A | Justitssekretærens indledende bemærkninger
I hele 2023 har Den Europæiske Unions Domstol resolut fortsat sit udviklingsarbejde ikke kun for at forberede sig på fremtidige udfordringer, men også for at udnytte alle de muligheder, der ligger forude.

Alfredo Calot Escobar
Justitssekretær
Den Europæiske Unions Domstols justitssekretær, der er generaldirektør for institutionen, leder de administrative tjenestegrene under præsidentens tilsyn.
I hele 2023 har Den Europæiske Unions Domstol resolut fortsat sit udviklingsarbejde ikke kun for at forberede sig på fremtidige udfordringer, men også for at udnytte alle de muligheder, der ligger forude.
På det retslige område blev lovgivningsproceduren vedrørende den delvise overførsel til Retten af kompetence til at træffe præjudicielle afgørelser gennemført i løbet af året, og der blev i december indgået en politisk aftale. Sideløbende har vi arbejdet aktivt på at sikre, at reformen implementeres på en smidig og problemfri måde, når den tid kommer. Dette vil være et afgørende øjeblik i historien om vores dialog med de nationale domstole og et vigtigt skridt i vores bestræbelser på yderligere at forbedre effektiviteten af det juridiske arbejde ved EU-Domstolen.
Sideløbende med forberedelserne til denne kompetenceoverførsel har Domstolen fokuseret sin indsats på at sikre en effektiv og vellykket integration af nye teknologier. Som en del af denne proces er vi den første EU-institution, som har udviklet en strategi for integration af kunstig intelligens (KI), som omfatter oprettelsen af et KI-udvalg, der har til opgave at føre tilsyn med de etiske aspekter af brugen af kunstig intelligens i institutionen og at opstille klare grænser for dens anvendelse. Dette udvalg, der består af medlemmer af Domstolen og Retten, sikrer, at de teknologiske valg, som institutionen træffer for at integrere KI-baserede værktøjer, er både etisk forsvarlige og i overensstemmelse med Domstolens principper. For at fremme en kultur med ansvarlig og sikker brug af KI-værktøjer er et af de første skridt, som udvalget har taget, at udstede retningslinjer for personalet for brugen af KI.
Desuden er KI-værktøjer klar til at blive indarbejdet i vores fremtidige sagsstyringssystem. Dette vil ikke kun gøre det muligt for institutionen at få mest muligt ud af de nyeste teknologier, men også bane vejen for oprettelsen af et horisontalt og fuldt integreret system, der er designet til at effektivisere vores arbejdsgange og automatisere en lang række gentagne handlinger. Denne helhedstilgang vil yderligere støtte, udvikle og udnytte den enorme forskelligartede ekspertise, som vores medarbejdere besidder, hvilket vil give os mulighed for at bruge mere tid på intellektuelt stimulerende og værdiskabende opgaver.
I det forgangne år har fokus imidlertid ikke kun været på at skabe fundamentet for fremtiden, idet det også har givet anledning til, at vi har kunnet vise vores engagement i forhold til at opretholde de værdier, som Domstolen bygger på. En af disse værdier, som har været rodfæstet i vores institution siden dens begyndelse, er mangfoldighed – mangfoldighed af kulturer, sprog og retstraditioner.
Flersprogethedens Have er anlagt for at hylde den levende sproglige mosaik, der kendetegner vores institution, og er nu et symbol på Domstolens engagement i mangfoldighed og lighed. Forudsætningen for at opnå denne mangfoldighed er imidlertid, at institutionen har evnen til at tiltrække talenter fra alle medlemsstater.
Med henblik herpå er der på interinstitutionelt plan blevet ført drøftelser med det formål at gøre Luxembourg mere attraktiv som arbejdsplads, og disse drøftelser blev gennemført med stor beslutsomhed i løbet af 2023. I den forbindelse har kollegiet af generalsekretærer og administrationschefer for EU’s institutioner og organer, der har sæde i Luxembourg, vedtaget en række pragmatiske foranstaltninger, der skal fremme Luxembourg som arbejdsplads, lette integrationen af nyansatte og praktikanter og fjerne hindringer, der kan afholde borgere fra alle medlemsstater fra at søge ansættelse hos EU’s institutioner i Storhertugdømmet.
I den konstante indsats for at opnå en retfærdig geografisk repræsentation besluttede Domstolen at lancere pilotprojekter direkte i medlemsstaterne med henblik på at øge bevidstheden om vigtigheden af geografisk balance og for at fremme karrierer ved EU-institutionerne. Et glimrende eksempel på dette er et besøg i Letland, hvor en delegation af dommere og overordnede ledere havde udbytterige diskussioner med repræsentanter for bl.a. retsvæsenet, regeringen, den akademiske verden og medierne. Målet var at præsentere Domstolens mission, fremme karrieremuligheder og støtte juridisk og sproglig uddannelse af relevans for arbejdet i vores institution.
2023 har derfor været præget af en stor indsats i forhold til arbejdet med at opfylde Domstolens engagement i offentlig tjeneste, samtidig med at vi har haft mulighed for at anskue vores potentiale fra nye perspektiver. Vi har påbegyndt en rejse for at omdefinere ikke bare, hvordan vi arbejder, men også hvordan vi forestiller os vores fremtid. En fremtid, hvor vores institution ikke blot tilpasser sig forandringer, men driver dem frem i den samme ånd af ekspertise, mangfoldighed, fremskridt og dedikation, som altid har været vores kendetegn.

C | Forholdet til offentligheden
Fjernbesøg – et uddannelsesprojekt
Domstolen gennemfører dette uddannelsesprojekt med henblik på, at gymnasieelever i alderen 15-18 år kan få indblik i den judicielle virksomhed, som Unionens retsinstanser udøver, og forstå, hvorledes Domstolens praksis påvirker unionsborgernes dagligdag. Projektet har til formål at øge bevidstheden om demokratiske værdier og aktuelle juridiske spørgsmål blandt unge gymnasieelever og deres lærere. I 2023 fik ca. 900 gymnasieelever lejlighed til at besøge Domstolen inden for rammerne af dette program.
Pressemedarbejderne i Direktoratet for Kommunikation, som er uddannede jurister, er ansvarlige for at forklare domme, kendelser og forslag til afgørelse samt aktuelle sager for journalister i alle medlemsstater og deres forskellige korrespondenter. De udarbejder pressemeddelelser for i realtid at informere journalister og fagfolk om Domstolens og Rettens afgørelser. De udsender regelmæssigt informationsbreve om vigtige processuelle og institutionelle hændelser samt »kvik info-skrivelser« om de sager, som ikke er genstand for pressemeddelelser, til personer, som over for Domstolens pressetjeneste har fremsat en anmodning herom. De behandler desuden e-mailhenvendelser og besvarer telefonopkald fra borgerne.
Domstolen opretholder en aktiv tilstedeværelse på de sociale medier via sine to X-konti (en på fransk og en på engelsk) samt via sine LinkedIn- og Mastodon-konti. Antallet af abonnenter vokser konstant, hvilket vidner om offentlighedens interesse og engagement i Domstolens aktiviteter. Domstolen har endvidere en YouTube-kanal, som gør det muligt at tilgå et forskelligartet audiovisuelt indhold på de 24 officielle sprog, herunder bl.a. videofilm, som har til formål over for offentligheden at forklare, hvorledes Domstolens praksis påvirker borgernes hverdag.