Er du nyuddannet bachelor eller kandidat, eller er du allerede i beskæftigelse som fuldmægtig eller dommer, har du mulighed for at søge et praktikophold ved Den Europæiske Unions Domstol, der er Den Europæiske Unions retslige institution, som sikrer overholdelsen af EU-retten for 450 millioner borgere. Praktikantordningen giver dig lejlighed til at udbygge din uddannelse, men også til at bidrage til Domstolens aktiviteter i en stimulerende, europæisk og flersproget kontekst. Du vil møde andre nyuddannede praktikanter, fuldmægtige eller dommere, der deler EU’s fælles værdier, som er støttet på demokrati, retsstatsprincippet og overholdelsen af grundlæggende rettigheder.
"Mit praktikophold ved Den Europæiske Unions Domstol gav mig dels et unikt indblik i arbejdet ved de europæiske institutioner, dels mulighed for at kombinere mine to store interesseområder: sprog og EU-ret. På de fem måneder praktikopholdet varede, fik jeg lov til at afprøve en masse spændende arbejdsopgaver i det danske sprogkontor – under kyndig vejledning og med et stort ansvar. Dette resulterede i et både professionelt og et personligt udbytte, ligesom at det var en fornøjelse møde og arbejde med praktikanter fra de andre medlemslande. Jeg vil til enhver tid anbefale at søge praktikophold ved Domstolen, men især hvis man ønsker en videre karriere inden for institutionerne."
Maria Bendsen Pedersen
Under opholdet får praktikanten indblik i Den Europæiske Unions Domstols aktiviteter og bidrager til at løse dens opgaver.
Der er et begrænset antal praktikpladser, ca. 200 pr. år. Praktikopholdene kan foregå enten i medlemmernes kabinetter (dvs. hos dommere og generaladvokater) for en periode på tre til fem måneder, eller ved institutionens tjenestegrene for en periode på fem måneder.
Praktikanten er under og efter praktikopholdet underlagt tavshedspligt med hensyn til alle interne sagsforhold og dokumenter ved institutionen, som han eller hun får kendskab til. Han eller hun må derfor ikke offentliggøre eller lade noget offentliggøre, som har forbindelse med praktikopholdet, uden at det medlem, som den pågældende er tilknyttet, eller chefen i den tjenestegren, som den pågældende er tilknyttet, på forhånd informeres herom. Inden påbegyndelsen af praktikopholdet underskriver praktikanten en erklæring om at overholde denne forpligtelse.
Praktikophold i kabinetterne henvender sig navnlig til nyuddannede jurister, der helst skal have specialiseret sig i EU-ret. Praktikanten deltager inden for rammerne af sine opgaver i arbejdet i kabinettet og udfører forskellige opgaver i forbindelse med de sager, som medlemmet i det kabinet, som den pågældende er tilknyttet, er blevet tildelt, og som endnu ikke er på voteringsstadiet.
I de tjenestegrene ved institutionen, der modtager praktikanter, lærer praktikanterne det pågældende arbejdsområde at kende og anvender den viden, som de har erhvervet under deres studier. De deltager aktivt i udførelsen af de opgaver, der betros dem i denne forbindelse, under overvågning af erfarne tjenestemænd.
Følgende tjenestegrene modtager praktikanter:
Praktikophold i tolketjenesten af en varighed på ti til tolv uger henvender sig navnlig til nyuddannede konferencetolke. Formålet er at give nyuddannede tolke mulighed for at dygtiggøre sig som tolke, med hovedvægten lagt på juridisk tolkning, hvilket giver lejlighed til at forberede sagsakter, at foretage terminologisk søgning og til at øve sig i en »stum kabine«. Ansøgerne skal kunne enten mindst to sprog passivt eller et andet sprog aktivt. Der stilles krav til kendskab til skriftligt fransk. Udvælgelsen af ansøgerne foretages en gang om året for hvert retsår (ansøgninger kan indgives fra den 1.7. til den 15.9. hvert år).
- Du skal være statsborger i en medlemsstat i Den Europæiske Union, bortset fra i begrundede undtagelsestilfælde.
- Du skal have en bachelorgrad i jura, statskundskab eller økonomi eller på et beslægtet område med et eksamensbevis (eller undtagelsesvis en tilsvarende uddannelse).
- Du skal have et indgående kendskab til et af Den Europæiske Unions officielle sprog og et godt kendskab til et andet officielt sprog i Den Europæiske Union. Af tjenstlige grunde er et godt kendskab til fransk ønskværdigt.
- Du må ikke allerede have haft et (lønnet eller ulønnet) praktikophold i en europæisk institution eller i et EU-organ.
Vederlaget er 1 618,00 EUR pr. måned. Det er ikke underlagt de skatteregler, der gælder for Den Europæiske Unions tjenestemænd og øvrige ansatte. Der udbetales et rejsetillæg på 150,00 EUR for praktikanter, hvis bopæl er beliggende mindst 200 km fra Den Europæiske Unions Domstols sæde.
Praktikophold, der finder sted i medlemmernes kabinetter uden for de to fastsatte perioder og inden for rammerne af et erhvervsuddannelsesforløb, hvor praktikanterne fra anden side får et vederlag, støtte eller anden løn, aflønnes ikke.
For de praktikophold, der finder sted i perioden fra den 1. marts til den 31. juli, kan der indsendes ansøgninger fra den 1. juli til den 15. september året inden praktikopholdet.
For de praktikophold, der finder sted i perioden fra den 16. september til den 15. februar (praktikophold i kabinetterne) eller fra den 1. oktober til udgangen af februar (praktikophold i tjenestegrenene), kan der indsendes ansøgninger fra den 1. februar til den 15. april samme år.
Ansøgningerne skal indsendes via applikationen EU CV Online, og de skal ledsages af et detaljeret CV. I forbindelse med forhåndsudvælgelsen skal kopier af eksamensbeviser og/eller attester, herunder eksamensbeviser udstedt af et universitet eller attester om kvalifikationer, der er opnået på universitetet, eller om erhvervsmæssige kvalifikationer, fremlægges efter anmodning.
De udvalgte ansøgere informeres skriftligt af institutionens personalekontor om den afgørelse, der er blevet truffet vedrørende dem. Adgangen til praktikopholdet medfører ikke, at praktikanten får status af tjenestemand eller ansat ved Den Europæiske Union, og den giver hverken krav på eller ret til ansættelse.
Med forbehold for den sammenlignende vurdering af ansøgernes kompetencer garanterer EU-Domstolen samme muligheder for alle ansøgere og ligebehandling af alle personer, der viser interesse for et praktikophold. Domstolen opfordrer aktivt til, at der indgives forskelligartede ansøgninger fra ansøgere blandt EU-medlemsstaternes statsborgere med forskellig erfaring, kompetencer og kendskab og fra det geografisk størst mulige område.
Som led i et inkluderende program målrettet personer med handicap tilbyder Domstolen op til to lønnede praktikophold for den praktikperiode, der begynder i oktober 2025. Disse tilbud står åbne for statsborgere i Den Europæiske Union, der har et anerkendt handicap.
Disse praktikophold står åbne for ansøgere, der har opnået et eksamensbevis for mindst tre års afsluttet universitetsuddannelse.
De har en varighed på mellem tre og fem måneder og kan gennemføres i de to retsinstansers medlemmers kabinetter (Domstolen eller Retten) eller i Domstolens tjenestegrene på et af de følgende områder:
Ansøgerne skal beherske et officielt sprog i Den Europæiske Union og have et godt kendskab til et andet officielt sprog. Af tjenstlige grunde er et godt kendskab til fransk og/eller engelsk ønskeligt.
De udvalgte praktikanter vil modtage et månedligt tilskud, hvis grundbeløb i øjeblikket er fastsat til 1 618 EUR. Dette beløb vil blive forhøjet med en procentsats på 50% for de praktikanter, der har et handicap.
Ansøgningerne skal fremsendes senest den 2. juni 2025 via applikationen EU CV Online og vedlægges et udførligt curriculum vitae. De ansøgere, der opfylder ansøgningsbetingelserne, vil blive anmodet om at fremlægge de dokumenter, der bekræfter deres handicap og den anerkendte invaliditetsgrad, med henblik på at lægetjenesten kan vurdere de tilpasninger, der er nødvendige for at modtage dem.
De udvalgte ansøgere vil efter anmodning skulle fremsende kopier af deres universitetseksamensbeviser og/eller attestationer, der bekræfter deres kvalifikationer.
Domstolen modtager nationale fuldmægtige og dommere inden for rammerne af det udvekslingsprogram, der organiseres af Det Europæiske Netværk for Uddannelse af Dommere og Anklagere (EJTN), med op til 15 fuldmægtige eller dommere pr. år.
De praktikophold, der gennemføres for de nationale fuldmægtige eller dommere, foregår i kabinetterne for medlemmerne af Domstolen og Retten eller i Direktoratet for Forskning og Dokumentation (DFD). Opholdenes varighed er på 6-12 måneder. De nationale fuldmægtige og dommere skal – alt efter konteksten for praktikopholdet – udføre de samme opgaver som referendarerne eller de fuldmægtige i DFD.
Den nationale dommer eller fuldmægtig er under og efter praktikopholdet underlagt tavshedspligt med hensyn til alle interne sagsforhold og dokumenter, som han eller hun får kendskab til. Den pågældende forpligter sig til ikke at offentliggøre eller lade noget offentliggøre, som har forbindelse med praktikopholdet.
- Du skal have arbejdet som dommer eller fuldmægtig i en medlemsstat i Den Europæiske Union i mindst ét år.
- Du skal have kendskab til EU-retten.
- Du skal have fuldkomment kendskab til et officielt sprog i Den Europæiske Union og et passende kendskab til fransk for at være i stand til at støtte Domstolens og Rettens medlemmer ved behandlingen af sager og udarbejdelsen af afgørelser.
Nationale dommere eller fuldmægtige i praktik aflønnes eller støttes ikke af Domstolen. De modtager daglig godtgørelse fra EJTN.
Ansøgningerne skal indgives til EJTN (REFJ - stages de longue durée).