lyhyt katsaus menneeseen vuoteen

Vuosikertomus 2021

 
Go Down
 

Presidentin esipuhe

Toimielimemme tehtävänä on siis ottaa huomioon kaikki pandemian torjumisesta saadut kokemukset ja parantaa pysyvästi niitä hyviä tuloksia, joihin se on päässyt toiminnassaan ja suhteessaan kansallisiin tuomioistuimiin ja myös yleiseen mielipiteeseen kaikkialla unionissa.

Koen Lenaerts

Unionin tuomioistuimen presidentti

Kuluneena vuonna 2021 tuomioistuimen ja sen henkilöstön on pitänyt selviytyä covid-19-pandemian peräkkäisten aaltojen hillitsemiseen tarkoitettujen terveystoimenpiteiden ja rajoitusten jatkumisesta. Työmenetelmien ja etäviestinnän ansiosta tuomioistuimen henkilöstö on kaikesta huolimatta kyennyt takaamaan toimintansa jatkuvuuden unionin oikeudenhoidon palveluksessa hyödyntämällä niitä ohjeita ja uusia käytäntöjä, jotka on omaksuttu heti pandemian puhjettua vuonna 2020. Toimielin voi tässä yhteydessä onnitella itseään siitä, että Euroopan oikeusasiamies on myöntänyt sille Hyvän hallinnon palkinnon innovaation ja uudistuksen huippuosaamisesta tunnustuksena niistä ponnisteluista, joita tuomioistuin on tehnyt suunnitellakseen ja ottaakseen käyttöön videoneuvottelujärjestelmän, joka mahdollistaa istuntojen järjestämisen etänä kummassakin tuomioistuimessa simultaanitulkkausta käyttäen.

Vuonna 2021 vaihtui myös merkittävä osa unionin tuomioistuimen jäsenistä, ja unionin tuomioistuimeen tuli yhdeksän uutta jäsentä. Kollegani osoittivat jälleen luottavansa minuun ja valitsivat minut uudelleen presidentiksi, kun taas tuomari Bay Larsen valittiin varapresidentiksi Silva de Lapuertan jätettyä tuomioistuimen. Samana vuonna myös unionin yleisessä tuomioistuimessa aloitti viisi uutta tuomaria.

Vireille pantujen asioiden määrä kasvoi vuonna 2021 molemmissa tuomioistuimissa (1 720 asiaa vuonna 2 021, kun niitä oli 1 584 vuonna 2020), ja myös päätökseen saatettuja asioita oli enemmän (1 723 asiaa vuonna 2021, kun niitä oli 1 540 vuonna 2020). Muun muassa oikeusvaltiota, ympäristöä, henkilötietojen suojaa, sosiaalista suojelua tai terveyskriisin yhteydessä myönnettyä tukea koskevien ratkaisujen monimuotoisuus ja vaikutus osoittavat, että toimielin toimii nykypäivän todellisuuden ytimessä ja vaikuttaa konkreettisesti Euroopan unionin kansalaisten ja yritysten elämään. Näistä toteamuksista seuraa useita haasteita.

Tämä todellisuus edellyttää ensinnäkin tuomioistuimelta sitä, että se parantaa lähestymistapaansa kansalaisiin ja panostaa siihen, että sen toiminta on mahdollisimman avointa. Tuomioistuimessa on tähän liittyen vireillä hanke, jonka tarkoituksena on lähettää kokeiluluontoisesti suuren jaoston istunnot suoratoistona verkossa. Digitaalinen kehitys oli avainasemassa tuomioistuimen hallinnoidessa esimerkillisellä tavalla terveyskriisiin liittyviä ongelmia ja reagoidessa pandemiasta johtuviin liikkumisrajoituksiin. Tekninen osaaminen on kehittynyt, ja olemme nähneet digitaalisen esteen murtuvan: vaatimustaso on muuttunut. Olemme siis päässeet siihen pisteeseen, jossa tämä tekninen ja yhteiskunnallinen kehitys tuo tuomioistuimen koko Euroopan ulottuville.

Toimielin pohtii toiseksi edelleen sitä, miten voitaisiin tasapainottaa uudelleen unionin tuomioistuimen, jossa on yksi tuomari jäsenvaltiota kohden, ja unionin yleisen tuomioistuimen, jossa on syyskuusta lähtien ollut kaksi tuomaria jäsenvaltiota kohden, välistä työtaakkaa.

On kolmanneksi nähtävissä jonkinmuotoista suuntausta siihen, että tuomioistuimen ratkaisujen auktoriteetti riitautetaan, ja siihen, että joissakin jäsenvaltioissa kyseenalaistetaan Euroopan yhdentymishanke ja sen perusarvot ja -periaatteet. Tämä suuntaus vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta siinä, että tuomioistuimen ratkaisut ovat laadukkaita, niitä selitetään yleisölle ja tuomioistuimen toiminta on avointa. Tämä on välttämätöntä, jotta unionin lainkäyttö hahmottuu ja se ymmärretään oikein eli siten, että sillä pyritään kaikissa olosuhteissa huolehtimaan yksinomaan siitä, että lakia noudatetaan.

Toimielimemme tehtävänä on siis ottaa huomioon kaikki pandemian torjumisesta saadut kokemukset ja parantaa pysyvästi niitä hyviä tuloksia, joihin se on päässyt toiminnassaan ja suhteessaan kansallisiin tuomioistuimiin ja myös yleiseen mielipiteeseen kaikkialla unionissa. Juuri nämä ovat niitä tavoitteita, jotka tuomioistuin on asettanut itselleen vuonna 2022, jolloin se viettää 70-vuotisjuhlavuottaan erilaisin hankkein, tapahtumin ja tilaisuuksin.

Koen Lenaerts

Unionin tuomioistuimen presidentti

go to top