Kunst ved Domstolen

Den europæiske identitet er resultatet af udvekslinger og gensidig berigelse mellem medlemsstaternes forskellige nationale kulturer. Den Europæiske Unions Domstol, der er et sted, hvor retskulturer dagligt mødes, lægger særlig vægt på kunst som en vigtig del af den europæiske kulturarv.

Ved medlemsstaternes hjælp råder Den Europæiske Unions Domstol over en samling kunstværker, der er repræsentative for den europæiske multikulturelle arv. Disse værker, der er skænket som gave, deponeret eller udlånt, vidner om medlemsstaternes unikke traditioner og bidrager ved deres mangfoldighed til at skabe en »europæisk ånd«. Disse forskelligartede værker, der er skabt i forskellige tidsperioder, leder ofte tankerne hen på et Europa, der er kendetegnet ved retfærdighed, harmoni, samarbejde og fred.

Ud over de første værker – nærmere bestemt det værk, som Frankrig i 1969 udlånte til udsmykning af Domstolens første retssal, og de værker, som Luxembourg bestilte hos kunstnere, der repræsenterede de seks stiftende lande, til udsmykning af Justitspalæet, der blev indviet i 1973 – er der med tiden blevet tilføjet andre værker. Den kunstneriske arv, som Domstolen værner om, har udviklet sig i takt med udviklingen af den europæiske konstruktion og Domstolens egen historie.

De bemærkelsesværdige arkitektoniske rammer, der kendetegner Den Europæiske Unions Domstols bygninger, er et velegnet udstillingssted for disse kunstværker, som stammer fra alle egne af Europa. For dem, der arbejder ved institutionen, og for dem, der besøger dens lokaler, er det at kunne fordybe sig visuelt i mangfoldigheden af disse værker et vidnesbyrd om den harmoniske og mangfoldige sameksistens mellem medlemsstaternes forskellige kulturer.

Photos