JANUARI

8 Målen Sea Watch anhängiggörs

MARS

1 Högtidligt sammanträde med anledning av att David Petrlík (Tjeckien) svärs in och tillträder som domare vid tribunalen.

11 Talan väcks i målen Ungern och Polen/parlamentet och rådet mot villkorlighetsordningenparagraph-6: 17 Första domen med iriska som rättegångsspråk

page-s1.sub-1.region-1.infographic-1.paragraph-6

MAJ

9 Europadagen 2021

JUNI

24 Priset för god förvaltning

JULI

6En ny domare tillträder sin tjänst vid tribunalen

SEPTEMBER

2-3 Mellan gemensamma konstitutionella traditioner och nationella identiteter – konferens i Riga

27 En ny domare tillträder sin tjänst vid tribunalen

OKTOBER

7 Partiell förnyelse av domstolens ledamöter

8 Omval av domstolens förste generaladvokat

25 Europeiska rättvisedagen 2021

27 Två nya ledamöter träder i tjänst i tribunalen

NOVEMBER

22–23 Domarmöte 2021

A | Året i bilder

4 JANUARI

Målet Rzecznik Praw Obywatelskich anhängiggörs

Domstolen har att ta ställning till om de polska myndigheterna kan vägra att transkribera en födelseattest för ett barn som fötts i Spanien, som utfärdats av de spanska myndigheterna och där två kvinnor anges som barnets mödrar. (C‑2/21).

8 JANUARI

Målen Sea Watch anhängiggörs

Domstolen har att avgöra om hamnmyndigheterna kan utöva sina befogenheter mot ett fartyg som är certifierat som lastfartyg men som i praktiken utför sök-och räddningsinsatser till havs för migranter (C‑14/21 och C‑15/21).

26 JANUARI

Dom i målet VL/Szpital Kliniczny

Att endast betala ut lönetillägg till arbetstagare med funktionsnedsättning som har lämnat in ett intyg om funktionsnedsättning efter ett datum som arbetsgivaren fastställt, kan utgöra direkt eller indirekt diskriminering med funktionsnedsättning som diskrimineringsgrund (C‑16/19).

3 FEBRUARI

Dom i målet kommissionen/Ungern

Ungern har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter att se till att det dagliga gränsvärdet för PM10-partiklar följs inom hela landets territorium och att den period under vilken gränsvärdet överskrids är så kort som möjligt (C‑637/18).

17 FEBRUARI

Domar i målen Ryanair DAC/kommissionen ochRyanair DAC/kommissionen

De stöd som Sverige och Frankrike beviljade flygbolag i samband med covid-19-pandemin är förenliga med unionsrätten (T-238/20 och T‑259/20).

1 MARS

En ny domare tillträder sin tjänst vid tribunalen

Högtidligt sammanträde med anledning av att David Petrlík (Tjeckien) svärs in och tillträder som domare vid tribunalen.

8 MARS

Målet CIHEF m.fl.anhängiggörs

Domstolen har att uttala sig om möjligheten för en medlemsstat att med hänsyn till folkhälsan och miljön anta restriktiva bestämmelser om affärsmetoder och reklam för biocidprodukter (C‑147/21).

11 MARS

Talan väcks i målen Ungern och Polen/parlamentet och rådet mot villkorlighetsordningen

Ungern och Polen har yrkat ogiltigförklaring av förordningen om en generell villkorlighetsordning för skydd av unionsbudgeten vid åsidosättande av rättsstatsprinciperna i medlemsstaterna (C‑156/21 och C‑157/21).

17 MARS

Första domen med iriska som rättegångsspråk

På St Patrick’s Day, dagen för Irlands skyddshelgon, meddelar domstolen sin första dom i ett mål där iriska är rättegångsspråk.
Enligt ett EU-direktiv ska Irlands båda officiella språk användas för information om veterinärmedicinska läkemedel. En irländsk domstol måste slå fast att det direktivet inte har införlivats och besluta att staten ska åtgärda detta (C‑64/20).

24 MARS

Dom i målet Lego

Tribunalen slår fast att Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) inte borde ha ogiltigförklarat gemenskapsmönstret för en byggkloss från Lego (T‑515/19).

9 APRIL

Målet Firearms United Network anhängiggörs

En polsk sammanslutning av vapenägare har yrkat ogiltigförklaring av förordningen om förbud mot användning av blyhagel. Den anser att den rättsakten kränker friheten att bedriva ekonomisk verksamhet och att jaga (T‑187/21).

14 APRIL

Dom i målet Ryanair DAC/kommissionen

De stödåtgärder som Sverige och Danmark vidtagit till förmån för flygbolaget SAS och den garanti som Finland beviljat flygbolaget Finnair med anledning av covid-19-pandemin är förenliga med unionsrätten (T‑378/20 och T‑379/20 samt T‑388/20).

20 APRIL

Dom i målet Repubblika/Il-Prim Ministru

De maltesiska bestämmelser som ger premiärministern bestämmanderätt vid utnämningen av domare, samtidigt som det föreskrivs att ett oberoende organ med ansvar för att utvärdera kandidaterna och avge rekommendationer ska delta i detta förfarande, strider inte mot unionsrätten (C‑896/19).

4 MAJ

Fördragsbrottstalan kommissionen/Frankrike (PM10) anhängiggörs

Kommissionen begär att domstolen ska fastställa att Frankrike har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter när det gäller luftkvalitet genom att systematiskt och ihållande överskrida det dagliga gränsvärdet för fina partiklar (PM10) i områdena Paris och Martinique/Fort-de-France (C‑286/21).

9 MAJ

Europadagen 2021

För att göra EU-medborgarna mer medvetna om sina rättigheter och informera dem om hur EU:s rättsväsende fungerar bjuder domstolen in medborgarna att se på animationer om domstolens roll och rättspraxis, att ställa frågor via Twitter och LinkedIn och att göra en virtuell rundvandring i domstolens byggnader.

12 MAJ

Dom i målen Luxemburg/kommissionen och Amazon EU och Amazon.com/kommissionen

Tribunalen ogiltigförklarar kommissionens beslut att förklara att de skatteförmåner som Luxemburg beviljat bolag i Amazon-koncernen utgjorde olagligt statligt stöd (T‑816/17 och (T‑318/18).

3 JUNI

Dom i målet Ungern/parlamentet

Domstolen ogillar Ungerns talan mot Europaparlamentets resolution om inledande av ett förfarande för att slå fast att det finns en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter de värden som unionen grundar sig p (C‑650/18).

22 JUNI

Dom i målen Youtube och Cyando

Domstolen finner att operatörer av onlineplattformar i unionsrättens nuvarande skede i princip inte är ansvariga för överföring till allmänheten av upphovsrättsskyddat innehåll som olagligt lagts ut på nätet av deras användare (C‑682/18 och C‑683/18).

22 JUNI

Målet Syndesmos Tyrokomon Kyprou m.fl./kommissionen anhängiggörs

Producenter av ost och komjölk har begärt att tribunalen ska ogiltigförklara kommissionens förordning om registrering av Χαλλούμι (Halloumi) som en skyddad ursprungsbeteckning (T‑361/21).

24 JUNI

Priset för god förvaltning

Europeiska ombudsmannen, Emily O’Reilly, tilldelar domstolen Priset för god förvaltning 2021 i kategorin ”Enastående innovation/omvandling” för projektet ”Förhandlingar på distans”.

24 JUNI

Dom i målet kommissionen/Spanien

Spanien borde ha tagit hänsyn till det olagliga vattenuttaget och uttaget av vatten för stadsförsörjningen när det beräknade uttaget av grundvatten från Doñana, Europas viktigaste våtmark (C‑559/19).

4–5 JULI

Sechser-Treffen i Wien

En delegation från domstolen reste till Wien för att delta i mötet ”Sechser-Treffen”, som vartannat år samlar företrädare för de tysktalande författningsdomstolarna i Tyskland, Österrike, Schweiz och Liechtenstein samt för Europeiska unionens domstol och Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

6 JULI

En ny domare tillträder sin tjänst vid tribunalen

Högtidligt sammanträde med anledning av att Maja Brkan (Slovenien) svärs in och installeras som domare i tribunalen.

15 JULI

Dom i målen WABE och MH Müller Handel

Ett förbud mot att bära synliga uttryck för politiska, filosofiska eller religiösa övertygelser på arbetsplatsen kan motiveras av arbetsgivarens behov av att presentera sig på ett neutralt sätt för sina kunder eller för att förebygga sociala konflikter (C‑804/18 och C‑341/19).

20 JULI

Målet Schrems/Facebook anhängiggörs

Maximilian Schrems har gjort gällande att hans samtycke till användningsvillkoren för plattformen Facebook inte uppfyller kraven i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och har begärt att Facebook ska sluta att behandla hans uppgifter för att kunna göra individuellt anpassad reklam och sluta att använda dem för konsultation av tredje parts webbplatse (C‑446/21).

1 AUGUSTI

Barna Berke död

Barna Berke (Ungern), domare vid tribunalen sedan den 19 september 2016, avlider i tjänsten.

31 AUGUSTI

Begäran om förhandsavgörande i målet Verband Sozialer Wettbewerb

Bundesgerichtshof (Tyskland) frågar om försäljningspriset för produkter som är förpackade i flaskor eller burkar av returglas måste inkludera det belopp för pant som konsumenten måste betala (C‑543/21).

2–3 SEPTEMBER

Mellan gemensamma konstitutionella traditioner och nationella identiteter – konferens i Riga

En konferens hålls i Riga (Lettland), där domare från nationella författningsdomstolar och ledamöter av EU-domstolen för första gången samlas för att diskutera ett gemensamt tillvägagångssätt för att förena behovet av europeisk enhet med verkligheten i form av konstitutionella traditioner och nationella identiteter.

2 SEPTEMBER

Dom i målet État belge (uppehållsrätt vid våld i hemmet)

En tredjelandsmedborgare som utsatts för våld i hemmet av sin maka eller make som är unionsmedborgare, å ena sidan, och en tredjelandsmedborgare som utsatts för våld i hemmet av sin maka eller make som är tredjelandsmedborgare, å andra sidan, befinner sig enligt domstolen inte i jämförbara situationer (C‑930/19).

9 SEPTEMBER

Dom i målet Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne

Skyddade ursprungsbeteckningar är skyddade mot förbjudet agerande både när det gäller produkter och tjänster (C‑783/19).

10 SEPTEMBER

Överklagande i mål om varumärket GOOGLE CAR till tribunalen

Det har yrkats att tribunalen ska ogiltigförklara två beslut av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) om att avslå registrering av kännetecknet GOOGLE CAR (T‑568/21 och T‑569/21).

20 SEPTEMBER

Beslut av domstolens vice ordförande i målet Tjeckien/Polen

Eftersom Polen inte upphört med brunkolsbrytningen i Turów-gruvan ska den medlemsstaten betala ett dagligt vite på 500 000 euro till Europeiska kommissionen (C‑121/21 R).

27 SEPTEMBER

En ny domare tillträder sin tjänst vid tribunalen

Högtidligt sammanträde med anledning av att Pēteris Zilgalvis (Lettland) svärs in och tillträder som domare vid tribunalen.

6 OKTOBER

Dom i målet A (gränspassage med fritidsbåt)

En medlemsstat får kräva att dess medborgare ska ha med sig ett giltigt identitetskort eller pass när de reser till en annan medlemsstat, oavsett vilket transportmedel som används och vilken väg de tar, under påföljdsansvar (C‑35/20).

6 OKTOBER

Yttrande om Istanbulkonventionen

Rådet kan, men måste inte, invänta att det föreligger samförstånd mellan medlemsstaterna om att vara bundna av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Yttrande 1/19).

7 OKTOBER

Partiell förnyelse av domstolens ledamöter

Högtidligt sammanträde med anledning av den delvisa förnyelsen av domstolens ledamöter.
Följande personer träder i tjänst som domare: Dimitrios Gratsias (Grekland), Maria Lourdes Arastey Sahún (Spanien), Miroslav Gavalec (Slovakien), Zoltán Csehi (Ungern), och Octavia Spineanu-Matei (Rumänien).
Följande personer träder i tjänst som generaladvokater: Anthony Michael Collins (Irland), Nicholas Emiliou (Cypern), Tamara Ćapeta (Kroatien) och Laila Medina (Lettland).

8 OKTOBER

Omval av domstolens ordförande och val av domstolens vice ordförande

Koen Lenaerts (Belgien) omväljs av sina kollegor till domstolens ordförande för en treårsperiod.
Lars Bay Larsen (Danmark) väljs till vice ordförande, även han för en treårsperiod.

8 OKTOBER

Omval av domstolens förste generaladvokat

Maciej Szpunar (Polen) omväljs av sina kollegor till domstolens förste generaladvokat för en treårsperiod.

8 OKTOBER

Val av ordförande på avdelningarna med fem domare

Följande personer väljs till ordförande på avdelningarna med fem domare i domstolen för en period på tre år: Alexander Arabadjiev (Bulgarien), Alexandra Prechal (Nederländerna), Küllike Jürimäe (Estland), Constantinos Lycourgos (Cypern) och Eugene Regan (Irland).

11 OKTOBER

Val av ordförande på avdelningarna för tre domare i domstolen

Följande personer väljs till ordförande på avdelningarna med tre domare i domstolen för en period på tre år: Siniša Rodin (Kroatien), Irmantas Jarukaitis (Litauen), Niilo Jääskinen (Finland), Ineta Ziemele (Lettland) och Jan Passer (Tjeckien).

25 OKTOBER

Europeiska rättvisedagen 2021

Domstolen använder Twitter och LinkedIn för att uppmärksamma denna dag, som syftar till att ge EU-medborgarna en bättre förståelse för sina rättigheter och ge dem mer information om hur rättssystemen fungerar.

27 OKTOBER

Två nya ledamöter träder i tjänst i tribunalen

Högtidligt sammanträde med anledning av att Krisztián Kecsmár (Ungern) och Ion Gâlea (Rumänien) svärs in och tillträder som domare i tribunalen.

8 NOVEMBER

Möte med CCBE

En delegation från Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE) möter ledamöter av domstolen och tribunalen. Utbytet fokuserar på konsekvenserna av de processuella åtgärder som vidtagits efter covid-19-pandemin och på dessa instansers ansträngningar för att säkerställa kontinuiteten i rättsväsendet.

10 NOVEMBER

Dom i målet Google och Alphabet/kommissionen (Google Shopping)

Tribunalen ogillar Googles talan mot kommissionens beslut att ålägga företaget påföljder för missbruk av dominerande ställning och fastställer böterna på 2,42 miljarder euro. Google gynnade sin egen produktjämförelsetjänst framför konkurrerande jämförelsetjänster (T‑612/17).

15 NOVEMBER

Bilateralt seminarium EU-domstolen – Conseil d’État (Högsta förvaltningsdomstolen, Frankrike)

Under seminariet anordnas tre rundabordssamtal med följande teman: ”Begäran om förhandsavgörande: den senaste utvecklingen”, ”De nationella domstolarnas roll i att fastställa brister i genomförandet av direktiv och att utdöma påföljder” och ”Miljörätt”.

16 NOVEMBER

Dom i målet Governor of Cloverhill Prison m.fl.

De bestämmelser om en europeisk arresteringsorder för Förenade kungariket som föreskrivs i utträdesavtalet och om den nya mekanismen för överlämnande i avtalet om handel och samarbete mellan Europeiska unionen och detta tredjeland är bindande för Irland (C‑479/21 PPU).

22–23 NOVEMBER

Domarmöte 2021

Vid detta årliga möte diskuterar 136 nationella domare från de 27 medlemsstaterna, och ledamöter av institutionen aktuell rättspraxis och mekanismerna för samarbete mellan EU-domstolen och nationella domstolar.

27 NOVEMBER

Besök av en delegation från Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna

Tre rundabordssamtal hålls på följande teman: ”Icke-diskrimineringsprincipen – metodik och tillämpning”,”Förvar av asylsökande” och ”Utvisning av tredjelandsmedborgare och rätten till familjeliv”.

9 DECEMBER

Två nya ledamöter av revisionsrätten avger högtidlig försäkran inför domstolen

Helga Berger (Österrike) och Marek Opioła (Polen), som av Europeiska unionens råd utnämnts till ledamöter av Europeiska revisionsrätten, avger under ett högtidligt sammanträde det högtidliga löfte som föreskrivs i fördragen.

21 DECEMBER

Förnyelse av Alfredo Calot Escobars mandat som justitiesekreterare

The term of office of Alfredo Calot Escobar (Spanien), justitiesekreterare domstolen sedan den 7 oktober 2010, får sitt mandat förlängt för ytterligare sex år, till den 6 oktober 2028.

B | Året i siffror

Liksom under 2020 påverkades den rättsliga verksamheten vid Europeiska unionens domstol under år 2021 av hälsokrisen. Tack vare de åtgärder som vidtogs från krisens början har de båda instanserna kunnat fullgöra sitt uppdrag och säkerställa en kontinuerlig verksamhet i den europeiska rättvisans tjänst. Genom att börja använda videokonferenser med simultantolkning har det varit möjligt för parternas företrädare att föra talan på distans och för domstolen att upprätthålla sin rättsliga verksamhet på en mycket hög nivå under år 2021.

Efter en tillfällig nedgång år 2020 fortsatte antalet mål som väcktes vid de två instanserna att öka under året, och antalet avslutade mål ökade på motsvarande sätt.

Ökningen av antalet mål som togs upp vid de två instanserna, vilket var 1 720 stycken (jämfört med 1 582 stycken år 2020), är anmärkningsvärd. Detta berör i synnerhet domstolen och beror främst på den avsevärda ökningen av antalet överklaganden av avgöranden från tribunalen kopplat till tribunalens ökade aktivitet.

Med sammanlagt 1 723 avslutade mål för de båda instanserna (jämfört med 1 540 stycken år 2020), har domstolen uppnått ett resultat som ligger nära föregående års resultat, medan det höga antalet avslutade mål vid tribunalen är ett resultat av reformen av unionens institutionella struktur, som slutfördes i september 2019.

Den genomsnittliga handläggningstiden (17,2 månader), en ökning jämfört med år 2020 (15,4 månader), beror till stor del på de åtgärder som vidtagits för att mildra effekterna av hälsokrisen, bland annat att parterna beviljats en extra månad för att lämna in sina skriftliga inlagor eller yttranden.

Denna utveckling parallellt med det totala antalet mål som inletts och avslutats under år 2021 förklarar också varför antalet anhängiga mål vid båda instanserna är stabilt: 2 541 (jämfört med 2 542 stycken år 2020).

Institutionen år 2021

81 Domare

11 Generaladvokater

Från de 27 medlemsstaterna

2 247 tjänstemän och övriga anställda

60 % 40 % 1 355 kvinnor 892 892 män

BUDGET 444 miljoner euro

Andelen kvinnor på högre befattningar inom institutionens administration är högre vid domstolen än genomsnittet inom de europeiska institutionerna.

Innehas av kvinnor:54 % av handläggartjänsterna 40 % av chefstjänsterna (på mellannivå och högre nivå)

Verksamhetsåret (domstolen och tribunalen)

1 720 Anhängiggjorda mål

1 723 Avgjorda mål

2 541 Pågående mål

Inlagor som förts in i kansliernas register 173 167

Genomsnittlig handläggningstid 17,2 månader

16,6 månader Domstolen

17,3 månader Tribunalen

Andel rättegångshandlingar som lämnats in via e-Curia:

85 % Domstolen

93 % Tribunalen

8 378 användarkonton för e-Curia:(en ökning med 13,5% jämfört med år 2020)

2 809 meddelanden från domstolen publicerade i Europeiska unionens officiella tidning

e-Curia är en it-applikation som tillhandahålls av EU-domstolen och som gör det möjligt för parternas ombud i mål vid domstolen och tribunalen och för nationella domstolar i samband med begäran om förhandsavgörande att utväxla rättegångshandlingar med kanslierna elektroniskt.


e-Curia: It-applikationen som möjliggör utbyte av juridiska dokument
Se videon på YouTube

Språktjänsten

Domstolen är en mångspråkig dömande institution och måste därför kunna handlägga ett mål oavsett vilket av EU:s officiella språk som talan har inletts på. Domstolens avgöranden publiceras därefter på samtliga dessa språk.

24 möjliga rättegångsspråk, det vill säga

552 möjliga språkkombinationer

616 juristlingvister som översätter de skriftliga dokumenten

Arbetsbörda: 1 337 000 sidor att översätta

1 257 000 sidor översatta av den juridiska översättningstjänsten

Resultatet av sparåtgärder hos de dömande instanserna för att minska behovet av översättning: 668 000 sidor

71 Tolkar för förhandlingar och sammanträden

423 Förhandlingar och möten där simultantolkning har tillhandahållits