Ianuarie

8 Introducerea cauzelor 8 Sea Watch

Martie

1 Intrarea în funcție a domnului David Petrlík (Republica Cehă) în calitate de judecător la Tribunal

11 Introducerea unor acțiuni de către Ungaria și Polonia împotriva regimului de condiționalitate

17 Prima hotărâre în limba de procedură irlandeză

Mai

9 Ziua Europei 2021

Iunie

24 Premiul bunei administrări este acordat Curții

Iulie

6 Intrarea în funcție a doamnei Maja Brkan (Slovenia) în calitate de judecătoare la Tribunal

Septembrie

2-3 Conferință la Riga (Letonia) a judecătorilor de la curțile constituționale naționale și de la Curtea de Justiție

27 Intrarea în funcție a domnului Pēteris Zilgalvis (Letonia) în calitate de 27 judecător la Tribunal

Octombrie

7 Reînnoirea parțială a membrilor Curții de Justiție

8 Realegerea președintelui Curții de Justiție, domnul Koen Lenaerts (Belgia), și alegerea vicepreședintelui, domnul Lars Bay Larsen (Danemarca)

25 Ziua Europeană a Justiției 2021

27 Intrarea în funcție a domnilor Krisztián Kecsmár (Ungaria) și Ion Gâlea (România) ca judecători la Tribunal

Noiembrie

22-23 Forumul magistraților

A | Un an în imagini

4 IANUARIE

Introducerea cauzei Rzecznik Praw Obywatelskich

Curtea de Justiție trebuie să se pronunțe cu privire la aspectul dacă autoritățile poloneze pot refuza să transcrie actul de naștere al unui copil născut în Spania, eliberat de autoritățile spaniole, în care sunt menționate două femei ca mame ale acestui copil (C‑2/21).

8 IANUARIE

Introducerea cauzelor Sea Watch

Curtea de Justiție trebuie să stabilească dacă autoritățile portuare își pot exercita competențele împotriva unei nave care este certificată drept cargou, dar care, în practică, efectuează operațiuni de căutare și salvare pe mare a migranților (C‑14/21 și C‑15/21).

26 IANUARIE

Hotărârea în cauza VL/Szpital Kliniczny

Plata unui spor la salariu numai lucrătorilor cu handicap care au predat un certificat de încadrare în grad de handicap după o dată stabilită de angajator poate constitui o discriminare directă sau indirectă pe motive de handicap (C‑16/19).

3 FEBRUARIE

Hotărârea în cauza Comisia/Ungaria

Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile de a asigura, pe întregul său teritoriu, respectarea valorii-limită zilnice stabilite pentru particulele PM 10 și ca perioada de depășire a acestei valori-limită să fie cât mai scurtă cu putință (C‑637/18).

17 FEBRUARIE

Hotărârile în cauzele Ryanair DAC/Comisia și Ryanair DAC/Comisia

Ajutoarele acordate de Suedia și de Franța companiilor aeriene în cadrul pandemiei de Covid-19 sunt conforme cu dreptul Uniunii (T‑238/20 și T‑259/20).

1 MARTIE

Intrarea în funcție a unui nou membru al Tribunalului

Ședință solemnă cu ocazia depunerii jurământului și a intrării în funcție a domnului David Petrlík (Republica Cehă) în calitate de judecător la Tribunal.

8 MARTIE

Introducerea cauzei CIHEF și alții

Curtea de Justiție trebuie să se pronunțe cu privire la posibilitatea ca un stat membru să adopte, în interesul sănătății publice și al mediului, norme restrictive în materie de practici comerciale și publicitate pentru produsele biocide (C‑147/21).

11 MARTIE

Introducerea acțiunilor Ungaria și Polonia/Parlamentul și Consiliul împotriva regimului de condiționalitate

Ungaria și Polonia solicită anularea Regulamentului privind instituirea unui regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii în cazul încălcării principiilor statului de drept în statele membre (C‑156/21 și C‑157/21).

17 MARTIE

Prima hotărâre în limba de procedură irlandeză

De ziua Sfântului Patrick, patronul Irlandei, Curtea de Justiție pronunță prima hotărâre într-o cauză cu limba de procedură irlandeză.
Potrivit unei directive a Uniunii, ambele limbi oficiale ale Irlandei trebuie utilizate pentru informațiile referitoare la medicamentele veterinare. O instanță irlandeză trebuie să constate netranspunerea acestei directive și să decidă că statul trebuie să o remedieze (C‑64/20).

24 MARTIE

Hotărârea în cauza Lego

Tribunalul a statuat că Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) nu ar fi trebuit să anuleze desenul sau modelul industrial comunitar al unei cărămizi dintr-un set de joc de construcție Lego (T‑515/19).

9 APRILIE

Introducerea acțiunii Firearms United Network

O asociație poloneză de proprietari de arme de foc solicită anularea regulamentului care interzice utilizarea plumbului pentru vânătoare. Aceasta apreciază că textul respectiv aduce atingere libertății de a desfășura o activitate economică și de a practica vânătoarea (T‑187/21).

14 APRILIE

Hotărârea în cauzele Ryanair DAC/Comisia

Măsurile de ajutor instituite de Suedia și Danemarca în favoarea companiei aeriene SAS, precum și garanția acordată companiei aeriene Finnair de Finlanda ca urmare a pandemiei de Covid-19 sunt conforme cu dreptul Uniunii (T‑378/20, T‑379/20 și T‑388/20).

20 APRILIE

Hotărârea în cauza Repubblika/Il-Prim Ministru

Dispozițiile malteze care conferă prim-ministrului o competență decisivă în numirea judecătorilor, prevăzând totodată intervenția unui organ independent însărcinat cu evaluarea candidaților și cu furnizarea unui aviz, nu sunt contrare dreptului Uniunii (C‑896/19).

4 MAI

Introducerea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor Comisia/Franța (PM10)

Comisia solicită Curții de Justiție să constate că Franța nu și-a îndeplinit obligațiile privind calitatea aerului, prin depășirea în mod sistematic și persistent a valorii-limită zilnice pentru particulele fine (PM10) în zonele Paris și Martinica/Fort-de-France (C‑286/21).

9 MAI

Ziua Europei 2021

Pentru ca cetățenii europeni să își cunoască mai bine drepturile și să fie informați cu privire la funcționarea justiției europene, Curtea îi invită să vizioneze animații cu privire la rolul și la jurisprudența sa, să adreseze întrebări prin intermediul Twitter și LinkedIn și să efectueze o vizită virtuală a clădirilor care o adăpostesc.

12 MAI

Hotărârea în cauzele Luxemburg/Comisia și Amazon EU și Amazon.com./Comisia

Tribunalul anulează decizia Comisiei prin care se declară că avantajele fiscale acordate de Luxemburg unor societăți din grupul Amazon constituie ajutoare de stat ilegale (T‑816/17 și T‑318/18).

3 IUNIE

Hotărârea în cauza Ungaria/Parlamentul

Curtea de Justiție respinge acțiunea Ungariei împotriva rezoluției Parlamentului European prin care se declanșează procedura de constatare a existenței unui risc clar de încălcare gravă de către acest stat membru a valorilor pe care se întemeiază Uniunea (C‑650/18).

22 IUNIE

Hotărârea în cauzele Youtube și Cyando

În stadiul actual al dreptului Uniunii, Curtea de Justiție consideră că operatorii de platforme online nu sunt în principiu responsabili de comunicarea publică a conținuturilor protejate de dreptul de autor încărcate în mod nelegal de utilizatorii lor (C‑682/18 și C‑683/18).

22 IUNIE

Introducerea acțiunii Syndesmos Tyrokomon Kyprou și alții/Comisia

Producătorii de brânzeturi și de lapte de vacă solicită Tribunalului anularea regulamentului Comisiei de înregistrare a Χαλλούμι (Halloumi) ca denumire de origine protejată (DOP) (T‑361/21).

24 IUNIE

Premiul bunei administrări

Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, acordă Curții Premiul bunei administrări 2021 la categoria „Excelență în inovare/transformare” pentru proiectul „Ședințe la distanță”.

24 IUNIE

Hotărârea în cauza Comisia/Spania

Spania ar fi trebuit să ia în considerare captarea ilegală a apei și captarea apei destinate aprovizionării urbane cu ocazia estimării captării apelor subterane din Doñana, cea mai importantă zonă umedă din Europa (C‑559/19).

4-5 IULIE

Sechser-Treffen la Viena

O delegație a Curții se deplasează la Viena pentru a participa la întâlnirea „Sechser-Treffen”, care reunește, o dată la doi ani, reprezentanți ai curților constituționale germanofone din Germania, Austria, Elveția și Liechtenstein, precum și ai Curții de Justiție a Uniunii Europene și ai Curții Europene a Drepturilor Omului.

6 IULIE

Intrarea în funcție a unui nou membru al Tribunalului

Ședință solemnă cu ocazia depunerii jurământului și a intrării în funcție a doamnei Maja Brkan (Slovenia) în calitate de judecătoare la Tribunal.

15 IULIE

Hotărârea în cauzele WABE și MH Müller Handel

Interdicția de a purta orice formă vizibilă de exprimare a convingerilor politice, filozofice sau religioase la locul de muncă poate fi justificată de nevoia angajatorului de a se prezenta în mod neutru față de clienți sau pentru a preveni conflicte sociale (C‑804/18 și C‑341/19).

20 IULIE

Introducerea cauzei Schrems/Facebook

Domnul Schrems susține că consimțământul său referitor la condițiile de utilizare a platformei Facebook nu ar fi conform cu cerințele Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) și solicită Facebook să înceteze prelucrarea datelor sale în scopul publicității personalizate și utilizarea lor pentru consultarea site-urilor internet ale unor terți (C‑446/21).

1 AUGUST

Decesul domnului Barna Berke

Decedează domnul Barna Berke (Ungaria), judecător la Tribunal din 19 septembrie 2016.

31 AUGUST

Introducerea cererii de decizie preliminară Verband Sozialer Wettbewerb

Bundesgerichtshof (Germania) întreabă dacă prețul de vânzare a produselor ambalate în sticle sau borcane din sticlă returnabile trebuie să includă valoarea garanției pe care consumatorul este obligat să o plătească (C‑543/21).

2-3 SEPTEMBRIE

Între tradițiile constituționale comune și identitățile naționale – Conferința de la Riga

La Riga (Letonia) are loc o conferință care reunește pentru prima dată judecători de la curțile constituționale naționale și membri ai Curții de Justiție în jurul unei abordări comune care să permită concilierea imperativului unității europene cu realitatea tradițiilor constituționale și a identităților naționale.

2 SEPTEMBRIE

Hotărârea în cauza X/État belge (Drept de ședere în caz de violență domestică)

Resortisantul unei țări terțe, victimă a unor acte de violență domestică săvârșite de soțul său, cetățean al Uniunii, nu se află într-o situație comparabilă cu cea a resortisantului unei țări terțe, victimă a unor acte de violență domestică săvârșite de soțul său, resortisant al unei țări terțe (C‑930/19).

9 SEPTEMBRIE

Hotărârea în cauza Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne

Denumirile de origine protejată (DOP) beneficiază de protecție în raport cu acțiunile interzise care se raportează atât la produse, cât și la servicii (C‑783/19).

10 SEPTEMBRIE

Introducerea cauzelor privind marca GOOGLE CAR la Tribunal

Se solicită Tribunalului anularea a două decizii ale Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) prin care se refuză înregistrarea semnului GOOGLE CAR (T-568/21 și T‑569/21).

20 SEPTEMBRIE

Ordonanța vicepreședintei Curții în cauza Republica Cehă/ Polonia

Întrucât nu a încetat activitățile de extragere de lignit din mina din Turów, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate cu titlu cominatoriu zilnică în cuantum de 500 000 de euro (C‑121/21 R).

27 SEPTEMBRIE

Intrarea în funcție a unui nou judecător la Tribunal

Ședință solemnă cu ocazia depunerii jurământului și a intrării în funcție a domnului Pēteris Zilgalvis (Letonia) în calitate de judecător la Tribunal.

6 OCTOMBRIE

Hotărârea în cauza A (Trecerea frontierelor cu o navă de agrement)

Un stat membru îi poate obliga, sub sancțiune, pe resortisanții săi să dețină o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil atunci când călătoresc într-un alt stat membru, independent de mijlocul de transport utilizat și de itinerarul urmat (C‑35/20).

6 OCTOMBRIE

Avizul 1/19 Convenția de la Istanbul

Consiliul poate să aștepte, fără a fi însă obligat în acest sens, acordul comun al tuturor statelor membre de a fi ținute de Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor și a violenței domestice (Avizul 1/19).

7 OCTOMBRIE

Reînnoirea parțială a membrilor Curții de Justiție

Ședință solemnă cu ocazia reînnoirii parțiale a membrilor Curții de Justiție. Intră în funcție în calitate de judecători: domnul Dimitrios Gratsias (Grecia), doamna Maria Lourdes Arastey Sahún (Spania), domnul Miroslav Gavalec (Slovacia), domnul Zoltán Csehi (Ungaria), doamna Octavia Spineanu-Matei (România). Intră în funcție în calitate de avocați generali: domnul Anthony Michael Collins (Irlanda), domnul Nicholas Emiliou (Cipru), doamna Tamara Ćapeta (Croatia) și doamna Laila Medina (Letonia).

8 OCTOMBRIE

Realegerea președintelui și alegerea vicepreședintelui Curții de Justiție

Domnul Koen Lenaerts (Belgia) este reales președinte al Curții de Justiție, de către colegii săi, pentru un mandat de trei ani.
Domnul Lars Bay Larsen (Danemarca) este ales vicepreședinte, tot pentru un mandat de trei ani.

8 OCTOMBRIE

Realegerea primului avocat general al Curții de Justiție

Domnul Maciej Szpunar (Polonia) este reales de către colegii săi în funcția de prim avocat general al Curții de Justiție pentru un mandat de trei ani.

8 OCTOMBRIE

Alegerea președinților camerelor de cinci judecători

Sunt aleși, pentru un mandat de trei ani, președinții camerelor de cinci judecători ale Curții de Justiție: domnul Alexander Arabadjiev (Bulgaria), doamna Alexandra Prechal (Țările de Jos), doamna Küllike Jürimäe (Estonia), domnul Constantinos Lycourgos (Cipru) și domnul Eugene Regan (Irlanda).

11 OCTOMBRIE

Alegerea președinților camerelor de trei judecători ale Curții de Justiție

Sunt aleși, pentru un mandat de un an, președinții camerelor de trei judecători: domnul Siniša Rodin (Croația), domnul Irmantas Jarukaitis (Lituania), domnul Niilo Jääskinen (Finlanda), doamna Ineta Ziemele (Letonia) și domnul Jan Passer (Republica Cehă).

25 OCTOMBRIE

Ziua Europeană a Justiției 2021

Curtea de Justiție se mobilizează pe Twitter și LinkedIn cu ocazia acestei zile, destinată să permită cetățenilor europeni să își înțeleagă mai bine drepturile și să fie mai bine informați cu privire la funcționarea sistemelor judiciare.

27 OCTOMBRIE

Intrarea în funcție a doi noi membri ai Tribunalului

Ședință solemnă cu ocazia depunerii jurământului și intrării în funcție a domnilor Krisztián Kecsmár (Ungaria) și Ion Gâlea (România) în calitate de judecători la Tribunal.

8 NOIEMBRIE

Întâlnire cu CCBE

O delegație a Consiliului Barourilor Europene (CCBE) se întâlnește cu membri ai Curții de Justiție și ai Tribunalului. Schimbul de opinii se referă la consecințele măsurilor procedurale adoptate ca urmare pandemiei de Covid-19 și la eforturile instanțelor de a asigura continuitatea justiției.

10 NOIEMBRIE

Hotărârea în cauza Google și Alphabet/Comisia (Google Shopping)

Tribunalul respinge acțiunea formulată de Google împotriva deciziei Comisiei de sancționare a întreprinderii pentru abuz de poziție dominantă și confirmă amenda de 2,42 miliarde de euro. Aceasta ar fi favorizat propriul serviciu de comparare a produselor în detrimentul serviciilor de comparare concurente (T‑612/17).

15 NOIEMBRIE

Seminar bilateral Curtea de Justiție – Conseil d’État francez

În cadrul acestui seminar sunt organizate trei mese rotunde având următoarele teme: „Trimiterea preliminară: evoluții recente”, „Rolul judecătorului național în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de punere în aplicare a unei directive și în sancțiunile care decurg din aceasta” și „Dreptul mediului”.

16 NOIEMBRIE

Hotărârea în cauza Governor of Cloverhill Prison și alții

Sunt obligatorii pentru Irlanda dispozițiile referitoare la mandatul european de arestare în privința Regatului Unit prevăzute în Acordul de retragere și cele referitoare la noul mecanism de predare prevăzute în Acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și acest stat terț (C‑479/21 PPU).

22-23 NOIEMBRIE

Forumul magistraților 2021

Cu ocazia acestei întâlniri anuale, 136 de magistrați naționali, veniți din cele 27 de state membre, și membri ai instituției discută despre actualitatea jurisprudențială și mecanismele de colaborare dintre Curtea de Justiție și instanțele naționale.

27 NOIEMBRIE

Vizita unei delegații a Curții Europene a Drepturilor Omului

Sunt organizate trei mese rotunde având următoarele teme: „Principiul nediscriminării – metodologie și aplicare”, „Detenția solicitanților de azil” și „Expulzarea resortisanților statelor terțe și dreptul la viață de familie”.

9 DECEMBRIE

Angajamentul solemn, în fața Curții de Justiție, a doi noi membri ai Curții de Conturi

În cursul unei ședințe solemne, doamna Helga Berger (Austria) și domnul Marek Opioła (Polonia), numiți membri ai Curții de Conturi Europene de către Consiliul Uniunii Europene, își iau angajamentul solemn prevăzut de tratate.

21 DECEMBRIE

Reînnoirea mandatului grefierului Curții de Justiție

Domnul Alfredo Calot Escobar (Spania), grefier al Curții de Justiție din 7 octombrie 2010, este numit din nou în funcție pentru un nou mandat de șase ani, până la 6 octombrie 2028.

B | Un an în cifre

La fel ca în anul 2020, activitatea judiciară a Curții de Justiție a Uniunii Europene a suferit, în anul 2021, efectele crizei sanitare. Datorită măsurilor care au fost luate încă de la începutul crizei, instanțele și-au putut îndeplini misiunea și au asigurat continuitatea serviciului public al justiției europene. Utilizarea videoconferinței cu interpretare simultană a permis reprezentanților părților să pledeze de la distanță, iar instanței să își mențină activitatea judiciară la un nivel foarte ridicat în anul 2021.

Anul a fost marcat de o nouă tendință de creștere a numărului de cauze introduse la cele două instanțe, după scăderea temporară din anul 2020, iar numărul cauzelor finalizate a cunoscut o evoluție comparabilă.

Creșterea numărului de cauze introduse la cele două instanțe, care se ridică la 1 720 (față de 1 582 în anul 2020), este semnificativă. Aceasta privește în special Curtea de Justiție și se explică, în esență, prin creșterea importantă a numărului de recursuri îndreptate împotriva deciziilor Tribunalului legată de creșterea activității Tribunalului.

Cu 1 723 de cauze încheiate în total (față de 1 540 în anul 2020) pentru cele două instanțe, Curtea de Justiție a atins un rezultat apropiat de cel al anului precedent, în timp ce numărul cauzelor soluționate de Tribunal, deosebit de semnificativ, este rezultatul reformei arhitecturii instituționale a Uniunii, încheiată în septembrie 2019.

Durata medie a procedurilor (17,2 luni), în creștere în raport cu anul 2020 (15,4 luni), se explică, în mare parte, prin măsurile luate pentru a atenua efectele crizei sanitare, printre care acordarea în favoarea părților a unui termen suplimentar de o lună pentru a-și prezenta memoriile sau observațiile scrise.

Această evoluție paralelă a numărului global de cauze introduse și soluționate în anul 2021 explică de asemenea faptul că numărul de cauze pendinte la cele două instanțe rămâne stabil: 2 541 (față de 2 542 în anul 2020).

Instituția în anul 2021

81 de judecători

11 avocați generali

Proveniți din cele 27 de state membre

2 247 de funcționari și agenți

60 % 40 % 1 355 de femei 892 de bărbați

BUGETUL 444 de milioane de euro

Reprezentarea femeilor în posturi de răspundere în cadrul administrației plasează Curtea în media superioară a instituțiilor europene.

Anul judiciar (Curte și Tribunal)

1 720 de cauze introduse

1 723 de cauze soluționate

2 541 de cauze pendinte

Acte de procedură înscrise în registrul grefelor 173 167

Durata medie a procedurilor 17,2 luni

16,6 luni Curtea de Justiție

17,3 luni Tribunalul

Procentajul de acte de procedură depuse prin e-Curia

85 % Curtea de Justiție

93 % Tribunalul

8 378 de conturi de acces la e-Curia (și anume o creștere cu 13,5 % în raport cu anul 2020)

2 809 de comunicări judiciare publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

e-Curia este o aplicație a Curții de Justiție a Uniunii Europene care permite reprezentanților părților în cauzele introduse la Curtea de Justiție și la Tribunal, precum și instanțelor naționale, în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulate în fața Curții de Justiție, să schimbe actele de procedură cu grefele pe cale exclusiv electronică.


e-Curia: aplicația informatică ce permite schimbul de documente judiciare
Vizionați pe YouTube

Serviciile lingvistice

Instituție jurisdicțională multilingvă, Curtea trebuie să fie în măsură să trateze o cauză oricare ar fi limba oficială a Uniunii în care aceasta a fost introdusă. Ulterior, Curtea asigură difuzarea jurisprudenței sale în toate limbile oficiale ale Uniunii.

24 de limbi de procedură potențiale, respectiv

552 de combinații lingvistice posibile

616 juriști-lingviști pentru traducerea documentelor scrise

Sarcină de lucru 1 337 000 de pagini de tradus

1 257 000 de pagini produse de serviciul de traducere juridică

Rezultatul măsurilor de economie adoptate de instanțe în vederea reducerii nevoilor de traducere 668 000 de pagini

71 de interpreți pentru ședințele de audiere a pledoariilor și pentru reuniuni

423 de ședințe și reuniuni care au beneficiat de interpretare simultană