Oikeuden palveluksessa oleva hallinto

A | Kirjaajan johdanto
B | Vuoden tärkeimmät tapahtumat
C | Suhteet yleisöön

 
Start Scroll

A | Kirjaajan johdanto

Euroopan unionin tuomioistuin on koko vuoden 2023 ajan jatkanut määrätietoisesti muutosten tiellä paitsi valmistautuakseen tuleviin haasteisiin myös tarttuakseen kaikkiin edessä oleviin mahdollisuuksiin.

Alfredo Calot Escobar

Unionin tuomioistuimen kirjaaja


Toimielimen pääsihteerinä toimiva unionin tuomioistuimen kirjaaja johtaa presidentin alaisuudessa toimielimen hallintoa.


Euroopan unionin tuomioistuin on koko vuoden 2023 ajan jatkanut määrätietoisesti muutosten tiellä paitsi valmistautuakseen tuleviin haasteisiin myös tarttuakseen kaikkiin edessä oleviin mahdollisuuksiin.

Lainkäytön alalla lainsäädäntömenettely ennakkoratkaisuasioiden osittaisesta siirtämisestä unionin yleiselle tuomioistuimelle oli vireillä koko vuoden ajan, ja poliittinen yhteisymmärrys saavutettiin joulukuussa. Samanaikaisesti olemme työskennelleet aktiivisesti varmistaaksemme uudistuksen sujuvan ja saumattoman toteuttamisen, kun sen aika koittaa. Tämä on ratkaiseva hetki kansallisten tuomioistuinten kanssa käymämme vuoropuhelun historiassa ja tärkeä askel pyrkimyksissämme tehostaa lainkäyttötyötä entisestään EU:n tuomioistuimessa.

Siirron valmistelujen ohella EU:n tuomioistuin on keskittynyt uuden teknologian tehokkaaseen ja hallittuun integroimiseen. Osana tätä prosessia meistä tuli ensimmäinen unionin toimielin, joka on kehittänyt tekoälyn integroinnissa noudatettavan strategian. Tämän strategian puitteissa perustettiin tekoälykomitea, jonka tehtävänä on valvoa tekoälyn käytön eettisiä näkökohtia toimielimessä ja asettaa selkeät rajat sen soveltamiselle. Unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen jäsenistä koostuva tekoälykomitea huolehtii siitä, että toimielimen tekemät teknologiset ratkaisut tekoälyyn perustuvien työkalujen integroimiseksi ovat sekä eettisesti järkeviä että EU:n tuomioistuimen periaatteiden mukaisia. Edistääkseen tekoälytyökalujen vastuullisen ja turvallisen käytön kulttuuria tekoälykomitea laati yhtenä ensimmäisistä toimista henkilöstölle tekoälyn käyttöä koskevat toimintaohjeet.

Tekoälytyökalut voidaan lisäksi sisällyttää tulevaan asianhallintajärjestelmäämme. Tämä antaa toimielimelle mahdollisuuden hyödyntää huipputeknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla mutta se luo myös pohjaa sellaisen horisontaalisen ja täysin integroidun järjestelmän käyttöön ottamiselle, joka on suunniteltu tehostamaan työnkulkujamme ja automatisoimaan lukuisia toistuvia toimintoja. Tällä kokonaisvaltaisella lähestymistavalla tuetaan, kehitetään ja hyödynnetään edelleen henkilöstömme asiantuntemuksen huomattavaa moninaisuutta, minkä ansiosta voimme käyttää enemmän aikaa älyllisesti stimuloiviin ja lisäarvoa tuottaviin tehtäviin.

Kuluneena vuotena ei kuitenkaan ole keskitytty pelkästään tulevaisuuden perustan luomiseen. Se on myös osoittanut sitoutumisemme niiden arvojen ylläpitämiseen, joiden varaan EU:n tuomioistuin on perustettu. Yksi näistä toimielimeemme jo sen perustamisesta lähtien juurtuneista arvoista on moninaisuus, joka merkitsee kulttuurien, kielten ja oikeusperinteiden moninaisuutta.

Monikielisyyden puutarha, joka on suunniteltu juhlistamaan toimielimemme elinvoimaista kielimosaiikkia, symboloi tätä nykyä EU:n tuomioistuimen sitoutumista moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Moninaisuuden toteutumisen ehdottomana edellytyksenä on kuitenkin, että toimielin kykenee houkuttelemaan lahjakkuuksia kaikista jäsenvaltioista.

Tässä tarkoituksessa vuonna 2023 jatkettiin hyvin määrätietoisesti toimielinten välisiä keskusteluja, joissa keskityttiin Luxemburgin houkuttelevuuden lisäämiseen työpaikkana. Luxemburgissa sijaitsevien unionin toimielinten ja elinten pääsihteerien ja hallintopäälliköiden kollegio hyväksyi tässä yhteydessä joukon käytännönläheisiä toimenpiteitä, joilla pyritään mainostamaan Luxemburgia työpaikkana, helpottamaan uusien tulokkaiden ja harjoittelijoiden kotouttamista ja poistamaan esteet, jotka saattavat saada jäsenvaltioiden kansalaiset luopumaan ajatuksesta siirtyä suurherttuakunnassa sijaitsevien unionin toimielinten palvelukseen.

EU:n tuomioistuin pyrkii herkeämättä varmistamaan tasapuolisen maantieteellisen edustavuuden ja on päättänyt käynnistää pilottihankkeita, joilla lisätään tietoisuutta maantieteellisen tasapainon merkityksestä ja edistetään uramahdollisuuksia suoraan jäsenvaltioissa. Erinomainen esimerkki tästä on vierailu Latviaan, jossa EU:n tuomioistuimen jäsenistä ja ylemmistä johtajista koostuva valtuuskunta kävi hedelmällisiä keskusteluja muun muassa oikeuslaitoksen, hallituksen, korkeakoulujen ja tiedotusvälineiden edustajien kanssa. Tavoitteena oli esitellä EU:n tuomioistuimen tehtävää, edistää uramahdollisuuksia ja tukea toimielimemme työn kannalta merkityksellistä oikeudellista ja kielellistä koulutusta.

Vuodelle 2023 on siis ollut kuvaavaa se, että EU:n tuomioistuin pitää tiukasti kiinni sitoutumisestaan julkiseen palveluun ja samalla hahmottelee uudelleen mahdollisuuksiamme. Olemme aloittaneet matkan, jonka tarkoituksena on määritellä uudelleen paitsi toimintatapamme myös se, miten näemme tulevaisuutemme. Tulevaisuuden, jossa toimielimemme ei ainoastaan sopeudu muutokseen vaan myös ohjaa sitä sillä samalla huippuosaamisen, moninaisuuden, edistyksen ja omistautumisen hengellä, joka on aina ollut tunnusmerkkimme.

B | Vuoden tärkeimmät tapahtumat

Monikielisyys kunniapaikalla Euroopan unionin tuomioistuimessa

Perussopimuksiin kirjattu monikielisyys on Eurooppa-hankkeen keskeinen arvo. Se on näet välttämätön edellytys unionin toimielinten toiminnan avoimuudelle ja unionin oikeuden soveltamiselle ja osoitus kansallisten identiteettien ja kulttuurien syvällisestä kunnioittamisesta.

Monikielisyys on olennainen osa Euroopan unionin tuomioistuimessa käytäviä menettelyjä, ja sillä vastataan demokraattisiin vaatimuksiin varmistamalla, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet saada asiansa unionin tuomioistuinten käsiteltäväksi, ja huolehtimalla siitä, että kaikki unionin kansalaiset voivat tutustua niiden oikeuskäytäntöön. Toimielimen kielipalvelu kääntää asiakirjoja ja tulkkaa istuntoja, minkä ansiosta EU:n tuomioistuin voi työskennellä 24:llä unionin virallisella kielellä ja hallinnoida päivittäin jopa 552 kieliyhdistelmää. Tälle täysin monikieliselle kielijärjestelylle ei ole olemassa vastinetta missään muussa tuomioistuimessa maailmassa. Monikielisyyden toteuttaminen on jatkuva toiminnallinen haaste, johon voidaan vastata vain hallinnoimalla henkilöstöresursseja ja teknisiä resursseja tarkasti ja tehokkaasti.

EU:n tuomioistuin aloitti muutama vuosi sitten laajat keskustelut selittääkseen ja edistääkseen monikielisyyttä, sellaisena kuin se toteutuu EU:n tuomioistuimessa, ja niiden tuloksena pantiin vireille useita aloitteita, joiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta monikielisyyden merkityksestä erityisesti oikeudellisessa ja akateemisessa maailmassa.

Vuonna 2023 Eurooppa-päivän yhteydessä 9. toukokuuta vihittiin käyttöön Monikielisyyden puutarha, joka on rakennettu EU:n tuomioistuimen alueen laidalla sijaitsevalle tontille, joka on vapautunut Euroopan komission entisen hallintokompleksin purkamisen myötä. Tämä Luxemburgin viranomaisten kanssa yhteistyössä toteutettu uusi viheralue on omistettu monikielisyydelle. Yleisölle avoimella ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen tarkoitetulla puutarhalla ylläpidetään myös kaupunkiympäristön biologista monimuotoisuutta tukemalla biotooppien muovautumista siellä olevien lajien moninaisuuden ansiosta. Puutarha on Kirchbergin tasangolla, jossa myös useat unionin toimielimet sijaitsevat, ja se on kunnianosoitus unionin kielellistä moninaisuutta, isäntämaata Luxemburgia ja tämän vuosisatoja vanhaa monikielisyyttä kohtaan.

Tänä vuonna julkaistiin myös kaikille unionin virallisille kielille käännetty kolmiosainen teos, jossa tarkastellaan monikielisyyttä EU:n tuomioistuimessa ja koko unionissa. Teoksessa käydään läpi toimielimen kielijärjestelyyn liittyviä eri näkökohtia ja sitä, miten monikielisyys toteutuu käytännössä EU:n tuomioistuimen tulkkauspalvelun ja oikeudellisen kääntämisen palvelun avulla. Teoksen toisessa osassa, jonka otsikko on "Monikieliset matkakertomukset", on kirjoituksia 27:n jäsenvaltion omalla alallaan tunnetuilta henkilöiltä, joihin kuuluu tuomareita, filosofeja, filologeja ja poliitikoita. Kaikilla unionin kielillä laaditut matkakertomukset houkuttelevat lukijan tutustumaan monikielisyyden käsitteisiin ja haasteisiin kaikkialla Euroopassa. Julkaisu on suuren yleisön saatavilla vuonna 2024, ja se tarjoaa ajattelemisen aihetta ja innoitusta kaikille kielistä ja Euroopan unionin monikielisestä työskentelytavasta kiinnostuneille. Teoksen kirjoittajat kokoontuivat lopuksi EU:n tuomioistuimen ja muiden unionin toimielinten johtohenkilöiden kanssa seminaariin, jossa pohdittiin yhdessä teemaa "Laadukas monikielisyys teknologisen kehityksen nopeutuessa".

Kaikkien asiana oleva esteettömyys ja osallisuus

Vammaisten oikeudet ja kaikenlaisen syrjinnän kielto on vahvistettu Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, perussopimuksissa, Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa ja vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksessa, johon Euroopan unioni liittyi vuonna 2010 ja joka on erottamaton osa unionin oikeutta.

Yhdenvertaisuuden ja syrjintäkiellon periaatteen kunnioittaminen on aina kuulunut EU:n tuomioistuimen arvoihin toimielimenä. Tiettyihin toimenpiteisiin oli kuitenkin vielä ryhdyttävä, jotta esteettömyydestä ja osallisuudesta vammaisten henkilöiden osalta tulisi todellakin "kaikkien asia". EU:n tuomioistuin käynnisti siis kunnianhimoisen sisäisen hankkeen saadakseen kaikki paremmin mukaan osallisuutta edistävän työympäristön rakentamiseen.

Toteutetut ja tulevat toimet kattavat hyvin monenlaisia aloja, joihin kuuluu vammaisten kollegojen ja heidän avustajiensa rekrytointi ja tukeminen, tilojen esteettömyys, sähköisten palvelujen saatavuus ja tiedonsaanti sekä viestintä, tietoisuuden lisääminen ja koulutus.

EU:n tuomioistuimessa luodaan ennen kaikkea selkeät puitteet, joissa on mahdollista tehdä vammaisten tuomioistuimen työntekijöiden ja työnhakijoiden osalta mukautuksia, jotka helpottavat heidän työskentelyään ja työllistymistään toimielimessä. Nämä mukautukset voivat koostua muun muassa teknisistä ratkaisuista, työympäristön mukauttamisesta, tukitoimista tai työtehtävien ja -aikojen uudelleenjärjestelyistä.

Useita toimenpiteitä on toteutettu, jotta EU:n tuomioistuimen tiloihin olisi mahdollisimman helppo päästä fyysisesti, olipa kyse sitten tuomioistuimen henkilöstöstä, asianajajista ja asiamiehistä, freelance-tulkeista ja yleisemmin vierailijoista kokonaisuudessaan. Rakennusten sisäänkäynnit on järjestetty uudestaan ja evakuointimenettelyä on parannettu. Istuntosalien erityisjärjestelyjä arvioidaan uudelleen. Pidemmän aikavälin toimintasuunnitelmalla pyritään varmistamaan rakennusten uusien esteettömyysstandardien noudattaminen.

Sähköisten palvelujen saatavuus ja tiedonsaanti koskevat sekä henkilöstöä talon sisällä että ulkopuolisia käyttäjiä. CVRIA-verkkosivustoa ollaan parhaillaan uudistamassa sen rakenteen, toimintojen ja sisällön osalta. Vammaisten mahdollisuudet käyttää EU:n tuomioistuimen tulevaa digitaalista työympäristöä on otettu huomioon "by design" eli jo suunnitteluvaiheessa. Jo vuodesta 2021 lähtien oikeustapauskokoelma on ollut saatavuutta koskevien suositusten mukainen, ja sitä on mahdollista lukea apuvälineteknologian avulla.

EU:n tuomioistuimessa toteutetaan myös säännöllisesti valistamiseen, tiedottamiseen ja kouluttamiseen tähtääviä toimia osallisuuden, keskinäisen kunnioituksen ja yhteistyön edistämiseksi sekä vammaisten ja heidän avustajiensa tukemiseksi.

Katia Vermeire

Tutkimus- ja dokumentaatio-osaston hallintoavustaja

"Heti kun tuomioistuimessa käynnistettiin esteettömyyttä ja osallisuutta vammaisten osalta koskeva hanke, hain siihen mukaan, koska vammaisuutta ei vieläkään oteta riittävästi huomioon normiyhteiskunnissamme. Tämä hanke on erityisen lähellä sydäntäni. Koska olen itsekin vammainen, haluan antaa kokemukseni samanlaisessa tilanteessa olevien ihmisten käyttöön.

On tärkeää lisätä tietoisuutta kansalaisten ja kollegoiden keskuudessa. Ennen kuin minusta tuli liikuntarajoitteinen henkilö, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, millaisia esteitä vammaiset ja heidän avustajansa kohtaavat.

Olkaamme solidaarisia. Jos me kaikki teemme oman osuutemme, voimme luoda työympäristön, joka ei ole vain esteetön vaan myös oikeudenmukainen.”

Tekoälyn käyttämisessä EU:n tuomioistuimessa noudatettava strategia

EU:n tuomioistuin on seurannut tekoälyn ja uusien teknologioiden kehitystä jo useiden vuosien ajan. Se pyrkii näin löytämään teknologiat, joilla voidaan tehostaa toimielimen toimintaa.

Vuodesta 2019 lähtien informaatioteknologiaosastoon kuuluva Innovation Lab on tukenut EU:n tuomioistuinta sen digitaalisessa siirtymässä. Innovation Lab kartoittaa, analysoi ja testaa yhdessä asianomaisten yksiköiden kanssa eri työkalujen toimintoja ja ominaisuuksia. Näiden työkalujen tulevassa käytössä kunnioitetaan henkilötietojen luottamuksellisuutta, turvallisuutta ja suojaa. Innovation Labin perustamisen jälkeen on esitetty kolmisenkymmentä ideaa, noin kahtakymmentä on testattu ja osa on jo käytössä tai tuotantovaiheessa.

Voidakseen hyödyntää täysimääräisesti uusien teknologioiden tarjoamia lupaavia toimintoja ja valmistautuakseen niiden integroimiseen EU:n tuomioistuin hyväksyi vuoden 2023 kesäkuussa ”Tekoälyyn perustuvien työkalujen integroinnissa Euroopan unionin tuomioistuimen toimintaan noudatettava strategian". Näiden työkalujen käytössä on taattava tietojen valvonnan lisäksi myös perusoikeuksien kunnioittaminen ja eettisten sääntöjen noudattaminen.

EU:n tuomioistuin on ensimmäisenä tällaisen strategian hyväksyneenä unionin toimielimenä ja hyvissä ajoin ennen ehdotuksen antamista tekoälyä koskevaksi unionin lainsäädännöksi (AI Act) määritellyt kolme päätavoitetta, joina ovat

  • parantaa hallinto- ja oikeudenkäyntimenettelyjen tehokkuutta ja vaikuttavuutta
  • parantaa tuomioistuinratkaisujen laatua ja johdonmukaisuutta ja
  • parantaa oikeussuojan saatavuutta ja avoimuutta unionin kansalaisiin nähden.

EU:n tuomioistuimessa on perustettu eettinen komitea, joka tunnetaan nimellä ”AI Management Board (AIMB)” ja jonka päätehtävänä on määritellä suuntaviivat ja asettaa rajat tekoälyyn perustuvien työkalujen käytölle. Tämä komitea valvoo, että työkalut hankitaan ja niitä kehitetään ja käytetään strategiassa esitettyjä periaatteita noudattaen. Näihin periaatteisiin kuuluvat oikeudenmukaisuus, puolueettomuus ja syrjimättömyys, avoimuus, jäljitettävyys, tietojen luottamuksellisuus, yksityiselämän ja henkilötietojen kunnioittaminen, ihmisen suorittama valvonta sekä jatkuva parantaminen.

EU:n tuomioistuin hyväksyi tässä yhteydessä vuonna 2023 tekoälyteknologiaan perustuvien työkalujen käyttöä koskevat toimintaohjeet.

Oikeusalan yhteistyön vahvistaminen Euroopassa: kumppanuus Euroopan juridisen koulutusverkoston kanssa

Vuoropuhelu ja yhteistyö kansallisten tuomioistuinten kanssa ovat EU:n tuomioistuimen tehtävän keskiössä. Konkreettinen esimerkki tästä yhteistyöstä on EU:n tuomioistuimen jo 15 vuoden ajan vaalima suhde Euroopan juridiseen koulutusverkostoon (EJTN). Verkosto perustettiin vuonna 2000 tukemaan Tampereen (Suomi) Eurooppa-neuvoston ilmoittaman Euroopan oikeusalueen luomista, ja se on vakiinnuttanut asemansa keskeisenä toimijana oikeusalan ammattilaisten, erityisesti kansallisten tuomareiden ja syyttäjien, koulutuksessa. Verkostoon kuuluvat kaikki eurooppalaiset oikeusalan koulutuskeskukset. Osoittaakseen sitoutumistaan kumppanuuteensa verkoston kanssa EU:n tuomioistuin antoi vuonna 2023 julkilausuman, jonka otsikko on ”Euroopan juridisen koulutusverkoston tukeminen pysyvän eurooppalaisen oikeuskulttuurin kehittämiseksi”.

Euroopan juridisen koulutusverkoston tukeminen kestävän eurooppalaisen oikeuskulttuurin luomiseksi

Viimeisten 70 vuoden ajan Euroopan unionin tuomioistuin (EU:n tuomioistuin) on sitoutunut vuoropuheluun kansallisten tuomioistuinten kanssa.

Tätä sitoumusta ilmaisee EJTN:n kanssa luomamme luja kumppanuus. EJTN on oikeusasioissa Euroopan tärkein foorumi vaihdettaessa tietoa monilla eri aloilla ja erityisesti unionin oikeuden alalla. EJTN on järjestänyt rajat ylittävää koulutusta kansallisille oikeusalan ammattilaisille jo yli kahden vuosikymmenen ajan ja auttanut näin parantamaan unionin oikeuden tuntemusta.

Vuotuiset seminaarit, opintokäynnit, keskustelutilaisuudet ja koulutusmateriaalin vaihto ovat osa EJTN:n ja EU:n tuomioistuimen vakiintunutta yhteistyötä. Vuodesta 2007 lähtien EJTN ja EU:n tuomioistuin ovat myös järjestäneet pitkäaikaiskoulutusta kansallisille tuomareille ja syyttäjille, jotka kutsutaan osallistumaan 6 tai 12 kuukauden ajaksi tuomareiden ja julkisasiamiesten kabinettien lainkäyttötyöhön. Tämä tilaisuus tarjoaa heille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua EU:n tuomioistuimen työskentelytapoihin ja auttaa heitä merkittävästi laajentamaan tietämystään unionin oikeudesta ja menettelyistä.

Tästä menestyksekkäästä ja pitkäaikaisesta kumppanuudesta on hyötyä ainakin kolmella eri tasolla. Kansallisella tasolla se auttaa oikeusalan ammattilaisia hoitamaan kansallisia tehtäviään, kun he palaavat kotimaahansa, koska he ymmärtävät paremmin oman roolinsa unionin oikeutta sovellettaessa. EU:n tuomioistuimessa puolestaan kansalliset tuomarit ja syyttäjät rikastuttavat oikeuskulttuurien moninaisuutta, mikä on aina ollut toimielimelle ensiarvoisen tärkeää. Laajemmassa kontekstissa tämäntyyppisellä yhteistyöllä edistetään vuoropuhelua unionin ja kansallisten tuomareiden välillä ja varmistetaan siten unionin oikeuden yhtenäinen soveltaminen kaikkialla Euroopassa.

Yhteistyön lujittamiseksi edelleen EU:n tuomioistuin luottaa jatkossakin Euroopan parlamentin ja neuvoston vahvaan tukeen oikeusalan ohjelman perustamisesta annetun asetuksen (EU) 2021/693 puitteissa. Se luottaa myös Euroopan komission tukeen. Komissio näet vastaa oikeusalan ohjelman täytäntöönpanosta työohjelmansa avulla, ja se on tunnustanut EJTN:n "ainutlaatuisen roolin" oikeusalan koulutuksessa EU:ssa eurooppalaisessa oikeusalan koulutusstrategiassa vuosiksi 2021–2024 (Tiedonanto COM(2020) 713).

EU:n tuomioistuin pitää lisäksi erittäin tärkeänä sitä, että kansallisten tuomareiden ja syyttäjien pitkän aikavälin koulutusta järjestettäessä säilytetään maantieteellinen tasapaino ja että tässä yhteydessä ovat edustettuina kaikki kansalliset oikeuskulttuurit. Se pyrkii siis tukemaan tietoisuuden lisäämiseen tähtääviä aloitteita kaikissa jäsenvaltioissa ja parantamaan pitkäaikaiskoulutusta EU:n tuomioistuimessa koskevaa viestintäänsä. Näillä toimilla sekä jäsenvaltioiden ja EJTN:n toimilla pitäisi olla mahdollista edistää unionin tuomioistuinten ja kansallisten tuomioistuinten välistä yhteistyötä ja tuoda esiin kaikkien tuomioistuinten siitä saamia etuja.

Läheisten suhteiden ylläpitäminen kansallisiin tuomareihin on ollut yksi EU:n tuomioistuimen tunnusmerkeistä sen perustamisesta lähtien, ja sen yhteistyö EJTN:n puitteissa helpottaa merkittävästi tämän tärkeän tehtävän hoitamista. Kumppanuuden lujittaminen on olennaista, koska sen vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin siihen, että EU:n oikeutta ymmärretään paremmin. Sillä edistetään näet aidon eurooppalaisen oikeuskulttuurin kehittymistä ja tervettä yhteishenkeä eurooppalaisten tuomareiden keskuudessa niin unionissa kuin kansallisellakin tasolla.

EU:n tuomioistuin ja verkosto ovat päättäneet ryhtyä uusiin toimiin, joilla pyritään tehostamaan niiden välistä yhteistyötä etenkin lisäämällä niiden kansallisten tuomareiden ja syyttäjien määrää, jotka voivat suorittaa EU:n tuomioistuimessa pitkäaikaisharjoittelun. Tätä varten on tarkoitus toteuttaa kahdenlaisia toimenpiteitä. Ensimmäisen toimenpidekokonaisuuden tavoitteena on lisätä jäsenvaltioiden oikeusalan ammattilaisten tietoisuutta mahdollisuuksista suorittaa pitkäaikaisharjoitteluja EU:n tuomioistuimessa, jotta hakijoiden määrää saataisiin lisättyä. Toisen toimenpidekokonaisuuden tavoitteena on poistaa kaikki kielelliset esteet harjoittelujen toteuttamiselle antamalla EJTN:n käyttöön EU:n tuomioistuimen kielten opetuksessa hankkima kokemus ja sen opetusmateriaali.

Ingrid Derveaux

EJTN:n pääsihteeri

"EJTN pyrkii määrätietoisesti edistämään hyvin tärkeää EU:n tuomioistuimen ja kansallisten tuomioistuinten, jotka ovat myös "unionin yleisiä" tuomioistuimia, välistä vuoropuhelua. Olemme iloisia siitä, että EU:n tuomioistuin on tukenut tätä pyrkimystä ryhtymällä useisiin toimiin, joilla pyritään kannustamaan unionin jäsenvaltioiden tuomareita ja syyttäjiä osallistumaan aktiivisemmin harjoitteluohjelmaan EU:n tuomioistuimessa. Toivomme, että vuosi 2024 on jälleen vuosi, jonka aikana tätä hyvin tärkeää ja hedelmällistä yhteistyötä voidaan tehostaa entisestään!”

Diana-Daniela Popel

Tuomariharjoittelija tuomari Ineta Ziemelen kabinetissa

"Harjoittelu EU:n tuomioistuimessa on ollut loistava tilaisuus tutustua toimielimen toimintaan, parantaa tietämystäni unionin oikeudesta osallistumalla EU:n tuomioistuimen päivittäiseen työhön ja myös oppia tuntemaan poikkeuksellisia oikeusalan ammattilaisia. Ottaen huomioon etenkin kansallisilla tuomareilla unionin oikeuden täytäntöönpanossa oleva erityinen rooli voin vain suositella syvästi tätä harjoittelua kaikille jäsenvaltioiden kansallisissa tuomioistuimissa työskenteleville tuomareille, jotka haluavat kokea jotain ainutlaatuista sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Kiitän lämpimästi kaikkia kabinetin jäseniä siitä, että he ovat ottaneet minut vastaan niin hienosti ja olleet käytettävissäni, EJTN-tiimiä unohtamatta!”

C | Suhteet yleisöön

 
16 819
vierailijaa, joista
 
4 555
oikeusalan ammattilaista
 
virtuaalivierailijat:
8 %
 
2 095
vierailijaa avoimien ovien päivänä

Etävierailut – pedagoginen hanke

Tämän EU:n tuomioistuimen pedagogisen hankkeen tarkoituksena on tehdä unionin lainkäyttöelimen tehtävää tunnetuksi 15–18-vuotiaille lukiolaisille ja selittää heille EU:n tuomioistuimen oikeuskäytännön vaikutusta unionin kansalaisten jokapäiväiseen elämään. Hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten lukiolaisten ja heidän opettajiensa tietoisuutta demokraattisista arvoista ja ajankohtaisista oikeudellisista kysymyksistä. Vuonna 2023 noin 900 lukiolaista pääsi vierailemaan EU:n tuomioistuimessa osana tätä ohjelmaa.

 
2 814
lehdistötiedotetta
 
625
uutiskirjettä
 
547
pikatiedotetta
 
14 000
kansalaisten tietopyyntöä
(puheluita ja sähköpostiviestejä)

Tiedotusosaston lehdistöavustajien, jotka ovat koulutukseltaan lakimiehiä, tehtävänä on paitsi tuomioiden, määräysten ja ratkaisuehdotusten myös vireillä olevien asioiden selittäminen jäsenvaltioiden toimittajille ja heidän eri kirjeenvaihtajilleen. He laativat lehdistötiedotteita, joilla toimittajille ja oikeusalan toimijoille annetaan reaaliajassa tietoa unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuista. He jakavat myös henkilöille, jotka ovat pyytänet sitä EU:n tuomioistuimen viestintäyksiköltä, säännöllisesti tiedotteita, joissa kerrotaan tärkeistä oikeudenkäynteihin ja toimielimiin liittyvistä tapahtumista, ja pikatiedotteita asioista, joista ei ole laadittu lehdistötiedotteita. He käsittelevät lisäksi kansalaisten sähköpostiviestit ja puhelut.

159 000
X-seuraajaa
+9 % suhteessa vuoteen 2022
 
234 810
Linked In -tilaajaa
+32 % suhteessa vuoteen 2022
 
3 600
Mastodon-tilaajaa
 
21 000
tilaajaa ja
 
253 000
katselukertaa YouTubessa

EU:n tuomioistuin on aktiivisesti läsnä sosiaalisessa mediassa kahden X-tilin (ranskan- ja englanninkielisen), LinkedInin ja Mastodonin kautta. Tilaajien määrä kasvaa jatkuvasti, mikä on osoitus yleisön kiinnostuksesta EU:n tuomioistuimen toimintaa kohtaan ja sitoutumisesta siihen. EU:n tuomioistuimella on myös YouTube-kanava, jossa voi katsella 24:llä virallisella kielellä erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä ja etenkin suurelle yleisölle suunnattuja animaatioita, joissa selitetään, miten EU:n tuomioistuimen oikeuskäytäntö vaikuttaa kansalaisten jokapäiväiseen elämään.

go to top