Siirry pääsisältöön



Tuomioistuimen taide

Eurooppalainen identiteetti syntyy vuorovaikutuksesta ja toisiaan täydentävistä jäsenvaltioiden erilaisista kansallisista kulttuureista. Euroopan unionin tuomioistuin, jossa käydään päivittäistä vuoropuhelua oikeuskulttuurien välillä, antaa erityistä painoarvoa taiteelle, joka on keskeisessä asemassa eurooppalaisen kulttuurin kannalta.

Jäsenvaltioiden ansiosta unionin lainkäyttöelimellä on hallussaan taideteoksia, jotka edustavat eurooppalaista monikulttuurista perintöä. Nämä lahjoitetut, deponoidut tai lainaksi saadut teokset ilmentävät jäsenvaltioiden erilaisia perinteitä ja edistävät siten moninaisuudessaan Eurooppa-hengen luomista. Ne ovat luonteeltaan erilaisia ja peräisin eri ajanjaksoilta, ja niissä käsitellään usein Eurooppaa, oikeudenkäyttöä, harmoniaa, yhteistyötä ja rauhaa koskevia ajatuksia.

Ensimmäisten teosten – joita olivat Ranskan vuonna 1969 lainaama teos koristamaan unionin tuomioistuimen ensimmäistä istuntosalia sekä Luxemburgin kuutta eri perustajavaltiota edustavilta taiteilijoilta tilaamat teokset somistamaan vuonna 1973 käyttöön vihittyä oikeuspalatsia – jälkeen tätä kokoelmaa on täydennetty ajan mittaan muilla teoksilla. Unionin tuomioistuimen ylläpitämä taideperintö kehittyy Euroopan rakentamisen ja toimielimen oman historian eri vaiheiden mukana.

Euroopan unionin tuomioistuimen rakennusten huomiota herättävät arkkitehtoniset puitteet soveltuvat erityisen hyvin näiden eri puolelta Eurooppaa tulevien taideteosten esittämiseen. Mahdollisuus uppoutua näiden teosten visuaaliseen moninaisuuteen on tuomioistuimen työntekijöille ja sen tiloissa vieraileville henkilöille osoitus jäsenvaltioiden eri kulttuurien sopusointuisesta ja moninaisesta yhteiselosta.

Photos