Den dömande verksamheten

A | Domstolen år 2023
B | Tribunalen år 2023
C | Rättspraxis från 2023

 
Start Scroll

A | Domstolen år 2023

Domstolen kan huvudsakligen pröva följande typer av mål:

  • Begäran om förhandsavgörande

När en nationell domstol är osäker på tolkningen av en unionsbestämmelse eller dess giltighet vilandeförklarar den förfarandet och hänskjuter en fråga till EU-domstolen. Med hjälp av EU-domstolens svar kan den nationella domstolen sedan avgöra det nationella målet. I mål som kräver ett svar inom mycket kort tid (till exempel i fråga om asyl, gränskontroll, bortförande av barn etc.), tillämpas ett förfarande för brådskande mål om förhandsavgörande (PPU).

  • Direkt talan, som syftar till att:
    • få en unionsrättsakt ogiltigförklarad (talan om ogiltigförklaring) eller
    • få fastställt att en medlemsstat inte följer unionsrätten (talan om fördragsbrott). Om medlemsstaten inte följer domen i vilken fördragsbrottet fastställs kan domstolen efter en andra talan, en så kallad talan om dubbelt fördragsbrott, besluta om ekonomiska påföljder för medlemsstaten.
  • Överklagande av avgöranden som meddelats av tribunalen. Genom detta rättsmedel har domstolen möjlighet att upphäva tribunalens avgörande.
  • Begäran om yttrande för att få klargjort huruvida ett avtal som unionen avser att ingå med ett tredjeland eller en internationell organisation är förenligt med fördragen. En sådan begäran får framställas av en medlemsstat eller av en EU-institution.

Domstolens verksamhet och utveckling

De sista månaderna av 2023 präglades av förhandlingar om den lagstiftningsbegäran som domstolen lämnat till Europaparlamentet och rådet i november 2022. Denna begäran syftar dels till att domstolens behörighet att meddela förhandsavgöranden ska överföras till tribunalen inom sex specifika rättsområden (mervärdesskatt, punktskatter, tullkodexen, klassificering av varor enligt Kombinerade nomenklaturen, kompensation och assistans till passagerare, samt systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser), dels till att utvidga tillämpningsområdet för den mekanism med prövningstillstånd för överklaganden av tribunalens avgöranden som trädde i kraft i maj 2019. Denna lagstiftningsbegäran är avsedd att säkerställa en jämnare arbetsfördelning mellan domstolen och tribunalen, som sedan juli 2022 har två domare per medlemsstat (totalt 54), för att garantera de tvistande parternas tillgång till en rättskipning av hög kvalitet inom rimlig tid.

Domstolen kommer således i högre grad att kunna koncentrera sig på sina huvuduppgifter i egenskap av unionens författningsdomstol och högsta domstol. Liksom under de senaste åren utmärks de mål som anhängiggjorts vid domstolen, oavsett om det rör sig om begäran om förhandsavgörande eller direkt talan (särskilt talan om fördragsbrott), av att de rör känsliga frågor som i många fall måste avgöras av stora avdelningen. Exempel på sådana känsliga frågor är bevarandet av rättsstatens värden inom ramen för nationella rättsliga reformer, asyl- och invandringspolitik, skydd för personuppgifter, tillämpningen av konkurrensregler i den digitala tidsåldern, bekämpande av diskriminering, samt miljö-, energi- och klimatfrågor.

För att tillgodose kraven på rättssäkerhet, skyndsamhet och öppenhet, vilar den delvisa överföringen till tribunalen av domstolens behörighet att meddela förhandsavgöranden på två grundläggande principer. Det rör sig här dels om principen om en enda kontaktpunkt, som innebär att varje begäran om förhandsavgörande fortfarande ska tillställas domstolen, som sedan ska avgöra huruvida ett visst mål om förhandsavgörande uteslutande rör ett eller flera av de specifika rättsområden som nämns ovan, dels om principen om en fullständig överföring av samtliga mål om förhandsavgörande som uteslutande rör ett eller flera av dessa specifika områden. Om ett mål inte enbart omfattas av dessa områden, och i synnerhet om det ger upphov till självständiga frågor om tolkningen av primärrätten eller Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, ska det däremot handläggas av domstolen.

Att ett mål om förhandsavgörande överförs till tribunalen inverkar emellertid inte på tribunalens möjlighet att hänskjuta målet till domstolen om den anser att målet kräver ett principavgörande, och inte heller på domstolens möjlighet att, i undantagsfall, ompröva tribunalens avgörande om det skulle föreligga en allvarlig risk för att unionsrättens enhetlighet eller konsekvens undergrävs.

Efter flera månader av utredningar och förhandlingar nåddes en politisk överenskommelse om denna lagstiftningsbegäran i december 2023. Enligt denna överenskommelse ska inlagor eller skriftliga yttranden som inges av en part i ett mål om förhandsavgörande offentliggöras på domstolens webbplats inom rimlig tid efter det att målet har avslutats, såvida inte den berörda parten invänder mot offentliggörandet.

I skrivande stund har den exakta tidsplanen för det formella antagandet av ändringarna av stadgan för Europeiska unionens domstol och för ikraftträdandet av dessa ändringar ännu inte fastställts och det återstår fortfarande arbete att slutföra, särskilt vad gäller de ändringar av domstolens och tribunalens rättegångsregler som krävs för att denna reform ska kunna genomföras. Detta principgodkännande öppnar emellertid för en förnyad utformning av verksamheten vid unionsdomstolen under de kommande åren.

Under 2023 genomgick domstolens sammansättning en förändring i samband med att generaladvokat Pitruzzella lämnade sin tjänst efter att ha utnämnts till domare vid den italienska författningsdomstolen.

Statistiken för det gångna året visar än en gång att domstolens verksamhet under de senaste åren har varit intensiv. Under 2023 inkom 821 mål till domstolen, vilket är några fler än under 2022, och 783 mål avslutades, vilket är ungefär samma antal som under de föregående tre åren. Vid en sammanläggning av samtliga typer av mål var den genomsnittliga handläggningstiden 16,1 månader, och antalet pågående mål den 31 december 2023 var 1149.

Koen Lenaerts

Ordförande för Europeiska unionens domstol

 
821
anhängiggjorda mål
518
begäran om förhandsavgörande varav
2
PPU-mål
Medlemsstater som oftast framställer begäran om förhandsavgörande:
Tyskland
94
Bulgarien
51
Polen
48
Italien
43
Rumänien
40
60
mål om direkt talan varav
49
mål om fördragsbrott
3
mål om ”dubbelt fördragsbrott”
231
överklaganden av tribunalens avgöranden
8
ansökningar om rättshjälp
En part som inte har möjlighet att bära kostnaderna för förfarandet kan ansöka om rättshjälp.
 
783
avgjorda mål
532
begäran om förhandsavgörande varav
4
PPU-mål
36
mål om direkt talan varav
18
fastställda fördragsbrott mot
13
medlemsstater
3
domar om ”dubbelt fördragsbrott”
201
överklaganden av tribunalens avgöranden varav
37
mål där tribunalens avgörande upphävdes
Genomsnittlig
handläggningstid:
16,1 månader
Genomsnittlig handläggningstid
för brådskande mål om
förhandsavgörande:
4,3 månader
 
1 149
pågående mål per den 31 december 2023
Huvudsakliga ämnesområden
Statligt stöd och konkurrens
143
Ett område med frihet, säkerhet och rättvisa
118
Tillnärmning av lagstiftning
88
Beskattning
83
Konsumentskydd
76
Transport
63
Miljö
51
Unionsrättsliga principer
50
Socialpolitik
47
Immateriella rättigheter
47

Domstolens ledamöter

Domstolen är sammansatt av 27 domare och 11 generaladvokater.

Dessa utses av medlemsstaternas regeringar i samförstånd efter hörande av en kommitté som ska avge ett yttrande om kandidaternas lämplighet att utöva dessa ämbeten. Förordnandet löper under sex år och kan förnyas.

Domarna och generaladvokaterna ska utses bland personer vilkas oavhängighet inte kan ifrågasättas och som uppfyller nödvändiga villkor för utövande av de högsta domarämbetena i hemlandet eller som besitter allmänt erkända kvalifikationer.

Domarna fullgör sitt uppdrag på ett fullständigt opartiskt och oberoende sätt.

Domstolens domare utser själva ordföranden och vice ordföranden. Domarna och generaladvokaterna utser en justitiesekreterare för en period på sex år.

I de mål som de tilldelas ska generaladvokaterna fullständigt opartiskt och oavhängigt avge ett juridiskt yttrande, ett så kallat förslag till avgörande. Detta förslag är inte bindande för domstolen, men bidrar till att utreda saken i målet ytterligare.

Under år 2023 tillsattes inte någon ny domare vid domstolen.

K. Lenaerts

Ordförande

L. Bay Larsen

Vice ordförande

A. Arabadjiev

Ordförande på första avdelningen

A. Prechal

Ordförande på andra avdelningen

K. Jürimäe

Ordförande på tredje avdelningen

C. Lycourgos

Ordförande på fjärde avdelningen

E. Regan

Ordförande på femte avdelningen

M. Szpunar

Förste generaladvokat

T. von Danwitz

Ordförande på sjätte avdelningen

F. Biltgen

Ordförande på sjunde avdelningen

N.J. Cardoso da Silva Piçarra

Ordförande på åttonde avdelningen

Z. Csehi

Ordförande på tionde avdelningen

O. Spineanu-Matei

Ordförande på nionde avdelningen

J. Kokott

Generaladvokat

M. Ilešič

Domare

J.-C. Bonichot

Domare

M. Safjan

Domare

S. Rodin

Domare

M. Campos Sánchez-Bordona

Generaladvokat

P.G. Xuereb

Domare

L.S. Rossi

Domare

I. Jarukaitis

Domare

P. Pikamäe

Generaladvokat

A. Kumin

Domare

N. Jääskinen,

Domare

N. Wahl

Domare

J. Richard de la Tour

Generaladvokat

A. Rantos

Generaladvokat

I. Ziemele

Domare

J. Passer

Domare

D. Gratsias

Domare

M.L. Arastey Sahún

Domare

A.M. Collins

Generaladvokat

M. Gavalec

Domare

N. Emiliou

Generaladvokat

T. Ćapeta

Generaladvokat

L. Medina

Generaladvokat

A. Calot Escobar

Justitiesekreterare

Protokollär ordning per den 15 november 2023

B | Tribunalen år 2023

Tribunalen kan främst, som första instans, pröva mål där direkt talan väcks av fysiska personer eller juridiska personer (enskilda, bolag, föreningar med mera) som är personligen och direkt berörda av rättsakter antagna av Europeiska unionens institutioner, organ eller byråer. Även medlemsstaterna kan väcka en sådan talan. Tribunalen kan likaså avgöra mål om ersättning för skada som institutionerna eller deras anställda orsakat.

En stor del av tvisterna är av ekonomisk art: immaterialrätt (EU-varumärken och formgivningar), konkurrens och statligt stöd, samt tillsyn av bank- och finanssektorn.

Tribunalen är även behörig att pröva tvister mellan Europeiska unionen och dess anställda.

Tribunalens avgöranden kan överklagas till domstolen, som då endast prövar rättsfrågor. I mål där frågan redan har prövats i två instanser (först av en oberoende överklagandenämnd och därefter av tribunalen) meddelar domstolen prövningstillstånd till överklagandet endast om det aktualiserar en fråga som är av vikt för enhetligheten eller konsekvensen i unionsrätten eller dess utveckling.

Tribunalens verksamhet och utveckling

Marc van der Woude

Tribunalens ordförande

År 2023 fick den reform varigenom antalet domare vid tribunalen fördubblades (förordning nr 2015/2422), full effekt. Detta vittnar tribunalens statistik om. Under året avslutade tribunalen 904 mål samtidigt som 868 mål anhängiggjordes (samt ytterligare 404 identiska mål som anhängiggjorts i slutet av året) och minskade därmed antalet pågående mål. Den genomsnittliga handläggningstiden har hållits på en tillfredsställande nivå: 18,2 månader, vilket är ett tecken på en effektiv målhantering.

Samtidigt konsoliderade tribunalen sin praxis att hänskjuta fler mål till utökad sammansättning. 13,6 procent av de avgjorda målen 2023 handlades av utökade sammansättningar och inte mindre än 120 mål hänsköts till sådana sammansättningar. Tribunalen tvekar inte längre att hänskjuta vissa exceptionellt viktiga mål till stora avdelningen, som består av 15 domare. Det var just i denna högtidliga sammansättning som tribunalen meddelade sin dom i målet Venezuela/rådet om restriktiva åtgärder som Europeiska unionens råd vidtagit mot företag och medborgare i Venezuela (T-65/18 RENV, se Tillbakablick på årets viktigaste domar). Till stora avdelningen hänsköts även fyra mål som anhängiggjorts av fyra europeiska domarorganisationer avseende Polens återhämtnings- och resiliensplan (T-530/22–T-533/22) och två mål avseende restriktiva åtgärder som Europeiska unionen vidtagit mot Ryssland till följd av kriget i Ukraina (T-635/22 och T-644/22).

Dessa tillfredsställande resultat beror delvis på tribunalens stabila sammansättning. Endast två domare lämnade sina ämbeten under 2023, nämligen domarna Sten Frimodt Nielsen och Virgilijus Valančius, som ersattes av Saulius Kalėda respektive Louise Spangsberg Grønfeldt. Jag vill härmed tacka dem för deras bidrag till en god unionsrättskipning. År 2023 var också året då justitiesekreterare Emmanuel Coulon avgick efter 18 års trogen tjänst och hans efterträdare, Vittorio Di Bucci, tillträdde. I samband med Emmanuel Coulons avgång anordnades ett symposium om EU:s processrätt, med en blandning av hyllningar och tal på hög nivå.

Under hela 2023 fortsatte tribunalen sin moderniseringsprocess, särskilt för att effektivisera handläggningen av de mest omfattande och komplicerade målen. Dessa mål rör i allmänhet ekonomisk och finansiell rätt och kräver ett proaktivt och skräddarsytt tillvägagångssätt såväl vad gäller resursallokering som arbetsplanering. Detta tillvägagångssätt, som även partnernas ombud kommer att göras delaktiga i, är avsett att förkorta handläggningstiden och ge ett mer målinriktat svar på parternas förväntningar.

Under hela 2023 arbetade tribunalen med nödvändiga ändringar av sin organisation och sina framtida rättegångsregler. Detta arbete syftar till att fullt ut kunna infria de rättssökandes berättigade förväntningar inför den partiella överföring av behörigheten att meddela förhandsavgöranden inom vissa specifika rättsområden och den utvidgning av mekanismen med prövningstillstånd för överklaganden som väntas ske.

 
1 271 *
anhängiggjorda mål
1 148
mål om direkt talan varav
Mål om immateriell och industriell äganderätt
309
Personalmål
75
Statligt stöd och konkurrens
23
13
mål där talan väckts av en medlemsstat
65
ansökningar om rättshjälp
En part som inte har möjlighet att bära kostnaderna för förfarandet kan ansöka om rättshjälp.
* I slutet av år 2023 väcktes talan i exceptionellt antal mål, närmare bestämt 404 i huvudsak identiska mål angående befintliga eller framtida rättigheter förvärvade enligt tilläggspensionssystemet för ledamöter av Europaparlamentet. Dessa mål har förenats. Om de betraktas som ett enda mål blir antalet anhängiggjorda mål 868 (745 mål om direkt talan) och antalet pågående mål 1 438.

Utvecklingstrender i rättspraxis

Savvas S. Papasavvas

Tribunalens vice ordförande

De tvister tribunalen har att avgöra är under ständig förändring. Varje väckt talan utmynnar i ett avgörande som sedan tjänar som ytterligare en byggsten i utvecklingen av tribunalens rättspraxis. År 2023 var inget undantag och tribunalen ställdes inför nya spörsmål inom traditionella områden, men banade också väg i tvistefrågor där rättsområdet är under intensiv utveckling. Under året gavs tribunalens stora avdelning också tillfälle att uttala sig i en tidigare oprövad fråga om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

Alltsedan tribunalen inrättades har den haft till uppgift att se till att konkurrensreglerna efterlevs. Tribunalen har således utvecklat en särskild sakkunskap på området. Eftersom rättsläget på konkurrensområdet, liksom på andra områden, befinner sig i ständig förändring, uppkommer likväl alltid nya frågor att ta ställning till. Så var bland annat fallet i domen av den 24 maj 2023, Meta Platforms Ireland/kommissionen (T-451/20), där tribunalen för första gången prövade lagenligheten av en begäran om upplysningar enligt förordning nr 1/2003, varigenom Meta ålagts att lämna ut handlingar innehållande vissa sökord, samt lagenligheten av ett förfarande med virtuella datarum för behandling av handlingar innehållande känsliga personuppgifter. Det ankom på tribunalen att säkerställa att kommissionen hade begränsat sin begäran till att endast avse sådana upplysningar som krävdes för att den skulle kunna undersöka de förmodade överträdelser som föranlett dess utredning (se Fokus-artikeln).

Regelverket för Europeiska unionens utomobligatoriska skadeståndsansvar, hur etablerat och väldefinierat det än må vara, gav också upphov till nya och intressanta frågor. Bolaget International Management Group väckte nämligen talan vid tribunalen om ersättning för den materiella och ideella skada som bolaget påstod sig ha lidit till följd av att en utredningsrapport om dess rättsliga ställning från Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) hade läckt ut i pressen. Bolaget hade ingått flera avtal med kommissionen, och gjorde gällande att såväl kommissionen som Olaf hade agerat rättsstridigt. Detta gav tribunalen tillfälle att i sin dom av den 28 juni 2023, IMG/kommissionen (T-752/20), klargöra vilka villkor som ska vara uppfyllda för att det ska anses föreligga en tillräckligt klar överträdelse av en rättsregel som har till syfte att ge enskilda rättigheter.

Bank- och finansrätt är ett av de rättsområden som är under snabbast utveckling. Närmare bestämt har inrättandet under 2014 av den gemensamma resolutionsmekanismen gett upphov till ett ökande antal mål vid tribunalen. Genom denna mekanism inrättas ett regelverk för att hantera bankkriser och avvecklingen av större banker i vissa medlemsstater. Denna mekanism baseras i synnerhet på den Gemensamma resolutionsnämnden, som har till uppgift att förbereda och genomföra resolution av banker som är eller sannolikt kommer att fallera. I ett antal domar som meddelades den 22 november 2023 prövade tribunalen för första gången en talan om ogiltigförklaring av ett beslut av den Gemensamma resolutionsnämnden om eventuell ersättning till aktieägare och borgenärer som drabbats till följd av en bankresolution (förenade målen T‑302/20, T-303/20 och T-307/20 Del Valle Ruíz m.fl./SRB, och målen T-304/20 Molina Fernández/SRB, T-330/20 ACMO m.fl./SRB och T-340/20 Galván Fernández-Guillén/SRB).

Sist men inte minst är domen av den 13 september 2023 i målet Venezuela/rådet (T-65/18 RENV, se Tillbakablick på årets viktigaste domar) en av de viktigaste nyheterna i rättspraxis från det gångna året. Tribunalens stora avdelning uttalade sig här om lagenligheten av restriktiva åtgärder som vidtagits mot ett tredjeland, i detta fall Venezuela, på grund av den fortsatta försämringen av situationen i landet vad gäller demokratin, rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna. I detta mål hade tribunalen att ta ställning till känsliga frågor om detta tredjelands rätt att yttra sig samt påstådda överträdelser av internationell rätt.

 
904
avgjorda mål
786
mål om direkt talan varav
Mål om immateriell och industriell äganderätt
278
Statligt stöd och konkurrens
163
Personalmål
66
14
mål där talan väckts av en medlemsstat
Genomsnittlig
handläggningstid
18,2 månader
Andel avgöranden från tribunalen
som överklagats till domstolen
31 %
 
1 841
pågående mål per den 31 december 2023
Huvudsakliga ämnesområden
Institutionell rätt
543
Mål om immateriell och industriell äganderätt
330
Ekonomisk och monetär politik
238
Statligt stöd och konkurrens
176
Restriktiva åtgärder
116
Personalmål
111
Tillgång till handlingar
35
Folkhälsa
32
Jordbruk
30
Handelspolitik
29

Tribunalens ledamöter

Tribunalen består av två domare från varje medlemsstat.

De ska utses bland personer vars oavhängighet inte kan ifrågasättas och som uppfyller nödvändiga villkor för utövande av höga domarämbeten. Domarna utses av medlemsstaternas regeringar i samförstånd efter hörande av en kommitté som ska avge ett yttrande om kandidaternas lämplighet. Förordnandet löper under sex år och kan förnyas. Domarna väljer bland sig en ordförande och en vice ordförande för tre år. De utser även en justitiesekreterare för en period på sex år.

Domarna fullgör sitt uppdrag på ett fullständigt opartiskt och oberoende sätt.

I juni 2023 utnämndes Vittorio Di Bucci till tribunalens justitiesekreterare.

I september 2023 tillträdde två domare vid tribunalen: Saulius Lukas Kalėda (Litauen) och Louise Spangsberg Grønfeldt (Danmark)

M. van der Woude

Ordförande

S.S. Papasavvas

Vice ordförande

D. Spielmann

Ordförande på första avdelningen

A. Marcoulli

Ordförande på andra avdelningen

F. Schalin

Ordförande på tredje avdelningen

R. da Silva Passos

Ordförande på fjärde avdelningen

J. Svenningsen

Ordförande på femte avdelningen

M.J. Costeira

Ordförande på sjätte avdelningen

K. Kowalik-Bańczyk

Ordförande på sjunde avdelningen

A. Kornezov

Ordförande på åttonde avdelningen

L. Truchot

Ordförande på nionde avdelningen

O. Porchia

Ordförande på tionde avdelningen

M. Jaeger

Domare

H. Kanninen

Domare

J. Schwarcz

Domare

M. Kancheva

Domare

E. Buttigieg

Domare

V. Tomljenović

Domare

S. Gervasoni

Domare

L. Madise

Domare

N. Półtorak

Domare

I. Reine

Domare

P. Nihoul

Domare

U. Öberg

Domare

C. Mac Eochaidh

Domare

G. De Baere

Domare

R. Frendo

Domare

T.R. Pynnä

Domare

J.C. Laitenberger

Domare

R. Mastroianni

Domare

J. Martín y Pérez de Nanclares

Domare

G. Hesse

Domare

M. Sampol Pucurull

Domare

M. Stancu

Domare

P. Škvařilová-Pelzl

Domare

I. Nõmm

Domare

G. Steinfatt

Domare

R. Norkus

Domare

T. Perišin

Domare

D. Petrlík

Domare

M. Brkan

Domare

P. Zilgalvis

Domare

K. Kecsmár

Domare

I. Gâlea

Domare

I. Dimitrakopoulos

Domare

D. Kukovec

Domare

S. Kingston

Domare

T. Tóth

Domare

B. Ricziová

Domare

E. Tichy-Fisslberger

Domare

W. Valasidis

Domare

S. Verschuur

Domare

S.L. Kalėda

Domare

L. Spangsberg Grønfeldt

Domare

V. Di Bucci

Justitiesekreterare

Protokollär ordning per den 27 september 2023

C | Rättspraxis från 2023

I fokus

Samspelet mellan skydd av personuppgifter och konkurrensrätt

Dom i målet Meta Platforms m.fl. av den 4 juli 2023 (C‑252/21)

Den tyska federala konkurrensmyndigheten förbjöd företag i Meta-koncernen att kräva att användare i Tyskland, för att kunna använda det sociala nätverket Facebook, godkänner att deras ”off-Facebook”-uppgifter behandlas utan deras samtycke. Nämnda myndighet fann att den aktuella behandlingen av uppgifterna stred mot dataskyddsförordningen och därför innebar att Metakoncernen missbrukade sin dominerande ställning.

EU-domstolen uttalade sig med anledning av att en tysk domstol hade begärt ett förhandsavgörande i samband med prövningen av Metakoncernens överklagande av nämnda förbud. Domstolen slog fast att en konkurrensmyndighet i en medlemsstat, i samband med en undersökning avseende missbruk av dominerande ställning, får konstatera att dataskyddsförordningen har åsidosatts. Konkurrensmyndigheten måste dock lojalt samarbeta med de särskilda tillsynsmyndigheter som inrättats genom förordningen. Om det granskade beteendet redan har varit föremål för ett beslut av dessa myndigheter eller av EU-domstolen, är konkurrensmyndigheten bunden av deras bedömningar avseende dataskyddsförordningen.

Domstolen uttalade sig också i frågan om behandling av så kallade ”känsliga” uppgifter, som i princip är förbjuden enligt dataskyddsförordningen, undantagsvis kan tillåtas i fall där sådana uppgifter tydligt har offentliggjorts av den registrerade. Domstolen slog fast att enbart den omständigheten att en användare besöker webbplatser eller applikationer som kan avslöja känsliga uppgifter, såsom ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös övertygelse eller sexuell läggning, inte betyder att användare på ett tydligt sätt offentliggör sina uppgifter i den mening som avses i dataskyddsförordningen. Det förhåller sig på samma sätt när en användare för in uppgifter eller klickar på integrerade knappar, såvida användaren inte på förhand har gett klart uttryck för sitt val att göra uppgifter om vederbörande allmänt tillgängliga för ett obegränsat antal personer.

Det faktum att en nätverksoperatör har en dominerande ställning hindrar inte att en användare med giltig verkan frivilligt kan lämna sitt samtycke till behandlingen av sina uppgifter. En sådan dominerande ställning kan emellertid påverka användarnas valfrihet, och den utgör därför en viktig omständighet vid bedömningen av huruvida ett giltigt samtycke har lämnats.Domstolen tillade att det är operatören som ska bevisa att samtycke har lämnats.

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen harmoniserar och samlar den unionsrättsliga regleringen av skyddet av personuppgifter i ett enda system.

Dataskyddsförordningen föreskriver skyldigheter som alla organ, oavsett om de är offentliga eller privata, måste följa så snart de samlar in personuppgifter inom EU. Organ som inte uppfyller sina skyldigheter enligt dataskyddsförordningen kan åläggas olika typer av påföljder.

I den digitala tidsåldern tillerkänns enskilda ett antal olika rättigheter genom EU:s dataskyddsförordning, såsom rätten till information, att bli bortglömd, att få tillgång till eller att få insamlade personuppgifter raderade. Alla dessa rättigheter bidrar till att stärka skyddet för privatlivet. Dessa regler anses vara de strängaste i världen när det gäller skydd av uppgifter.

”Off Facebook”-uppgifter

Meta Platforms Ireland driver det sociala nätverket Facebook inom EU. Genom att registrera sig hos Facebook godkänner användarna de allmänna villkor som bolaget har upprättat och som innehåller bestämmelser om användning av uppgifter och kakor. Med stöd av dessa användarvillkor samlar Meta Platforms Ireland in uppgifter om användarnas aktiviteter inom och utom det sociala nätverket och kopplar samman dessa uppgifter med de berörda användarnas respektive Facebook-konton. Dessa uppgifter, vilka också benämns ”off-Facebook”-uppgifter, avser bland annat besök på webbplatser och tredjepartsapplikationer och användningen av andra online-tjänster som tillhör Metakoncernen (däribland Instagram och WhatsApp). Insamlingen av dessa uppgifter gör det möjligt att anpassa reklammeddelanden till Facebookanvändarna.

I fokus

Dom i målet European Superleague Company av den 21 december 2023 (C-333/21)

Fifa och Uefa är de internationella fotbollsförbund som reglerar den professionella fotbollen i Europa. De har antagit regler som ger dem befogenhet att bestämma huruvida europeiska fotbollsturneringar mellan klubblag ska godkännas, och befogenhet att exploatera de olika medierättigheter som är knutna till dessa. Uefa anordnar också turneringar mellan europeiska klubblag, såsom Champions League.

Tolv europeiska fotbollsklubbar ville starta ett nytt projekt för fotbollsturneringar med namnet Superleague. Detta projekt kunde påverka genomförandet av Uefas turningar mellan klubblag och exploateringen av tillhörande medierättigheter. Fifa och Uefa motsatte sig projektet och hotade att införa sanktioner mot de klubbar och spelare som valde att delta.

Det bolag som ansvarade för projektet, European Superleague Company, riktade invändningar mot Fifas och Uefas regler vid en domstol i Madrid, som frågade EU-domstolen om dessa regler är förenliga med unionsrätten, vilken förbjuder hinder mot den fria konkurrensen och friheten att tillhandahålla tjänster.

I linje med sin rättspraxis från domen i målet Bosman betonade domstolen att anordnande av idrottstävlingar och exploatering av tillhörande medierättigheter utgör en ekonomisk verksamhet som omfattas av unionsrättens tillämpningsområde.

Domstolen slog fast att de reglerings-, tillsyns- och sanktionsbefogenheter som Fifa och Uefa har när det gäller anordnandet av potentiellt konkurrerande fotbollsturneringar, såsom Superleague-projektet, måste utövas på ett sätt som är transpararent, objektivt, icke-diskriminerande och proportionerligt, för att inte strida mot EU:s konkurrenslagstiftning och friheten att tillhandahålla tjänster.

Dessutom ansåg domstolen att Fifas och Uefas regler om utnyttjande av medierättigheter kan strida mot EU:s konkurrenslagstiftning om de inte gynnar fotbollens olika aktörer, till exempel genom att säkerställa att de intäkter som genereras omfördelades i en anda av solidaritet. Domstolen konstaterade att dessa regler kan skada europeiska fotbollsklubbar, företag som är verksamma på mediemarknaden samt konsumenter och tv-tittare, genom att hindra dem från att ta del av nya, potentiellt innovativa eller intressanta tävlingar.

Rättspraxis från domen i målet Bosman

Domstolen slog i sin historiska dom Bosman, av den 15 december 1995 (C-415/93), fast att utövande av idrott i allmänhet utgör en ekonomisk verksamhet som omfattas av unionsrätten. Domstolen slog också fast att den fria rörligheten för arbetstagare utgör hinder mot följande:

  • nationalitetsklausuler som antagits av idrottsförbund, enligt vilka idrottsföreningar endast får låta ett begränsat antal professionella spelare som är medborgare i andra medlemsstater delta, och
  • övergångsklausuler som dessa förbund har fastställt, enligt vilka en professionell spelare som är medborgare i en medlemsstat inte, när dennes kontrakt med en klubb löper ut, får anställas av en klubb i en annan medlemsstat, om inte sistnämnda klubb har betalat ersättning till den ursprungliga klubben.

Domstolen och idrotten

Sedan Bosman-domen har domstolen vid flera tillfällen haft anledning att uttala sig om villkoren för utövande av en idrott mot bakgrund av unionens ekonomiska lagstiftning enligt följande:

  • Sådana nationalitetsklausuler som de som var aktuella i Bosman-domen och som avser idrottsutövare som är medborgare i medlemsstaterna får inte tillämpas på idrottsutövare från en stat med vilken unionen har ingått ett associerings- eller partnerskapsavtal (domen Deutscher Handballbund, av den 8 maj 2003 (C-438/00), och domen Simutenkov, av den 12 april 2005 (C-265/03)).
  • Internationella olympiska kommitténs antidopningsregler omfattas av EU:s konkurrensrätt men strider inte mot den, eftersom de är nödvändiga för att säkerställa att idrottstävlingar genomförs på ett korrekt sätt (domen Meca-Medina och Majcen/kommissionen, av den 18 juli 2006 (C-519/04 P)).
  • Fotbollsklubbar kan kräva proportionerlig utbildningsersättning för de unga spelare som de har utbildat när dessa spelare vill ingå sitt första proffskontrakt med en klubb i en annan medlemsstat (domen Olympique Lyonnais, av den 16 mars 2010 (C-325/08)).

I fokus

Skydd av personuppgifter och bekämpning av överträdelser av konkurrensreglerna

Dom i målet Meta Platforms Ireland/kommissionen (T‑451/20)

Kommissionens utredningsbefogenheter

Europeiska unionens konkurrensregler förbjuder avtal mellan företag, beslut av företagssammanslutningar och samordnade förfaranden som kan påverka handeln mellan medlemsstaterna och som kan hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på den inre marknaden (artikel 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF)). De förbjuder också företag som har en dominerande ställning på en marknad att missbruka denna ställning, till exempel genom att ta ut oskäliga priser, begränsa produktionen eller vägra att utveckla nya produkter till nackdel för konsumenterna (artikel 102 FEUF).

EU:s förordning nr 1/2003 spelar en avgörande roll för genomförandet av konkurrensreglerna. Den ger Europeiska kommissionen omfattande utredningsbefogenheter. Kommissionen får bland annat genomföra inspektioner och förhöra varje person som kan antas ha relevant information.

År 2020 krävde kommissionen, inom ramen för en utredning av Facebook-koncernens förmodade konkurrensbegränsande beteende i samband med dess användning av personuppgifter och förvaltning av dess sociala nätverksplattform, att Meta Platforms Ireland skulle förse den med alla handlingar som utarbetats eller mottagits av tre av dess chefer och som innehöll en eller flera specifika uttryck.

Dessa uttryck inkluderade bland annat ”big question” (stor fråga), ”for free” (gratis), ”not good for us” (inte bra för oss) och ”shut* down” (avsluta).

Om Meta inte lämnade in denna information skulle bolaget ett behöva betala vite på 8 miljoner euro per dag.

Meta vände sig till Europeiska unionens tribunal och gjorde gällande att Europeiska kommissionens begäran om upplysningar var rättsstridig. Enligt Meta var dessa sökbegrepp uppenbart alltför vaga och allmänna, och utgjorde en omfattande ”fishing expedition”.

Meta ansökte samtidigt om interimistiska åtgärder och om att kommissionens begäran inte skulle verkställas innan tribunalen avgjort målet i sak.

Den 29 oktober 2020 meddelade tribunalens ordförande beslut beträffande ansökan om interimistiska åtgärder. Tribunalens ordförande beslutade att bevilja uppskov med verkställigheten av Europeiska kommissionens beslut till dess att det hade införts ett särskilt förfarande för att inge den del av de begärda handlingarna som inte hade något samband med Metas affärsverksamhet och som dessutom innehöll känsliga personuppgifter (så kallade skyddade handlingar). I enlighet med detta beslut inrättade kommissionen ett förfarande där dessa skyddade handlingar förvarades i ett virtuellt datarum. Enligt detta förfarande kunde handlingar läggas till utredningsakten först efter det att de hade granskats i detta virtuella rum av ett begränsat antal medlemmar i utredningsgruppen och Metas advokater.

Den 24 maj 2023 avgjorde tribunalen målet i sak. Tribunalen ogillade Metas talan i dess helhet.

I sin dom erinrade tribunalen om att Europeiska kommissionen har omfattande befogenheter att genomföra utredningar för att kontrollera att företag följer konkurrensreglerna. I detta sammanhang kan det vara till nytta att använda specifika sökord.

META

Meta är ett multinationellt teknikföretag med säte i USA. Förutom Instagram och WhatsApp är en av företagets viktigaste produkter det sociala nätverket Facebook, där registrerade användare kan skapa profiler, ladda upp foton och videor, skicka meddelanden och få kontakt med andra. Meta erbjuder också en internetannonseringstjänst, kallad Facebook Marketplace, som gör det möjligt för användare att köpa och sälja varor.

Interimistiska åtgärder

Syftet med en ansökan om interimistiska åtgärder är att få till stånd ett omedelbart uppskov med verkställigheten av en rättsakt som utfärdats av en institution, i avvaktan på att överklagandet och den slutliga domen handläggs. För att tribunalens ordförande ska besluta om denna interimistiska åtgärd får talan inte vid första anblicken framstå som ogrundad. Sökanden måste också visa att vederbörande, om verkställigheten inte skjuts upp, kommer att lida allvarlig och irreparabel skada. Slutligen måste beslutet ge uttryck för en avvägning mellan å ena sidan sökandens intresse och å andra sidan de andra parternas intressen och allmänintresset.

Som svar på Metas argument att en utredning med hjälp av sökbegrepp utgjorde ett ingrepp i de berörda arbetstagarnas privatliv, fann tribunalen att det var en lämplig åtgärd för att uppnå ett mål av allmänt intresse, nämligen att vidmakthålla det konkurrenssystem som avses i fördragen.

Tribunalen betonade i detta avseende de säkerhetsåtgärder som hade vidtagits. De skyddade handlingarna skulle överlämnas till kommissionen på ett separat elektroniskt lagringsmedium och placeras i ett virtuellt datarum. Detta datarum var endast tillgängligt för ett begränsat antal medlemmar i den grupp som ansvarade för utredningen. Urvalet av de handlingar som skulle ingå i akten skulle göras i närvaro av Metas advokater. För det fall det uppstod bestående oenighet om kvalificeringen av en handling skulle ett skiljeförfarande äga rum.

Mål T-452/20

Samma dag riktade kommissionen en begäran om upplysningar till Meta Platforms Ireland som en del av sin parallella utredning av viss praxis i samband med plattformen Facebook Marketplace. Meta Platforms Irelands talan om ogiltigförklaring av detta beslut ogillades av tribunalen genom en dom av samma dag i mål T-452/20.

Meta har överklagat tribunalens domar i målen T-451/20 och T-452/20 till domstolen (pågående målen C-497/23 P och C-496/23 P).

I fokus

Skydd av europeiska företag mot amerikanska extraterritoriella sanktioner

Dom i målet IFIC Holding/kommissionen av den 12 juli 2023 (T-8/21)

Den extraterritoriella verkan av lagar som antagits av tredjeland

En lags extraterritorialitet definieras som att dess verkan sträcker sig utanför gränserna för den stat som antagit den. Europeiska unionens blockerande stadga (rådets förordning (EG) nr 2271/96) skyddar unionens ekonomiska aktörer mot extraterritoriell tillämpning av tredjelands lagar. Europeiska unionen antog denna stadga år 1996 för att skydda europeiska företag vars kommersiella verksamhet med Kuba, Iran eller Libyen var föremål för Förenta staternas sanktioner.

Som svar på att Förenta staterna drog sig ur kärnteknikavtalet med Iran uppdaterade unionen år 2018 sin blockerande stadga för att inkludera de nyligen återinförda amerikanska extraterritoriella sanktionerna. Denna åtgärd ingår som en del i unionens stöd för det fortsatta och fullständiga genomförandet av kärnenergiavtalet med Iran, bland annat genom att bibehålla handeln och de ekonomiska förbindelserna mellan unionen och Iran.

År 2018 drog sig Förenta staterna ur kärnteknikavtalet med Iran, vilket syftade till att kontrollera Irans kärntekniska program i utbyte mot att de ekonomiska sanktionerna mot Iran upphävdes. Sedan Förenta staterna dragit sig ur avtalet, återinförde denna stat sina sanktioner mot Iran och upprättade återigen en förteckning över personer vars tillgångar skulle spärras. Det blev också återigen förbjudet att bedriva handel med personer eller enheter som förekom i den förteckning som upprättats av de amerikanska myndigheterna. Detta förbud gällde även företag som var etablerade utanför Förenta staterna, inklusive europeiska företag.

Som svar på detta återinförande av sanktioner uppdaterade Europeiska unionen sin så kallade ”blockerande stadga” för att skydda sina företags intressen. För att skydda europeiska företag från följderna av den extraterritoriella tillämpningen av de amerikanska sanktionerna, förbjöds de europeiska företagen att följa dessa sanktioner om inte Europeiska kommissionen gav dem tillstånd att göra det. Ett sådant tillstånd kan beviljas när en underlåtenhet att följa utländska sanktioner sannolikt allvarligt skulle skada det berörda företagets eller unionens intressen.

IFIC Holding AG är ett tyskt bolag som indirekt ägs av den iranska staten och som fördes upp i förteckningen år 2018. Till följd av att IFIC förts upp i förteckningen stoppade Clearstream Banking AG, det enda auktoriserade förvaringsinstitutet i Tyskland, utbetalningen till IFIC av de utdelningar som bolaget erhållit från olika tyska bolag som det äger andelar i, och spärrade dem på ett separat konto.

Clearstream ansökte vidare om kommissionens tillstånd att följa de amerikanska sanktionerna i fråga om IFIC:s värdepapper och medel. Kommissionen beviljade ursprungligen detta tillstånd i april 2020 för 12 månader, och förnyade det sedan år 2021 och år 2022. IFIC ifrågasatte dessa beslut genom att väcka talan om ogiltigförklaring vid tribunalen.

Tribunalen ogillade IFIC:s talan och gav därmed Clearstream Banking AG tillstånd att följa de sanktioner som Förenta staterna infört mot Iran. Tribunalen fann att kommissionen visserligen var skyldig att beakta intressena hos det företag som ansökte om tillstånd (Clearstream), men att den inte var skyldig att beakta intressena hos det företag som fanns upptaget i förteckningen (IFIC) eller att undersöka andra möjligheter som var mindre restriktiva för detta företag. Tribunalen fann även att begränsningen av IFIC:s rätt att yttra sig under den beslutsprocess som ägt rum innan kommissionens beviljade sitt tillstånd var motiverad med hänsyn till de mål som Europeiska unionen eftersträvar i fråga om extraterritoriella sanktioner som beslutats av ett tredjeland.

Talan om ogiltigförklaring

Syftet med en talan om ogiltigförklaring är att rättsakter som har antagits av EU-institutionerna och som strider mot unionsrätten ska ogiltigförklaras. Under vissa förutsättningar kan medlemsstaterna, EU-institutionerna och enskilda väcka talan om ogiltigförklaring vid domstolen eller tribunalen. Om talan är välgrundad ska rättsakten ogiltigförklaras. Den berörda institutionen måste fylla det rättsliga tomrum som kan uppkomma till följd av att rättsakten har ogiltigförklarats.

Mål Bank Melli Iran (C-124/20)

I detta mål åberopade BMI, en statlig iransk bank, den blockerande stadgan inför tysk domstol för att bestrida tillämpningen av de amerikanska sanktionerna i Tyskland. EU-domstolen, som för första gången hade att pröva en fråga som rörde unionens blockerande stadga, slog fast att det unionsrättsliga förbudet mot att följa Förenta staternas sanktioner mot Iran kunde åberopas i ett civilrättsligt förfarande vid nationella domstolar.

Tillbakablick på årets viktigaste domar

Konsumentskydd


EU:s konsumentpolitik syftar till att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet samt ekonomiska och rättsliga intressen, oavsett var de är bosatta, vart de reser eller varifrån de gör sina inköp inom unionen.


EU-domstolen: en garanti för konsumenternas rättigheter i Europeiska unionen

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • En privatperson stämde Mercedes-Benz Group och hävdade att koncernen hade orsakat honom skada genom att utrusta hans fordon med programvara (en så kallad manipulationsanordning) som minskade återföringen av avgaser vid kallt väder. Enligt honom är denna programvara skadlig för miljön och strider mot EU-rätten. Enligt tysk rätt kan det vid oaktsamhet föreligga en rätt till skadestånd när en lag som är avsedd att skydda andra har åsidosatts. En tysk domstol frågade EU‑domstolen om unionsrätten skyddar de särskilda intressen som den enskilde köparen av ett sådant fordon har. Domstolen slog fast att det enligt unionsrätten finns ett direkt samband mellan biltillverkaren och den enskilda köparen av ett motorfordon. En köpare av ett fordon utrustat med en olaglig manipulationsanordning har rätt till skadestånd från fordonstillverkaren om manipulationsanordningen har orsakat skada för köparen.

    Dom i målet Mercedes-Benz Group av den 21 mars 2023 (C-100/21)

  • En spansk domstol vände sig till EU-domstolen för att få klarhet i huruvida lokala bestämmelser om tjänster bestående i uthyrning av fordon med förare (Private Hire Vehicles, PHV) i Barcelona var förenliga med unionsrätten. Enligt dessa bestämmelser måste företag som redan hade tillstånd att tillhandahålla dessa tjänster på nationell nivå skaffa ytterligare ett tillstånd för att få bedriva verksamhet i Barcelona. Vidare begränsades antalet tillstånd för PHV-tjänster till en trettiondedel av antalet tillstånd för taxitjänster för denna tätort. Domstolen slog fast att det kan vara nödvändigt att kräva ett tillstånd utöver det som föreskrivs på nationell nivå för att kunna säkerställa en god organisering av transporter, men att begränsningen av antalet tillstånd för PHV-tjänster utgör en oberättigad begränsning av etableringsfriheten och därför strider mot unionsrätten.

    Dom i målet Prestige and Limousine av den 8 juni 2023 (C-50/21)

  • En cyklist som färdades på en eldriven cykel på en allmän väg nära Brygge (Belgien) blev påkörd av en bil och avled några månader senare. Under domstolsförfarandet för att fastställa en eventuell rätt till ersättning uppstod en tvist om huruvida en eldriven cykel skulle klassificeras som ett ”fordon”. Denna klassificering (som berodde på tolkningen av ett EU-direktiv) var avgörande för att fastställa om offret var förare av ett ”motorfordon” eller om offret hade rätt till automatisk ersättning som en ”svagare trafikant” enligt belgisk lag. EU-domstolen fann i sin dom att en eldriven cykel inte omfattas av reglerna om obligatorisk försäkring av motorfordon, eftersom den inte uteslutande drivs av mekaniskt förmedlad kraft. Fordon som inte uteslutande drivs av mekaniskt förmedlad kraft, såsom en eldriven cykel som med en inledande muskelimpuls kan accelereras till 20 km/h, förefaller inte kunna orsaka personskador eller sakskador som är jämförbara med de skador som kan orsakas av motorcyklar, bilar, lastbilar eller andra fordon som uteslutande drivs av mekaniskt förmedlad kraft, vilka kan färdas betydligt snabbare.

    Dom i målet KBC Verzekeringen av den 12 oktober 2023 (C-286/22)

  • Covid-19-pandemin fick flera medlemsstater, däribland Slovakien, att anta bestämmelser om resebyråers återbetalning av semesterresor som ställts in av hälsoskäl. Dessa nationella bestämmelser gjorde det möjligt att utfärda värdebevis som kunde användas under arton månader och som gav rätt till återbetalning först när denna period hade löpt ut. Riskerna för insolvens och de svårigheter som researrangörerna stod inför åberopades för att motivera dessa initiativ. Domstolen slog fast att medlemsstaterna inte kunde åberopa force majeure för att avvika från skyldigheten att ge full återbetalning enligt direktivet om paketresor. Domstolen fann att resans värde måste återbetalas i form av pengar; resebyråerna kan inte erbjuda värdebevis, om inte resenären frivilligt accepterar en sådan åtgärd. Genom att anta en lagändring som tillfälligt fråntar resenärerna deras rätt att kostnadsfritt säga upp ett paketreseavtal och få full återbetalning, hade Slovakien därför underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt unionsrätten.

    Dom i målet UFC que Choisir och CLCV (C-407/21), och dom i målet kommissionen/Slovakien av den 8 juni 2023 (C-540/21)

Miljö

EU har åtagit sig att bevara och förbättra kvaliteten på miljön och att skydda människors hälsa. Åtgärderna på miljöområdet grundar sig på principerna om försiktighet och förebyggande, samt principen om att förorenaren betalar.


EU-domstolen och miljön

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • År 2018 fann domstolen att Rumänien var skyldig att upphöra med olaglig dumpning av avfall och att stänga 68 olagliga deponier. År 2022 inledde kommissionen ett nytt fördragsbrottsförfarande mot samma medlemsstat, då den ansåg att Rumänien ännu inte hade fullgjort sina skyldigheter enligt domen från år 2018. Domstolen konstaterade att Rumänien fortfarande hade 31 olagliga deponier. Rumänien förpliktades därför att betala 1,5 miljoner euro och 600 euro per olaglig deponi för varje dags försening. När domstolen fastställde dessa böter beaktade den hur allvarlig överträdelsen var, hur länge den pågått och Rumäniens betalningsförmåga. Underlåtenheten att följa domen från år 2018 medförde en betydande risk för förorening och allvarliga konsekvenser för människors hälsa, på grund av utsläpp av skadliga ämnen i mark, luft och vatten.

    Dom i målet kommissionen/Rumänien av den 14 december 2023 (C-109/22)

Personuppgifter

Europeiska unionen har ett starkt och sammanhängande regelverk för skydd av personuppgifter. Behandlingen och lagringen av sådana uppgifter måste uppfylla de villkor för laglighet som föreskrivs i detta regelverk, och i synnerhet begränsas till vad som är absolut nödvändigt och inte innebära ett oproportionerligt intrång i rätten till respekt för privatlivet.


EU-domstolen i den digitala världen

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • Med stöd av dataskyddsförordningen begärde en medborgare att Österreichische Post, den största post- och logistikoperatören i Österrike, skulle lämna ut uppgifter till honom om identiteten på de mottagare till vilka denna operatör hade lämnat ut hans personuppgifter. Österrikes högsta domstol frågade EU-domstolen om dataskyddsförordningen ger den registrerade rätt att få veta mottagarnas faktiska identitet. Domstolen svarade att den personuppgiftsansvarige är skyldig att, när personuppgifter har lämnats ut eller ska lämnas ut till mottagare, på den registrerades begäran uppge identiteten på dessa mottagare. Det är endast när det (ännu) inte är möjligt att identifiera dessa mottagare som den personuppgiftsansvarige kan begränsa sig till att endast ange de aktuella kategorierna av mottagare. Detta gäller även om den personuppgiftsansvarige visar att begäran är uppenbart ogrundad eller orimlig.

    Dom i målet Österreichische Post av den 12 januari 2023 (C-154/21)

  • År 2014 fick en anställd, som också var kund hos banken Pankki S, veta att andra anställda vid banken vid flera tillfällen hade konsulterat hans personuppgifter. Den anställde, som under tiden hade blivit uppsagd av Pankki S, tvivlade på att dessa konsulteringar var lagliga och begärde därför att Pankki S skulle uppge identiteten på de personer som hade tagit del av hans uppgifter, de exakta datumen och skälen för konsulteringarna. Pankki S vägrade att uppge de anställdas identitet med hänvisning till att denna information utgjorde dessa anställdas personuppgifter. Efter en fråga från en finsk domstol fastslog EU-domstolen att alla registrerade har rätt att få kännedom om när och för vilket ändamål vederbörandes personuppgifter har konsulterats och att det faktum att den registeransvarige bedriver bankverksamhet inte påverkar omfattningen av denna rättighet.

    Dom i målet Pankki S av den 22 juni 2023 (C-579/21)

  • Efter en fråga från Högsta förvaltningsdomstolen i Litauen fann EU-domstolen att direktivet om integritet och elektronisk kommunikation utgör hinder mot att, i utredningar om korruption inom den offentliga sektorn, använda uppgifter avseende elektronisk kommunikation som har lagrats av leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster och därefter gjorts tillgängliga för myndigheterna i syfte att bekämpa grov brottslighet. Dessutom får trafik- och lokaliseringsuppgifter som lagrats av leverantörer i syfte att bekämpa grov brottslighet och som görs tillgängliga för myndigheterna inte i efterhand överföras till andra myndigheter i syfte att bekämpa tjänstefel med koppling till korruption.

    Dom i målet Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra av den 7 september 2023 (C-162/22)

  • En patient bad sin tandläkare att kostnadsfritt ge honom en kopia av hans journal, men tandläkaren krävde att han skulle betala kostnaderna för att tillhandahålla kopian. Patienten ansåg att han hade rätt till en kostnadsfri kopia och väckte talan vid tysk domstol. Som svar på en begäran om förhandsavgörande erinrade domstolen om att en patient enligt dataskyddsförordningen har rätt att få en första kopia av sin patientjournal, i princip utan kostnad, och att den personuppgiftsansvarige endast kan kräva betalning för efterföljande kopior. En tandläkare är således skyldig att kostnadsfritt tillhandahålla en första kopia av patientens uppgifter, utan att patienten behöver motivera sin begäran.

    Dom i målet FT (Kopior av patientjournalen) av den 26 oktober 2023 (C-307/22)

Likabehandling och arbetsrätt

Det finns mer än 240 miljoner arbetstagare i Europeiska unionen. Ett stort antal medborgare drar därför direkt nytta av bestämmelserna i den europeiska arbetsrätten, som fastställer miniminormer för arbetsvillkor och sysselsättning och därmed kompletterar den politik som förs av medlemsstaterna.


EU-domstolen: en garanti för likabehandling och skydd av minoriteters rättigheter

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.


EU-domstolen på arbetsplatsen – Ett skydd för arbetstagares rättigheter

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • Efter en fråga från en polsk domstol erinrade EU-domstolen om att skyddet mot diskriminering enligt direktiv 2000/78 om likabehandling i arbetslivet är tillämpligt på all verklig yrkesverksamhet som utövas inom ramen för ett stabilt rättsförhållande. Skyddet omfattar även en verksamhet som bedrivs av en egenföretagare som utför arbete på grundval av ett uppdragsavtal. Beslutet att säga upp och inte förnya ett sådant avtal försätter en egenföretagare i en situation som är jämförbar med situationen för en anställd som har blivit uppsagd. Domstolen betonade vidare att avtalsfriheten inte kan motivera en vägran att ingå avtal med en person på grund av vederbörandes sexuella läggning.

    Dom i målet TP (Audiovisuell redigerare för statlig television) av den 12 januari 2023 (C-356/21)

  • En tysk pilot arbetade deltid för ett flygbolag och hans anställningsavtal innehöll bestämmelser om en grundlön som var beroende av flygtiden. Han kunde även erhålla extra ersättning om han fullgjorde ett visst antal flygtimmar under månaden och om arbetstiden överskridit vissa tröskelvärden som fastställdes i avtalet. Dessa tröskelvärden var desamma för heltidsarbetande och deltidsarbetande piloter. En tysk domstol frågade EU-domstolen om nationella regler som innebär att en deltidsarbetande måste arbeta lika många timmar som en heltidsarbetande för att få extra ersättning utgör förbjuden diskriminering enligt unionsrätten. EU-domstolen besvarade denna fråga jakande och betonade att den extra ersättning som betalas ut när ett visst antal arbetstimmar har överskridits inte får missgynna den deltidsarbetande arbetstagaren.

    Dom i målet Lufthansa CityLine av den 19 oktober 2023 (C-660/20)

  • En lokförare som var anställd av det ungerska nationella järnvägsbolaget Máv-Start ifrågasatte sin arbetsgivares beslut att inte bevilja honom en dygnsvila på minst elva sammanhängande timmar. Enligt direktivet om arbetstidens förläggning ska denna viloperiod beviljas arbetstagaren under varje 24-timmarsperiod, om denna period föregår eller följer på en veckovila eller en semesterperiod. Domstolen konstaterade att dygnsvila och veckovila utgör två fristående rättigheter som har olika syften. Dygnsvilan ingår inte i veckovilan, utan tillkommer utöver denna, även om dygnsvilan direkt föregår veckovilan. Arbetstagarna ska följaktligen tillförsäkras möjligheten att faktiskt åtnjuta var och en av dessa rättigheter.

    Dom i målet Máv-Start av den 2 mars 2023 (C-477/21)

Unionsmedborgarskap

Varje person som är medborgare i en medlemsstat i Europeiska unionen är per automatik också unionsmedborgare. Unionsmedborgarskapet ska komplettera och inte ersätta det nationella medborgarskapet. Europeiska unionens medborgare åtnjuter särskilda rättigheter som garanteras genom de europeiska fördragen.

  • Dottern till en dansk mor och en amerikansk far hade sedan sin födsel i Förenta staterna både danskt och amerikanskt medborgarskap. Hon ansökte vid 22 års ålder i Danmark om att få behålla sitt danska medborgarskap, men ansökan avslogs med stöd av tillämpliga danska bestämmelser. En dansk domstol vände sig till EU-domstolen och frågade om dessa bestämmelser var förenliga med unionsrätten. EU-domstolen slog fast att Danmark i princip får föreskriva att danska medborgare som är födda utomlands och som aldrig har bott i landet förlorar sitt danska medborgarskap vid 22 års ålder. Denna åtgärd måste emellertid vara förenlig med proportionalitetsprincipen då den även medför en förlust av unionsmedborgarskapet. Så är fallet om den berörda personen inte är medborgare i en annan medlemsstat. Unionsrätten utgör således hinder mot en definitiv förlust av danskt medborgarskap och således av unionsmedborgarskapet om den berörda personen inte har informerats om eller har beretts möjlighet att begära en individuell prövning av konsekvenserna av nämnda förlust.

    Dom i målet Udlændinge- og Integrationsministeriet av den 5 september 2023 (C-689/21)

Migration

Europeiska unionen har antagit en uppsättning regler för att inrätta en effektiv, humanitär och säker europeisk migrationspolitik. Det gemensamma europeiska asylsystemet fastställer miniminormer för behandlingen av alla asylsökande och deras ansökningar i hela unionen.

  • Två syriska medborgare, X och Y, gifte sig i Syrien år 2016 och fick två barn. År 2019 lämnade Y Syrien och begav sig till Belgien, medan X och de båda barnen stannade kvar i Syrien. År 2022 beviljade de belgiska myndigheterna Y flyktingstatus i Belgien. X:s och barnens advokat ansökte per e-post om familjeåterförening för att ansluta sig till Y i Belgien och uppgav att de svåra omständigheterna i nordvästra Syrien hindrade dem från att bege sig till en belgisk diplomatisk beskickning för att lämna in sin ansökan där. Utlänningsmyndigheten svarade att det enligt belgisk lagstiftning inte var möjligt att lämna in ansökningar per e-post och uppmanade X och hennes barn att kontakta den belgiska ambassaden. Efter en fråga från en belgisk domstol slog EU-domstolen fast att den belgiska lagstiftning som kräver att en ansökan om familjeåterförening ska inges personligen på en diplomatisk beskickning strider mot unionsrätten. Lagstiftningen får dock innehålla krav på personlig inställelse i ett senare skede.

    Dom i målet Afrin av den 18 april 2023 (C-1/23 PPU)

  • Ungern införde en lag som krävde att tredjelandsmedborgare eller statslösa personer som befann sig på ungerskt territorium eller vid landets gränser först måste ta sig till en av Ungerns ambassader utomlands, i Serbien eller i Ukraina, för att där lämna in en avsiktsförklaring och få tillstånd att resa in i landet, innan de kunde ansöka om internationellt skydd. Domstolen slog fast att Ungern hade skapat orimliga hinder för asylsökande, i strid med unionens grundläggande principer, genom att göra asylansökan överdrivet komplicerad. Denna åtgärd kunde inte motiveras av kampen mot smittsamma sjukdomar i samband med covid-19-pandemin, eftersom den var oproportionerlig i förhållande till det eftersträvade målet.

    Dom i målet kommissionen/Ungern av den 22 juni 2023 (C-823/21)

Rättsstaten

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och fördraget om Europeiska unionen nämner uttryckligen rättsstatsprincipen som ett av medlemsstaternas gemensamma värden. Domstolarnas oberoende och opartiskhet är en viktig del av rättsstatsprincipen.


Respekt för rättsstatsprincipen i Europeiska unionen

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • Kommissionen väckte talan vid EU-domstolen och bestred den polska reformen av rättsväsendet från december 2019. Domstolen biföll kommissionens talan och erinrade om att medlemsstaterna, med hänsyn till rättsstatsprincipen, är skyldiga att avvärja varje försämring av sin lagstiftning om rättsväsendets organisation. Domstolen konstaterade att det är oförenligt med unionsrätten att nationella domare, som ska tillämpa unionsrätten, riskerar att få frågor som rör deras ställning och tjänsteutövning prövade av en domstol som inte uppfyller kraven på oavhängighet och opartiskhet. Vidare får nationella domare inte hindras från att bedöma huruvida en domstol uppfyller kraven på ett effektivt domstolsskydd enligt unionsrätten, vid behov genom att hänskjuta frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Slutligen fann domstolen att nationella bestämmelser som innebär att domare är skyldiga att uppge om de tillhör en förening, en ideell stiftelse eller ett politiskt parti och att denna information ska offentliggöras på internet strider mot skyddet av personuppgifter och respekten för privatlivet.

    Dom i målet kommissionen/Polen av den 5 juni 2023 (C-204/21)

Immateriella rättigheter

Unionens lagstiftning för att skydda immateriella rättigheter (upphovsrätt) och industriella rättigheter (varumärkesrätt, mönsterskydd, patenträtt) förbättrar företagens konkurrenskraft genom att främja en miljö som gynnar kreativitet och innovation.


Immaterialrätten och Europeiska unionens tribunal

Vi har integrerat innehåll från YouTube här. Eftersom YouTube kan samla in personuppgifter och spåra ditt visningsbeteende laddar vi videoklippet först efter det att du har samtyckt till deras användning av kakor och liknande teknik enligt beskrivningen i deras integritetspolicy.

  • Ansökan om internationell registrering av ordkännetecknet ”EMMENTALER” avslogs av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO). Emmentaler Switzerland överklagade detta beslut, vilket återigen fastställdes av EUIPO med motiveringen att varumärket var beskrivande. Genom sin dom ogillade tribunalen Emmentaler Switzerlands överklagande, med motiveringen att den tyska allmänheten omedelbart uppfattar kännetecknet EMMENTALER som en beteckning för en sorts ost, vilket gör det till ett beskrivande varumärke. För att ett kännetecken ska nekas registrering räcker det att kännetecknet är beskrivande i en del av unionen. Ordet ”EMMENTALER” kan således inte åtnjuta skydd som EU-varumärke för ost.

    Dom i målet Emmentaler Switzerland/EUIPO (EMMENTALER) av den 24 maj 2023 (T-2/21)

  • En italiensk tillverkare av karnevalskläder överklagade registreringen av Batman-logotypen som ett EU-varumärke till tribunalen. Tribunalen fann att den bevisning som denna italienska tillverkare hade lagt fram inte var tillräcklig för att visa att varumärket, som föreställer en fladdermus i en oval ram, saknar särskiljningsförmåga. Det är denna särskiljningsförmåga som gör det möjligt för allmänheten att förknippa de varor som omfattas av varumärket med utgivaren av Batman, DC Comics, och att särskilja dem från andra företags varor.

    Dom i målet Aprile e Commerciale Italiana/EUIPO - DC Comics av den 7 juni 2023 (T-735/21)

  • I en tvist mellan rumänska upphovsrättsorganisationer och ett flygbolag slog domstolen fast att det utgör en överföring till allmänheten enligt unionsrätten att spela ett musikaliskt verk som bakgrundsmusik i ett transportmedel för passagerare. Enbart installation av högtalarutrustning i ett transportmedel och, eventuellt, en programvara som gör det möjligt att spela bakgrundsmusik utgör däremot inte någon överföring. Unionsrätten utgör följaktligen hinder mot nationella bestämmelser som innebär att det föreligger en presumtion för överföring av musikaliska verk till allmänheten enbart på grund av att det finns högtalarsystem i transportmedlen.

    Dom i målet Blue Air Aviation och domen UPFR av den 20 april 2023 (förenade målen (C-775/21) och (C-826/21)

  • Till följd av en tvist vid Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) angående registreringen av ett tredimensionellt kännetecken bestående av formen på en Vespa-skoter, inkom Piaggio med ett överklagande till tribunalen. Piaggio hade lagt fram flera relevanta bevis vid EUIPO, såsom opinionsundersökningar, uppgifter om försäljningsvolymer, samt förekomsten av ”Vespa” på Museum of Modern Art i New York, användningen av ”Vespa”-skotrar i världsberömda filmer, såsom ”Prinsessa på vift”, och förekomsten av ”Vespa”-klubbar i flera medlemsstater. Enligt Piaggio vittnade dessa omständigheter om ”Vespas” ikoniska karaktär och således om dess igenkänningsfaktor i hela unionen. Tribunalen gav Piaggio rätt och fann att bevisen visade att varumärket förvärvat särskiljningsförmåga genom användning i hela unionen.

    Dom i målet Piaggio & C./EUIPO - Zhejiang Zhongneng Industry Group av den 29 november 2023 (T-19/22)

Restriktiva åtgärder och utrikespolitik

Restriktiva åtgärder eller ”sanktioner” är ett viktigt instrument i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik för att skydda unionens värden, grundläggande intressen och säkerhet. Sanktionerna syftar till att få de berörda enheterna eller personerna att ändra sin politik eller sitt beteende.

  • Belaeronavigatsia, ett belarusiskt statsägt företag med ansvar för luftrumsreglering, upptogs i Europeiska unionens råds sanktionsförteckning på grund av sitt ansvar för omdirigeringen den 23 maj 2021 av flyg FR4978 till Minsks flygplats, vilket ledde till att två regimmotståndare som befann sig ombord (Raman Pratasevitj och Sofia Sapega) arresterades. Tribunalen, som för första gången tolkade begreppet ”ansvariga för repressalier”, ogillade Belaeronavigatsias talan med motiveringen att det statsägda bolaget inte kunde ha varit omedvetet om att denna omdirigering bidrog till repressalierna mot civilsamhället och den demokratiska oppositionen i Belarus.

    Dom i målet Belaeronavigatsia/rådet av den 17 februari 2023 (T-536/21)

  • Som svar på Rysslands olagliga annektering av Krim och staden Sevastopol i mars 2014 antog Europeiska unionens råd en rad restriktiva åtgärder den 17 mars 2014. Efter utbrottet av Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina i februari 2022 uppförde rådet regeringsmedlemmar, banker, affärsmän och ledamöter av den federala församlingen (statsduman) i förteckningarna över personer och enheter som omfattas av dessa restriktiva åtgärder. I förteckningarna förde rådet även upp Violetta Prigozjina, mor till Jevgenij Prigozjin, som ansågs bära ansvaret för att legosoldater från Wagner-gruppen satts in för att strida för Ryssland i Ukraina. Tribunalen biföll yrkandet om ogiltigförklaring av rådets åtgärder mot Violetta Prigozjina och fann att hon uppförts i förteckningarna endast på grund av sina familjeband till sonen, vilka inte var tillräckliga för att motivera sådana åtgärder.

    Dom i målet Prigozjina/rådet av den 8 mars 2023 (T-212/22)

  • Till följd av att de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen och demokratin försämrats i Venezuela antog Europeiska unionens råd 2017 restriktiva åtgärder på grund av situationen i landet. År 2019 avvisade tribunalen den talan som Venezuela väckt mot dessa åtgärder, med motiveringen att denna stats rättsliga ställning inte påverkades direkt av de omtvistade rättsakterna. Venezuela överklagade tribunalens dom till domstolen, som år 2021 upphävde denna dom och återförvisade målet till tribunalen för förnyad prövning. I sin dom från år 2023 ogillade tribunalen samtliga grunder som Venezuela framfört till stöd för sitt yrkande om ogiltigförklaring av de restriktiva åtgärderna.

    Dom i målet Venezuela/rådet av den 13 september 2023 (T-65/18 RENV)

  • Roman Arkadjevitj Abramovitj är en affärsman med ryskt, israeliskt och portugisiskt medborgarskap. Han är huvudaktieägare i moderbolaget i koncernen Evraz, en av de största koncernerna inom den ryska stål- och gruvsektorn och en av Rysslands största skattebetalare. Till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina fryste rådet tillgångar och förbjöd inresa till eller transitering genom Europeiska unionen för ledande affärsmän som utövar verksamhet i ekonomiska sektorer som utgör en betydande inkomstkälla för den ryska regeringen. Roman Arkadjevitj Abramovitj väckte talan vid tribunalen och bestred beslutet att föra upp och låta honom kvarstå i förteckningarna över personer som omfattas av restriktiva åtgärder avsedda att intensifiera trycket på Ryssland. Tribunalen ogillade Roman Arkadjevitj Abramovitjs talan och upprätthöll således de restriktiva åtgärderna mot honom.

    Dom i målet Abramovitj/rådet av den 20 december 2023 (T-313/22)

Handelspolitik

Handelspolitiken omfattas av EU:s exklusiva befogenhet. Unionen antar handelspolitisk lagstiftning och ingår internationella handelsavtal. Tack vare att unionen uppvisar en enad front i globala sammanhang har den en stark position inom den internationella handeln.

  • År 2020 höjde Förenta staterna importtullarna på vissa europeiska aluminium- och stålprodukter. Kommissionen svarade med att anta en förordning om tilläggstullar på import till Europeiska unionen av vissa produkter med ursprung i Förenta staterna. Zippo Manufacturing Co., en amerikansk tillverkare av stormtändare vars produkter var föremål för dessa tilläggstullar, bestred denna åtgärd vid tribunalen, som ogiltigförklarade förordningen. Tribunalen ansåg nämligen att kommissionen hade åsidosatt Zippos rätt att yttra sig och således även hade åsidosatt principen om god förvaltningssed. Kommissionen borde ha låtit Zippo yttra sig innan den införde tilläggstullarna, eftersom den redan dessförinnan visste att det var främst Zippos tändare som berördes av dessa tullar.

    Dom i målet Zippo Manufacturing m.fl./kommissionen av den 18 oktober 2023 (T-402/20)

Förhandsbesked i skattefrågor (Tax rulings)

Direkta skatter omfattas i princip av medlemsstaternas befogenhet. Icke desto mindre måste dessa skatter vara förenliga med det unionsrättsliga regelverket, däribland förbudet mot statligt stöd. Unionen övervakar att de förhandsbesked i skattefrågor (tax ruling) som meddelas i medlemsstaterna och som beviljar företag en särskild skattebehandling är lagenliga.

  • Genom ett förhandsbesked (tax ruling) från år 2003 godtog de luxemburgska myndigheterna Amazon-koncernens förslag angående den bolagsskattemässiga behandlingen av ett dotterbolag i Luxemburg. Kommissionen fann att förhandsbeskedet utgjorde ett statligt stöd som var oförenligt med den inre marknaden. Till följd av Luxemburgs och Amazons respektive talan, ogiltigförklarade tribunalen kommissionens beslut. Tribunalen fann att kommissionen inte hade styrkt att Amazons dotterbolags skattebörda otillbörligt hade minskats. Domstolen ogillade kommissionens överklagande av tribunalens dom med motiveringen att kommissionen hade fastställt referenssystemet felaktigt vid bedömningen av förekomsten av sådant stöd.

    Dom i målet kommissionen/Amazon.com m.fl. av den 14 december 2023 (C-457/21 P)

  • År 2018 konstaterade kommissionen att de luxemburgska skattemyndigheterna hade meddelat förhandsbesked i skattefrågor till Engie-koncernen, vilka enligt kommissionen hade gjort det möjligt för Engie att undgå beskattning på dess dotterbolags vinster i Luxemburg. Kommissionen fann att dessa förhandsbesked utgjorde statligt stöd som var oförenligt med den inre marknaden. Sedan tribunalen ogillat deras respektive talan överklagade Engie och Luxemburg till domstolen, som slog fast att kommissionen hade fastställt referenssystemet felaktigt vid bedömningen av huruvida skatteåtgärderna var selektiva och således vid kvalificeringen av åtgärderna som statligt stöd.

    Dom i målet Luxemburg/kommissionen och dom i målet Engie Global LNG Holding m.fl. /kommissionen (förenade målen C-451/21 P och C-454/21 P)

Konkurrens

Europeiska unionen säkerställer efterlevnaden av regler som skyddar den fria konkurrensen. Åtgärder som syftar till eller resulterar i att konkurrensen på den inre marknaden begränsas eller snedvrids är förbjudna och kan beivras med böter.

  • Kommissionen undersökte geoblockeringen för vissa videospel för PC på Steam-plattformen. Kommissionen fann att operatören av denna plattform, Valve, och fem spelutgivare – Bandai, Capcom, Focus Home, Koch Media och ZeniMax – hade åsidosatt unionens konkurrenslagstiftning. Kommissionen ansåg att Valve och de fem utgivarna hade deltagit i en rad konkurrensbegränsande avtal eller samordnade förfaranden. Dessa syftade enligt kommissionen till att begränsa gränsöverskridande försäljning genom att införa territoriella kontrollfunktioner, särskilt i de baltiska länderna och i vissa länder i Central- och Östeuropa. Valve väckte talan vid tribunalen mot kommissionens beslut. Tribunalen ogillade talan. Den fann att kommissionen korrekt hade fastställt att det fanns ett avtal mellan Valve och var och en av de fem utgivarna som syftade till att begränsa parallellimport genom geoblockering av aktiveringsnycklarna för de aktuella videospelen på Steam-plattformen. Denna geoblockering syftade till att förhindra att videospel som distribuerades i vissa länder till låga priser, köptes av distributörer eller användare i andra länder där priserna var klart högre.

    Dom i målet Valve Corporation/kommissionen av den 27 september 2023 (T-172/21)

Tillgång till handlingar

Öppenhet i den offentliga förvaltningen utgör en av unionens grundprinciper. Varje enskild medborgare eller juridisk person i unionen kan därför som regel få tillgång till institutionernas handlingar. I vissa fall kan dock sådan tillgång vägras om det är motiverat.

  • I detta mål begärde Emilio De Capitani tillgång till vissa handlingar som utväxlats inom arbetsgruppen för bolagsrätt vid Europeiska unionens råd angående lagstiftningsförfarandet för att ändra direktiv 2013/34 om årsbokslut. Rådet nekade tillgång med motiveringen att ett utlämnande allvarligt skulle undergräva dess beslutsförfarande, samtidigt som det ansåg att informationen var för känslig och för teknisk för att kunna lämnas ut. Emilio De Capitani väckte talan vid tribunalen mot detta beslut. Tribunalen prövade hur det, inom ramen för Europeiska unionens lagstiftningsförfaranden, är möjligt att förena principerna om offentlighet och öppenhet med undantaget från skyldigheten att lämna ut handlingar för att skydda beslutsprocessen. Tribunalen framhöll att allmänheten, i ett system som grundas på principen om demokratisk legitimitet, måste kunna ställa lagstiftaren till svars för dess handlingar. För att medborgarna ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter krävs att de har möjlighet att i detalj följa beslutsförfarandet inom de institutioner som deltar i lagstiftningsprocessen. Tribunalen ogiltigförklarade därför rådets beslut att inte ge tillgång till arbetsdokumenten om direktivet.

    Dom i målet De Capitani/rådet av den 25 januari 2023 (T-163/21)

Genom den sammanställning av rättsfallsresuméer som utarbetas av direktoratet för forskning och dokumentation ges yrkesverksamma jurister tillgång till domstolens och tribunalens urval av årets viktigaste avgöranden och månadsbulletin om rättspraxis.

go to top