A | Et tilbagebilk på årets vigtige domme

Retsstatsprincippet



Hvorfor har man EU-Domstolen?
Se videoen på YouTube


Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder og traktaten om Den Europæiske Union henviser udtrykkeligt til retsstatsprincippet som værende en af de værdier, der er fælles for medlemsstaterne i Unionen, og hvorpå Unionen er bygget. Domstolen bliver i stigende grad anmodet om at tage stilling til spørgsmålet om medlemsstaternes overholdelse af retsstatsprincippet, enten i forbindelse med traktatbrudssøgsmål anlagt af Europa-Kommissionen eller i forbindelse med anmodninger om præjudicielle afgørelser fra de nationale domstole. Domstolen skal derefter vurdere, om denne grundlæggende værdi er overholdt på nationalt plan, navnlig med hensyn til retsvæsenet og mere specifikt i forbindelse med udnævnelsesproceduren eller disciplinærordningen for dommere.

  • Domstolen har fastslået, at de successive ændringer af den polske lov om det nationale domstolsråd kan udgøre en tilsidesættelse af EU-retten, idet de bevirker, at den effektive retslige kontrol af dette råds afgørelser om indstilling til republikkens præsident af kandidater til dommerembeder ved den øverste domstol ophæves. Domstolen præciserede, at hvis det fastslås, at der foreligger en tilsidesættelse, forpligter princippet om EU-rettens forrang den nationale ret til at undlade at anvende de pågældende ændringer.
    Dom A.B. m.fl. af 2. marts 2021 (C-824/18)

  • En maltetisk sammenslutning, der har til formål at fremme retsbeskyttelsen og beskyttelsen af retsstatsprincippet, havde indbragt proceduren for udnævnelse af dommere i Malta, som reguleret ved forfatningen, for PrimʼAwla tal-Qorti Ċivili – Ġurisdizzjoni Kostituzzjonali (domstol i civile sager (første afdeling) som forfatningsdomstol, Malta). Domstolen fastslog, at en medlemsstats nationale bestemmelser, som tillægger premierministeren en afgørende beføjelse ved udnævnelsen af dommere, idet de samtidig fastsætter, at der skal medvirke et uafhængigt organ, der har til opgave at bedømme og afgive en udtalelse, er ikke i strid med EU-retten.
    Dom Repubblika mod Il-Prim Ministru af 20. april 2021 (C-896/19)

  • Domstolen tog stilling til en række rumænske reformer vedrørende organiseringen af retsvæsenet, disciplinærordningen for retsembedsmænd samt statens økonomiske ansvar og dommernes personlige ansvar som følge af retslige fejl. Da domstolen fandt, at disse reformer ville tilsidesætte EU-retten på en række områder, såsom ved oprettelse af en specialiseret afdeling i anklagemyndigheden, der er dedikeret til sager, der anfægter dommeres adfærd, ved betingelserne, der kan medføre personligt ansvar for dommerne, og ved overholdelsen af dommernes processuelle rettigheder, fastslog Domstolen, at princippet om EU-rettens forrang er til hinder for en national lovgivning, som fortolket af forfatningsdomstolen, der fratager en lavere retsinstans retten til af egen drift at undlade at anvende en national bestemmelse, der er i strid med EU-retten.
    Dom Asociaţia »Forumul Judecătorilor din România« m.fl. mod Inspecţia Judiciară m.fl. af 18. maj 2021 (C-83/19 m.fl.)

  • Domstolen frifandt Parlamentet i Ungarns søgsmål til prøvelse af Parlamentets beslutning, som indleder den procedure, hvorved det kan fastslås, at der er en klar fare for, at denne medlemsstat groft overtræder de værdier, som Unionen bygger på. Denne procedure kan føre til suspension af visse rettigheder, der følger af den pågældende medlemsstats medlemskab af Unionen. Ved stemmeoptællingen vedrørende den omhandlede beslutning tog Parlamentet i henhold til sin forretningsorden – der fastsætter, at der til vedtagelse eller forkastelse af en tekst kun tages hensyn til de afgivne »ja«- eller »nej«-stemmer, medmindre der er tale om tilfælde, for hvilke der er fastlagt et specifikt flertal i traktaterne – kun medlemmernes stemmer for og imod, og ikke stemmeundladelserne, i betragtning. Domstolen fandt, at ved optællingen af de stemmer, der blev afgivet i forbindelse med vedtagelsen af denne beslutning, tog Parlamentet med rette ikke hensyn til stemmeundladelser i modsætning til, hvad Ungarn havde gjort gældende i sit annullationssøgsmål.
    Dom Ungarn mod Parlamentet af 3. juni 2021 (C-650/18)

  • Domstolen har fastslået, at den disciplinærordning, der gælder for dommerne ved Sąd Najwyższy (øverste domstol, Polen) og for dommerne ved de almindelige domstole, ikke er i overensstemmelse med EU-retten. Europa-Kommissionen havde anlagt sag ved Domstolen for at få fastslået, at Polen med denne nye disciplinærordning og navnlig med oprettelsen af en ny disciplinærafdeling ved den øverste domstol havde overtrådt EU-retten. Domstolen tog samtlige af Kommissionens klagepunkter til følge: I lyset af den bredere sammenhæng med de større reformer, der for nylig har påvirket det polske retsvæsen, og den kombination af faktorer, der har været forbundet med oprettelsen af denne nye afdeling, bemærkede Domstolen navnlig, at afdelingen ikke giver alle garantier for upartiskhed og uafhængighed og ikke er beskyttet mod direkte eller indirekte indflydelse fra den polske lovgivende og udøvende magt.
    Dom Kommissionen mod Polen af 15. juli 2021 (C-791/19)

  • Domstolen har fastslået, at forflyttelse af en dommer uden samtykke til en anden ret eller mellem to afdelinger ved den samme ret kan gøre indgreb i princippet om dommeres uafsættelighed og uafhængighed. Endvidere skal en kendelse fra en instans, der træffer afgørelse i sidste instans, beklædt med en enedommer, der afviser klagen fra en dommer, der er blevet forflyttet mod sin vilje, anses for ugyldig, hvis udnævnelsen af denne enedommer skete i åbenlys modstrid med de grundlæggende regler, der udgør en integrerende del af det pågældende retssystems indretning og funktion.
    Dom W. Ż. (Afdeling for ekstraordinær prøvelse og offentlige sager ved den øverste domstol – udnævnelse) af 6. oktober 2021 (C-487/19)

  • Domstolen fandt, at dommeres uafhængighed, upartiskhed og uskyldsformodningen kan blive bragt i fare under den gældende ordning i Polen, som bl.a. gør det muligt for justitsministeren at forflytte dommere til højere straffedomstole og til enhver tid bringe denne forflyttelse til ophør uden begrundelse. Manglen på kriterier for disse forflyttelser skaber en risiko for politisk kontrol med retsafgørelsernes indhold, navnlig når ministeren samtidig er øverste anklager.
    Dom Straffesager mod WB m.fl. af 16. november 2021 (C-748/19 m.fl.)

  • Domstolen har behandlet en række sager i forbindelse med Rumæniens reformer af retsvæsenet på området for bekæmpelse af korruption. Spørgsmålet var, om anvendelsen af den retspraksis, der følger af flere afgørelser truffet af den rumænske forfatningsdomstol vedrørende de straffeprocesretlige regler, der finder anvendelse på svig og korruption, var i strid med EU-retten. Domstolen bekræftede, at EU-rettens forrang kræver, at de nationale domstole har beføjelsen til at undlade at anvende afgørelser fra en forfatningsdomstol, der er i strid med EU-retten, uden at de nationale dommere kan ifalde disciplinært ansvar. EU-retten er til hinder for anvendelsen af en forfatningsdomstols retspraksis, der fører til annullation af domme afsagt af dommerkollegier, der angiveligt er sammensat ulovligt, for så vidt som en sådan annullation, kombineret med nationale bestemmelser om forældelsesfrister, skaber en systemisk risiko for straffrihed for forhold, der udgør alvorlig svig.
    Dom Euro Box Promotion m.fl. af 21. december 2021 (C-357/19 m.fl.)

  • I en præjudiciel sag, der var indbragt af en ungarsk ret, tog Domstolen stilling til foreneligheden af den ungarske lovgivning med EU-direktivet om retten til tolke- og oversætterbistand i straffesager. Da den øverste domstol i Ungarn fastslog, at anmodningen om præjudiciel afgørelse var ulovlig, bekræftede Domstolen på ny, at samarbejdsordningen mellem de nationale domstole og Domstolen er til hinder for, at en national øverste domstol fastslår, at en anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af en lavere retsinstans er ulovlig. Derudover er EU-retten til hinder for, at der indledes en disciplinærsag mod en national dommer for at have forelagt Domstolen et præjudicielt spørgsmål: En sådan disciplinærsag kan afholde samtlige nationale retter fra at indgive præjudicielle anmodninger, hvilket kan bringe den ensartede anvendelse af EU-retten i fare.
    Dom IS af 23. november 2021 (C-564/19)

Konkurrence



Retten – EU-institutionernes overholdelse af EU-retten
Se videoen på YouTube

Den Europæiske Union anvender regler for at beskytte den frie konkurrence. Praksis, der har til formål eller til følge at forhindre, begrænse eller forvride konkurrencen på det indre marked, er forbudt. Mere specifikt forbyder EU-lovgivningen visse aftaler eller udveksling af oplysninger mellem en virksomhed og dens konkurrenter, som kan have et sådant formål eller en sådan følge, samt en virksomheds misbrug af en dominerende stilling på et bestemt marked. Samtidig har forordningen om kontrol med fusioner til formål at forhindre, at en overtagelse eller fusion skaber eller styrker en dominerende stilling.

  • Retten stadfæstede Kommissionens afgørelse om at pålægge en række japanske virksomheder en samlet bøde på ca. 254 mio. EUR for deres deltagelse i forskellige perioder mellem 1998 og 2012 i et kartel på markedet for elektrolytkondensatorer af aluminium og tantal, som er komponenter, der anvendes i næsten alle elektroniske produkter som f.eks. pcʼer og tablets.
    Domme NEC mod Kommissionen m.fl. af 29. september 2021 (T-341/18 m.fl.)

  • Retten afviste det søgsmål, som den multinationale kabel-TV- og telekommunikationsvirksomhed Altice Europe havde anlagt til prøvelse af Kommissionens afgørelse, hvorved virksomheden i forbindelse med overtagelsen af PT Portugal blev pålagt en bøde på i alt 124,5 mio. EUR. Kommissionen foreholdt Altice Europe dels at have overtrådt forpligtelsen til at anmelde fusionen, dels ikke at have overholdt forbuddet mod at gennemføre fusionen inden anmeldelsen til Kommissionen og inden denne sidstnævntes godkendelse. Retten fandt, at bøden skulle nedsættes med 6,22 mio. EUR for den del, der vedrørte den manglende overholdelse af pligten til at anmelde fusionen.
    Dom Altice Europe mod Kommissionen af 22. september 2021 (T-425/18)

  • Retten stadfæstede Kommissionens afgørelser om tilladelser til fusioner vedrørende easyJets og Lufthansas erhvervelse af visse aktiver i Air Berlin-koncernen. Retten afviste det søgsmål, der var anlagt af luftfartsselskabet Polskie Linie Lotnicze »LOT«, en konkurrent til de to selskaber, der var parterne i fusionerne, og bemærkede navnlig, at Kommissionen kan identificere de relevante markeder ved hjælp af bypar fra eller til de lufthavne, som Air Berlins slots var knyttet til, i stedet for at undersøge hvert enkelt marked, hvor Air Berlin og henholdsvis Lufthansa og easyJet var til stede, individuelt.
    Domme Polskie Linie Lotnicze »LOT« mod Kommissionen af 20. oktober 2021 (T-240/18 og T-296/18)

  • Retten stadfæstede Kommissionens afgørelse om, at Google havde misbrugt sin dominerende stilling ved at begunstige sin egen sammenligningstjeneste på sine generelle resultatsider gennem prioriteret præsentation og placering i forhold til resultaterne for konkurrerende sammenligningstjenester. Retten tiltrådte også bødens størrelse, som Kommissionen havde fastsat til 2,42 mia. EUR, hvoraf 523,5 mio. EUR blev pålagt Google som solidarisk ansvarlig med sit moderselskab, Alphabet.
    Dom Google og Alphabet mod Kommissionen (Google Shopping) af 10. november 2021 (T-612/17)

  • Mellem 1997 og 1999 købte selskabet Sumal to lastbiler hos Mercedes Benz Trucks España (herefter »MBTE«), der er et datterselskab i Daimler-koncernen, hvis moderselskab er Daimler AG. Ved afgørelse af 2016 fastslog Europa-Kommissionen, at Daimler AG havde tilsidesat de EUretlige bestemmelser om forbud mod karteller ved mellem januar 1997 og januar 2011 at have indgået aftaler med 14 andre europæiske lastbilsproducenter om prissætning af og hævning af bruttopriserne for lastbiler i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). Efter denne afgørelse anlagde Sumal erstatningssøgsmål mod MBTE for de skader, der fulgte af dette kartel. Domstolen fastslog, at et offer for en overtrædelse af EU-konkurrenceretten, der er begået af et moderselskab, kan kræve erstatning af dettes datterselskab for den skade, der følger heraf, men skal bevise, at de to selskaber udgjorde en økonomisk enhed på overtrædelsestidspunktet, og at datterselskabet er aktivt på det marked, der er berørt af overtrædelsen.
    Dom Sumal af 6 oktober 2021 (C-882/19)

Miljø

Beskyttelse af fauna og flora, forurening af luft, jord og vand samt de risici, der er forbundet med farlige stoffer, er alle udfordringer, som EU bidrager til at imødegå ved at vedtage strenge regler.

  • I en traktatbrudssag anlagt af Kommissionen fastslog Domstolen, at Spanien skulle have taget hensyn til den ulovlige vandindvinding og indvindingen af vand til byforsyning ved skønnet over indvindingen af grundvand i Doñana-regionen (Spanien), hvori det største beskyttede naturområde i Europa befinder sig. Derudover havde denne medlemsstat ikke truffet passende foranstaltninger for at undgå at forårsage forstyrrelser af de beskyttede naturtyper i denne naturpark.
    Dom Kommissionen mod Spanien af 24. juni 2021 (C-559/19)

  • Fiskeri med elektrisk strøm blev forbudt ved nye regler, der blev vedtaget i 2019 af Europa-Parlamentet og Rådet. Nederlandene anmodede Domstolen om at annullere disse bestemmelser og gjorde bl.a. gældende, at EU-lovgiveren ikke havde baseret sig på den bedste tilgængelige videnskabelige rådgivning om miljøvirkningerne af udnyttelsen af tunge i Nordsøen. Domstolen forkastede søgsmålet og bekræftede gyldigheden af disse regler: EU-lovgiver har et vidt skøn på dette område og er ikke forpligtet til at basere sit lovgivningsmæssige valg udelukkende på videnskabelig og teknisk rådgivning.
    Dom Nederlandene mod Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Parlamentet af 15. april 2021 (C-733/19)

  • Hvad angår tilladelse af jagt med limpinde fastslog Domstolen, at en medlemsstat (i dette tilfælde Frankrig) ikke kan tillade en sådan metode til fangst af fugle, der medfører bifangster, der kan påføre de pågældende arter mere end ubetydelig skade. Den traditionelle karakter af en sådan metode er ikke i sig selv tilstrækkelig til at udelukke enhver anden tilfredsstillende løsning. Domstolen præciserede betingelserne for at fravige forbuddet i fugledirektivet mod anvendelse af visse metoder til fangst af beskyttede fugle.
    Dom One Voice og Ligue pour la protection des oiseaux (LPO) mod Ministre de la Transition écologique et solidaire af 17. marts 2021 (C-900/19)

  • I en traktatbrudssag anlagt af Kommissionen mod Ungarn vedrørende systematisk og vedvarende overskridelse af grænseværdierne for PM10-partikler fastslog Domstolen, at Ungarn havde tilsidesat de EU-retlige regler om luftkvalitet og havde tilsidesat sine forpligtelser til på hele sit område at sikre, dels at den daglige grænseværdi for PM10-partikler blev overholdt, dels at den periode, hvor denne grænseværdi blev overskredet, var så kort som muligt.
    Dom Kommissionen mod Ungarn af 3. februar 2021 (C-637/18)

  • Domstolen fastslog, at Tyskland mellem 2010 og 2016 havde tilsidesat luftkvalitetsdirektivet ved systematisk og vedvarende at overskride grænseværdierne for nitrogendioxid (NO2). Tyskland havde også tilsidesat sin forpligtelse til i tide at træffe passende foranstaltninger for at sikre, at overskridelsesperioden i de pågældende områder bliver så kort som muligt.
    Dom Kommissionen mod Tysklandaf 3. juni 2021 (C-635/18)

Institutioner

Det tilkommer Unionens to retsinstanser at efterprøve, om Unionens institutioners, organers, kontorers og agenturers retsakter (eller undladelse af at vedtage visse retsakter) overholder EU-retten. Domstolen og Retten er således garant for den retslige beskyttelse af borgernes rettigheder, når disse er umiddelbart og individuelt berørt af afgørelser truffet på EU-plan. Derimod er det alene de nationale domstole, der har kompetence til at prøve lovligheden af de nationale myndigheders retsakter i henhold til national ret.

  • Domstolen annullerede Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svigs (OLAF) afgørelse om ikke at give delvis aktindsigt i den endelige rapport vedrørende gadebelysningskontrakter, som selskabet Elios har gennemført i Ungarn med EU-tilskud. Da de ungarske myndigheder allerede havde afsluttet de nationale undersøgelser forbundet til denne rapport, kunne formålet vedrørende beskyttelsen af undersøgelser ikke længere begrunde at nægte aktindsigt i det ønskede dokument.
    Dom Homoki mod Kommissionen af 1. september 2021 (T-517/19)

  • Domstolen annullerede Rådets afgørelser vedrørende anvendelsen af den omfattende og udvidede partnerskabsaftale, der blev undertegnet med Armenien den 26. november 2017. Domstolen fastslog, at selv om partnerskabsaftalen har visse forbindelser til den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, er de elementer eller hensigtserklæringer, som den indeholder, og som knytter sig hertil, ikke tilstrækkelige til at udgøre et selvstændigt led i denne aftale, der kan begrunde opdelingen af Rådets retsakt i to særskilte afgørelser. Denne opdeling havde ført til anvendelse af reglen om afstemning med enstemmighed for en af de pågældende retsakter og med kvalificeret flertal for den anden.
    Dom Kommissionen mod Rådet af 2. september 2021 (C-180/20)

  • Retten frifandt Kommissionen i et søgsmål anlagt af Rumænien til prøvelse af Kommissionens afgørelse om registrering af forslaget til det europæiske borgerinitiativ (EBI) »Samhørighedspolitik for ligestilling af regionerne og bevarelse af de regionale kulturer«. Retten udtalte sig for første gang om, hvorvidt en afgørelse fra Kommissionen om registrering af et sådant forslag kan anfægtes. Dette forslag til et EBI blev i 2013 indgivet til Kommissionen, som i første omgang afviste det med den begrundelse, at det åbenbart faldt uden for rammerne af Kommissionens beføjelse til at fremsætte et forslag til en EU-retsakt med henblik på gennemførelsen af traktaterne. Domstolen annullerede afgørelsen fra Kommissionen, som efterfølgende registrerede det anfægtede EBI ved afgørelse af 30. april 2019.
    Dom Rumænien mod Kommissionen af 10. november 2021 (T-495/19)

  • Retten tog stilling til søgsmålsfristens begyndelsestidspunkt for prøvelse af en afgørelse vedrørende en person, der er omfattet af vedtægten for tjenestemænd i EU, når det ikke var lykkedes at foretage meddelelse ved et anbefalet brev. Da der ikke findes bestemmelser, der regulerer fastsættelsen af begyndelsestidspunktet for beregningen af søgsmålsfristen, såfremt et anbefalet brev med modtagelsesbevis ikke afhentes, i tvister, der henhører under den nævnte vedtægt, bemærkede Retten endvidere, at retssikkerheden og nødvendigheden af at undgå enhver forskelsbehandling eller vilkårlig behandling i forbindelse med en ordentlig retspleje er til hinder for en formodning om, at meddelelse er foretaget på datoen for udløbet af fristen for opbevaring af det anbefalede brev, der er sendt til sagsøgerens bopæl. Endelig fastslog Retten, at da afgørelsen blev meddelt pr. e-mail (som modtageren straks bekræftede modtagelse af), begyndte søgsmålsfristen at løbe fra datoen for meddelelsen.
    Dom Barata mod Europa-Parlamentet af 3. marts 2021, T-723/18

  • I en sag mellem Republikken Moldova og et ukrainsk selskab blev Domstolen forelagt spørgsmålet, om en fordring, der var opstået i forbindelse med en kontrakt om salg af elektricitet, var en »investering« i energichartertraktatens (ECT) forstand. Domstolen fastslog, at den omstændighed, at en virksomhed fra en kontraherende part i ECT erhverver en fordring, som hidrører fra en elektricitetsforsyningsaftale, der ikke er knyttet til en investering, og som indehaves af en virksomhed i et land, der står uden for denne traktat, i forhold til en offentlig virksomhed i en anden kontraherende part i samme traktat, ikke udgør en »investering« i ECTʼs forstand. En fordring, der hidrører fra en simpel kontrakt om salg af elektricitet, kan nemlig ikke som sådan anses for at være tildelt med henblik på udøvelse af en økonomisk aktivitet i energisektoren. Det fulgte heraf, at en simpel aftale om levering af elektricitet, som blev fremstillet af andre operatører, var en handelstransaktion, der ikke som sådan kunne udgøre en investering.
    Dom Moldova mod Komstroy af 2. september 2021 (C-741/19)

  • I sin udtalelse, der blev afgivet efter anmodning fra Europa-Parlamentet, fastslog Domstolen, at traktaterne ikke er til hinder for, at Rådet før vedtagelse af afgørelsen om Unionens indgåelse af Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet (kaldet Istanbulkonventionen) afventer, at der foreligger en »fælles overenskomst« mellem medlemsstaterne, men at Rådet ikke må ændre proceduren for indgåelse af denne konvention ved at gøre indgåelsen betinget af en forudgående konstatering af, at der foreligger en sådan »fælles overenskomst«. Domstolen præciserede det korrekte materielle retsgrundlag for vedtagelse af Rådets retsakt om indgåelse af den del af Istanbulkonventionen, som er genstand for den påtænkte aftale. Domstolen præciserede også, at retsakten om indgåelse kan opdeles i to separate afgørelser, når det godtgøres, at der foreligger et objektivt behov.
    Udtalelse Istanbulkonventionen af 6. oktober 2021 (1/19)

Beskatning

For at sikre et velfungerende indre marked har den Europæiske Union harmoniseret visse indirekte skatter såsom punktafgifter på energiprodukter. Ved at fastsætte minimumsafgiftssatser for bl.a. brændstoffer tilsigter et EU-direktiv således at mindske forskellene mellem de nationale afgiftsniveauer. Desuden skal selv direkte skatter, som i princippet hører under medlemsstaternes kompetence, såsom selskabsbeskatning, overholde EUʼs grundlæggende regler, såsom forbuddet mod statsstøtte. Som i de foregående år blev der afsagt domme i forbindelse med forudgående skatteafgørelser (»tax rulings«) i visse medlemsstater, som gav multinationale selskaber en særlig skattemæssig behandling, som Kommissionen anså for uforenelig med dette forbud.

  • I en traktatbrudssag anlagt af Kommissionen fastslog Domstolen, at Italien havde tilsidesat EU-retten ved at fritage motorbrændstof til fritidsfartøjer, der chartres til privat brug, for punktafgift. EU-direktivet, der fastsætter minimumsafgiftssatser på brændstof, tillader nemlig kun afgiftsfritagelse, når fartøjet anvendes af slutbrugeren til erhvervsmæssige formål. Det forhold, at chartring er en kommerciel aktivitet for befragteren, er i denne henseende irrelevant.
    Dom Kommissionen mod Italien af 16. september 2021 (C-341/20)

  • I sager anlagt af Luxembourg og Amazon annullerede Retten Kommissionens afgørelse om, at Luxembourg mellem 2006 og 2014 havde ydet statsstøtte i strid med EU-retten til Amazon EU, som på daværende tidspunkt var Amazons salgscenter for hele Europa og havde hjemsted i Luxembourg, ved gennem forudgående skatteafgørelser (»tax rulings«) at give selskabet mulighed for at betale betydeligt mindre skat end andre selskaber. Ifølge Kommissionen skulle Luxembourg tilbagesøge uretmæssige skattefordele på ca. 250 mio. EUR med tillæg af renter fra Amazon. I sin dom fastslog Retten, at Kommissionen ikke i tilstrækkelig grad havde påvist, at Amazon EUʼs skattepligtige indkomst var blevet kunstigt nedsat som følge af en for høj ansættelse af den royalty, som selskabet havde betalt til et andet selskab i Amazon-koncernen for brugen af visse immaterielle ejendomsrettigheder.
    Dom Luxembourg og Amazon mod Kommissionen af 12. maj 2021 (T-816/17 m.fl.)

  • Retten forkastede de søgsmål, som Luxembourg og energileverandøren Engie havde anlagt til prøvelse af den afgørelse, hvorved Kommissionen havde fastslået, at Luxembourg havde ydet statsstøtte til Engie i strid med EU-retten ved gennem forudgående skatteafgørelser (»tax rulings«) at tillade to selskaber i denne koncern, der var hjemmehørende i Luxembourg, at undgå beskatning af næsten hele deres overskud. Ifølge Kommissionen skulle Luxembourg inddrive ca. 120 mio. EUR i ubetalte skatter med renter. I sin dom, der stadfæstede denne afgørelse, fremhævede Retten, at Luxembourg havde undladt at fastslå, at Engie havde misbrugt sine rettigheder, selv om alle kriterierne var opfyldt..
    Dom Luxembourg m.fl. mod Kommissionen af 12. maj 2021 (T-516/18 m.fl.)

Intellektuel ejendomsret

Domstolen og Retten sikrer fortolkningen og anvendelsen af de bestemmelser, som Unionen har vedtaget, for at beskytte alle eksklusive rettigheder til intellektuelle frembringelser. Desuden forbedrer beskyttelsen af intellektuel ejendomsret (ophavsret) og industriel ejendomsret (varemærkeret, designbeskyttelse, patentret) virksomhedernes konkurrenceevne ved at skabe et miljø, der fremmer kreativitet og innovation.

  • I en tvist mellem selskabet LEGO og en tysk virksomhed fastslog Retten, at Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) med urette havde erklæret et design vedrørende en byggeklods i lejetøjsbyggesæt fra LEGO ugyldigt. Retten fastslog, at EUIPO skulle have foretaget en passende vurdering af undtagelserne til forordningen om EF-design under hensyn til alle elementerne af det pågældende designs udseende. Retten bemærkede, at et design ikke kan erklæres ugyldigt, når mindst et af disse elementer ikke er bestemt af dette produkts tekniske funktion.
    Dom Lego A/S mod EUIPO og Delta Sport Handelskontor GmbH af 24. marts 2021 (T-515/19)

  • Retten anerkendte gyldigheden af et tredimensionalt varemærke, der gengiver formen på en læbestift. Dermed annullerede Retten den afgørelse, som EUIPO havde truffet, og som havde afvist den oprindelige ansøgning om registrering af dette tegn som EU-varemærke for læbestifter. Retten bemærkede, at det ansøgte varemærke har et særpræg, fordi det afviger væsentligt fra reglen og sædvanen i branchen for læbestifter, idet stiften har en afrundet form og ikke er lodret og cylindrisk.
    Dom Guerlain af 14. juli 2021 (T-488/20)

  • Retten fastslog, at en lydfil, der gengiver lyden af åbningen af en drik på dåse, efterfulgt af stilhed og en brusen, ikke kan registreres som EU-varemærke for bl.a. drikkevarer, for så vidt som den ikke har fornødent særpræg. Retten tilsluttede sig således EUIPOʼs stillingtagen og bemærkede, at et lydtegn skal have et særpræg, for at forbrugeren kan opfatte det som et varemærke og ikke som et funktionelt element eller som en angivelse uden nogen egen iboende egenskab.
    Dom Ardagh Metal Beverage Holdings af 7. juli 2021 (T-668/19)

  • Retten forkastede søgsmålet fra selskabet Chanel mod ansøgningen om registrering af et varemærke ved EUIPO indgivet af selskabet Huawei med den begrundelse, at de omtvistede figurmærker ikke lignede hinanden, og fastslog, at varemærkerne skal sammenlignes som registreret eller ansøgt, uden at deres orientering ændres. Retten fastslog, at den blotte tilstedeværelse i hvert af de omtvistede varemærker af to elementer, der er forbundne med hinanden, ikke gør, at varemærkerne ligner hinanden, selv om de har den grundlæggende geometriske form af en cirkel, der omgiver disse elementer, til fælles.
    Dom Chanel SAS af 21. april 2021 (T-44/20)

  • Retten tog stilling til muligheden for, at en britisk advokat kan repræsentere en part i en sag ved Retten i forbindelse med en appel af en afgørelse truffet af EUIPO. Retten bemærkede, at der er to kumulative betingelser for, at en person må repræsentere andre parter end medlemsstaterne og Unionens institutioner ved Unionens retsinstanser: For det første skal personen være advokat og for det andet have beskikkelse i en medlemsstat eller en anden stat, som er part i EØS-aftalen. Sagen blev anlagt efter den 31. december 2020, dvs. efter udløbet af overgangsperioden forud for Det Forenede Kongeriges endelige udtræden af EU, og faldt ikke ind under nogen af de tilfælde, der er fastsat i udtrædelsesaftalen, hvorefter en advokat, der har møderet for domstolene i Det Forenede Kongerige, og som ikke har godtgjort, at den pågældende har møderet for en domstol i en medlemsstat eller i en anden stat, der er part i EØS-aftalen, kan repræsentere en part ved Unionens retsinstanser. Søgsmålet blev derfor afvist.
    Kendelse Daimler mod EUIPO af 7. december 2021 (T-422/21)

  • Domstolen fastslog, at når indehaveren af ophavsretten har iværksat eller foranlediget iværksat restriktive foranstaltninger mod framing, udgør indsættelsen af et værk på en tredjemands internetside ved hjælp af denne fremgangsmåde tilrådighedsstillelse af værket for et nyt publikum. Denne overføring til almenheden kræver tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.
    Dom VG Bild-Kunst af 9. marts 2021 (C-392/19)

  • Domstolen præciserede de betingelser, hvorunder onlineplatforme (i dette tilfælde YouTube og Cyando) kan holdes ansvarlige, under den ordning, der var gældende før den ordning, der blev indført med det nye direktiv om ophavsret fra 2019. Domstolen fastslog, at operatører af sådanne platforme i princippet ikke selv foretager en overføring til almenheden af ophavsretligt beskyttet indhold, der ulovligt stilles til rådighed online af deres brugere. Operatørerne kan dog holdes ansvarlige for en overføring i strid med ophavsretten, hvis de ud over den blotte tilrådighedsstillelse af platformene bidrager til at give almenheden adgang til dette indhold.
    Dom YouTube m.fl. af 22 juni 2021 (C-682/18)

  • I denne sag var selskabet Telenets kunders internetforbindelser blevet brugt til at dele film fra selskabet Mircoms katalog på et peer-to-peer-netværk. Domstolen fastslog, at beskyttelsen af rettighederne for indehaveren af intellektuelle ejendomsrettigheder kan begrunde systematisk registrering af brugeres IP-adresser og videregivelse af deres navne og postadresser til indehaveren eller til tredjemand med henblik på at gøre det muligt at anlægge erstatningssag. En begæring om oplysninger fra en indehaver af en intellektuel ejendomsrettighed må dog ikke være udtryk for misbrug, men skal være velbegrundet og forholdsmæssig afpasset.
    Dom M.I.C.M. af 17. juni 2021 (C-597/19)

  • En ejer af tapasbarer i Spanien brugte tegnet CHAMPANILLO til at betegne og fremme sine virksomheder. I dennes reklamer blev der gengivet to glas fyldt med en mousserende drik. Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), der er et organ, der varetager champagneproducenternes interesser, ansøgte om at forbyde brugen af betegnelsen »champanillo« (som på spansk betyder »lille champagne«) med den begrundelse, at brugen af dette tegn udgjorde en krænkelse af den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Champagne«. Domstolen præciserede, at produkter, der er omfattet af en beskyttet oprindelsesbetegnelse, er beskyttet mod forbudte handlinger, der vedrører både produkter og tjenesteydelser..
    Dom Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne af 9. september 2021 (C-783/19)

Beskyttelse af personoplysninger

Den Europæiske Union har et stærkt og sammenhængende fælles regelgrundlag for beskyttelse af personoplysninger, uanset hvordan og i hvilken sammenhæng de indsamles (f.eks. online shopping, banklån, jobsøgning, henvendelser fra offentlige myndigheder). Disse regler gælder for offentlige og private personer eller enheder, der er etableret i eller uden for EU, herunder virksomheder, der tilbyder varer eller tjenester, såsom Facebook eller Amazon, når de anmoder om eller videreanvender EU-borgeres personoplysninger.

I 2021 tog Domstolen ved flere lejligheder stilling til det ansvar, der følger af bl.a. nationale myndigheders og private virksomheders indsamling og behandling af sådanne oplysninger.


Domstolen i den digitale verden
Se videoen på YouTube

  • Domstolen har fastslået, at en medlemsstats lovgivning, som pålægger færdselssikkerhedsmyndigheden at gøre oplysninger vedrørende strafpoint, som førere er blevet pålagt for færdselsforseelser, tilgængelige for offentligheden, er i strid med EU-retten. Domstolen fandt, at det ikke var godtgjort, at denne ordning var nødvendig for at forbedre trafiksikkerheden. Sagen vedrørte lettiske færdselsregler, der fastsatte, at oplysningerne om de strafpoint, som blev pålagt bilister, var tilgængelige for offentligheden og skulle videregives til enhver, der anmodede herom, uden at vedkommende skulle godtgøre en særlig interesse i at få oplysningerne.
    Dom Latvijas Republikas Saeima af 22. juni 2021 (C-439/19)

  • Domstolen har fastslået, at adgang i straffesager til en samling af elektroniske kommunikationsdata i form af trafik- og lokaliseringsdata, der gør det muligt at drage præcise slutninger om privatlivet, kun er tilladt med henblik på at bekæmpe grov kriminalitet eller at forebygge alvorlige trusler mod den offentlige sikkerhed. EU-retten er i øvrigt til hinder for en national lovgivning, der tillægger anklagemyndigheden beføjelse til at give en offentlig myndighed adgang til disse data med henblik på at foretage en strafferetlig efterforskning.
    Dom H.K. mod Prokuratuur af 2. marts 2021 (C-746/18)

  • I en dom i en sag om beskyttelse af personoplysninger, der involverede Facebook Ireland, præciserede Domstolen betingelserne for udøvelsen af de nationale tilsynsmyndigheders beføjelser i forbindelse med grænseoverskridende behandling af oplysninger, idet Domstolen fastslog, at en sådan myndighed på visse betingelser kan indbringe alle angivelige overtrædelser af bestemmelserne i den generelle forordning om databeskyttelse (GDPR) for en retsinstans i en medlemsstat, selv om den ikke er den ledende myndighed for denne behandling. Domstolen fandt også, at da Facebook Ireland ikke i tilstrækkelig grad havde oplyst internetbrugerne om indsamlingen og brugen af deres oplysninger, var deres samtykke til behandlingen af oplysningerne ikke gyldigt.
    Dom Facebook Ireland m.fl. af 15. juni 2021 (C-645/19)

Forbrugerbeskyttelse

Fremme af forbrugernes rettigheder, velstand og velfærd er grundlæggende værdier i udviklingen af EUʼs politikker. Domstolen kontrollerer anvendelsen af reglerne om forbrugerbeskyttelse for at sikre, at forbrugernes sundhed, sikkerhed og økonomiske og retlige interesser beskyttes, uanset hvor de bor, hvor de rejser, eller hvorfra de foretager deres indkøb i EU.


EU-Domstolen: EU-forbrugernes rettigheder
Se videoen på YouTube


Hvad gør EU-Domstolen for mig?
Se videoen på YouTube

  • Retten annullerede Kommissionens afgørelse om, at den manglende opkrævning af pant på visse former for emballage til drikkevarer, der sælges i de tyske grænsebutikker til kunder med bopæl i Danmark, ikke udgør statsstøtte. Kommissionen begik en retlig fejl ved at fastslå, at betingelsen om statsmidler ikke var opfyldt.
    Dom Dansk Erhverv mod Kommissionen af 9. juni 2021 (T-47/19)

  • Ved forarbejdning af økologiske fødevarer som f.eks. økologiske ris- og sojadrikke med henblik på at berige dem med calcium, blev tilsætningen af algen Lithothamnium calcareum (lithotamnion) forbudt af Domstolen, som bemærkede, at EU-retten fastsætter strenge regler hvad angår tilsætningen af mineraler som f.eks. calcium i fremstillingen af økologiske fødevarer. At tillade anvendelsen af pulveret af denne alge som ikke-økologisk ingrediens ville give producenterne af disse fødevarer mulighed for at omgå disse regler.
    Dom Natumi GmbH mod Land Nordrhein-Westfalen af 29. april 2021 (C-815/19)

  • Domstolen har fastslået, at den blotte omdirigering af et fly til en lufthavn tæt på den oprindelige ankomstlufthavn ikke giver ret til en kompensation. På den anden side fandt Domstolen, at luftfartsselskabet er forpligtet til på eget initiativ at tilbyde at betale omkostningerne ved overførslen til den oprindeligt planlagte bestemmelseslufthavn eller i givet fald til et andet nærliggende bestemmelsessted, der er aftalt med passageren. For at opfylde sin forpligtelse til at kompensere passagererne i tilfælde af en væsentlig forsinkelse af en flyafgang kan luftfartsselskabet påberåbe sig en udsædvanlig omstændighed, som ikke påvirkede den forsinkede flyafgang, men en tidligere flyafgang, som selskabet selv gennemførte med samme fly.
    Dom WZ mod Austrian Airlines AG af 22. april 2021 (C-826/19)

  • Domstolen fastslog, at en strejke organiseret af en fagforening for et luftfartsselskabs personale med henblik på bl.a. at opnå lønforhøjelser ikke udgør en »usædvanlig omstændighed«, der frigør luftfartsselskabet for dets forpligtelse til at betale kompensation i tilfælde af aflysning ller lang forsinkelse. Det forhold, at en sådan strejke, der er organiseret inden for rammerne af de betingelser, der er fastsat i den nationale lovgivning, ikke klassificeres sådan, tilsidesætter hverken luftfartsselskabets frihed til at oprette og drive egen virksomhed, dets ejendomsret eller dets forhandlingsret.
    Dom Airhelp Ltd mod Scandinavian Airlines System SAS af 23. marts 2021 (C-28/20)

  • Domstolen har fastslået, at en medlemsstat i eurozonen kan forpligte sine myndigheder til at acceptere betalinger i kontanter. Domstolen fandt imidlertid, at medlemsstaten også kan begrænse denne betalingsmulighed af offentlige hensyn, bl.a. når kontant betaling kan indebære en urimelig omkostning for myndighederne på grund af et meget stort antal betalingspligtige personer. Domstolen præciserede også, at forpligtelsen til at acceptere sedler kan begrænses af offentlige hensyn, hvis sådanne begrænsninger står i et rimeligt forhold til det offentlige hensyn, der forfølges, hvilket bl.a. indebærer, at skyldnere skal have mulighed for at benytte andre lovlige midler til betaling af pengegæld.
    Dom Johannes Dietrich og Norbert Häring mod Hessischer Rundfunk af 26. januar 2021 (C-422/19 og C-423/19)

  • Domstolen har fastslået, at ungarsk lovgivning, der forbyder ophævelse af en låneaftale optaget i udenlandsk valuta med den begrundelse, at den indeholder et urimeligt vilkår vedrørende vekselkursforskelle, er forenelig med EU-retten, hvis denne lovgivning gør det muligt at genoprette den retlige og faktiske situation, som forbrugeren ville have befundet sig i, hvis det urimelige vilkår ikke fandtes, selv om ophævelsen af aftalen ville have været mere i forbrugerens interesse. Desuden kan den vilje, som den berørte forbruger har udtrykt, ikke have forrang for den bedømmelse, der tilkommer den nationale ret, vedrørende, om den ungarske lovgivning gør det muligt at genoprette den pågældende forbrugers retlige og faktiske situation.
    Dom OTP Jelzálogbank m.fl. af 2. september 2021 (C-932/19)

  • I en sag, hvor det irske rederi Irish Ferries måtte aflyse hele sæsonen for afgange i 2018, fordi rederiet på grund af forsinkelser i leveringen af et nyt fartøj ikke var i stand til at sætte et alternativt fartøj i drift, præciserede Domstolen flere bestemmelser om passagerers rettigheder ved sørejse eller rejser på indre vandveje (aflysning, kompensation, billetpris...). Domstolen fastslog navnlig, at forpligtelserne til omlægning og kompensation i tilfælde af aflysning af en transportydelse står i et rimeligt forhold til det mål, der forfølges med den gældende forordning på dette område..
    Dom Irish Ferries af 2. september 2021 (C-570/19)

  • Domstolen traf afgørelse om den såkaldte »nultakst«-takstoption for internet. Dette er en handelspraksis, hvorved en udbyder af internetadgangstjenester anvender en »nultakst« eller en mere fordelagtig takst for hele eller en del af den datatrafik, der er knyttet til en applikation eller en kategori af bestemte applikationer, som partnerne til nævnte udbyder af internetadgangstjenester tilbyder. Domstolen fastslog, at sådanne takstoptioner er i strid med forordningen om adgang til det åbne internet, ligesom begrænsninger i båndbredde, deling af forbindelser eller anvendelsen af roaming som følge af en aktivering af en sådan option.
    Domme Vodafone og Telekom Deutschland af 2. september 2021 (C-854/19 m.fl.)

Familieret

Den Europæiske Union fastlægger fælles familieretlige regler, således at europæiske borgere ikke hindres i at udøve deres rettigheder, fordi de bor i forskellige EU-medlemsstater, eller fordi de er flyttet fra en medlemsstat til en anden i løbet af deres liv.

Bestemmelserne, der regulerer grænseoverskridende tvister mellem børn og deres forældre, er indeholdt i Bruxelles IIaforordningen, som er hjørnestenen i det retlige samarbejde inden for EU i ægteskabssager og i sager om forældreansvar

  • Domstolen tog stilling til internationale børnebortførelser i en sag vedrørende en anmodning om tilbagegivelse til Sverige af et iransk pars barn, som var blevet taget til Finland. Domstolen fastslog, at en situation, hvor en af forældrene uden den anden forælders samtykke har fjernet sit barn fra den medlemsstat, hvor barnet ar sit sædvanlige opholdssted, og bragt det til en anden medlemsstat, efter at immigrationsmyndigheden i opholdsstaten har vurderet, at det er i denne anden medlemsstat, at asylansøgningerne vedrørende barnet og den pågældende forælder skal behandles, ikke kan udgøre en ulovlig fjernelse eller tilbageholdelse.
    Dom A af 2. august 2021 (C-262/21)

  • Domstolen blev forelagt en sag om et mindreårigt barn, der var unionsborger, og hvis fødselsattest, udstedt af værtsmedlemsstaten, angav to personer af samme køn som barnets forældre. Domstolen fastslog, at den medlemsstat, hvor barnet er statsborger, er forpligtet til at udstede et identitetskort eller et pas til barnet, uden at det kræves, at dens nationale myndigheder først har udstedt en fødselsattest. Denne medlemsstat er ligeledes forpligtet til at anerkende det dokument fra værtsmedlemsstaten, som gør det muligt for dette barn at udøve sin ret til at færdes og opholde sig frit på Unionens område sammen med hver af disse to personer..
    Dom Stolitjna obsjtjina, rajon »Pantjarevo« af 14. december 2021 (C-490/20)

Social Sikring

EU-reglerne har til formål at koordinere de nationale sociale sikringsordninger for at sikre, at personer, der flytter til en anden EU-medlemsstat, ikke mister deres sociale sikring (f.eks. pensionsrettigheder og sundhedsydelser), og at de altid ved, hvilke nationale bestemmelser de er underlagt. Med andre ord kan ingen person, der udøver sin ret til fri bevægelighed i Europa, blive stillet ringere end en person, der altid har boet og arbejdet i den samme medlemsstat. Inden for denne ramme af regler og principper sikrer Domstolen de europæiske borgeres sociale sikring, samtidig med at Domstolen afbalancerer det med beskyttelsen af værtsmedlemsstatens offentlige finanser.

  • I en sag om statsborgerskab og tilslutning til en national social sikringsordning anerkendte Domstolen retten for unionsborgere, der ikke er erhvervsaktive, og som er bosat i en anden medlemsstat end deres oprindelsesmedlemsstat, til at være tilsluttet værtsmedlemsstatens offentlige sygeforsikringssystem. Domstolen bemærkede imidlertid, at en sådan tilslutning ikke behøver at være gratis.
    Dom A (Offentlige sundhedsydelser) af 15. juli 2021 (C-535/19)

  • I forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union indførte britisk lovgivning en ny ordning for EU-borgere, hvorefter tildelingen af opholdsret ikke er underlagt en betingelse om indtægter. Ordningen fratager dog EU-borgere sociale ydelser, der kvalificeres som »universalstøtte«. Domstolen fastslog, at denne lovgivning er forenelig med princippet om ligebehandling, der er sikret i EU-retten. De kompetente nationale myndigheder skal imidlertid kontrollere, at et afslag på at tildele sådanne sociale ydelser ikke udsætter unionsborgeren og dennes børn for en risiko for tilsidesættelse af deres grundlæggende rettigheder, navnlig retten til respekten for den menneskelige værdighed..
    Dom Department for Communities in Northern Ireland af 15. juli 2021 (C-709/20)

  • Domstolen har præciseret de kriterier, der skal tages i betragtning ved vurderingen af, om et vikarbureau normalt udøver »omfattende virksomhed, der ikke blot er intern forvaltning«, i den medlemsstat, hvor det er etableret. Domstolen fastslog, at et vikarbureau – for at kunne anses for »normalt at udøve sin virksomhed« i en medlemsstat – skal udøve en betydelig del af sin virksomhed bestående i tilrådighedsstillelse af ansatte til fordel for brugervirksomheder, som er etableret i og driver virksomhed på denne samme medlemsstats område. Udøvelse af virksomhed bestående i udvælgelse og rekruttering i den medlemsstat, hvor vikarbureauet er etableret, er nemlig ikke tilstrækkelig til, at dette bureau kan anses for at udøve »omfattende virksomhed« i denne medlemsstat.
    Dom Team Power Europe af 3. juni 2021 (C-784/19)

Ligebehandling

Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder forankrer alle individers lighed for loven som mennesker, arbejdstagere, borgere eller parter i retssager. Navnlig indeholder direktiv 2000/78 generelle rammebestemmelser for ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv og beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af religion eller tro, alder, handicap eller seksuel orientering på disse områder. Domstolen har behandlet flere sager om påstået direkte eller indirekte forskelsbehandling og har i den forbindelse understreget, at der skal tages hensyn til proportionalitetsprincippet mellem det mål, der forfølges med de pågældende regler, og princippet om ligebehandling.

  • I juli 2021 fastslog Domstolen, at en medlemsstats lovgivning, hvorefter det er absolut umuligt at bibeholde en fængselstjenestemand i tjenesten, hvis den pågældendes høreevne ikke når minimumstærsklerne for lydopfattelse, uden mulighed for at undersøge, om vedkommende er i stand til at varetage sine opgaver, er i strid med EU-retten. Domstolen bemærkede, at denne lovgivning indførte en forskelsbehandling direkte på grund af handicap..
    Dom Tartu Vangla af 15. juli 2021 (C-795/19)

  • To sager vedrørte kvindelige ansatte af muslimsk tro, som havde besluttet at bære et religiøst tørklæde på deres arbejdsplads. Domstolen fastslog, at arbejdsgiverens forbud mod på arbejdspladsen at bære alle synlige former for udtryk for politiske, ideologiske eller religiøse overbevisninger kan være begrundet i et reelt behov for rbejdsgiveren for at optræde neutralt over for kunderne eller for at forebygge sociale konflikter. De nationale retter kan dog i forbindelse med foreningen af de omhandlede rettigheder tage hensyn til den særlige kontekst i deres medlemsstat og til nationale bestemmelser, der er gunstigere for så vidt angår beskyttelsen af religionsfriheden.
    Dom WABE og MH Müller Handel af 15. juli 2021 (C-804/18 og C-341/19)

Statsstøtte og COVID-19

  • I juni 2020 anmeldte Portugal en støtteforanstaltning vedrørende et lån med et maksimumbeløb på 1,2 mia. EUR til fordel for luftfartsselskabet Transportes Aereos Portugueses SGPS SA, som var moderselskab til og ejede 100% af aktierne TAP Air Portugal, til Kommissionen. Retten annullerede Kommissionens afgørelse om at erklære støtten forenelig med det indre marked, under hensyn til covid-19-pandemien, med den begrundelse, at denne afgørelse ikke var tilstrækkeligt begrundet. Under hensyn til covid-19-pandemien blev virkningerne af annullationen imidlertid udsat indtil Kommissionens vedtagelse af en ny afgørelse.
    Dom Ryanair DAC mod Kommissionen (TAP; covid-19) af 19. maj 2021 (T-465/20)

  • I april 2020 anmeldte Tyskland en individuel støtte til fordel for luftfartsselskabet Condor Flugdienst GmbH i form af to lån på 550 mio. EUR, som var statsgaranterede, og som blev pålagt subsidierede renter, til Kommissionen. Retten annullerede Kommissionens afgørelse om godkendelse af støtten, idet afgørelsen var utilstrækkeligt begrundet. Som følge af den økonomiske og sociale kontekst, der var præget af covid-19-pandemien, udsatte Retten imidlertid virkningerne af annullationen indtil Kommissionens vedtagelse af en ny afgørelse.
    Dom Ryanair mod Kommissionen (Condor - Covid-19) af 9. juni 2021 (T-665/20)

  • Retten fastslog, at den statsstøtteordning, som Sverige havde indført i form af lånegarantier til fordel for luftfartsselskaber med en svensk licens for at afhjælpe en alvorlig forstyrrelse i denne medlemsstats økonomi under covid-19-pandemien, var i overensstemmelse med EU-retten. Ordningen vedrørte nærmere bestemt alle de luftfartsselskaber, der pr. 1. januar 2020 var indehavere af en licens til at udøve erhvervsmæssige aktiviteter på luftfartsområdet, med undtagelse af luftfartsselskaber, der varetager charterflyvninger.
    Dom Ryanair DAC mod Kommissionen af 17. februar 2021 (T-238/20)

  • Retten godkendte den statsstøtteordning, som Frankrig havde indført i form af et betalingsmoratorium for afgifter til fordel for selskaber med en fransk licens. Denne støtteordning, som vedrørte afgiften for civil luftfart og solidaritetsafgiften på flybilletter til månedlig betaling i perioden fra marts til december 2020, blev af Retten anset for at være egnet til at afhjælpe økonomiske skader, der er forårsaget af covid-19-pandemien, og udgjorde derfor ikke en forskelsbehandling i strid med EU-retten.
    Dom Ryanair DAC mod Kommissionen af 17. februar 2021 (T-259/20)

  • Retten godkendte støtten gennemført af Sverige og Danmark i form af to revolverende kreditfaciliteter på maksimalt 1,5 mia. SEK hver til støtte for selskabet SAS for den skade, der fulgte af aflysningen eller omlægningen af selskabets flyvninger efter rejsebegrænsninger indført som følge af covid-19-pandemien. Retten bemærkede, at eftersom SAS har en betydeligt større markedsandel end sin nærmeste konkurrent i disse to medlemsstater, udgør støtten ikke ulovlig forskelsbehandling.
    Domme Ryanair DAC mod Kommissionen af 14. april 2021 (T-378/20 og T-379/20)

  • Retten fastslog, at Finlands garanti til fordel for luftfartsselskabet Finnair med henblik på bistand til at opnå et lån på 600 mio. EUR fra en pensionsfond til dækning af behovet for driftskapital i forbindelse med covid-19-pandemien var i overensstemmelse med EU-retten. Garantien var nødvendig, for så vidt som Finnair risikerede konkurs, idet dets virksomhed pludselig blev undermineret på grund af pandemien, og selskabet ikke kunne få dækket sine likviditetsbehov på kreditmarkederne.
    Dom Ryanair DAC mod Kommissionen af 14. april 2021 (T-388/20)

  • Retten godkendte Kommissionens afgørelse, der tillod fonden for støtte indført af Spanien for t sikre solvensen af ikke-finansielle virksomheder, som har deres vigtigste centre for aktivitet i Spanien, som anses for at være systemiske eller strategiske for den nationale økonomi, og som har oplevet midlertidige vanskeligheder som følge af covid-19-pandemien. Retten bemærkede, at den omhandlede foranstaltning, der tilsigtede vedtagelse af rekapitaliseringsforanstaltninge og havde et budget på 10 mia. EUR, ganske vist var en statsstøtteordning, men at denne var forholdsmæssig og ikke udgjorde forskelsbehandling.
    Dom Ryanair DAC mod Kommissionen af 19. maj 2021 (T-628/20)

Statsstøtte

Undersøgelsen af om støtte, som medlemsstaterne yder til økonomiske aktører, er forenelig med EU-retten, kan kræve en kompleks og dybtgående vurdering af de omstændigheder, som har fået de offentlige myndigheder til at gribe ind i konkurrencen. I 2021 efterprøvede Domstolen og Retten – i en række sager med betydelige økonomiske konsekvenser – vurderingen foretaget af Kommissionen, der er vogter af EU-reglerne på statsstøtteområdet, af disse nationale foranstaltninger.

  • Nürburgring, der ligger i Tyskland, omfatter en racerbane til bilvæddeløb og en forlystelsespark. Efter at ejerne, der var offentligretlige organer, var blevet insolvente, blev komplekset solgt til en privat virksomhed. Selv om andre erhvervsdrivende havde gjort gældende, at salget blev gennemført under markedsprisen og på en diskriminerende måde, besluttede Kommissionen ikke at indlede en formel undersøgelsesprocedure. Domstolen annullerede efter appel Kommissionens afgørelse og Rettens dom, der opretholdt afgørelsen, og pålagde Kommissionen at undersøge, om salget af Nürburgring medførte tildeling af statsstøtte.
    Dom Ja zum Nürburgring m.fl. mod Kommissionen af 2. september 2021 (C-647/19 P m.fl.)

  • Kommissionen havde ved forskellige afgørelser fastslået, at en voldgiftskendelse om fastsættelse af en angiveligt favorabel eltarif for den græske aluminiumsproducent Mytilinaios, som skulle betales til DEI (græsk elproducent og -leverandør), ikke indebar en indrømmelse af en fordel. Retten annullerede disse afgørelser og fastslog, at Kommissionen skulle have gennemført en omhyggelig, fyldestgørende og komplet undersøgelse af, om Mytilinaios ved voldgiftskendelsen blev indrømmet en fordel, og med henblik herpå foretage en række komplekse økonomiske og tekniske vurderinger.
    Dom DEI mod Kommissionen af 22. september 2021 (T-639/14 m.fl.)

  • Et kooperativ og en række selvstændige fiskere havde anlagt søgsmål mod Kommissionens afgørelse om ikke at gøre indsigelse mod støtte til opførelsen af de første havvindmølleparker i Frankrig. Retten fandt, at disse personer ikke var berettiget til at anlægge sådanne søgsmål, da de dels ikke konkurrerede med operatørerne af disse vindmølleparker, dels ikke havde godtgjort, at der var risiko for, at den omtvistede støtte ville få en konkret indvirkning på deres situation..
    Dom CAPA m.fl. mod Kommissionen af 15. september 2021 (T-777/19)

Sociallovgivning

I 2021 blev Domstolen anmodet om at fortolke EU-retten på det socialpolitiske område, navnlig med hensyn til arbejdsvilkår og social beskyttelse af arbejdstagere. EU-lovgiveren har fastsat minimumsregler i denne henseende, som medlemsstaterne skal overholde. På området for tilrettelæggelse af arbejdstiden definerer EU-retten således minimumsforskrifter for sundhed og sikkerhed og giver arbejdstagerne mulighed for at få minimumshvileperioder. For at sikre balancen mellem arbejdsliv, privatliv og familieliv indeholder EU-retten også regler om forældreorlov. Endelig sikrer EU-retten koordineringen af de sociale sikringsordninger med henblik på at sikre gennemførelsen af princippet om ligebehandling af alle arbejdstagere i Unionen. Endelig anmodes Domstolen om at præcisere betingelserne for adgang til nationale ydelser for arbejdstagere fra tredjelande.


EU-Domstolen på arbejdspladsen — beskyttelse af arbejdstageres rettigheder
see the video on YouTube

  • Adspurgt af en rumænsk domstol om fortolkningen af direktivet om tilrettelæggelse af arbejdstiden, behandlede Domstolen situationen for eksperter, der var ansat af Academia de Studii Economice din București (ASE) i henhold til en række arbejdskontrakter, og som visse dage havde sammenlagt de otte arbejdstimer, der blevet ydet inden for den normale arbejdstid med de arbejdstimer, der blev ydet inden for rammerne af et eller flere projekter. Domstolen fastslog, at når en arbejdstager har indgået flere arbejdskontrakter med den samme arbejdsgiver, finder den daglige minimumshvileperiode anvendelse på kontrakterne samlet set og ikke på de enkelte kontrakter hver for sig.
    Dom Academia de Studii Economice din Bucureşti mod Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Capital Uman mod Ministerul Educaţiei Naţionale af 17. marts 2021 (C-585/19)

  • I forbindelse med en tvist mellem en tidligere underofficer i den slovenske hær og forsvarsministeriet om aflønning af hans vagttjeneste præciserede Domstolen, i hvilke tilfælde direktivet om tilrettelæggelse af arbejdstiden ikke finder anvendelse på aktiviteter, der udøves af militærpersonale. Dette direktiv er desuden ikke til hinder for, at en periode med vagttjeneste, hvorunder et medlem af militærpersonalet er forpligtet til at forblive på kasernen, hvor den pågældende gør tjeneste, men uden at udføre reelt arbejde, aflønnes anderledes end en periode med vagttjeneste, hvorunder vedkommende udfører reelt arbejde.
    Dom Ministrstvo za obrambo af 15. juli 2021 (C-742/19)

  • I en præjudiciel sag forelagt af en luxembourgsk domstol fortolkede Domstolen direktivet om iværksættelse af den reviderede rammeaftale vedrørende forældreorlov. Domstolen fastslog, at en medlemsstat ikke kan gøre retten til forældreorlov betinget af, at forælderen er beskæftiget på tidspunktet for fødslen eller adoptionen af barnet. Denne medlemsstat kan dog kræve, at forælderen har været beskæftiget uden afbrydelse i en periode på mindst tolv måneder umiddelbart før påbegyndelsen af forældreorloven.
    Dom XI mod Caisse pour lʼavenir des enfants af 25. februar 2021 (C-129/20)

  • I Italien blev det afslået at tildele flere tredjelandsstatsborgere, som var indehavere af en kombineret arbejdstilladelse opnået i henhold til den nationale lovgivning, en fødselsydelse og en moderskabsydelse begrundet med, at de pågældende personer ikke havde status som fastboende udlændinge. Adspurgt af Corte costituzionale (forfatningsdomstol, Italien), fastslog Domstolen, at disse tredjelandsstatsborgere havde ret til disse ydelser som fastsat i den italienske lovgivning.
    Dom O. D. m.fl. mod Istituto nazionale della previdenza sociale (INPS) af 2. september 2021 (C-350/20)

Bankunion

Bankunionen er en central del af EUʼs Økonomiske og Monetære Union, der blev oprettet som reaktion på finanskrisen i 2008 og den efterfølgende statsgældskrise i euroområdet. Formålet med bankunionen er at sikre, at banksektoren i euroområdet og mere generelt i EU er stabil, sikker og pålidelig og bidrager dermed til den generelle finansielle stabilitet, således at bankerne er i stand til at modstå finansielle kriser, og at nødlidende banker afhjælpes uden brug af EUʼs skatteyderes penge og med minimal indvirkning på EUʼs økonomi. Medlemsstaterne i euroområdet er en del af bankunionen, og de medlemsstater, der ikke er en del af bankunionen, kan deltage i bankunionen gennem et tæt samarbejde med Den Europæiske Centralbank. Domstolen og Retten bliver regelmæssigt anmodet om at behandle spørgsmål vedrørende bankunionen.

  • I juni 2018 rejste den lettiske anklagemyndighed tiltale mod chefen for Letlands centralbank for forskellige former for korruption. Denne chef var i egenskab af sin stilling ligeledes medlem af Det Generelle Råd og Styrelsesrådet for Den Europæiske Centralbank (ECB). Henset til denne særlige omstændighed ønskede den lettiske domstol, der behandlede sagen, oplyst, om den pågældende person kunne nyde immunitet i henhold til protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, som fritager Unionens tjenestemænd og øvrige ansatte for retsforfølgning for handlinger, som de udøver i embeds medfør. Domstolen fastslog, at hvis en strafferetlig myndighed konstaterer, at det er åbenbart, at den adfærd, som chefen for en medlemsstats centralbank har udvist, ikke udgør en handling, som den pågældende har udført i embeds medfør, finder fritagelsen for retsforfølgning ikke anvendelse. Handlinger i form af svig, korruption eller hvidvaskning af penge udgør ikke handlinger foretaget af en chef for en centralbank i embeds medfør.
    Dom LG Ģenerālprokuratūra af 30. november 2021 (C-3/20)

  • I 2016 udstedte Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) retningslinjer for produktudviklings- og produktstyringsprocesser for detailbankprodukter. Autorité de contrôle prudentiel et de résolution (ACPR) (tilsyns- og afviklingsmyndigheden, Frankrig) erklærede ved en udtalelse, der blev offentliggjort på myndighedens websted, at den efterlevede disse retningslinjer, således at de dermed fandt anvendelse på alle de finansielle institutioner, som ar underlagt myndighedens kontrol. Den franske banksammenslutning anmodede derefter Conseil dʼÉtat (det franske statsråd) om at annullere udtalelsen og gjorde gældende, at EBAikke havde kompetence til at udstede sådanne retningslinjer. Statsrådet anmodede Domstolen om en præjudiciel afgørelse vedrørende hvilke retsmidler, der er til rådighed med henblik på at kontrollere lovligheden af de omtvistede retningslinjer, og vedrørende gyldigheden af disse retningslinjer. Domstolen fastslog, at den præjudicielle forelæggelsesprocedure kan anvendes med henblik på en prøvelse af gyldigheden af sådanne retningslinjer.
    Dom FBF af 15. juli 2021 (C-911/19)

Restriktive foranstaltninger og udenrigspolitik

Restriktive foranstaltninger eller »sanktioner« er et vigtigt instrument i EUʼs fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). De anvendes som led i en integreret og omfattende tilgang, der omfatter politisk dialog. Unionen anvender dem bl.a. til at beskytte Unionens værdier, grundlæggende interesser og sikkerhed og til at forebygge konflikter og styrke den internationale sikkerhed. Sanktioner har til formål at udvirke ændringer i de pågældende personers eller enheders politik eller adfærd for at fremme målene for FUSP.

  • De »sekundære sanktioner« er baseret på den amerikanske regerings evne til at bruge sit finansielle systems overlegenhed til at tvinge udenlandske enheder til at afstå fra ellers lovlige transaktioner med de sanktionerede personer. EU-retten forbyder disse enheder at efterleve disse sanktioner, medmindre Europa-Kommissionen bemyndiger hertil, dersom manglende efterlevelse af udenlandske lovgivninger ville være til væsentlig skade for disse enheders interesser. Deutsche Telekom havde ensidigt opsagt sine tjenesteydelseskontrakter med den tyske filial af den statsejede iranske bank Melli uden begrundelse og uden bemyndigelse fra Kommissionen. Domstolen fastslog, at det i EU-retten fastsatte forbud mod at efterleve de sekundære sanktioner, som er truffet af USA over for Iran, kan påberåbes under en civil retssag, selv når der ikke foreligger nogen anmodning eller noget specifikt påbud fra en administrativ eller retslig myndighed i USA. Den tyske domstol, som den iranske bank har indbragt sagen for, skal herefter foretage en afvejning mellem på den ene side det formål, der forfølges med dette forbud, og på den anden side sandsynligheden for og omfanget af de økonomiske tab, som Deutsche Telekom kunne udsættes for, hvis det ikke er muligt at bringe selskabets forretningsforhold med den iranske bank til ophør.
    Dom Bank Melli Iran af 21. december 2021 (C-124/20)

  • I betragtning af den forværrede situation med hensyn til menneskerettigheder, retsstat og demokrati vedtog Rådet for Den Europæiske Union i 2017 en forordning, der indførte restriktive foranstaltninger over for Venezuela. Venezuela anmodede Retten om at annullere disse foranstaltninger, men Retten fandt, at Venezuela ikke havde søgsmålskompetence i forhold til prøvelsen af en sådan forordning. I appelsagen fastslog Domstolen derimod, at denne stat havde søgsmålskompetence i forhold til prøvelsen af en forordning, hvorved der er indført restriktive foranstaltninger over for denne stat, og Domstolen hjemviste sagen til Retten med henblik på, at denne træffer afgørelse om annullationssøgsmålet.
    Dom Venezuela mod Rådet af 22 juni 2021 (C-872/19)

Det europæiske strafferetlige område

Det europæiske strafferetlige område består af gensidig anerkendelse af retsafgørelser, indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaters strafferet, etableringen af de integrerede aktører i samarbejdet og endelig forstærkelse af det internationale samarbejde på området. Den Europæiske Unions erklærede mål at blive et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed har skabt et ønske om at afskaffe udlevering mellem medlemsstaterne og indføre en ordning for overgivelse mellem judicielle myndigheder. Den europæiske arrestordre er den første udmøntning på det strafferetlige område af princippet om gensidig anerkendelse, som er hjørnestenen i det retlige samarbejde mellem medlemsstaterne. Den europæiske arrestordre er en medlemsstats retsafgørelse med det formål, at en anden medlemsstat anholder og overgiver en eftersøgt person med henblik på strafforfølgning eller fuldbyrdelse af en frihedsstraf eller en anden frihedsberøvende foranstaltning. Afgørelser om fuldbyrdelse af en europæisk arrestordre skal underkastes tilstrækkelig kontrol på nationalt plan, og det hænder, at fortolkningstvivl opstår, og sager forelægges Domstolen for at afklare sådanne spørgsmål.

  • I en sag om fuldbyrdelse i Irland af en europæisk arrestordre udstedt af Det Forenede Kongerige før dets udtræden af Den Europæiske Union fastslog Domstolen, at bestemmelserne om ordningen med den europæiske arrestordre over for Det Forenede Kongerige, som fastsat i udtrædelsesaftalen, og bestemmelserne om den nye overgivelsesmekanisme i handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og dette tredjeland, er bindende for Irland. Optagelsen af disse bestemmelser i disse aftaler gjorde det ikke nødvendigt at tilføje et retsgrundlag vedrørende området med frihed, sikkerhed og retfærdighed med henblik på indgåelsen af disse, hvorfor de nævnte bestemmelser ikke krævede, at Irland skulle have mulighed for at vælge at være omfattet heraf eller ej.
    Dom Governor of Cloverhill Prison m.fl. af 16. november 2021 (C-479/21 PPU)

B | Nøgletal vedrørende den judicielle virksomhed

Domstolen

Følgende sager kan i princippet indbringes for Domstolen:

  • anmodninger om præjudicielle afgørelser, når en national ret er i tvivl om fortolkningen af en retsakt, der er vedtaget af Unionen, eller om dens gyldighed. Den nationale ret udsætter i dette tilfælde den sag, der verserer for den, og forelægger sagen for Domstolen, der udtaler sig om den fortolkning, der skal gives de pågældende bestemmelser, eller om deres gyldighed. Når den nationale ret har fået en afklaring i kraft af Domstolens afgørelse, kan den derefter træffe afgørelse i den tvist, der er indbragt for den. I sager, der kræver et svar inden for meget kort tid (f.eks. sager vedrørende asyl, grænsekontrol, barnebortførelser osv.), er der fastsat en præjudiciel hasteprocedure (»PPU«)
  • appeller af afgørelser truffet af Retten, hvorunder Domstolen kan ophæve Rettens afgørelse
  • direkte søgsmål, der hovedsageligt tilsigter:
    • at opnå annullation af en EU-retsakt (»annullationssøgsmål«) eller
    • at det fastslås, at en medlemsstat har tilsidesat EU-retten (»traktatbrudssøgsmål«). Såfremt medlemsstaten ikke efterkommer den dom, som statuerer traktatbrud, kan et andet søgsmål, der kaldes et søgsmål om »dobbelttraktatbrud«, føre til, at Domstolen pålægger medlemsstaten en bøde
  • anmodninger om udtalelse om, hvorvidt en aftale, som Unionen påtænker at indgå med et tredjeland eller en international organisation, er forenelig med traktaterne. Denne anmodning kan fremsættes af en medlemsstat eller en EU-institution (Parlamentet, Rådet eller Kommissionen).

838 anlagte sager

præjudicielle sager 567 heraf 9 PPUs

De medlemsstater, hvorfra der oftest fremsættes en præjudiciel anmodning: Tyskland 106 Bulgarien 58 Italien 46 Rumænien 38 Østrig 37

Direkte søgsmål 29 heraf 22 traktatbrudssøgsmål, og heraf 1 sag om »dobbelttraktatbrud«

232 appeller iværksat til prøvelse af Rettens afgørelser

12 ansøgninger om retshjælp

En part, der ikke kan afholde udgifterne til sagsomkostninger, kan ansøge om gratis retshjælp.

772 afsluttede sager

Preliminary ruling proceedings

547 præjudicielle sager heraf 9 PPUs

30 direkte søgsmål

heraf 30 konstaterede traktatbrud mod 11 medlemsstater

1 ranmodning om udtalelse

183 appeller til prøvelse af Rettens afgørelser

herunder 23 der ophævede Rettens afgørelse

Sagernes gennemsnitlige varighed 16.6 måneder

3.7 måneder Gennemsnitlig varighed af præjudicielle sager efter hasteproceduren

1 113 verserende sager pr. 31. december 2021

Hyppigste sagsområder

Beskatning 80

Forbrugerbeskyttelse 63

Fri bevægelighed og etableringsfrihed og det indre marked 77

Intellektuel ejendomsret 49

Landbrug 24

Miljø 45

Området med frihed, sikkerhed og retfærdighed 136

Sociallovgivning 64

Statsstøtte og konkurrence 115

Toldunionen 17

Transport 61

Medlemmer af Domstolen

Domstolen består af 27 dommere og 11 generaladvokater.

Dommerne og generaladvokaterne udnævnes for en periode af 6år af medlemsstaternes regeringer efter fælles overenskomst efter høring af et udvalg, som har til opgave at udtale sig om, hvorvidt de indstillede kandidater er egnede til at varetage de omhandlede opgaver. De kan genudnævnes.

TIi dommere og generaladvokater ved Domstolen udnævnes perscner, hvis uafhængighed er uomtvistelig. De skal i deres hjemland opfylde betingelserne for at indtage de højeste dommerembeder eller have faglige kvalifikationer, som er almindeligt anerkendt.

K. Lenaerts

præsident

L. Bay Larsen

vicepræsident

A. Arabadjiev

afdelingsformand for Første Afdeling

A. Prechal

afdelingsformand for Anden Afdeling

K. Jürimäe

afdelingsformand for Tredje Afdeling

C. Lycourgos

afdelingsformand for Fjerde Afdeling

E. Regan

afdelingsformand for Femte Afdeling

M. Szpunar

førstegeneraladvokat

S. Rodin

afdelingsformand for Niende Afdeling

I. Jarukaitis

afdelingsformand for Tiende Afdeling

N. Jääskinen

afdelingsformand for Ottende Afdeling

I. Ziemele

afdelingsformand for Sjette Afdeling

J. Passer

afdelingsformand for Syvende Afdeling

J. Kokott

generaladvokat

M. Ilešič

dommer

J.-C. Bonichot

dommer

T. von Danwitz

dommer

M. Safjan

dommer

F. Biltgen

dommer

M. Campos Sánchez-Bordona

generaladvokat

P. G. Xuereb

dommer

N. J. Cardoso da Silva Piçarra

dommer

L. S. Rossi

dommer

G. Pitruzzella

generaladvokat

P. Pikamäe

generaladvokat

A. Kumin

dommer

N. Wahl

dommer

J. Richard de la Tour

generaladvokat

A. Rantos

generaladvokat

D. Gratsias

dommer

M. L. Arastey Sahún

dommer

A. M. Collins

generaladvokat

M. Gavalec

dommer

N. Emiliou

generaladvokat

Z. Csehi

dommer

O. Spineanu-Matei

dommer

T. Ćapeta

generaladvokat

L. Medina

generaladvokat

A. Calot Escobar

justitssekretær

Domstolens sammensætning

(Sammensætning efter rangfølge pr. 31. december 2021)

Første række, fra venstre mod højre:

Førstegeneraladvokat M. Szpunar, afdelingsformændene C. Lycourgos og A. Prechal, vicepræsident L. Bay Larsen, præsident K. Lenaerts, afdelingsformændene A. Arabadjiev, K. Jürimäe, E. Regan og S. Rodin

Anden række, fra venstre mod højre:

Dommerne T. von Danwitz og M. Ilešič, afdelingsformændene J. Passer, N. Jääskinen, I. Jarukaitis og I. Ziemele, generaladvokat J. Kokott, dommer J.-C. Bonichot

Tredje række, fra venstre mod højre:

Generaladvokat P. Pikamäe, dommerne L.S. Rossi, P.G. Xuereb, F. Biltgen og M. Safjan, generaladvokat M. Campos Sánchez-Bordona, dommer N.J. Piçarra, generaladvokat G. Pitruzzella

Fjerde række, fra venstre mod højre:

Dommer M.L. Arastey Sahún, generaladvokat A. Rantos, dommerne N. Wahl og A. Kumin, generaladvokat J. Richard de la Tour, dommer D. Gratsias, generaladvokat A.M. Collins

Femte række, fra venstre mod højre:

Generaladvokat L. Medina, dommer O. Spineanu-Matei, generaladvokat N. Emiliou, dommerne M. Gavalec og Z. Csehi, generaladvokat T. Ćapeta, justitssekretær A . Calot Escobar

Retten

De sager, der kan indbringes for Retten i første instans, er direkte søgsmål anlagt af fysiske eller juridiske personer (selskaber, sammenslutninger osv.) og af medlemsstaterne til prøvelse af retsakter fra Den Europæiske Unions institutioner, organer og agenturer, og direkte søgsmål med påstand om erstatning for skader forvoldt af institutionerne eller af deres ansatte. En stor del af dens retssager er af økonomisk karakter: intellektuel ejendomsret (EU-varemærker, design og mønstre), konkurrence, statsstøtte og bank- og finanstilsyn.

Retten har ligeledes kompetence til at træffe afgørelse på personaleretsområdet i tvister mellem Den Europæiske Union og dens ansatte.

Rettens afgørelser kan appelleres for så vidt angår retlige spørgsmål til Domstolen. I sager, som allerede har været genstand for en dobbeltprøvelse (af en uafhængig appelinstans og derefter af Retten), admitterer Domstolen alene appellen, såfremt den rejser et vigtigt spørgsmål for EU-rettens ensartede anvendelse, sammenhæng eller udvikling.

882 anlagte sager

785 direkte søgsmål

herunder 80 sager om statsstøtte og konkurrence (herunder 4 anlagt af medlemsstaterne)

308 sager om intellektuel ejendomsret

81 EU-personalesager

316 andre direkte søgsmål (herunder 11 anlagt af medlemsstaterne)

70 ansøgninger om retshjælp

En part, der ikke kan afholde udgifterne til sagsomkostninger, kan ansøge om gratis retshjælp

951 afsluttede sager

836 direkte søgsmål

herunder 81 om statsstøtte og konkurrence

307 om intellektuel ejendomsret

128 EU-personalesager

320 andre direkte søgsmål

Sagernes gennemsnitlige varighed 17.3 måneder

29% Andel af afgørelser, der er blevet appelleret til Domstolen

1 428 verserende sager pr. 31. december 2021

De hyppigst behandlede emner

Aktindsigt 44

Den økonomiske og monetære politik 179

Intellektuel ejendomsret 320

Konkurrence 96

Landbrug 23

Miljø 16

Offentlige udbud 25

Restriktive foranstaltninger 51

Statsstøtte 273

Vedtægten for EU-tjenestemænd 133

Medlemmer af Retten

Den Europæiske Unions Ret har siden den 1. september 2019 været sammensat af to dommere fra hver medlemsstat. Dommerne udpeges ef ter fælles overenskomst af medlemsstaterne for en periode på seks år med mulighed for forlængelse. Dommerne vælger Rettens præsident og vicepræsident af deres midte for tre år med mulighed for forlængelse. De er upartiske og uafhængige.

M. van der Woude

præsident

S. Papasavvas

vicepræsident

H. Kanninen

afdelingsformand

V. Tomljenović

afdelingsformand

S. Gervasoni

afdelingsformand

D. Spielmann

afdelingsformand

A. Marcoulli

afdelingsformand

R. da Silva Passos

afdelingsformand

J. Svenningsen

afdelingsformand

M. J. Costeira

afdelingsformand

A. Kornezov

afdelingsformand

G. De Baere

afdelingsformand

M. Jaeger

dommer

S. Frimodt Nielsen

dommer

J. Schwarcz

dommer

M. Kancheva

dommer

E. Buttigieg

dommer

V. Kreuschitz

dommer

L. Madise

dommer

C. Iliopoulos

dommer

V. Valančius

dommer

N. Półtorak

dommer

F. Schalin

dommer

I. Reine

dommer

R. Barents

dommer

P. Nihoul

dommer

U. Öberg

dommer

K. Kowalik-Bańczyk

dommer

C. Mac Eochaidh

dommer

R. Frendo

dommer

T. Pynnä

dommer

L. Truchot

dommer

J. Laitenberger

dommer

R. Mastroianni

dommer

J. Martín y Pérez de Nanclares

dommer

O. Porchia

dommer

G. Hesse

dommer

M. Sampol Pucurull

dommer

M. Stancu

dommer

P. Škvařilová-Pelzl

dommer

I. Nõmm

dommer

G. Steinfatt

dommer

R. Norkus

dommer

T. Perišin

dommer

D. Petrlík

dommer

M. Brkan

dommer

P. Zilgalvis

dommer

K. A. Kecsmár

dommer

I. Gâlea

dommer

E. Coulon

justitssekretær