aprile e Commerciale Italiana v. EUIPO – DC Comics (T-735/21)

  • Romanialaisten tekijänoikeuksien yhteishallinnointiorganisaatioiden ja erään lentoliikenteen harjoittajan välisessä riita-asiassa unionin tuomioistuin katsoi, että musiikkiteoksen levittäminen henkilöliikenteen kulkuneuvossa tunnelmamusiikkia varten on unionin oikeudessa tarkoitettua yleisölle välittämistä. Sellaisen äänentoistolaitteen ja mahdollisesti ohjelmiston pelkkä asentaminen kulkuneuvoon, joilla voidaan levittää tunnelmamusiikkia, ei sitä vastoin merkitse tällaista yleisölle välittämistä. Unionin oikeus on siis esteenä kansalliselle säännöstölle, jossa säädetään musiikkiteosten välittämistä yleisölle koskevasta olettamasta, joka perustuu pelkästään siihen, että kulkuneuvoissa on äänentoistojärjestelmiä.

    Tuomiot 20.4.2023, Blue Air Aviation ja UPFR (yhdistetyt asiat C-775/21 ja C-826/21)

  • Euroopan unionin teollisoikeuksien virastossa (EUIPO) Vespa-skootteria koskevan kolmiulotteisen tavaramerkin osalta vireillä olleen riidan johdosta Piaggio nosti kanteen unionin yleisessä tuomioistuimessa. Piaggio oli esittänyt EUIPO:lle useita merkityksellisiä todisteita, joita olivat muun muassa mielipidetutkimukset ja myyntimääriä koskevat tiedot sekä se, että Vespa on esillä New Yorkin Museum of Modern Artissa, että Vespa-skoottereita käytetään maailmaanlaajuisesti tunnetuissa elokuvissa, kuten elokuvassa Loma Roomassa, ja että useissa jäsenvalioissa toimii Vespa-klubeja. Piaggion mukaan nämä todisteet osoittavat sen, että Vespa on ikoninen ja se tunnetaan siis yleisesti koko unionissa. Unionin yleinen tuomioistuin katsoi Piaggion olevan oikeassa ja totesi, että todisteet osoittivat, että tavaramerkki on saavuttanut käytössä vahvan erottamiskyvyn koko unionissa.

    Tuomio 29.11.2023, Piaggio & C. v. EUIPO - Zhejiang Zhongneng Industry Group (T-19/22)

Rajoittavat toimenpiteet ja ulkopolitiikka

Rajoittavat toimenpiteet tai pakotteet ovat keskeinen Euroopan unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan väline unionin arvojen, perusetujen ja turvallisuuden säilyttämiseksi. Pakotteilla pyritään saamaan aikaan muutos niiden kohteena olevien yhteisöjen tai henkilöiden politiikassa tai toiminnassa.

  • Valkovenäläinen valtionyritys Belaeronavigatsia, joka vastaa ilmatilan hallinnasta, merkittiin Euroopan unionin neuvoston pakoteluetteloihin, koska se oli vastuussa lennon FR4978 ohjaamisesta 23.5.2021 Minskin lentokentälle, mikä johti kahden lentokoneessa olleen hallinnon vastustajan (Raman Pratasevitch ja Sofia Sapega) pidättämiseen. Unionin yleinen tuomioistuin tulkitsi ensimmäistä kertaa käsitettä ”henkilö, joka on vastuussa tukahduttamisesta”, ja hylkäsi Belaeronavigatsian kanteen sillä perusteella, että valtionyritys ei voinut olla tietämättä siitä, että lennon ohjaamisella muualle edistettiin kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisen opposition tukahduttamista Valko-Venäjällä.

    Tuomio 17.2.2023, Belaeronavigatsia v. neuvosto (T-536/21)

  • Venäjän liitettyä vuoden 2014 maaliskuussa Krimin niemimaan ja Sevastopolin kaupungin laittomasti Venäjään Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 17.3.2014 joukon rajoittavia toimenpiteitä. Vuoden 2022 helmikuussa Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan. Tämän johdosta neuvosto lisäsi rajoittavien toimenpiteiden kohteena olevia henkilöitä ja yhteisöjä koskevaan luetteloon hallituksen jäseniä, pankkeja, liikemiehiä ja liittokokouksen (Valtioduuma) jäseniä. Neuvosto lisäsi siihen erityisesti Violetta Prigozhinan nimen. Hän on Venäjän puolesta Ukrainassa taistelevan Wagner-ryhmän palkkasotilaiden käyttöön asettamisesta vastuussa olevan Jevgeni Prigozhinin äiti. Unionin yleinen tuomioistuin hyväksyi neuvoston Prigozhinin äitiin kohdistamien toimien kumoamista koskevan vaatimuksen ja katsoi, että hänen sisällyttämisensä luetteloihin perustui yksinomaan hänen perhesuhteeseensa poikaansa, mikä ei riitä perusteeksi tällaisille toimenpiteille.

    Tuomio 8.3.2023, Prigozhina v. neuvosto (T-212/22)

  • Koska ihmisoikeudet, oikeusvaltio ja demokratia olivat heikentyneet Venezuelassa, Euroopan unionin neuvosto hyväksyi vuonna 2017 kyseisen valtion tilanteen johdosta rajoittavia toimenpiteitä. Vuonna 2019 unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi Venezuelan näistä toimenpiteistä nostaman kanteen, koska nämä riidanalaiset toimenpiteet eivät vaikuttaneet suoraan Venezuelan oikeusasemaan. Muutoksenhaun johdosta unionin tuomioistuin kumosi kyseisen unionin yleisen tuomioistuimen vuonna 2021 antaman tuomion ja palautti asian unionin yleiseen tuomioistuimeen uudelleen tutkimista varten. Vuonna 2023 antamassaan tuomiossa unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi kaikki Venezuelan esittämät kanneperusteet näiden rajoittavien toimenpiteiden kumoamiseksi.

    Tuomio 13.9.2023, Venezuela v. neuvosto (T-65/18 RENV)

  • Roman Arkadyevich Abramovich on liikemies, joka on Venäjän, Israelin ja Portugalin kansalainen. Hän on suurin osakkeenomistaja Evraz-emoyhtiössä, joka on yksi Venäjän suurimmista konserneista teräs- ja kaivosteollisuuden alalla ja yksi Venäjän suurimmista veronmaksajista. Venäjän hyökättyä Ukrainaan neuvosto jäädytti sellaisten johtavien liike-elämän edustajien varat, jotka toimivat talouden aloilla, jotka muodostavat merkittävän tulonlähteen Venäjän hallitukselle, ja kielsi heidän pääsynsä Euroopan unioniin ja kauttakulun sen kautta. Abramovich riitautti unionin yleisessä tuomioistuimessa sen, että hänen nimensä on merkitty rajoittavien toimenpiteiden – joilla pyritään lisäämään Venäjään kohdistuvaa painetta – luetteloihin ja säilytetty niissä. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi Abramovichin kanteen ja vahvisti siis hänen osaltaan toteutetut rajoittavat toimenpiteet.

    Tuomio 20.12.2023, Abramovich v. neuvosto (T-313/22)

Kauppapolitiikka

Kauppapolitiikka kuuluu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Unioni antaa lainsäädäntöä kauppaan liittyvistä kysymyksistä ja tekee kansainvälisiä kauppasopimuksia. Kun unioni toimii yhteisvoimin ja puhuu maailmannäyttämöllä yhdellä äänellä, se on kansainvälisessä kaupassa etulyöntiasemassa.

  • Vuonna 2020 Yhdysvallat korotti tiettyjen eurooppalaisten alumiini- ja terästuotteiden tuontitulleja. Tämän johdosta komissio antoi asetuksen, jossa määrättiin lisätulleista, joita sovellettiin tiettyjen Yhdysvalloista peräisin olevien tuotteiden tuonnissa unioniin. Zippo Manufacturing Co., joka on amerikkalainen sytytinten valmistaja, jota tämä korotus koski, riitautti tämän toimenpiteen unionin yleisessä tuomioistuimessa, joka kumosi asetuksen. Unionin yleisen tuomioistuimen mukaan komissio ei ollut noudattanut Zippon oikeutta tulla kuulluksi ja se oli siis loukannut hyvän hallinnon periaatetta. Komission olisi pitänyt kuulla Zippoa ennen tullien korottamista, koska se tiesi ennen asetuksen antamista, että tullien korottaminen koskee pääasiallisesti Zippon sytyttymiä.

    Tuomio 18.10.2023, Zippo Manufacturing ym. v. komissio (T-402/20)

Veropäätökset (tax rulings)

Välitön verotus kuuluu lähtökohtaisesti jäsenvaltioiden toimivaltaan. Välittömän verotuksen osalta on kuitenkin noudatettava valtiontukikiellon kaltaisia Euroopan unionin perussääntöjä. Unioni valvoo siis, että jäsenvaltioiden verotusasioissa antamat ennakkoratkaisut (tax rulings), joilla yrityksiin sovelletaan erityistä verokohtelua, ovat laillisia.

  • Luxemburgin viranomaiset hyväksyivät verotusasiassa vuonna 2003 annetulla ennakkoratkaisulla (tax ruling) Amazon-konsernin ehdotuksen Luxemburgiin sijoittautuneen tytäryhtiön kohtelusta yhteisöverotuksessa. Komissio katsoi, että tämä tax ruling -ratkaisu merkitsee sisämarkkinoille soveltumatonta valtiontukea. Luxemburgin ja Amazonin nostamien kanteiden johdosta unionin yleinen tuomioistuin kumosi komission päätöksen, koska komissio ei ollut sen mukaan osoittanut, että Amazonin tytäryhtiön verorasitusta olisi vähennetty perusteettomasti. Unionin tuomioistuin hylkäsi komission tekemän valituksen unionin yleisen tuomioistuimen tuomiosta, koska se katsoi, että komissio oli määrittänyt virheellisesti tällaisen tuen olemassaolon arvioimiseksi käytettävän ”viitejärjestelmän”.

    Tuomio 14.12.2023, komissio v. Amazon.com ym. (C-457/21 P)

  • Komissio totesi vuonna 2018, että Luxemburgin veroviranomaiset olivat antaneet Engie-konsernin osalta tax ruling -ratkaisuja, joilla tämä oli komission mukaan voinut välttää Luxemburgiin sijoittautuneiden tytäryhtiöidensä toteuttamien voittojen verottamisen. Komission mielestä nämä tax ruling -ratkaisut olivat sisämarkkinoille soveltumatonta valtiontukea. Koska unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi Engien ja Luxemburgin kanteet, nämä hakivat muutosta unionin tuomioistuimelta, joka totesi, että komissio oli tehnyt virheen määrittäessään ”viitejärjestelmän”, jonka perusteella näiden verotoimenpiteiden valikoivuutta arvioidaan, ja siis luonnehtiessaan verotoimenpiteet kielletyiksi valtiontuiksi.

    Tuomiot Luxembourg v. komissio ja Engie Global LNG Holding ym. v. komissio (yhdistetyt asiat C-451/21 P ja C-454/21 P)

Kilpailu

Euroopan unioni huolehtii siitä, että vapaata kilpailua suojaavia sääntöjä noudatetaan. Menettelytavat, joiden tarkoituksena on estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua sisämarkkinoilla tai joista seuraa, että kilpailu estyy, rajoittuu tai vääristyy sisämarkkinoilla, ovat kiellettyjä, ja niistä voidaan määrätä sakkoja.

  • Komissio tutki tiettyjen PC-videopelien geoblokkausta Steam-alustalla. Se totesi, että alustan ylläpitäjä Valve ja viisi pelien julkaisijaa eli Bandai, Capcom, Focus Home, Koch Media ja ZeniMax olivat rikkoneet unionin kilpailuoikeutta. Komissio moitti Valvea ja viittä julkaisijaa osallistumisesta useisiin kilpailua rajoittaviin sopimuksiin tai yhdenmukaistettuihin menettelytapoihin. Näillä oli sen mukaan pyritty rajoittamaan rajatylittävää myyntiä ottamalla käyttöön alueellista valvontaa koskevia toimintoja erityisesti Baltian maissa ja eräissä Keski- ja Itä-Euroopan maissa. Valve riitautti komission päätöksen unionin yleisessä tuomioistuimessa. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi kanteen ja katsoi, että komissio oli todennut oikein, että Valve ja kukin viidestä julkaisijasta olivat tehneet sopimuksen, jolla pyritään rajoittamaan rinnakkaistuontia geoblokkaamalla kyseessä olevien videopelien aktivointiavaimet Steam-alustalla. Tämän geoblokkauksen tarkoituksena oli estää se, että jakelijat tai käyttäjät, jotka ovat maissa, joissa videopelit ovat kalliita, ostavat näitä pelejä tietyistä muista maista, joissa ne ovat huomattavasti halvempia.

    Tuomio 27.9.2023, Valve Corporation v. komissio (T-172/21)

Asiakirjoihin tutustuminen

Julkisen elämän avoimuus on unionin keskeinen periaate. Kaikki unionin kansalaiset tai oikeushenkilöt voivat lähtökohtaisesti tutustua toimielinten asiakirjoihin. Tutustuminen voidaan kuitenkin tietyissä tapauksissa evätä, jos se on perusteltua.

  • Tässä asiassa Emilio De Capitani pyysi oikeutta tutustua erinäisiin asiakirjoihin, joita oli vaihdettu yhtiöiden oikeuksia käsittelevässä Euroopan unionin neuvoston työryhmässä ja jotka liittyivät lainsäädäntömenettelyyn vuositilinpäätöksistä annetun direktiivin 2013/34 muuttamiseksi. Neuvosto epäsi oikeuden tutustua näihin asiakirjoihin sillä perusteella, että niiden sisältämien tietojen ilmaiseminen vahingoittaisi vakavasti sen päätöksentekomenettelyä. Se katsoi niin ikään, että tiedot olivat liian arkaluonteisia ja liian teknisiä, jotta ne voitaisiin ilmaista. De Capitani riitautti tämän päätöksen unionin yleisessä tuomioistuimessa. Unionin yleinen tuomioistuin tutki Euroopan unionin lainsäädäntömenettelyjen yhteydessä julkisuus- ja avoimuusperiaatteen yhteensovittamista asiakirjojen sisältämien tietojen ilmaisemiseen päätöksentekomenettelyn suojaamiseksi tehdyn poikkeuksen kanssa. Unionin yleinen tuomioistuin korosti, että demokraattisen legitimiteetin periaatteeseen perustuvassa järjestelmässä lainsäätäjien on vastattava toimistaan yleisölle. Se, että kansalaiset käyttävät demokraattisia oikeuksiaan, edellyttää mahdollisuutta seurata yksityiskohtaisesti lainsäädäntömenettelyihin osallistuvien toimielinten päätöksentekomenettelyä. Unionin yleinen tuomioistuin kumosi siis neuvoston päätöksen, jolla evättiin oikeus tutustua direktiiviä koskeviin valmisteluasiakirjoihin.

    Tuomio 25.1.2023, De Capitani v. neuvosto (T-163/21)

Tutkimus- ja dokumentaatio-osasto tarjoaa oikeusalan ammattilaisille tiivistelmäkokoelmansa yhteydessä unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen ”Keskeisimmät tuomiot” ja ”Oikeuskäytännön kuukausikatsaus” -julkaisuja.

go to top